You are currently viewing Kruche ciasteczka przekładane dżemem. Bezglutenowe
Kruche ciasteczka przekładane dżemem. Bezglutenowe

Dziś Mikołaj, a więc spieszę z przepisem, który z tej okazji może się przydać. Kruche ciasteczka przekładane dżemem wiśniowym lub marmoladą. Pyszne!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Przepis jest bardzo prosty. Szybko wyrabiamy kruche ciasto, wałkujemy, wykrawamy i pieczemy. Pyszne ciasteczka będą gotowe w pół godziny!

Są to idealnie kruche ciasteczka, delikatne, ale nie rozpadają się. Łupina babki jajowatej dobrze je scala. Koniecznie wypróbujcie!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Bezglutenowe z opcją wegańską
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: Pierniki, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 10 ciasteczek
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki kasztanowej lub migdałowej, orzechowej
  • ½ szklanki mąkir yżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g margaryny bezmlecznej lub masła u mnie zazwyczaj Alsan Bio
  • ¼ szklanki cukru lub syropu roślinnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • ulubiony dżem gładki lub konfitura

Wykonanie

  • Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180st.C, bo zanim sięnagrzeje będziemy mieć już ciasteczka czekające na upieczenie.
  • Mąki mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól, proszek dopieczenia i masło.
    Łupiny babki jajowatej zalewamy w miseczce 1/4 szklankiciepłej wody. Odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Dodajemy do reszty skladników.
  • Wyrabiamy szybko ciasto kruche.
  • Wałkujemy na grubość ok 0,8 cm (można to robić między dwomaarkuszami papieru do pieczenia i i wykrawamy kształty.
    Ja robiłam kółka, z których z połowy wycinałam gwiazdki.
  • Wstawiamy do pieczenia grzanie góra dół 180st.C i pieczemy ok 8-10 minut, aż lekko zaczną się złocić.
  • Po upieczeniu, odczekać 2 minuty i delikatnie przełożyć nakratkę.
    Przestudzone z gwiazkami oprószamy cukrem pudrem, a na całe kółka nakładamy małą łyżeczkę dżemu. Składamy i gotowe!
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Na drugi dzień te kruche ciasteczka z dżemem bezglutenowe są jeszcze lepsze, ale wątpię żebyście zdążyli się o tym przekona. Znikają ekspresowo!

Dajcie znać w komentarzu czy przepis Wam się spodobał i czy go wykorzystaliście.

Kruche ciasteczka przekładane dżemem

(Visited 10 362 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Dorota

    5 stars
    Przepyszne! Zrobiłam z synem ciasteczka jako pisanki bez dżemu, ale polukrowane i jedna warstwę upiekłam jako spod do ciasta i przełożyłam kremem smietanowo-nutellowym między spodem biszkoptowym jasnym i kakaowym bezglutenowym i tym migdałowym. Wyszło mega! Dzięki serdeczne za wspaniały przepis!

  2. Anulka_aaa

    Cudowne ciasteczka, już po upieczeniu, do ich przygotowania zaprzągam dzieci – rozkładam ciastka, ich ulubione dżemy Stoviet malinowy i porzeczkowy i dzieciaki mają frajdę z ich składania oraz podjadania na bieżąco.
    dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję – tak szybko znikają 🙂

  3. Pati

    Czy zamiast łypiny babki jajowatej nadało by się mielone siemie lniane lub babka płesznik? 🙂

      1. EM

        5 stars
        Ja też szukałam jakiegoś zamiennika, użyłam właśnie łyżkę siemienia lnianego i wyszły naprawdę super

  4. Awatar użytkownika
    Magda

    Czy weganskie maslo mozna zastapic olejem kokosowym?

Dodaj komentarz

Recipe Rating