Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Mąż, wychylając się znad talerzyka z ciastem, które widzicie na zdjęciu, stwierdził, że „wyrabiam się z tymi wypiekami” 🙂 Stwierdzenie nie do końca prawdziwe, a to dlatego, że to ciasto bez pieczenia, więc w sumie słowo „wypieki” tutaj nie pasuje, ale poza tym drobnym szczegółem, nie mogę się nie zgodzić. Jagielnik z truskawkami i galaretką wyszedł mega!Jagielnik z truskawkami wegańskie ciasto bez pieczenia

Jagielnik z truskawkami i galaretką

Dzieciaki zachwycone, mąż też, ja tym bardziej, więc jeśli szukasz przepisu, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie, to ten przepis na wegański i bezglutenowy jagielnik z truskawkami bez pieczenia musisz wypróbować.

Inspiracją był kokosowy jagielnik, Edyty, autorki chyba nieistniejącego już bloga mój kawałek podłogi. Edyta robiła pyszne i zdrowe słodkości i wiem, że ten jej jagielnik był bardzo popularny. Stwierdziłam, że nie będę wymyślać koła na nowo i masę jaglaną zrobię na podstawie jej przepisu, oczywiście z moimi modyfikacjami. W końcu żadnego przepisu nigdy nie trzymałam się w 100%.

Moja masa na jagielnik z truskawkami nie jest idealnie gładka, bo pech chciał, że kilka dni temu zepsuł mi się blender ręczny i blender kielichowy ( jak na złość, na raz) i musiałam wykorzystać zwykły malakser. Na szczęście, sądząc po tym, co napisałam na początku, nikomu to nie przeszkadzało 😉Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia

Polecam ten przepis na jagielnik z galaretką i truskawkami z czystym sumieniem!

Dajcie znać, jeśli go wykonacie i zachęcam do nadsyłania zdjęć czy to na moim Facebooku, czy oznaczając mnie na Instagramie, albo po prostu wysyłając mailowo: kontakt@nicponwkuchni.pl

Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia

Jagielnik z truskawkami i galaretką - wegańskie ciasto bez pieczenia

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 20 cm
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód

  • 1,5 szklanki migdałów
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka syropu roślinnego można użyć miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego*

Masa jaglana

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 5 łyżek cukru lub 4 ksylitolu można użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 puszka mleka kokosowego

Dodatkowo

  • 1 galaretka truskawkowa na agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
  • kilka truskawek do przybrania lub innych, dowolnych owoców

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Przesypuję do garnuszka. Zalewam wodą i mlekiem migdałowym i gotuję ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy i cukier (syrop) i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
  • W tym czasie robię spód. Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam na kilka minut. Do miski malaksera wkładam migdały i wstępnie miksuję. Dodaję namoczone daktyle (bez wody) olej kokosowy i syrop. Miksuję do połączenia składników i powstania lepkiej masy. Masą wykładam wyłożoną papierem tortownicę i wstawiam do lodówki.
  • Do wystudzonej kaszy jaglanej wkładam tylko gęstą część z mleka kokosowego (bez płynu) oraz ekstrakt migdałowy. Miksuję na gładką masę. Wykładam na migdałowy spód i rozprowadzam równomiernie. Na górze układam połówki truskawek wciskając je delikatnie w masę.
  • Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiam aż się wystudzi i zacznie się ścinać. Polewam górę ciasta tężejącą galaretką. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  • Smacznego!

Notes

*olej kokosowy do kupienia tutaj
*mleko migdałowe - ja użyłam takiego
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Polecam Wam inne pomysły na ciasta i torty. Jeden z nich jest w moim e-booku, który możecie otrzymać zapisując się na newsletter bloga. Zdobi on okładkę tego e-booka 🙂 Klikając w to zdjęcie otworzy się strona z zapisem.

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Może zainteresuje Cię również przepis na pyszny i prosty tort czekoladowy, bezglutenowy i wegański? Przepis zobaczysz po kliknięciu w jego zdjęcie.

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

(Visited 37 118 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

34 Odpowiedzi do “Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia”

  1. Jak to stałą część mleka kokosowego? W mojej puszce jest wyłącznie płyn. Co mam teraz zrobić???

      1. Zdecydowanie brak części gęstej Dodałam jogurtu naturalnego a z wierzchu popstrzyłam borówkami amer. Taka podwójna (nieplanowana – w przypadku mleka) modyfikacja. Jutro dam znać, czy dało radę. Na razie ciasto nocuje w lodówce, oby się ładnie zsiadła ta wierzchnia warstwa….

          1. Odpowiadam grubo po czasie – przepraszam. Jogurt jednak się nie sprawdził, wierzchnia warstwa się nie zsiadła :/. Smak za to bez zarzutu. Przymierzam się jutro do powtórki i już się boję, że po otwarciu puszki znów znajdę w niej jedynie płyn…

          2. Z tego co zaobserwowałam mleko kokosowe tłustsze ma właśnie część płynną i stałą. Kupuje mleko w Lidlu, jest takie jedno u nich w asortymencie, jedno bardziej niebieska i druga bardziej zielona puszka. Ta niebieska to light, a zielona ma więcej tłuszczu. Wersję light wolę do deseru z chia, bo lżejszy deser 🙂

  2. Czy to dobry pomysł, aby truskawki /alergia/ zastąpić malinami? A może lepiej porzeczki, ze względu na złamanie smaków kwaśnym? Przymierzam się do ciasta/tortu urodzinowego dla synka, może coś doradzisz kochana? 🙂

  3. Maliny zamiast truskawek chyba też dadzą radę, a może porzeczki byłyby lepsze? Kwaskowość chyba ma znaczenie w tym jagielniku.. a truskawek nie możemy 🙁

    1. Już jest na cieście i nie zastygła? Masa jest na początku lekko płynna, ale w lodówce powinna zastygnąć.
      Jeśli jednak nie zastygła, to bym ją zdjęła z ciasta i dogotowała jeszcze kaszy. Razem z ugotowaną dodatkowo kaszą, jeszcze raz zmiksowała

  4. Wyszlo pysznie, jak nie jestem wielbicielka kaszy jaglanej to tutaj przyznaje ze zjedlismy ze smakiem a moi 11 latkowie stwierdzili ze prawie jak sernik

  5. Czy robiłaś może ciasto w większej tortownicy ? chciałabym zrobić w 24 cm i nie wiem jaki przelicznik zastosować 😉

  6. Muszę przyznać że to pierwsze ciasto z kaszy jaglanej które nawet mi smakuje pierwszy raz udało mi się też ugotować kaszę bez goryczki także połowa sukcesu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating