Po dłuższej przerwie od publikacji w końcu udało mi się wstawić przepis na ten najlepszy deser pod słońcem — Wegański Eton Mess. Na Instagramie przepis pojawił się już wcześniej, wiec myślę, że to dobry moment, by kliknąć mi follow i być na bieżąco >> TUTAJ KLIKNIJ 😉
Deser Eton Mess składa się z pokruszonej bezy, śmietany i owoców np. malin czy truskawek. Wszelkie modyfikacje są oczywiście w pełni dozwolone. Można zrobić bezę z dodatkiem kakao lub urozmaicić kakao sam krem. Wśród owoców świetnie sprawdzą się również inne owoce, ale raczej wybierałabym z tych kwaśniejszych — porzeczki, granat, kiwi, jagody itp.
Wegański Eton Mess zrobiłam na bezie z aquafaby. Więcej o tym, co to jest i jak używać w kuchni, dowiesz się z tego wpisu: Aquafaba — podstawowe informacje, filmik i przepisy.
Najłatwiej i najpyszniej wykonać krem do wegańskiego Eton Mess z mleczka kokosowego. W zależności od tego, jakiej firmy masz w domu mleczko kokosowe, zależy czy będziesz potrzebować jednej czy dwóch puszek. Ważne: mleczko kokosowe musi spędzić w lodówce minimum 24 godziny, zanim je wykorzystasz do tego deseru!
Zapraszam serdecznie do wypróbowania i dzielenia się zdjęciami i relacjami z wykonania na Instagramie czy Facebooku lub wysłać na maila: kontakt@nicponwkuchni.pl.
Wegański Eton Mess
Składniki
- ½ szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- ½ szklanki cukru pudru lub erytrolu/ksylitolu zmielonego na puder
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 puszka mleka kokosowego ja używam Freshona - tego wystarczy 1 puszka. Natomiast z innych firm, może być konieczny zakup 2 puszek.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 dkg owoców - np. truskawek
Wykonanie
- Aquafabę przelewamy do suchej miski. Ubijamy na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając, dodajemy po 1 łyżeczce cukru, aż wykorzystamy całe 1/2 szklanki. Cukier dodajemy bardzo powoli i po każdej łyżeczce minutę ubijamy, zanim dodamy kolejną.
- Do ubitej, gładkiej i lśniącej piany dodajemy ocet. Miksujemy jeszcze chwilę
- Następnie dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
- Pianę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozprowadzamy na grubość ok. 2 cm. Z części można zrobić małe beziki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
- Bezę suszymy ok 75 minut. Po tym czasie małe beziki można delikatnie wyjąć, a dużą bezę jeszcze zostawić na ok 15 minut zwiększając temp do 120 st.C.
- Bezę po wystudzeniu kruszymy na kawałki i przechowujemy w puszce zamykanej lub strunowym worku.
- Z mocno schłodzonego mleka kokosowego wyjmujemy samą śmietankę i ubijamy z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz ok. łyżeczki cukru.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do szklanek wkładamy warstwę truskawek, śmietanki, pokruszone bezy i znów truskawki, śmietanka i bezy. Nie musi być równo i idealnie. W końcu to Eton mess - czyli bałagan 😉 Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
- Podajemy od razu, by zachować chrupkość bezy.
supi