Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Obiecałam Wam w tym wpisie z przepisem na muffinki, że jeśli zrobię wersję bezglutenową, to na pewno Was o tym poinformuję. Udało się, więc czym prędzej dzielę się tym przepisem na muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie. Te muffinki czekoladowe, a może dokładniej kakaowe, wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne i nie kruszyły się.

Tym razem zamiast jajka użyłam mielonych nasion chia, które w połączeniu z wodą tworzą zamiennik jajka. Sprawdziło się to całkiem nieźle. Nasiona chia użyłam ostatnio w tym bezglutenowym chlebie, który Wam bardzo smakuje, z czego się niezmiernie cieszę 🙂

Muffinki czekoladowe z malinami zażyczył sobie mój synek. Chciał część babeczek w wersji jasnej, z kawałkami czekolady, a część właśnie kakaową z malinami. Menu na imprezę urodzinową męża ustalił więc nasz pierworodny 😀 Mąż miał swoje ulubione ciasto z glutenem i nabiałem – seromakowiec, więc i tak był w pełni usatysfakcjonowany. Babeczkami czekoladowymi z malinami zajadały się więc dzieciaki. Reszta gości zachwycona seromakowcem też nie narzekała 😉

Babeczki czekoladowe z malinami są pyszne na deser czy na drugie śniadanie. Można je ze sobą zabrać na wycieczki i cieszyć się ich smakiem na świeżym powietrzu.

Polecam ten przepis na bezglutenowe i wegańskie muffinki czekoladowe z malinami. Są przepyszne! Warto je zrobić. Na pewno nie raz się pojawią na naszym stole 🙂

(Visited 8 588 times, 1 visits today)
Wydruk przepisu
Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania (pieczenia) 25 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru lub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 garście malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania (pieczenia) 25 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru lub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 garście malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C . Nasiona chia lub siemienia zalewam 3 łyżkami gorącej wody, mieszam i odkładam na kilka minut.
  2. Wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w misce.
  3. Do drugiej miski wlewam mleko, olej i ocet roślinny. Mokre składniki wlewam do suchych, dodaję namoczone siemię lub chia i mieszam dokładnie, ale nie za długo.
  4. Połowę malin wsypuję do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do foremek na muffinki, posypuję na górze pozostałymi malinami.
  5. Wstawiam do piekarnika na ok 25 minut. Gotowe babeczki studzę na kratce i zajadam 🙂
  6. Smacznego!

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Polecam muffinki Osobiście zrobiłam z porzeczka i kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie wyrosły i nawet po kilku dniach są wilgotne i apetyczne.
    PRZEPIS SUPER
    Pozdrawiam

  2. Wyszły przepyszne!!! Ja co prawda zrezygnowałam z kakao i dodałam posiekaną gorzką czekoladę, ale w końcu to baza jest najważniejsza Mój mały bezmleczny i bezjajeczny celiak pokochał je

  3. Zamieniłam mąkę ryżowa na gryczaną, a ocet na sok z cytryny. Wyszły pyszne. Ale … Piekłam je 45 minut! (wstawiłam do nagrzanego piekarnika, jak w przepisie). Czy coś musiałam źle zrobić?

    1. Może ciasto wyszło Ci bardziej mokre przed pieczeniem i dłużej musiały się piec by wyschnąć? Piekarnik masz na pewno sprawny? Może coś z termostatem i była niższa temperatura niż ustawiona?

  4. Ogromnie dziękuję za ten przepis. Wyszło pysznie! Zamiast octu jabłkowego dałam sok z cytryny, a zamiast malin borówki.
    Ocena milion na 10. Dziękuję.

  5. Są przepyszne w moim wykonaniu kakao zastapiłam korabem ze względu na alergie.
    Dzięki Twoim przepisom łatwiej jest mi wytrwać w diecie ze względu na karmienie piersią i alergie u synka.

  6. Co zamiast siemienia lub chia?? Jestem w trakcie a nie mam tych składników – mam czarnuszkę w ziarnach 😛

  7. Dzień dobry,
    Czy jak dodam z 3-4 jaja i ubiję białka to mogę nie dodawać sody tudzież proszku do pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *