Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia

 

Nasze polskie, leśne jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Lubię je zdecydowanie bardziej niż np. borówki amerykańskie, kamczackie i inne. Te małe czarne kuleczki brudzą wszystko niemiłosiernie, ale mają w sobie tyle smaku, że im to wybaczam. 🙂 Zrobiłam z nich coś na deser, co rodzina okrzyknęła jednym słowem: przepyszne! Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Przepis na wegańską tartę bez pieczenia

Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia i w zasadzie też bez białego cukru. Deser idealny nie tylko na lato! Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

jagody leśne

Przepis na tę tartę z jagodami jest bardzo prosty, jak chyba każdy przepis na tym blogu. Spód to namoczone daktyle, orzechy, kokos i płatki owsiane. To jest moja wersja. Zachęcam Was, by dopasowywać ilości i produkty tutaj użyte do swoich potrzeb i preferencji. Jeśli nie możesz kokosa, daj więcej płatków czy orzechów. Nie możesz owsa, daj płatki jaglane, migdały lub sezam. Wyjdzie na pewno. Nie bój się eksperymentować i zmieniać proporcje.

Dodatkowo tarta jagodowa jest ciastem bez pieczenia, więc nada się idealnie na te nadchodzące upały. Wystarczy zmiksować składniki na spód i na krem, posypać jagodami, wstawić na chwilę do lodówki i cieszyć się jej smakiem w piękny, letni dzień.

wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Krem w tej wegańskiej tarcie jagodowej jest wyjątkowy. Zazwyczaj w wegańskich sernikach czy ciastach z kremem są użyte albo namoczone nerkowce jak np w moim wegańskim i bezglutenowym tiramisu, albo tofu, albo kasza jaglana jak w tym jagielniku z truskawkami. Ja nerkowców nie używam zbyt często. Są drogie, a w większych ilościach nie służą mi najlepiej. Tofu staram się unikać, a jaglane kremy każdy zna.

Przypomniał mi się krem „twarogowy”, jakiego użyłam w mini serniczkach dyniowych i w drożdżówkach z jagodami. Postanowiłam jako bazy użyć tego, co w tamtych przepisach, czyli ciecierzycy. Pomysł pewnie dla wielu z Was dziwaczny, ale efekt taki, że na pewno Was zadowoli. W każdym razie smaku ciecierzycy w wegańskiej i bezglutenowej tarcie jagodowej nie poczujecie.

To co, kto z Was dał się przekonać i wypróbuje? Dajcie znać jak, Wam smakowało w komentarzu lub na moich kanałach SM. Zapraszam szczególnie na mój Instagram, gdzie w relacjach możecie zobaczyć jako pierwsi, co szykuję na bloga. Musicie jedynie kliknąć obserwuj, by te relacje widzieć 😉

Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia

Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia

Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża forma na tartę lub 3 o śr. 12cm
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód do tarty bez pieczenia

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • szczypta soli

Masa jagodowa

  • 1 szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub z puszki
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki agar agar w wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki

Wykonanie

  • Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa.
  • Masę wykładam na formę do tarty i zwilżonymi rękoma wyklejam spód i brzegi. Jeśli używasz małych foremek do tarty, warto je wyłożyć wcześniej folią spożywczą, by łatwo można było wyjąć tarty na talerzyk.
  • Do rondelka wlewam wodę i wsypuję agar. Mieszam i podgrzewam aż zacznie lekko bulgotać, ale jeszcze się nie gotować. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Do blendera kielichowego lub innego mocnego sprzętu, wsypuję ciecierzycę, umyte jagody, śmietankę kokosową, słodzik, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dodaję również lekko przestudzoną, ale dalej płynną wodę z agarem. Miksuję na gładki krem. Im gładszy, tym lepiej. U mnie w blenderze kielichowym udał się idealnie.
  • Na spód tarty wylewam krem jagodowy. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na ok godzinę. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

wegańska tarta z jagodami bez pieczenia

 

(Visited 7 789 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 9 komentarzy

  1. CookUp

    Już same zdjęcia zachęcają tak bardzo, by jej spróbować, że jesteśmy pewni – nie dalibyśmy rady odmówić sobie tej przyjemności. 🙂 Jagody brudzą, ale są tak pyszne, że ten mały grzech można im wybaczyć. I bardzo podoba nam się to, że Twoje przepisy pozwalają na eksperymentowanie we własnym zakresie. Świetny blog! 🙂

  2. Aneta

    zamiast agar-agar można użyć galaretki, ale też 1/2 łyżeczki?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie, przepraszam nie doprecyzowałam. Można przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (1 szklanka) i taką, przestudzoną wlać do jagód z ciecierzycą. Nie dodajemy już wtedy wody.

  3. Lilianna

    tego agaru zdecydowanie jest za mało. polecam płaską łyżkę .dałam płaską łyżeczkę i dalej masa to ciapa

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Poprawiłam. Miło być 1/2 łyżeczki. Masa nie ma być jak galaretka, ale ciapą też być nie powinna. Może twoje jagody miały więcej wody lub użyłaś mrożonych?

  4. KONESSO

    Tarty wyglądają przepięknie! Aż chciałoby się od razu je robić 🙂