Kruche ciasteczka przekładane dżemem. Bezglutenowe

Dziś Mikołaj, a więc spieszę z przepisem, który z tej okazji może się przydać. Kruche ciasteczka przekładane dżemem wiśniowym lub marmoladą. Pyszne!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Przepis jest bardzo prosty. Szybko wyrabiamy kruche ciasto, wałkujemy, wykrawamy i pieczemy. Pyszne ciasteczka będą gotowe w pół godziny!

Są to idealnie kruche ciasteczka, delikatne, ale nie rozpadają się. Łupina babki jajowatej dobrze je scala. Koniecznie wypróbujcie!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Bezglutenowe z opcją wegańską
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: Pierniki, Święta
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 10 ciasteczek
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki kasztanowej lub migdałowej, orzechowej
  • ½ szklanki mąkir yżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g margaryny bezmlecznej lub masła u mnie zazwyczaj Alsan Bio
  • ¼ szklanki cukru lub syropu roślinnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • ulubiony dżem gładki lub konfitura

Wykonanie

  • Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180st.C, bo zanim sięnagrzeje będziemy mieć już ciasteczka czekające na upieczenie.
  • Mąki mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól, proszek dopieczenia i masło.
    Łupiny babki jajowatej zalewamy w miseczce 1/4 szklankiciepłej wody. Odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Dodajemy do reszty skladników.
  • Wyrabiamy szybko ciasto kruche.
  • Wałkujemy na grubość ok 0,8 cm (można to robić między dwomaarkuszami papieru do pieczenia i i wykrawamy kształty.
    Ja robiłam kółka, z których z połowy wycinałam gwiazdki.
  • Wstawiamy do pieczenia grzanie góra dół 180st.C i pieczemy ok 8-10 minut, aż lekko zaczną się złocić.
  • Po upieczeniu, odczekać 2 minuty i delikatnie przełożyć nakratkę.
    Przestudzone z gwiazkami oprószamy cukrem pudrem, a na całe kółka nakładamy małą łyżeczkę dżemu. Składamy i gotowe!
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Na drugi dzień te kruche ciasteczka z dżemem bezglutenowe są jeszcze lepsze, ale wątpię żebyście zdążyli się o tym przekona. Znikają ekspresowo!

Dajcie znać w komentarzu czy przepis Wam się spodobał i czy go wykorzystaliście.

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

(Visited 2 055 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Cudowne ciasteczka, już po upieczeniu, do ich przygotowania zaprzągam dzieci – rozkładam ciastka, ich ulubione dżemy Stoviet malinowy i porzeczkowy i dzieciaki mają frajdę z ich składania oraz podjadania na bieżąco.
    dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję – tak szybko znikają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating