W lodówce pozostało mi kilka łodyg rabarbaru, które już lekko zwiędły. Pomyślałam, że wykorzystam je do jakiegoś ciasta. Chciałam zrobić proste ciasto bezglutenowe i wegańskie. Ciasto z rabarbarem, które będzie można przygotować szybko, z prostych składników. Z takich, jakie większość osób na wegańskiej czy bezglutenowej diecie ma w swoich domach.
Ciasto bezglutenowe z rabarbarem: proste przepisy są najlepsze!
Myślę, że ten cel został osiągnięty. Przepis jest bardzo łatwy, szybki i przyjemny. Często zauważam wokół skłonność do utrudniania jakby na siłę przepisów dla alergików. Zupełnie niepotrzebnie. Dieta nie musi być skomplikowana ani czasochłonna, aby była pyszna. Na moim blogu większość to właśnie przepisy niewyszukane i nieskomplikowane. Da się? Pewnie, że tak! Trzeba jedynie wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i do jakiej konsystencji surowego ciasta dążyć, by wszystko się udało. Staram się to dokładnie opisywać w przepisach. Czasem nawet zmontuję jakiś filmik. Tutaj znajdziesz kilka, które już mam na swoim koncie.
Ciasto na mące bezglutenowej
Wracając do przepisu na bezglutenowe ciasto z rabarbarem, bazowałam na moim starym przepisie na najprostszy placek z owocami. Tym razem użyłam mąk bezglutenowych, a aquafabę ubiłam na pianę, by ciasto nie było zbyt zbite. (Tutaj przeczytasz więcej o aquafabie, zamienniku jajek). Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem wyszło przepyszne.
Na moim profilu na Instagramie, w relacji pokazałam to ciasto zaraz po upieczeniu i wywołało ono mnóstwo pozytywnych reakcji. Po takim odzewie nie mogłam się tym przepisem z Wami nie podzielić. Przy okazji zapraszam do obserwowania mojego profilu @nicponwkuchni, często tam właśnie pojawiają się zapowiedzi nowości, które dla Was szykuję.
Zapraszam do pieczenia i dzielenia się wrażeniami smakowymi po wypróbowaniu tego przepisu na wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem.
Wegańskie bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Składniki
- 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
- 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
- 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 0,5 cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie
Wykonanie
- Najpierw przygotowuję rabarbar. 2,3 łodygi kroję na pół, lub trzy części, tak aby zmieściły się ułożone w tortownicy na górze ciasta. Pozostałą część rabarbaru kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.
- Rozgrzewam piekarnik do 190st. C
- Pokrojony drobno rabarbar posypuję łyżką cukru i odstawiam na ok 20 minut.
- Dłuższe łodygi rabarbaru układam na blaszce do pieczenia lub foremce. W małej miseczce mieszam sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Polewam rabarbar i mieszam, by sos pokrył całe łodygi. Wstawiam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st. C. Po tym czasie wyjmuję rabarbar i zmniejszam temperaturę do 180st. C
- W misce mieszam suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia). Do drugiej miski wlewam aquafabę i ubijam ją na sztywną pianę.
- Do suchych składników wlewam mleko roślinne i olej, mieszam do połączenia. Wsypuję pokrojony rabarbar i mieszam. Teraz pora na pianę z aquafaby, dodaję ją do ciasta i delikatnie, ale nie za długo mieszam.
- Na górę ciasta układam łodygi podpieczonego rabarbaru, posypuję płatkami kokosa i wstawiam ciasto do piekarnika na ok 30 minut, do momentu, kiedy włożony w nie patyczek, po wyjęciu pozostanie czysty.
- Smacznego!
Bardzo dobre ciasto:). Po wymieszaniu skladnikow bylam bardziej niz sceptyczna, wrecz przygotowana na to ze wywale po wyciagnieciu z pieca, ale o dziwo – wszystko sie udalo, tylko spod troche byl podmokniety (rabarbar caly opadl i on chyba tak nawilzyl), wiec wyciagnelam ciasto z tortownicy, wyciagnelam spod spodu zamokly papier do pieczenia i na samym spodzie tortownicy jeszcze raz wjechalo na 5 min do pieca:D. I jeszcze jedno wazne – ciasto bylo bardzo lejace, balam sie ze jak dodam ubita aquafabe to mi rozrzedzi jeszcze bardziej wiec dosypalam troche maki owsianej i ryzowej – tak na oko.
A po co się podpieka rabarbar? Nie można go po prostu pokroić na małe kawałki i posypać ciasto i wtedy wstawić do pieczenia? Przy cieście z mąki pszennej tak robiłam, czy w wersji bezglutenowej można też tak zrobić?
Można tak zrobić. Ja tu podpiekam, by trochę urozmaicić. Rabarbar robi się wtedy taki bardziej karmelizowany
Spróbowałam jednak z podpieczonym rabarbarem i całkiem nieźle wyszło. Tylko mam pytanie piekarnik z termoobiegiem czy góra dół? Mam inny piekarnik i troszkę mi się podpiekł spód…. no i krócej piekłam około 20 min 150 C.
Ja piekę z termoobiegiem.
Czy wyjdzie, jeśli dam, zamiast mąki kokosowej, więcej owsianej?
Myślę, że tak. Ciasto może być trochę bardziej suche, ale na pewno też dobre 🙂
Bardzo cieszą nas takie pomysły, bo faktycznie – wiele przepisów wege lub na dania bez glutenu jest skomplikowanych, a w kuchni chodzi przecież o przyjemność i radość z eksperymentowania. Poza tym rabarbar to chyba taka sezonowa miłość wszystkich, którzy kochają gotować i piec. 🙂
Czy można z innymi owocami,np.truskawkami?
Tak, oczywiście 🙂 Truskawek nie trzeba wcześniej podpiekać, chociaż z drugiej strony, czemu nie! 🙂
Dziękuję!zrobiłam dziś. Ciasto wyszło super! Bardzo dziękuję za Pani pomysłowość I przepisy..korzystałam już nie raz☺
A co z żółtkami kiedy używam jajek?
Wtedy możesz wrzucić po prostu całe jajka bez ubijania do mokrych składników.