You are currently viewing Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia
Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Mąż, wychylając się znad talerzyka z ciastem, które widzicie na zdjęciu, stwierdził, że „wyrabiam się z tymi wypiekami” 🙂 Stwierdzenie nie do końca prawdziwe, a to dlatego, że to ciasto bez pieczenia, więc w sumie słowo „wypieki” tutaj nie pasuje, ale poza tym drobnym szczegółem, nie mogę się nie zgodzić. Jagielnik z truskawkami i galaretką wyszedł mega!Jagielnik z truskawkami wegańskie ciasto bez pieczenia

Jagielnik z truskawkami i galaretką

Dzieciaki zachwycone, mąż też, ja tym bardziej, więc jeśli szukasz przepisu, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie, to ten przepis na wegański i bezglutenowy jagielnik z truskawkami bez pieczenia musisz wypróbować.

Inspiracją był kokosowy jagielnik, Edyty, autorki chyba nieistniejącego już bloga mój kawałek podłogi. Edyta robiła pyszne i zdrowe słodkości i wiem, że ten jej jagielnik był bardzo popularny. Stwierdziłam, że nie będę wymyślać koła na nowo i masę jaglaną zrobię na podstawie jej przepisu, oczywiście z moimi modyfikacjami. W końcu żadnego przepisu nigdy nie trzymałam się w 100%.

Moja masa na jagielnik z truskawkami nie jest idealnie gładka, bo pech chciał, że kilka dni temu zepsuł mi się blender ręczny i blender kielichowy ( jak na złość, na raz) i musiałam wykorzystać zwykły malakser. Na szczęście, sądząc po tym, co napisałam na początku, nikomu to nie przeszkadzało 😉Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia

Polecam ten przepis na jagielnik z galaretką i truskawkami z czystym sumieniem!

Dajcie znać, jeśli go wykonacie i zachęcam do nadsyłania zdjęć czy to na moim Facebooku, czy oznaczając mnie na Instagramie, albo po prostu wysyłając mailowo: kontakt@nicponwkuchni.pl

Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczenia

Jagielnik z truskawkami i galaretką - wegańskie ciasto bez pieczenia

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 20 cm
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód

  • 1,5 szklanki migdałów
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka syropu roślinnego można użyć miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego*

Masa jaglana

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 5 łyżek cukru lub 4 ksylitolu można użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 puszka mleka kokosowego

Dodatkowo

  • 1 galaretka truskawkowa na agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
  • kilka truskawek do przybrania lub innych, dowolnych owoców

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Przesypuję do garnuszka. Zalewam wodą i mlekiem migdałowym i gotuję ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy i cukier (syrop) i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
  • W tym czasie robię spód. Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam na kilka minut. Do miski malaksera wkładam migdały i wstępnie miksuję. Dodaję namoczone daktyle (bez wody) olej kokosowy i syrop. Miksuję do połączenia składników i powstania lepkiej masy. Masą wykładam wyłożoną papierem tortownicę i wstawiam do lodówki.
  • Do wystudzonej kaszy jaglanej wkładam tylko gęstą część z mleka kokosowego (bez płynu) oraz ekstrakt migdałowy. Miksuję na gładką masę. Wykładam na migdałowy spód i rozprowadzam równomiernie. Na górze układam połówki truskawek wciskając je delikatnie w masę.
  • Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiam aż się wystudzi i zacznie się ścinać. Polewam górę ciasta tężejącą galaretką. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  • Smacznego!

Notes

*olej kokosowy do kupienia tutaj
*mleko migdałowe - ja użyłam takiego
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Polecam Wam inne pomysły na ciasta i torty. Jeden z nich jest w moim e-booku, który możecie otrzymać zapisując się na newsletter bloga. Zdobi on okładkę tego e-booka 🙂 Klikając w to zdjęcie otworzy się strona z zapisem.

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Może zainteresuje Cię również przepis na pyszny i prosty tort czekoladowy, bezglutenowy i wegański? Przepis zobaczysz po kliknięciu w jego zdjęcie.

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

(Visited 40 346 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 34 komentarzy

  1. Linka

    Jak to stałą część mleka kokosowego? W mojej puszce jest wyłącznie płyn. Co mam teraz zrobić???

    1. Awatar użytkownika

      W puszce schłodzone w lodówce powinna rozdzielić się gęstą część. W tym przepisie myślę, że tragedii nie będzie jeśli dasz płyn z góry puszki

      1. Linka

        Zdecydowanie brak części gęstej Dodałam jogurtu naturalnego a z wierzchu popstrzyłam borówkami amer. Taka podwójna (nieplanowana – w przypadku mleka) modyfikacja. Jutro dam znać, czy dało radę. Na razie ciasto nocuje w lodówce, oby się ładnie zsiadła ta wierzchnia warstwa….

          1. Linka

            Odpowiadam grubo po czasie – przepraszam. Jogurt jednak się nie sprawdził, wierzchnia warstwa się nie zsiadła :/. Smak za to bez zarzutu. Przymierzam się jutro do powtórki i już się boję, że po otwarciu puszki znów znajdę w niej jedynie płyn…

          2. Ania

            Z tego co zaobserwowałam mleko kokosowe tłustsze ma właśnie część płynną i stałą. Kupuje mleko w Lidlu, jest takie jedno u nich w asortymencie, jedno bardziej niebieska i druga bardziej zielona puszka. Ta niebieska to light, a zielona ma więcej tłuszczu. Wersję light wolę do deseru z chia, bo lżejszy deser 🙂

          3. Awatar użytkownika
            Karolina Nicpoń

            Dokładnie! Ta zielona nigdy mnie nie zawiodła jeśli chodzi o stałą część. Większość jej zawartości to właśnie ta śmietanka. 🙂

  2. Iwona

    Można zrezygnować z mleka kokosowego ?

    1. Awatar użytkownika

      Tak, zamiast tego można dać np jogurt czy śmietankę roślinną. Jeśli całkiem pominiesz, to może będzie trzeba dać więcej mleka roślinnego.

    2. Iwona

      A gdybym dała namoczone wiórki ?

  3. Anna

    Można do masy użyć innego oleju niż kokosowy?

  4. Iga

    Czy to dobry pomysł, aby truskawki /alergia/ zastąpić malinami? A może lepiej porzeczki, ze względu na złamanie smaków kwaśnym? Przymierzam się do ciasta/tortu urodzinowego dla synka, może coś doradzisz kochana? 🙂

  5. Iga

    Maliny zamiast truskawek chyba też dadzą radę, a może porzeczki byłyby lepsze? Kwaskowość chyba ma znaczenie w tym jagielniku.. a truskawek nie możemy 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie muszą być kwaskowate. Dowolne owoce się tutaj sprawdzą 🙂 a z malinami to bym zjadła, eh, muszę znów zrobić!

  6. Helena

    Masa wyszła mi trochę zbyt płynna. Co mogę zrobić żeby trochę zastygła?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Już jest na cieście i nie zastygła? Masa jest na początku lekko płynna, ale w lodówce powinna zastygnąć.
      Jeśli jednak nie zastygła, to bym ją zdjęła z ciasta i dogotowała jeszcze kaszy. Razem z ugotowaną dodatkowo kaszą, jeszcze raz zmiksowała

  7. Daga

    Jaka pojemność puszki mleczka kokosowego?

  8. Iwonka18

    Wyszlo pysznie, jak nie jestem wielbicielka kaszy jaglanej to tutaj przyznaje ze zjedlismy ze smakiem a moi 11 latkowie stwierdzili ze prawie jak sernik

  9. Magda

    Czy to ciasto można mrozić?

  10. Dorota

    Czy robiłaś może ciasto w większej tortownicy ? chciałabym zrobić w 24 cm i nie wiem jaki przelicznik zastosować 😉

  11. Aśka

    Czy do masy jaglanej daje się całe mleczko kokosowe czy tylko tą stałą część?

  12. Agnieszka

    Muszę przyznać że to pierwsze ciasto z kaszy jaglanej które nawet mi smakuje pierwszy raz udało mi się też ugotować kaszę bez goryczki także połowa sukcesu.

  13. Asia

    Czy można czymś zastąpić migdały bo niestety nie możemy jeść 🙁

  14. Klaudia

    Gdzie moża dostac taką juz gotową galaretkę na agarze?

  15. iwona

    A można użyć coś zamiast mleka kokosowego?

  16. Magda

    Jagielnik wygląda niebiańsko i napewno też tak smakuje

Dodaj komentarz

Recipe Rating