Makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych, czosnku i cebuli na winie

Ulubione dania obiadowe, to takie, które robi się szybko i nie wymagają zbytniego wysiłku. Takim daniem jest właśnie makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych, czosnku i cebuli na winie.makaron-z-sosem-pieczonych-pomidorków-koktajlowych-czosnku-na-winieCzy zwykły makaron z pomidorowym sosem może być wykwintnym daniem dla gości? Pewnie! Szczególnie jeśli zrobimy do niego sos z pieczonych pomidorków koktajlowych, cebuli, czosnku podlanych winem i podamy z dodatkiem chorizo, tymianku i pokruszonej fety. Gwarantuję, że smak tego dania zachwyci każdego.

Spodziewasz się niespodziewanych znajomych? Jeśli masz godzinkę czasu na przygotowania, dasz radę zrobić sos, ugotować makaron i schłodzić wino.

 

makaron-z-sosem-pieczonych-pomidorków-koktajlowych-czosnku-na-winie

Makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych, czosnku i cebuli na winie

Pieczenie warzyw nadaje im niesamowitej głębi smaku i aromatu. Jest to zupełnie inny wymiar niż po prostu smażone czy duszone. Lubię piec warzywa czy to do zup, past czy sosów.

Często piekę pomidorki koktajlowe ze świeżymi ziołami, cebulą i czosnkiem jako bazę do innych dań lub wyjadam tak po prostu, nakładając ten zestaw aromatycznych smaków na podpieczoną wcześniej kromeczkę czy bagietkę.

Tym razem postanowiłam przygotować z nich sos do makaronu. Upieczone warzywa wraz z pysznymi sokami przełożyłam na patelnię. Podlałam pysznym, rubinowo czerwonym, lekkim i delikatnie owocowym, wytrawnym winem Portada i zmiksowałam.

Podałam z makaronem szpinakowym, chorizo, świeżym tymiankiem i fetą. Z kieliszkiem wina, danie to nabiera wykwintnego charakteru. Zwykły, a niezwykły makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych z winem.

Pasuje tutaj praktycznie każdy rodzaj makaronu. Spaghetti, świderki, penne czy tagliatelle, jak w moim przypadku. Wykorzystaj swój ulubiony.

Zdecydowanie polecam taki pomysł na obiad lub ciepłą kolację!

Makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych i czosnku na winie

Pieczone pomidorki, czosnek, cebula, chorizo i feta to kompozycja idealna.
Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje
Keyword: makaron
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ok. 1 kg pomidorków koktajlowych różnego rodzaju
  • 2 główki czosnku
  • 150 ml wytrawnego wina Portada
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kawałek kiełbasy chorizo opcjonalnie
  • 2 łyżki fety opcjonalnie
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Wykonanie

  • Pomidorki układam w naczyniu do zapiekania, Można je wcześniej przekroić na pół.
    Dodaję do nich obraną i pokrojoną w ósemki cebulę, przekrojone w poprzek główki czosnku - nieobrane, kilka gałązek tymianku i polewam kilkoma kroplami oliwy. Posypuję pieprzem i solą. Mieszam i wstawiam do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piekę ok 30-40 minut.
    Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem i tymiankiem
  • Upieczone warzywa wyjmuję z pieca i daje im chwilę na odpoczynek. Wyjmuję gałązki tymianku.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojone w plastry chorizo, jeśli go używam. Przekładam do miseczki.
  • Następnie na patelnię po chorizo przekładam pomidorki z cebulą i wyciśniętym z łupin, upieczonym czosnkiem oraz z sokami z naczynia.
  • Podlewam winem i duszę, dociskając pomidory i czosnek, by się rozpadły. Duszę ok 10 minut.
  • Przekładam całość do blendera i miksuję na gładko.
  • W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron nakładam na talerze. Polewam sosem, dodaję chorizo i posypuję świeżymi listkami tymianku, oraz pokruszoną fetą i polewam oliwą.
  • Podaję z lampką czerwonego wytrawnego wina.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem na winie

Wpis powstał we współpracy z marką Portada.

 

Szukasz innych dań z makaronem?

Sprawdź te przepisy:

 

(Visited 7 283 times, 7 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 5 komentarzy

  1. Odlotowelampy

    Naprawdę bardzo dobre danie. Wczoraj robiłam więc postanowiłam dzisiaj napisać tutaj. Szybko i prosto się przygotowywało. Skusiło mnie na zrobienie tego dania samo zdjęcie, bo wygląda bajecznie i nie żałuje. Wszystkim w moim domu smakowało i prosili o dokładkę.
    Dzięki za podzielenie się tym wspaniałym przepisem!

  2. Gocha

    Bardzo fajne danie i łatwe w przygotowaniu. Uwielbiam wszystkie wariacje z makaronem w roli głównej! Mogłabym jeść bez końca 😀 Robiłam w wersji z mięsem i bez, obydwie opcje smakują doskonale 🙂

  3. Delektujemy

    Pyszne i nieskomplikowane danie:) Przyznam się, że dzięki Tobie pierwszy raz jadłam makaron szpinakowy i jest naprawdę smaczny:D

  4. Asia

    Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. W moim domu często przygotowuje się makaron, bo wszyscy bardzo go lubimy. Zazwyczaj jednak podaję go z dodatkiem mięsa, dlatego chętnie wypróbuję czegoś innego. Danie wygląda bardzo apetycznie i mam nadzieję, że będzie smakowało mojej rodzinie 🙂