Golonka z indyka pieczona z tymiankiem

golonka z indyka, fotograf kulinarny śląskDziś coś dla fanów mięsa, czyli golonka z indyka pieczona z tymiankiem. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się mięso z indyka. Jedno z ulubionych dań mojego synka. Taka golonka z indyka przyprawiona tymiankiem to „niebo w gębie”. Mięso jest aromatyczne, pachnące tymiankiem i czosnkiem, dobrze przyprawione. Tymianek i indyk bardzo do siebie pasują, ja to połączenie bardzo lubię. Mięso z golonki z indyka nie jest suche, a nie jest też bardzo tłuste i kaloryczne, w sam raz dla osób dbających o linię, którym znudził się kurczak 🙂

Mięso z indyka nie jest u nas zbyt popularne. Na polskich stołach raczej króluje kurczak. Zgodzicie się ze mną?

Odkąd pojawiły się moje dzieci, unikamy jednak kurczaków na naszym stole. Nie mam dostępu do ekologiczych kurczaków, a też kupując produkt eko nie jestem do końca ufna czy to „eko” jest rzeczywiście eko.

Słyszałam, że indyk nie przyjmuje antybiotyków, po prostu nie reaguje na nie dobrze, więc nie jest nimi faszerowany w przeciwieństwie do kurczaka. Tak więc my przerzuciliśmy się już na mięso z indyka i jesteśmy zadowoleni 🙂

Jest smaczne, szczególnie właśnie taka golonka z indyka inaczej nazywana podudziem z indyka. To jest bardziej tłusta część niż pierś, ale i tak nie zawiera tego tłuszczu dużo. Tak więc można jeść do woli mięso bogate w witaminy z grupy B, białko, cynk i wiele innych witamin i minerałów 🙂

 

Spróbuj również przepisów na inne pieczone mięsa:

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną żurawiną

Udka z kurczaka pieczone

Golonka z indyka pieczona

Golonka z indyka pieczona z tymiankiem

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 2 godz.
Łącznie 2 godz. 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Marynata do indyka

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżka suszonego

Golonka z indyka pieczona

  • 4 golonka z indyka (podudzia)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody

Wykonanie

  • Składniki marynaty mieszam ze sobą. Marynatą smaruję indyka wcierając ją w mięso. Przykrywam i odkładam mięso do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc.
  • Cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam golonka z indyka na dość dużym ogniu z każdej strony, jeśli jest mało oliwy dolewam odrobinę na patelnię Przekładam mięso do brytfanki.
  • Na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklę cebulę, skrobiąc resztki ze smażenia mięsa, tak by cały smak razem z cebulą zawędrował do brytfanki.
  • Podlewam smażącą się cebulę resztkami marynaty i szklanką wody. Całość przelewam do brytfanki z mięsem.
  • Przykrywam i piekę w 180st.C przez ok 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Trzeba liczyć tak ponad 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa. Na ostatnie pół godziny odkrywam pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło

Notes

Sos pozostały na dnie po pieczeniu można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z ok. 1/4 szklanki wody. Stawiam brytfankę na gazie. Wlewam mąkę z wodą, mieszam i doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i podaję do mięsa.
 
Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 3 009 times, 2 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. Golonę pamietam z mojego rodzinnego domu. Moja mama często ją przygotowywała, a ja o niej po prostu zapomniałam. Dzięki za przepis. 🙂

  2. Indyk nie jest zbyt popularny ze względu na cenę. Króluje kurczak i wieprzowina. Ja też już od kilku lat kupuję głównie indyka, a jeśli na stole ląduje kurczak, to albo sklepowy z wolnego wybiegu albo od rodziny ze wsi. A golonek indyczych nie robiłam już całe wieki. W Twoim wykonaniu wyglądają niezwykle apetycznie.

    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *