You are currently viewing Zielone placki z jarmużem i kalarepką czyli wyzwanie #śniadanieznicponiem
Zielone placki z jarmużem i kalarepką czyli wyzwanie #śniadanieznicponiem

Od trzech tygodni na moim profilu na Instagramie trwa wyzwanie #śniadanieznicponiem. Co tydzień, w czwartek publikuję przepis na zdrowe śniadanie. W każdym tygodniu jest inny temat przewodni, składnik główny dania. W tym tygodniu jest to jarmuż. Postanowiłam tym super jarmużowym przepisem podzielić się i tutaj, na blogu – Placki z jarmużem i kalarepką. Zapraszam!

Zielone placki z jarmużem i kalarepką

Placuszki z jarmużem i kalarepą są bezglutenowe i wegańskie. Przepis jest bardzo prosty. Zrobicie je dosłownie w 30 minut licząc razem ze smażeniem. Idealne jako pożywne, ciepłe śniadanie. Jarmuż ma wiele korzystnych właściwości. Jest bardzo zdrowy i warto z niego korzystać zimą.

Jak zrobić placki z jarmużem i kalarepą?

Aby zrobić takie zielone placuszki, trzeba drobno posiekać jarmuż, dodać przetartą i odsączoną kalarepę (tutaj sprawdzi się również cukinia – ok. pół szklanki startej na grubych oczkach). Następnym krokiem jest wsypanie mąk, sody, przypraw i odrobiny oleju. Mieszamy i możemy od razu smażyć placki.

Placki można również upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekąc ok 20 minut w 180 st. Ja jednak smażę je na nieprzywierającej patelni do naleśników, z dosłownie odrobiną oleju.

Szybko, smacznie i zdrowo!

Zielone placuszki z jarmużu

Przepis na placki z jarmużem i kalarepą w ramach wyzwania #śniadanieznicponiem

Na czym polega wyzwanie? Chodzi o to, by zachęcić Was do urozmaicenia swoich śniadań. Ja publikuję przepis w czwartek, a uczestnicy mogą do kolejnego czwartku wypróbować mój przepis lub ich własny, zawierający składnik, który jest tematem na ten tydzień.

To co, dołączysz?

Jeśli tak, to umieść zdjęcie dania na swoim Instagramie i oznacz mój profil @nicponwkuchni dodając hashtag #śniadanieznicponiem Wtedy będę widzieć Twoje zdjęcie i będę mogła udostępnić je w swojej relacji. Na najbardziej aktywnych uczestników będzie czekać miła niespodzianka.

Zapraszam!

Zielone placuszki z jarmużu

Zielone placki z jarmużem i kalarepką

Bezglutenowe i wegańskie pyszne placuszki na śniadanie
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje
Keyword: Placuszki
Calories: 122kcal
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 garście liści jarmużu
  • ½ kalarepy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Do misy malaksera wkładam jarmuż i rozdrabniam dość drobno.
  • Kalarepkę obieram i trę na dużych oczkach tarki. Oprószam szczyptą soli i odkładam na sitko. Po kilku minutach odciskam z nadmiaru soku.
  • Dodaję do rozdrobnionego jarmużu kalarepę, przeciśnięty ząbek czosnku i resztę składników. Mieszam łyżką.
  • Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.
    Nakładam po łyżce ciasta, lekko spłaszczam łyżką i smażę do zarumienienia. Delikatnie przewracam i smażę z drugiej strony.
  • Podaję z jogurtem lub sosem czosnkowym z wegańskiego majonezu.

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 122kcal
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Przepis na placki z jamużem w wersji video

Zapraszam do subskrypcji kanału. 🙂

Placki z jarmużem i kalarepą

 

Jak jeszcze możesz wykorzystać jarmuż?

Sprawdź te przepisy:

 

(Visited 2 786 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Anna

    5 stars
    Rewelacyjne placki! Nie rozpadają się, są smaczne. Zrobiłam z cukinią zamiast kalarepy, dodałam troszkę cebuli. Pycha 🙂 Polecam

  2. Bajecznyogrod

    Natrafiłam na ten przepis przypadkiem jak szukałam czegoś nowego do zrobienia. Na początku byłam sceptyczna bo nie przepadam za jarmużem, ale pomyślałam czemu nie, zrobię. I nie żałuję. Placki wyszły super, sama byłam w szoku, że aż tak mi one smakowały. Co więcej nawet moje dzieci się nimi zajadały, więc to już na pewno wielki sukces. W przyszłym tygodniu też na pewno je zrobię 😉

  3. Alicja

    Bardzo smakowicie się prezentują! Uwielbiam takie zdrowe śniadania. Często wykorzystuję jarmuż w kuchni, ale w takim wydaniu jeszcze placków nie jadłam. Przygotowanie nie jest czasochłonne, więc jak najbardziej dobra opcja przed ciężkim dniem w pracy. Koniecznie muszę wypróbować przepis i czuję, że zostanie ze mną na dłużej 🙂

  4. Beata

    Bardzo smakowicie wyglądają! Sama od niedawna interesuję się zdrowym odżywianiem i wprowadzam do mojej codziennej diety zmiany. Śniadanie jest dla mnie podstawą dnia. Nie wyobrażam sobie wyjść do pracy bez śniadania. Chętnie wypróbuję Twój pomysł, bo lubię takie rozwiązania. Myślę, że zasmakuje również mojemu mężowi 🙂

    1. Joanna

      A jak nie mam malaksera to w czym mogę rozdrobnić?

Dodaj komentarz

Recipe Rating