Mąż, wychylając się znad talerzyka z ciastem, które widzicie na zdjęciu, stwierdził, że „wyrabiam się z tymi wypiekami” 🙂 Stwierdzenie nie do końca prawdziwe, a to dlatego, że to ciasto bez pieczenia, więc w sumie słowo „wypieki” tutaj nie pasuje, ale poza tym drobnym szczegółem, nie mogę się nie zgodzić. Jagielnik z truskawkami i galaretką wyszedł mega!
Jagielnik z truskawkami i galaretką
Dzieciaki zachwycone, mąż też, ja tym bardziej, więc jeśli szukasz przepisu, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie, to ten przepis na wegański i bezglutenowy jagielnik z truskawkami bez pieczenia musisz wypróbować.
Inspiracją był kokosowy jagielnik, Edyty, autorki chyba nieistniejącego już bloga mój kawałek podłogi. Edyta robiła pyszne i zdrowe słodkości i wiem, że ten jej jagielnik był bardzo popularny. Stwierdziłam, że nie będę wymyślać koła na nowo i masę jaglaną zrobię na podstawie jej przepisu, oczywiście z moimi modyfikacjami. W końcu żadnego przepisu nigdy nie trzymałam się w 100%.
Moja masa na jagielnik z truskawkami nie jest idealnie gładka, bo pech chciał, że kilka dni temu zepsuł mi się blender ręczny i blender kielichowy ( jak na złość, na raz) i musiałam wykorzystać zwykły malakser. Na szczęście, sądząc po tym, co napisałam na początku, nikomu to nie przeszkadzało 😉
Polecam ten przepis na jagielnik z galaretką i truskawkami z czystym sumieniem!
Dajcie znać, jeśli go wykonacie i zachęcam do nadsyłania zdjęć czy to na moim Facebooku, czy oznaczając mnie na Instagramie, albo po prostu wysyłając mailowo: kontakt@nicponwkuchni.pl
Jagielnik z truskawkami i galaretką - wegańskie ciasto bez pieczenia
Składniki
Spód
- 1,5 szklanki migdałów
- 6 daktyli
- 1 łyżka syropu roślinnego można użyć miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego*
Masa jaglana
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe*
- 5 łyżek cukru lub 4 ksylitolu można użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 puszka mleka kokosowego
Dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa na agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
- kilka truskawek do przybrania lub innych, dowolnych owoców
Wykonanie
- Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Przesypuję do garnuszka. Zalewam wodą i mlekiem migdałowym i gotuję ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy i cukier (syrop) i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
- W tym czasie robię spód. Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam na kilka minut. Do miski malaksera wkładam migdały i wstępnie miksuję. Dodaję namoczone daktyle (bez wody) olej kokosowy i syrop. Miksuję do połączenia składników i powstania lepkiej masy. Masą wykładam wyłożoną papierem tortownicę i wstawiam do lodówki.
- Do wystudzonej kaszy jaglanej wkładam tylko gęstą część z mleka kokosowego (bez płynu) oraz ekstrakt migdałowy. Miksuję na gładką masę. Wykładam na migdałowy spód i rozprowadzam równomiernie. Na górze układam połówki truskawek wciskając je delikatnie w masę.
- Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiam aż się wystudzi i zacznie się ścinać. Polewam górę ciasta tężejącą galaretką. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Smacznego!
Polecam Wam inne pomysły na ciasta i torty. Jeden z nich jest w moim e-booku, który możecie otrzymać zapisując się na newsletter bloga. Zdobi on okładkę tego e-booka 🙂 Klikając w to zdjęcie otworzy się strona z zapisem.
Może zainteresuje Cię również przepis na pyszny i prosty tort czekoladowy, bezglutenowy i wegański? Przepis zobaczysz po kliknięciu w jego zdjęcie.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.
Jak to stałą część mleka kokosowego? W mojej puszce jest wyłącznie płyn. Co mam teraz zrobić???
W puszce schłodzone w lodówce powinna rozdzielić się gęstą część. W tym przepisie myślę, że tragedii nie będzie jeśli dasz płyn z góry puszki
Zdecydowanie brak części gęstej Dodałam jogurtu naturalnego a z wierzchu popstrzyłam borówkami amer. Taka podwójna (nieplanowana – w przypadku mleka) modyfikacja. Jutro dam znać, czy dało radę. Na razie ciasto nocuje w lodówce, oby się ładnie zsiadła ta wierzchnia warstwa….
Myślę, że będzie ok 🙂 daj proszę znać! 🙂
Odpowiadam grubo po czasie – przepraszam. Jogurt jednak się nie sprawdził, wierzchnia warstwa się nie zsiadła :/. Smak za to bez zarzutu. Przymierzam się jutro do powtórki i już się boję, że po otwarciu puszki znów znajdę w niej jedynie płyn…
Z tego co zaobserwowałam mleko kokosowe tłustsze ma właśnie część płynną i stałą. Kupuje mleko w Lidlu, jest takie jedno u nich w asortymencie, jedno bardziej niebieska i druga bardziej zielona puszka. Ta niebieska to light, a zielona ma więcej tłuszczu. Wersję light wolę do deseru z chia, bo lżejszy deser 🙂
Dokładnie! Ta zielona nigdy mnie nie zawiodła jeśli chodzi o stałą część. Większość jej zawartości to właśnie ta śmietanka. 🙂
Można zrezygnować z mleka kokosowego ?
Tak, zamiast tego można dać np jogurt czy śmietankę roślinną. Jeśli całkiem pominiesz, to może będzie trzeba dać więcej mleka roślinnego.
A gdybym dała namoczone wiórki ?
Można do masy użyć innego oleju niż kokosowy?
tak, można użyć dowolnego 🙂
Czy to dobry pomysł, aby truskawki /alergia/ zastąpić malinami? A może lepiej porzeczki, ze względu na złamanie smaków kwaśnym? Przymierzam się do ciasta/tortu urodzinowego dla synka, może coś doradzisz kochana? 🙂
Maliny będą idealne! Sama tak zrobię następnym razem 🙂
Maliny zamiast truskawek chyba też dadzą radę, a może porzeczki byłyby lepsze? Kwaskowość chyba ma znaczenie w tym jagielniku.. a truskawek nie możemy 🙁
Nie muszą być kwaskowate. Dowolne owoce się tutaj sprawdzą 🙂 a z malinami to bym zjadła, eh, muszę znów zrobić!
Masa wyszła mi trochę zbyt płynna. Co mogę zrobić żeby trochę zastygła?
Już jest na cieście i nie zastygła? Masa jest na początku lekko płynna, ale w lodówce powinna zastygnąć.
Jeśli jednak nie zastygła, to bym ją zdjęła z ciasta i dogotowała jeszcze kaszy. Razem z ugotowaną dodatkowo kaszą, jeszcze raz zmiksowała
Jaka pojemność puszki mleczka kokosowego?
400ml
Wyszlo pysznie, jak nie jestem wielbicielka kaszy jaglanej to tutaj przyznaje ze zjedlismy ze smakiem a moi 11 latkowie stwierdzili ze prawie jak sernik
Czy to ciasto można mrozić?
Nie próbowałam, ale myślę że tak
Czy robiłaś może ciasto w większej tortownicy ? chciałabym zrobić w 24 cm i nie wiem jaki przelicznik zastosować 😉
Czy do masy jaglanej daje się całe mleczko kokosowe czy tylko tą stałą część?
Tylko stałą część 🙂
Muszę przyznać że to pierwsze ciasto z kaszy jaglanej które nawet mi smakuje pierwszy raz udało mi się też ugotować kaszę bez goryczki także połowa sukcesu.
Czy można czymś zastąpić migdały bo niestety nie możemy jeść 🙁
Mogą być dowolne orzechy, wiórki kokosowe albo płatki owsiane.
Gdzie moża dostac taką juz gotową galaretkę na agarze?
ja kupowałam w Auchan 🙂
A można użyć coś zamiast mleka kokosowego?
Jagielnik wygląda niebiańsko i napewno też tak smakuje
Cudownie wygląda! Cieszę się, że masa jagielnikowa wszystkim zasmakowała. U mnie też zdecydowanie robi furorę 😀