Bezglutenowa strucla makowa – bez jajek i mleka

Święta coraz bliżej, więc postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem, który może się przydać. Strucla makowa, to ciasto bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt. Bezglutenowa strucla makowa z tego przepisu to idealna propozycja właśnie na tę okazję.

Bezglutenowa strucla makowa

Pyszna, miękka, puszysta makowa strucla bezglutenowa marzyła mi się od dawna. Jakiś czas temu zrobiłam ją na podstawie ciasta drożdżowego z przepisu na bezglutenową i wegańską chałkę. Od tej pory pojawia się na naszym stole często i zawsze budzi duże zainteresowanie gości. Gdyby nie odrobinę ciemniejszy kolor, można by w ogólnie nie odróżnić jej od jej glutenoweo odpowiednika.

Na moim Instagramie przepis pojawił się już wczoraj, teraz ląduje na blogu. Przy okazji zapraszam do obserwacji mojego profilu > INSTAGRAM bo tam ostatnio przepisy wstawiam w pierwszej kolejności. 🙂

Bezglutenowa strucla makowa – jak zrobić?

Przepis jak to u Nicponia zazwyczaj bywa, jest prosty, szybki i przyjemny. Ta strucla na pewno nie sprawi Wam problemów. Przygotowuje się ją szybko, jak na ciasto drożdżowe i bardzo intuicyjnie. Mam nadzieję, że każdy z Was będzie zadowolony z efektu. Warto przygotować tę bezglutenową struclę makową na Święta i nie tylko!

Jak przygotować taką makową roladę? Potrzebujemy ciasto drożdżowe bezglutenowe, masę makową gotową, z puszki lub własnoręcznie wykonaną (przepis podlinkowany na liście składników poniżej), odrobina cierpliwości i nic więcej.

Po około godzinie, półtorej, można się delektować smakiem makowego cuda.

Spróbuj tego przepisu koniecznie!

Bezglutenowa strucla makowa

Bezglutenowa strucla makowa

Bezglutenowa strucla makowa

Bez jajek i mleka
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o długości 25-30cm.
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki mąki z sorgo lub ryżowej, gryczanej, jaglanej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • ¼ szklanki łupin babki jajowatej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ¼ szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu itp (jeśli używasz słodzika daj do zaczynu 1 łyżeczkę zwykłego cukru jako pożywkę dla drożdży)
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego oleju
  • szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego
  • 400 gramów masy makowej może być gotowa z puszki
  • 3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania góry
  • garść posiekanych orzechów/migdałów
  • lukier pół szklanki cukru/erytrolu pudru rozpuszczonego w odrobinie wrzątku.

Wykonanie

  • Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka. ( nie
    może być gorąca). Dodaję łyżkę mąki sorgo lub ryżowej, mieszam i odstawiam na 10
    minut.
  • W misce umieszczam mąkę sorgo,, skrobię, łupiny babki jajowatej,
    cukier, sól oraz olej, zaczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto.
    jest zbyt rzadkie, daj mu czas i wyrabiaj dalej. Staraj się nie
    dosypywać mąki.
  • Po chwili ciasto powinno być gęste, gładkie i przy
    mieszaniu odchodzić od miski, ale dalej będzie dość klejące. Odstawiam ciasto na kilka minut by odpoczęło.
  • Wykladam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim arkuzem papieru i wałkuję na prostokąt.
  • Nakładam masę makową zostawiając ok 2-3 cm z brzegu. Zwijam w roladę pomagając sobie papierem. Wraz z papierem przekładam do kekówki.
  • Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
    Smaruję mlekiem roślinnym (nie za zimnym!) i posypuję posiekanymi orzechami/migdałami.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180-st.C przez ok 40 minut. Wystudzony polewam lukrem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Strucla z makiem bezglutenowa i bez nabiału

Bezglutenowa strucla makowa

(Visited 4 730 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 6 komentarzy

  1. Ewa

    Ale ciasto idzie do piekarnika razem z papierem?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak. Najpierw rozwalkowujemy między papierem do pieczenia, zdejnujemy ten górny arkusz i smarujemy masą. Zwijamy w rulon i razem z papierem na którym jest, wkładamy do keksowki. Tak jest po prostu łatwiej i nic nie pęknie podczas przenoszenia

  2. Kinga

    Czy da się zastąpić czymś łupin babki?

  3. Zofia

    Świetnie wygląda i na pewno też tak smakuję.

  4. Monika

    Naprawdę bardzo smaczna. Siostra zrobiła z mąki gryczanej. Polecam.