Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia

Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Nasze polskie, leśne jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Lubię je zdecydowanie bardziej niż np. borówki amerykańskie, kamczackie i inne. Te małe czarne kuleczki brudzą wszystko niemiłosiernie, ale mają w sobie tyle smaku, że im to wybaczam. 🙂 Zrobiłam z nich coś na deser, co rodzina okrzyknęła jednym słowem: przepyszne! Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia i w zasadzie też bez białego cukru. Deser idealny na lato!

jagody leśne

Przepis na tę tartę z jagodami jest bardzo prosty, jak chyba każdy przepis na tym blogu. Spód to namoczone daktyle, orzechy, kokos i płatki owsiane. To jest moja wersja. Zachęcam Was, by dopasowywać ilości i produkty tutaj użyte do swoich potrzeb i preferencji. Jeśli nie możesz kokosa, daj więcej płatków czy orzechów. Nie możesz owsa, daj płatki jaglane, migdały lub sezam. Wyjdzie na pewno. Nie bój się eksperymentować i zmieniać proporcje.

Dodatkowo tarta jagodowa jest ciastem bez pieczenia, więc nada się idealnie na te nadchodzące upały. Wystarczy zmiksować składniki na spód i na krem, posypać jagodami, wstawić na chwilę do lodówki i cieszyć się jej smakiem w piękny, letni dzień.

wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Krem w tej wegańskiej tarcie jagodowej jest wyjątkowy. Zazwyczaj w wegańskich sernikach czy ciastach z kremem są użyte albo namoczone nerkowce jak np w moim wegańskim i bezglutenowym tiramisu, albo tofu, albo kasza jaglana jak w tym jagielniku z truskawkami. Ja nerkowców nie używam zbyt często. Są drogie, a w większych ilościach nie służą mi najlepiej. Tofu staram się unikać, a jaglane kremy każdy zna.

Przypomniał mi się krem „twarogowy”, jakiego użyłam w mini serniczkach dyniowych i w drożdżówkach z jagodami. Postanowiłam jako bazy użyć tego, co w tamtych przepisach, czyli ciecierzycy. Pomysł pewnie dla wielu z Was dziwaczny, ale efekt taki, że na pewno Was zadowoli. W każdym razie smaku ciecierzycy w wegańskiej i bezglutenowej tarcie jagodowej nie poczujecie.

To co, kto z Was dał się przekonać i wypróbuje? Dajcie znać jak, Wam smakowało w komentarzu lub na moich kanałach SM. Zapraszam szczególnie na mój Instagram, gdzie w relacjach możecie zobaczyć jako pierwsi, co szykuję na bloga. Musicie jedynie kliknąć obserwuj, by te relacje widzieć 😉

Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia

Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża forma na tartę lub 3 o śr. 12cm
Przygotowanie 20 minutes
Łącznie 20 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód do tarty bez pieczenia

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • szczypta soli

Masa jagodowa

  • 1 szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub z puszki
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki agar agar w wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki

Wykonanie

  • Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa.
  • Masę wykładam na formę do tarty i zwilżonymi rękoma wyklejam spód i brzegi. Jeśli używasz małych foremek do tarty, warto je wyłożyć wcześniej folią spożywczą, by łatwo można było wyjąć tarty na talerzyk.
  • Do rondelka wlewam wodę i wsypuję agar. Mieszam i podgrzewam aż zacznie lekko bulgotać, ale jeszcze się nie gotować. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Do blendera kielichowego lub innego mocnego sprzętu, wsypuję ciecierzycę, umyte jagody, śmietankę kokosową, słodzik, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dodaję również lekko przestudzoną, ale dalej płynną wodę z agarem. Miksuję na gładki krem. Im gładszy, tym lepiej. U mnie w blenderze kielichowym udał się idealnie.
  • Na spód tarty wylewam krem jagodowy. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na ok godzinę. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

wegańska tarta z jagodami bez pieczenia

 

(Visited 3 799 times, 2 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Już same zdjęcia zachęcają tak bardzo, by jej spróbować, że jesteśmy pewni – nie dalibyśmy rady odmówić sobie tej przyjemności. 🙂 Jagody brudzą, ale są tak pyszne, że ten mały grzech można im wybaczyć. I bardzo podoba nam się to, że Twoje przepisy pozwalają na eksperymentowanie we własnym zakresie. Świetny blog! 🙂

    1. Nie, przepraszam nie doprecyzowałam. Można przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (1 szklanka) i taką, przestudzoną wlać do jagód z ciecierzycą. Nie dodajemy już wtedy wody.

  2. tego agaru zdecydowanie jest za mało. polecam płaską łyżkę .dałam płaską łyżeczkę i dalej masa to ciapa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *