Dziś Mikołaj, a więc spieszę z przepisem, który z tej okazji może się przydać. Kruche ciasteczka przekładane dżemem wiśniowym lub marmoladą. Pyszne!
Przepis jest bardzo prosty. Szybko wyrabiamy kruche ciasto, wałkujemy, wykrawamy i pieczemy. Pyszne ciasteczka będą gotowe w pół godziny!
Są to idealnie kruche ciasteczka, delikatne, ale nie rozpadają się. Łupina babki jajowatej dobrze je scala. Koniecznie wypróbujcie!
Kruche ciasteczka z dżemem
Bezglutenowe z opcją wegańską
Calories:
Porcje 10 ciasteczek
Drukuj
Zapisz
Składniki
- 1 szklanka mąki kasztanowej lub migdałowej, orzechowej
- ½ szklanki mąkir yżowej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 100 g margaryny bezmlecznej lub masła u mnie zazwyczaj Alsan Bio
- ¼ szklanki cukru lub syropu roślinnego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
- ulubiony dżem gładki lub konfitura
Wykonanie
- Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180st.C, bo zanim sięnagrzeje będziemy mieć już ciasteczka czekające na upieczenie.
- Mąki mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól, proszek dopieczenia i masło.Łupiny babki jajowatej zalewamy w miseczce 1/4 szklankiciepłej wody. Odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Dodajemy do reszty skladników.
- Wyrabiamy szybko ciasto kruche.
- Wałkujemy na grubość ok 0,8 cm (można to robić między dwomaarkuszami papieru do pieczenia i i wykrawamy kształty.Ja robiłam kółka, z których z połowy wycinałam gwiazdki.
- Wstawiamy do pieczenia grzanie góra dół 180st.C i pieczemy ok 8-10 minut, aż lekko zaczną się złocić.
- Po upieczeniu, odczekać 2 minuty i delikatnie przełożyć nakratkę.Przestudzone z gwiazkami oprószamy cukrem pudrem, a na całe kółka nakładamy małą łyżeczkę dżemu. Składamy i gotowe!
- Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
Na drugi dzień te kruche ciasteczka z dżemem bezglutenowe są jeszcze lepsze, ale wątpię żebyście zdążyli się o tym przekona. Znikają ekspresowo!
Dajcie znać w komentarzu czy przepis Wam się spodobał i czy go wykorzystaliście.
(Visited 10 753 times, 1 visits today)
Jaka inna mąkę można użyć zamiast kasztanowej i migdałowej?
Przepyszne! Zrobiłam z synem ciasteczka jako pisanki bez dżemu, ale polukrowane i jedna warstwę upiekłam jako spod do ciasta i przełożyłam kremem smietanowo-nutellowym między spodem biszkoptowym jasnym i kakaowym bezglutenowym i tym migdałowym. Wyszło mega! Dzięki serdeczne za wspaniały przepis!
Cudowne ciasteczka, już po upieczeniu, do ich przygotowania zaprzągam dzieci – rozkładam ciastka, ich ulubione dżemy Stoviet malinowy i porzeczkowy i dzieciaki mają frajdę z ich składania oraz podjadania na bieżąco.
dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję – tak szybko znikają 🙂
Czy zamiast łypiny babki jajowatej nadało by się mielone siemie lniane lub babka płesznik? 🙂
Tak, można dać siemie lniane mielone a babka płesznik też się nada 🙂
Ja też szukałam jakiegoś zamiennika, użyłam właśnie łyżkę siemienia lnianego i wyszły naprawdę super
Świetnie! Bardzo się cieszę i dziękuję że podzieliłaś się opinią.
Czy weganskie maslo mozna zastapic olejem kokosowym?