fbpx

Wegańskie bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem

W lodówce pozostało mi kilka łodyg rabarbaru, które już lekko zwiędły. Pomyślałam, że wykorzystam je do jakiegoś ciasta. Chciałam zrobić proste wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem, które będzie można przygotować szybko, z prostych składników. Z takich, jakie większość osób na wegańskiej czy bezglutenowej diecie ma w swoich domach.

Myślę, że ten cel został osiągnięty. Przepis jest bardzo łatwy, szybki i przyjemny. Często zauważam wokół skłonność do utrudniania jakby na siłę przepisów dla alergików. Zupełnie niepotrzebnie. Dieta nie musi być skomplikowana ani czasochłonna, aby była pyszna. Na moim blogu większość to właśnie przepisy niewyszukane i nieskomplikowane. Da się? Pewnie, że tak! Trzeba jedynie wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i do jakiej konsystencji surowego ciasta dążyć, by wszystko się udało. Staram się to dokładnie opisywać w przepisach. Czasem nawet zmontuję jakiś filmik. Tutaj znajdziesz kilka, które już mam na swoim koncie.

Wracając do przepisu na ciasto z rabarbarem, bazowałam na moim starym przepisie na najprostszy placek z owocami. Tym razem użyłam mąk bezglutenowych, a aquafabę ubiłam na pianę, by ciasto nie było zbyt zbite. (Tutaj przeczytasz więcej o aquafabie, zamienniku jajek). Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem wyszło przepyszne.

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Na moim profilu na Instagramie, w relacji pokazałam to ciasto zaraz po upieczeniu i wywołało ono mnóstwo pozytywnych reakcji. Po takim odzewie nie mogłam się tym przepisem z Wami nie podzielić. Przy okazji zapraszam do obserwowania mojego profilu @nicponwkuchni, często tam właśnie pojawiają się zapowiedzi nowości, które dla Was szykuję.

Zapraszam do pieczenia i dzielenia się wrażeniami smakowymi po wypróbowaniu tego przepisu na wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem.

Wydruk przepisu
Wegańskie bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotowuję rabarbar. 2,3 łodygi kroję na pół, lub trzy części, tak aby zmieściły się ułożone w tortownicy na górze ciasta. Pozostałą część rabarbaru kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.
  2. Rozgrzewam piekarnik do 190st. C
  3. Pokrojony drobno rabarbar posypuję łyżką cukru i odstawiam na ok 20 minut.
  4. Dłuższe łodygi rabarbaru układam na blaszce do pieczenia lub foremce. W małej miseczce mieszam sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Polewam rabarbar i mieszam, by sos pokrył całe łodygi. Wstawiam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st. C. Po tym czasie wyjmuję rabarbar i zmniejszam temperaturę do 180st. C
  5. W misce mieszam suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia). Do drugiej miski wlewam aquafabę i ubijam ją na sztywną pianę.
  6. Do suchych składników wlewam mleko roślinne i olej, mieszam do połączenia. Wsypuję pokrojony rabarbar i mieszam. Teraz pora na pianę z aquafaby, dodaję ją do ciasta i delikatnie, ale nie za długo mieszam.
  7. Na górę ciasta układam łodygi podpieczonego rabarbaru, posypuję płatkami kokosa i wstawiam ciasto do piekarnika na ok 30 minut, do momentu, kiedy włożony w nie patyczek, po wyjęciu pozostanie czysty.
  8. Smacznego!

Ciasto bezglutenowe i wegańskie


Sprawdź pozostałe przepisy z rabarbarem:

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla


(Visited 2 124 times, 19 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

      1. Dziękuję!zrobiłam dziś. Ciasto wyszło super! Bardzo dziękuję za Pani pomysłowość I przepisy..korzystałam już nie raz☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *