fbpx

Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jagielnik z truskawkami wegańskie ciasto bez pieczenia Mąż, wychylając się znad talerzyka z ciastem, które widzicie na zdjęciu, stwierdził, że „wyrabiam się z tymi wypiekami” 🙂 Stwierdzenie nie do końca prawdziwe, a to dlatego, że to ciasto bez pieczenia, więc w sumie słowo „wypieki” tutaj nie pasuje, ale poza tym drobnym szczegółem, nie mogę się nie zgodzić. Jagielnik z truskawkami i galaretką wyszedł mega!

Dzieciaki zachwycone, mąż też, ja tym bardziej, więc jeśli szukasz przepisu, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie, to ten przepis na wegański i bezglutenowy jagielnik z truskawkami bez pieczenia musisz wypróbować.

Inspiracją był kokosowy jagielnik, który znajdziecie tutaj. Edyta, autorka tego bloga robi pyszne i zdrowe słodkości i wiem, że ten jej jagielnik jest bardzo popularny. Stwierdziłam, że nie będę wymyślać koła na nowo i masę jaglaną zrobię na podstawie jej przepisu, oczywiście z moimi modyfikacjami. W końcu żadnego przepisu nigdy nie trzymałam się w 100%.

Moja masa na jagielnik z truskawkami nie jest idealnie gładka, bo pech chciał, że kilka dni temu zepsuł mi się blender ręczny i blender kielichowy ( jak na złość, na raz) i musiałam wykorzystać zwykły malakser. Na szczęście, sądząc po tym, co napisałam na początku, nikomu to nie przeszkadzało 😉Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia

Polecam ten przepis na jagielnik z galaretką i truskawkami z czystym sumieniem!

Dajcie znać, jeśli go wykonacie i zachęcam do nadsyłania zdjęć czy to na moim Facebooku, czy oznaczając mnie na Instagramie, albo po prostu wysyłając mailowo: kontakt@nicponwkuchni.pl

Wydruk przepisu
Jagielnik z truskawkami i galaretką - wegańskie ciasto bez pieczenia
Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
tortownica o śr. 20 cm
Składniki
Spód
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka syropu roślinnego można użyć miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego*
Masa jaglana
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 5 łyżek cukru lub 4 ksylitolu można użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
Dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa na agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
  • kilka truskawek do przybrania lub innych, dowolnych owoców
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
tortownica o śr. 20 cm
Składniki
Spód
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka syropu roślinnego można użyć miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego*
Masa jaglana
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 5 łyżek cukru lub 4 ksylitolu można użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
Dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa na agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
  • kilka truskawek do przybrania lub innych, dowolnych owoców
Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Przesypuję do garnuszka. Zalewam wodą i mlekiem migdałowym i gotuję ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy i cukier (syrop) i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
  2. W tym czasie robię spód. Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam na kilka minut. Do miski malaksera wkładam migdały i wstępnie miksuję. Dodaję namoczone daktyle (bez wody) olej kokosowy i syrop. Miksuję do połączenia składników i powstania lepkiej masy. Masą wykładam wyłożoną papierem tortownicę i wstawiam do lodówki.
  3. Do wystudzonej kaszy jaglanej wkładam tylko gęstą część z mleka kokosowego (bez płynu) oraz ekstrakt migdałowy. Miksuję na gładką masę. Wykładam na migdałowy spód i rozprowadzam równomiernie. Na górze układam połówki truskawek wciskając je delikatnie w masę.
  4. Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiam aż się wystudzi i zacznie się ścinać. Polewam górę ciasta tężejącą galaretką. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje

*olej kokosowy do kupienia tutaj

*mleko migdałowe - ja użyłam takiego

Polecam Wam inne pomysły na ciasta i torty. Jeden z nich jest w moim e-booku, który możecie otrzymać zapisując się na newsletter bloga. Zdobi on okładkę tego e-booka 🙂 Klikając w to zdjęcie otworzy się strona z zapisem.

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Może zainteresuje Cię również przepis na pyszny i prosty tort czekoladowy, bezglutenowy i wegański? Przepis zobaczysz po kliknięciu w jego zdjęcie.

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

(Visited 3 673 times, 28 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Muszę przyznać że to pierwsze ciasto z kaszy jaglanej które nawet mi smakuje pierwszy raz udało mi się też ugotować kaszę bez goryczki także połowa sukcesu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *