Chleb bezglutenowy foremkowy na zakwasie (bez skrobi)

Ostatnio znów sporo eksperymentuję z bezglutenowym pieczywem. Ten przepis na chleb powstał trochę z przypadku. Generalnie zawsze dodaję choć trochę skrobi do wypieków bez glutenu. Ten chleb bezglutenowy foremkowy też miał w sobie zawierać skrobię ziemniaczaną lub z tapioki.

Chleb bezglutenowy foremkowy na zakwasie (bez skrobi)

 

Po wymieszaniu składników, zorientowałam się, że zapomniałam o skrobi. Mogłam ją jeszcze dodać, nie było by problemu. Stwierdziłam jednak, że sprawdzę jak wyjdzie chleb bezglutenowy na zakwasie bez dodatku skrobi. W końcu wśród moich Czytelników wielu jest takich, którzy muszą skrobię ograniczać.

Z niecierpliwością i lekką ekscytacją patrzyłam jak rośnie, a po upieczeniu nie mogłam sie doczekać by go przekroić.

W końcu zawsze uważałam, że skrobia jest w bezglutenowych wypiekach bardzo potrzebna. Sama uczę w moich materiałach czy newsletterze, żeby stosować proporcję 70% mąk podstawowych i 30 % skrobi w wypiekach bezglutenowych. Tym razem jednak eksperyment zupełnie mnie zaskoczył. Podejrzewam, że dzięki dodatku łupin babki jajowatej, bezglutenowy chleb nie musi zawierać dodatku skrobi ziemniaczanej czy innej. Chlebek bez skrobi wyszedł idealnie! Miękki, puszysty miąższ, nie za wilgotny, ale też nie suchy.

Chleb bezglutenowy foremkowy na zakwasie (bez skrobi)

Nawet po trzech dniach, kiedy przechowywany był w woreczku, nie wysechł i był naprawdę bardzo smaczny.

Jeden z moich ulubionych chlebów bezglutenowych na równi z chlebem pieczonym w garnku, który pieczemy na kursie pieczenia i hodowania zakwasu bezglutenowego. Taki chleb bezglutenowy foremkowy jest dużo prostszy i szybszy w przygotowaniu, więc idealnie nadaje sie do takiego regularnego, codziennego wypieku.Co nie zmienia faktu, że chleb z gara warty jest większego zachodu. 🙂

chleb bezglutenowy na zakwasie jak upiec

 

Polecam Wam serdecznie wypróbowanie tego prostego przepisu na chleb bezglutenowy foremkowy na zakwasie.

Chleb bezglutenowy foremkowy na zakwasie (bez skrobi)

Chleb bezglutenowy foremkowy bez skrobi

Prosty przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Śniadania i kolacje
Keyword: chleb i bułki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o dł. ok 30cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ½ szklanki mąki z sorgo lub owsianej, ryżowej z ryżu brązowego, jaglanej
  • ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej białej
  • ½ szklanki mąki ryżowej białej lub jaglanej, gryczanej białej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej elub wentualnie siemię lniane mielone
  • łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru lub innego słodzika
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1-1¼ szklanka ciepłej wody
  • słonecznik lub inne ziarna do posypania góry

Zaczyn na chleb

  • 100 g aktywnego zakwasu bezglutenowego dokarmionego kilka godzin wcześniej i mocno napowietrzonego.
  • 1 szklanka mąki ryżowej jasnej lub sorgo, jaglanej
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Zaczynamy na 10 godzin przed planowanym wymieszaniem ciasta na chleb.
    Przygotowujemy zaczyn: Wszystkie składniki mieszamy w szklanej lub plastikowej czy kamionkowej misce. Odstawiamy na 10 godzin w ciepłe miejsce. ``
  • Następnie do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, sól, cukier, łupiny babki jajowatej. Dodajemy zaczyn, olej i początkowo 1 szklankę lekko ciepłej wody.
  • Mieszamy ciasto łyżką. Powoli zacznie gęstnieć. Jeśli zrobi się mocno zbite, dolewamy resztę wody. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie lejące. Podczas garowania (rośnięcia) będzie jeszcze gęstnieć.
  • Miskę z ciastem przykrywamy folią nakłutą w kilku miejscach. Odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie namoczonymi w oleju dłońmi, przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub wyłozonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na górze smarujemy lekko olejem. Posypujemy ziarnami ( u mnie słonecznik). Przykrywamy ponownie i odstawiamy na ok 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
    Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia. Jeśli jest cieplej, chleb rośnie szybciej. Powinien wyraźnie urosnąć, mniej więcej o ok. połowę. Nie musi być to podwojenie objętości. Przedłużone garowanie może sprawić, że chleb opadnie podczas pieczenia i nie będzie miał siły się podnieść.
  • Wstawiamy chleb bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.
    Po tym czasie otwieramy piekarnik, czekamy kilka minut i dopiero wyjmujemy z piekarnika.
  • Po kilku minutach, możemy go wyjąć z foremki. Postukany od spodu, powinien wydać głuchy odgłos. Jeśli go nie ma, można jeszcze chleb dopiec bez foremki.
  • Studzimy na kratce. Kroimy zupełnie wystudzony.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 2 949 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating