You are currently viewing Sernik Izaura czyli sernik na cieście kakaowym z polewą
Sernik Izaura czyli sernik na cieście kakaowym z polewą

Sernik IzauraSernik Izaura to smak mojego dzieciństwa. Gościł na naszym stole  praktycznie w każde Święta, urodziny itp. Muszę powiedzieć, że jest to mój ulubiony sernik.

Podstawą jest ciasto kakaowe jak na murzynek i na to położona jest masa serowa. Całość polana jest pyszną polewą kakaową.  Podczas pieczenia ser, jako że jest cięższy niż ciasto, opada na dno i w niektórych miejscach tworzy ciekawe wzory. Dzięki temu też ciasto nie jest suche a pyszne i wilgotne.

Nie jest to ciasto dietetyczne, ale kto powiedział, że sernik musi taki być?  Jeśli stronisz od cukru, tłuszczu, mleka czy glutenu lepiej go nie piecz, bo nie można się mu oprzeć 🙂

Przepis na ten sernik pochodzi z Poradnika Domowego bodajże z 1993 roku. Został jednak lekko zmodyfikowany przez moją mamę i jej wersja bardziej mi odpowiada. Dziś pokażę Wam właśnie tą naszą wersję na sernik Izaura.

Mam ten egzemplarz Poradnika Domowego cały czas w domu. Trzymam go, mimo że już dawno go przepisałam do mojego notesu. Jednak lubię go sobie od czasu do czasu przejrzeć. Zawiera mnóstwo ciekawych artykułów, np. porad, jakich szamponów i płynów użyć do umycia “błyszczącego cudu” czyli lśniącego czerwonego Fiata 126P, którego zdjęcie jest zamieszone pod artykułem 🙂 lub zdjęcia letnich szałowych fryzur z tamtych czasów 🙂 mówię Wam, czasem można się nieźle pośmiać!

Jakie ciasto Ty pamiętasz z czasów dzieciństwa? Jaki przepis budzi ciepłe wspomnienia i często go przygotowujesz, żeby ponownie spróbować tamtych smaków? Podziel się, chętnie poczytam!

Sernik Izaura

Sernik Izaura czyli sernik na cieście kakaowym z polewą

czyli sernik na kakaowym spodzie z polewą kakaową
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża prostokątna blacha
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 50 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Skadniki ciasta kakaowego

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1 i 1/4 kostki masła lub margaryny kostka o wadze 250g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody
  • 5 jajek

Składniki masy serowej

  • 1 kg sera twarogu zmielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła kostka o wadze 250g

Wykonanie

  • Cukier, wodę, kakao, masło, cukier waniliowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Gotuję 5 minut ciągle mieszając. Odlewam pół szklanki masy -użyję jej jako polewy, a resztę odkładam do wystudzenia. W tym czasie przygotowuję masę serową.
  • Masa serowa: Masło ucieram z cukrem. Dodaję na przemian po jednym jajku (z 5 przeznaczonych na masę serową) i po małej porcji sera. Miksuję aż powstanie gładka masa.
  • Z 5 jajek przeznaczonych do ciasta oddzielam żółtka od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję po jednym żółtku ciągle mieszając. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Ubijam pianę z białek. Delikatnie mieszam ją z ciastem. Wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią wykładam masę serową.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 50-60 minut. Ciasto smaruję polewą za pomocą pędzelka lub łyżki kiedy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 5 325 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Magdalena

    Właśnie zastanawiałam się co upiec na święta 🙂 U nas w domu też przez jakiś czas gościł ten sernik. Jednak hitem mojej mamy było ciasto z kruszonką. Piekła je niemal w każdą sobotę 🙂

  2. AfterFour

    Ja bym nawet powiedziała, że ciasto nie powinno być dietetyczne 😀 Nie jestem wielką fanką pieczonych serników, ale ten wygląda przepysznie! Bardzo zachęca mnie ta baza kakaowa 🙂

  3. Edyta Mój kawałek podłogi

    Planujesz jakąś bardziej dietetyczną wersję? 🙂

  4. Daria | bezgrzesznarozpusta.pl

    Prezentuje sie pieknie!

  5. Jud

    Moja mama dawniej piekła podobny 🙂 Twój prezentuje się bardzo smakowicie, fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating