Sernik Izaura to smak mojego dzieciństwa. Gościł na naszym stole praktycznie w każde Święta, urodziny itp. Muszę powiedzieć, że jest to mój ulubiony sernik.
Podstawą jest ciasto kakaowe jak na murzynek i na to położona jest masa serowa. Całość polana jest pyszną polewą kakaową. Podczas pieczenia ser, jako że jest cięższy niż ciasto, opada na dno i w niektórych miejscach tworzy ciekawe wzory. Dzięki temu też ciasto nie jest suche a pyszne i wilgotne.
Nie jest to ciasto dietetyczne, ale kto powiedział, że sernik musi taki być? Jeśli stronisz od cukru, tłuszczu, mleka czy glutenu lepiej go nie piecz, bo nie można się mu oprzeć 🙂
Przepis na ten sernik pochodzi z Poradnika Domowego bodajże z 1993 roku. Został jednak lekko zmodyfikowany przez moją mamę i jej wersja bardziej mi odpowiada. Dziś pokażę Wam właśnie tą naszą wersję na sernik Izaura.
Mam ten egzemplarz Poradnika Domowego cały czas w domu. Trzymam go, mimo że już dawno go przepisałam do mojego notesu. Jednak lubię go sobie od czasu do czasu przejrzeć. Zawiera mnóstwo ciekawych artykułów, np. porad, jakich szamponów i płynów użyć do umycia “błyszczącego cudu” czyli lśniącego czerwonego Fiata 126P, którego zdjęcie jest zamieszone pod artykułem 🙂 lub zdjęcia letnich szałowych fryzur z tamtych czasów 🙂 mówię Wam, czasem można się nieźle pośmiać!
Jakie ciasto Ty pamiętasz z czasów dzieciństwa? Jaki przepis budzi ciepłe wspomnienia i często go przygotowujesz, żeby ponownie spróbować tamtych smaków? Podziel się, chętnie poczytam!
Sernik Izaura czyli sernik na cieście kakaowym z polewą
Składniki
Skadniki ciasta kakaowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 i 1/4 kostki masła lub margaryny kostka o wadze 250g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżek wody
- 5 jajek
Składniki masy serowej
- 1 kg sera twarogu zmielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła kostka o wadze 250g
Wykonanie
- Cukier, wodę, kakao, masło, cukier waniliowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Gotuję 5 minut ciągle mieszając. Odlewam pół szklanki masy -użyję jej jako polewy, a resztę odkładam do wystudzenia. W tym czasie przygotowuję masę serową.
- Masa serowa: Masło ucieram z cukrem. Dodaję na przemian po jednym jajku (z 5 przeznaczonych na masę serową) i po małej porcji sera. Miksuję aż powstanie gładka masa.
- Z 5 jajek przeznaczonych do ciasta oddzielam żółtka od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję po jednym żółtku ciągle mieszając. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ubijam pianę z białek. Delikatnie mieszam ją z ciastem. Wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią wykładam masę serową.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 50-60 minut. Ciasto smaruję polewą za pomocą pędzelka lub łyżki kiedy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!
Taki sernik to majstersztyk! Musi być cudowny w smaku!
rzeczywiście jest! 🙂
Właśnie zastanawiałam się co upiec na święta 🙂 U nas w domu też przez jakiś czas gościł ten sernik. Jednak hitem mojej mamy było ciasto z kruszonką. Piekła je niemal w każdą sobotę 🙂
tak, ciasto w weekend musiało być zawsze 🙂 Dziękuję za komentarz!
Ja bym nawet powiedziała, że ciasto nie powinno być dietetyczne 😀 Nie jestem wielką fanką pieczonych serników, ale ten wygląda przepysznie! Bardzo zachęca mnie ta baza kakaowa 🙂
Spróbuj, na pewno będzie smakował! 🙂
Planujesz jakąś bardziej dietetyczną wersję? 🙂
Mam taki niecny plan 😉
mniam wygląda obłednie
Tak też smakuje 🙂
Prezentuje sie pieknie!
Dziękuję 🙂
Moja mama dawniej piekła podobny 🙂 Twój prezentuje się bardzo smakowicie, fajny przepis 🙂