Ulubione dania obiadowe, to takie, które robi się szybko i nie wymagają zbytniego wysiłku. Takim daniem jest właśnie makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych, czosnku i cebuli na winie.Czy zwykły makaron z pomidorowym sosem może być wykwintnym daniem dla gości? Pewnie! Szczególnie jeśli zrobimy do niego sos z pieczonych pomidorków koktajlowych, cebuli, czosnku podlanych winem i podamy z dodatkiem chorizo, tymianku i pokruszonej fety. Gwarantuję, że smak tego dania zachwyci każdego.
Spodziewasz się niespodziewanych znajomych? Jeśli masz godzinkę czasu na przygotowania, dasz radę zrobić sos, ugotować makaron i schłodzić wino.
Makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych, czosnku i cebuli na winie
Pieczenie warzyw nadaje im niesamowitej głębi smaku i aromatu. Jest to zupełnie inny wymiar niż po prostu smażone czy duszone. Lubię piec warzywa czy to do zup, past czy sosów.
Często piekę pomidorki koktajlowe ze świeżymi ziołami, cebulą i czosnkiem jako bazę do innych dań lub wyjadam tak po prostu, nakładając ten zestaw aromatycznych smaków na podpieczoną wcześniej kromeczkę czy bagietkę.
Tym razem postanowiłam przygotować z nich sos do makaronu. Upieczone warzywa wraz z pysznymi sokami przełożyłam na patelnię. Podlałam pysznym, rubinowo czerwonym, lekkim i delikatnie owocowym, wytrawnym winem Portada i zmiksowałam.
Podałam z makaronem szpinakowym, chorizo, świeżym tymiankiem i fetą. Z kieliszkiem wina, danie to nabiera wykwintnego charakteru. Zwykły, a niezwykły makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych z winem.
Pasuje tutaj praktycznie każdy rodzaj makaronu. Spaghetti, świderki, penne czy tagliatelle, jak w moim przypadku. Wykorzystaj swój ulubiony.
Zdecydowanie polecam taki pomysł na obiad lub ciepłą kolację!
Makaron z sosem z pieczonych pomidorków koktajlowych i czosnku na winie
Składniki
- ok. 1 kg pomidorków koktajlowych różnego rodzaju
- 2 główki czosnku
- 150 ml wytrawnego wina Portada
- 2 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kawałek kiełbasy chorizo opcjonalnie
- 2 łyżki fety opcjonalnie
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie
- Pomidorki układam w naczyniu do zapiekania, Można je wcześniej przekroić na pół.Dodaję do nich obraną i pokrojoną w ósemki cebulę, przekrojone w poprzek główki czosnku - nieobrane, kilka gałązek tymianku i polewam kilkoma kroplami oliwy. Posypuję pieprzem i solą. Mieszam i wstawiam do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piekę ok 30-40 minut.
- Upieczone warzywa wyjmuję z pieca i daje im chwilę na odpoczynek. Wyjmuję gałązki tymianku.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojone w plastry chorizo, jeśli go używam. Przekładam do miseczki.
- Następnie na patelnię po chorizo przekładam pomidorki z cebulą i wyciśniętym z łupin, upieczonym czosnkiem oraz z sokami z naczynia.
- Podlewam winem i duszę, dociskając pomidory i czosnek, by się rozpadły. Duszę ok 10 minut.
- Przekładam całość do blendera i miksuję na gładko.
- W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron nakładam na talerze. Polewam sosem, dodaję chorizo i posypuję świeżymi listkami tymianku, oraz pokruszoną fetą i polewam oliwą.
- Podaję z lampką czerwonego wytrawnego wina.
- Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Portada.
Szukasz innych dań z makaronem?
Sprawdź te przepisy:
-
Łazanki z białej kapusty i bezglutenowy makaron łazanki
-
Makaron z sosem z kalafiora z cytryną i tymiankiem
-
Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek
-
Makaron z sosem z cukinii
-
Makaron z cukinią, pomidorami i szynką parmeńską
-
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Naprawdę bardzo dobre danie. Wczoraj robiłam więc postanowiłam dzisiaj napisać tutaj. Szybko i prosto się przygotowywało. Skusiło mnie na zrobienie tego dania samo zdjęcie, bo wygląda bajecznie i nie żałuje. Wszystkim w moim domu smakowało i prosili o dokładkę.
Dzięki za podzielenie się tym wspaniałym przepisem!
Bardzo fajne danie i łatwe w przygotowaniu. Uwielbiam wszystkie wariacje z makaronem w roli głównej! Mogłabym jeść bez końca 😀 Robiłam w wersji z mięsem i bez, obydwie opcje smakują doskonale 🙂
Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz 🙂
Pyszne i nieskomplikowane danie:) Przyznam się, że dzięki Tobie pierwszy raz jadłam makaron szpinakowy i jest naprawdę smaczny:D
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. W moim domu często przygotowuje się makaron, bo wszyscy bardzo go lubimy. Zazwyczaj jednak podaję go z dodatkiem mięsa, dlatego chętnie wypróbuję czegoś innego. Danie wygląda bardzo apetycznie i mam nadzieję, że będzie smakowało mojej rodzinie 🙂