You are currently viewing Wegański Eton Mess
Wegański Eton Mess

 

Po dłuższej przerwie od publikacji w końcu udało mi się wstawić przepis na ten najlepszy deser pod słońcem — Wegański Eton Mess. Na Instagramie przepis pojawił się już wcześniej, wiec myślę, że to dobry moment, by kliknąć mi follow i być na bieżąco >> TUTAJ KLIKNIJ 😉

Wegański Eton mess

Deser Eton Mess składa się z pokruszonej bezy, śmietany i owoców np. malin czy truskawek. Wszelkie modyfikacje są oczywiście w pełni dozwolone. Można zrobić bezę z dodatkiem kakao lub urozmaicić kakao sam krem. Wśród owoców świetnie sprawdzą się również inne owoce, ale raczej wybierałabym z tych kwaśniejszych — porzeczki, granat, kiwi, jagody itp.

Wegański Eton Mess zrobiłam na bezie z aquafaby. Więcej o tym, co to jest i jak używać w kuchni, dowiesz się z tego wpisu: Aquafaba — podstawowe informacje, filmik i przepisy.

Najłatwiej i najpyszniej wykonać krem do wegańskiego Eton Mess z mleczka kokosowego. W zależności od tego, jakiej firmy masz w domu mleczko kokosowe, zależy czy będziesz potrzebować jednej czy dwóch puszek. Ważne: mleczko kokosowe musi spędzić w lodówce minimum 24 godziny, zanim je wykorzystasz do tego deseru!

Zapraszam serdecznie do wypróbowania i dzielenia się zdjęciami i relacjami z wykonania na Instagramie czy Facebooku lub wysłać na maila: kontakt@nicponwkuchni.pl.

Wegański Eton mess

Wegański Eton Mess

Pyszny i prosty deser wegański
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 15 min.
Czas pieczenia 1 godz. 15 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ½ szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • ½ szklanki cukru pudru lub erytrolu/ksylitolu zmielonego na puder
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 puszka mleka kokosowego ja używam Freshona - tego wystarczy 1 puszka. Natomiast z innych firm, może być konieczny zakup 2 puszek.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 dkg owoców - np. truskawek

Wykonanie

  • Aquafabę przelewamy do suchej miski. Ubijamy na sztywną pianę.
  • Ciągle ubijając, dodajemy po 1 łyżeczce cukru, aż wykorzystamy całe 1/2 szklanki. Cukier dodajemy bardzo powoli i po każdej łyżeczce minutę ubijamy, zanim dodamy kolejną.
  • Do ubitej, gładkiej i lśniącej piany dodajemy ocet. Miksujemy jeszcze chwilę
  • Następnie dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
  • Pianę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozprowadzamy na grubość ok. 2 cm. Z części można zrobić małe beziki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  • Bezę suszymy ok 75 minut. Po tym czasie małe beziki można delikatnie wyjąć, a dużą bezę jeszcze zostawić na ok 15 minut zwiększając temp do 120 st.C.
  • Bezę po wystudzeniu kruszymy na kawałki i przechowujemy w puszce zamykanej lub strunowym worku.
  • Z mocno schłodzonego mleka kokosowego wyjmujemy samą śmietankę i ubijamy z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz ok. łyżeczki cukru.
  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do szklanek wkładamy warstwę truskawek, śmietanki, pokruszone bezy i znów truskawki, śmietanka i bezy. Nie musi być równo i idealnie. W końcu to Eton mess - czyli bałagan 😉 Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
  • Podajemy od razu, by zachować chrupkość bezy.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegański Eton mess

(Visited 2 199 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Recipe Rating