Nasze polskie, leśne jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Lubię je zdecydowanie bardziej niż np. borówki amerykańskie, kamczackie i inne. Te małe czarne kuleczki brudzą wszystko niemiłosiernie, ale mają w sobie tyle smaku, że im to wybaczam. 🙂 Zrobiłam z nich coś na deser, co rodzina okrzyknęła jednym słowem: przepyszne!
Przepis na wegańską tartę bez pieczenia
Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia i w zasadzie też bez białego cukru. Deser idealny nie tylko na lato! Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.
Przepis na tę tartę z jagodami jest bardzo prosty, jak chyba każdy przepis na tym blogu. Spód to namoczone daktyle, orzechy, kokos i płatki owsiane. To jest moja wersja. Zachęcam Was, by dopasowywać ilości i produkty tutaj użyte do swoich potrzeb i preferencji. Jeśli nie możesz kokosa, daj więcej płatków czy orzechów. Nie możesz owsa, daj płatki jaglane, migdały lub sezam. Wyjdzie na pewno. Nie bój się eksperymentować i zmieniać proporcje.
Dodatkowo tarta jagodowa jest ciastem bez pieczenia, więc nada się idealnie na te nadchodzące upały. Wystarczy zmiksować składniki na spód i na krem, posypać jagodami, wstawić na chwilę do lodówki i cieszyć się jej smakiem w piękny, letni dzień.
Krem w tej wegańskiej tarcie jagodowej jest wyjątkowy. Zazwyczaj w wegańskich sernikach czy ciastach z kremem są użyte albo namoczone nerkowce jak np w moim wegańskim i bezglutenowym tiramisu, albo tofu, albo kasza jaglana jak w tym jagielniku z truskawkami. Ja nerkowców nie używam zbyt często. Są drogie, a w większych ilościach nie służą mi najlepiej. Tofu staram się unikać, a jaglane kremy każdy zna.
Przypomniał mi się krem „twarogowy”, jakiego użyłam w mini serniczkach dyniowych i w drożdżówkach z jagodami. Postanowiłam jako bazy użyć tego, co w tamtych przepisach, czyli ciecierzycy. Pomysł pewnie dla wielu z Was dziwaczny, ale efekt taki, że na pewno Was zadowoli. W każdym razie smaku ciecierzycy w wegańskiej i bezglutenowej tarcie jagodowej nie poczujecie.
To co, kto z Was dał się przekonać i wypróbuje? Dajcie znać jak, Wam smakowało w komentarzu lub na moich kanałach SM. Zapraszam szczególnie na mój Instagram, gdzie w relacjach możecie zobaczyć jako pierwsi, co szykuję na bloga. Musicie jedynie kliknąć obserwuj, by te relacje widzieć 😉
Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia
Składniki
Spód do tarty bez pieczenia
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
- 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
- szczypta soli
Masa jagodowa
- 1 szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub z puszki
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki
- 2 łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki agar agar w wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki
Wykonanie
- Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa.
- Masę wykładam na formę do tarty i zwilżonymi rękoma wyklejam spód i brzegi. Jeśli używasz małych foremek do tarty, warto je wyłożyć wcześniej folią spożywczą, by łatwo można było wyjąć tarty na talerzyk.
- Do rondelka wlewam wodę i wsypuję agar. Mieszam i podgrzewam aż zacznie lekko bulgotać, ale jeszcze się nie gotować. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- Do blendera kielichowego lub innego mocnego sprzętu, wsypuję ciecierzycę, umyte jagody, śmietankę kokosową, słodzik, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dodaję również lekko przestudzoną, ale dalej płynną wodę z agarem. Miksuję na gładki krem. Im gładszy, tym lepiej. U mnie w blenderze kielichowym udał się idealnie.
- Na spód tarty wylewam krem jagodowy. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na ok godzinę. Smacznego!
Już same zdjęcia zachęcają tak bardzo, by jej spróbować, że jesteśmy pewni – nie dalibyśmy rady odmówić sobie tej przyjemności. 🙂 Jagody brudzą, ale są tak pyszne, że ten mały grzech można im wybaczyć. I bardzo podoba nam się to, że Twoje przepisy pozwalają na eksperymentowanie we własnym zakresie. Świetny blog! 🙂
Cieszę się bardzo i dziękuję za taką opinię. 🙂
Super! <3 Jagody to jeden z najzdrowszych owoców. Jest to prawdziwa "bomba antyoksydantów".
zamiast agar-agar można użyć galaretki, ale też 1/2 łyżeczki?
Nie, przepraszam nie doprecyzowałam. Można przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (1 szklanka) i taką, przestudzoną wlać do jagód z ciecierzycą. Nie dodajemy już wtedy wody.
tego agaru zdecydowanie jest za mało. polecam płaską łyżkę .dałam płaską łyżeczkę i dalej masa to ciapa
Poprawiłam. Miło być 1/2 łyżeczki. Masa nie ma być jak galaretka, ale ciapą też być nie powinna. Może twoje jagody miały więcej wody lub użyłaś mrożonych?
Genialnie! Robię zaraz po zachodzie słońca! Dziękuję kochana!
Tarty wyglądają przepięknie! Aż chciałoby się od razu je robić 🙂