Obiecałam Wam w tym wpisie z przepisem na muffinki, że jeśli zrobię wersję bezglutenową, to na pewno Was o tym poinformuję. Udało się, więc czym prędzej dzielę się tym przepisem na muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie. Te muffinki czekoladowe, a może dokładniej kakaowe, wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne i nie kruszyły się.
Tym razem zamiast jajka użyłam mielonych nasion chia, które w połączeniu z wodą tworzą zamiennik jajka. Sprawdziło się to całkiem nieźle. Nasiona chia użyłam ostatnio w tym bezglutenowym chlebie, który Wam bardzo smakuje, z czego się niezmiernie cieszę. 🙂
Najlepsze muffinki czekoladowe bezglutenowe
Muffinki, to życzenie mojego shynka. Chciał część babeczek w wersji jasnej, z kawałkami czekolady, a część właśnie kakaową z malinami. Menu na imprezę urodzinową męża ustalił więc nasz pierworodny 😀 Mąż miał swoje ulubione ciasto z glutenem i nabiałem – seromakowiec, więc i tak był w pełni usatysfakcjonowany. Babeczkami czekoladowymi z malinami zajadały się więc dzieciaki. Reszta gości zachwycona seromakowcem też nie narzekała 😉
Babeczki czekoladowe z malinami są pyszne na deser czy na drugie śniadanie. Można je ze sobą zabrać na wycieczki i cieszyć się ich smakiem na świeżym powietrzu.
Polecam ten przepis na bezglutenowe i wegańskie muffinki czekoladowe z malinami. Są przepyszne! Warto je zrobić. Na pewno nie raz się pojawią na naszym stole 🙂
Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3/4 szklanki cukru lub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 garście malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewam do 180 st. C . Nasiona chia lub siemienia zalewam 3 łyżkami gorącej wody, mieszam i odkładam na kilka minut.
- Wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w misce.
- Do drugiej miski wlewam mleko, olej i ocet roślinny. Mokre składniki wlewam do suchych, dodaję namoczone siemię lub chia i mieszam dokładnie, ale nie za długo.
- Połowę malin wsypuję do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do foremek na muffinki, posypuję na górze pozostałymi malinami.
- Wstawiam do piekarnika na ok 25 minut. Gotowe babeczki studzę na kratce i zajadam 🙂
- Smacznego!
Czy można użyć mąki ziemniaczanej zamiast skrobi?
Ciekawy przepis:) dziękujemy.choc duzo malin dalysmy i wyszly nokre w srodku ale pyszne .gorace jadlysmy z goracymi malinami wew:) ciasto rzadziutkie bardzo wodniste jeszcze przed dodaniem malin bylo:) ale udalo sie. Zamiastvoctu sok z cytryny i bez mąki ryzowej tylko tamte dwie:)
Super, cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz i opinię!
Mam pytanie, jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą i ryżową białą, zachowując przy tym podobną konsystencję ?
Za owsianą może być gryczana a za ryżową np z sorgo, jaglana.
dziękuję 🙂
Babeczki zrobiłam zgodnie z przepisem ale wyszły bardzo suche. Zastanawiam się czego to może być przyczyna. Mąk? Może następnym razem dodać rozgniecionego banana ?
Banan na pewno nie zaszkodzi. 🙂 Od malin w środku powinny nabrać trochę wilgoci.
Kupiłam mąkę ryżową, ale okazała się grubo mielona. Pod palcami jest jak „piasek” podejrzewam, że to dlatego. W pancakes był ten sam problem. Poprzednim razem miałam mąkę drobnomieloną i nie miałam takich problemów.
jakie mleko najlepiej dać ? kokosowe?
olej? rzepakowy?
Najlepiej jakieś z kartonika, mniej tłuste niż kokosowe z puszki. Np migdałowe, owsiane. Może to być nawet woda.
A olej może być rzepakowy, słonecznikowy itp
A jak zrobić babeczki jasne z kawałkami czekolady? Można pominąć kakao? Może jest jakiś oddzielny przepis, nie znalazłam na blogu. Zaczynam przygodę z dietą 3xbez i cieszę się że trafiłam na Twój blog 🙂
Pozdrawiam
Miło mi! Kakao można pominąć i dodać odrobinę więcej mąki. Powodzenia!
babeczki robiłam już parę razy, zastanawiam się, jak by wyszło w formie ciasta w keksówce? co zmienić? czas pieczenia?
A u mnie z podanych proporcji ciasto wyszło baaaardzo rzadkie. Czy tak miało być?
Powinno być troszkę rzadsze niż na tradycyjne muffinki, ale nie wodniste. Jeśli wyjdzie zakalec, znaczy że w cieście było tej wody zbyt dużo. Maliny były mrożone?
Maliny mrożone, ale ciasto było wodniste jeszcze przed ich dodaniem.
Wyglądają pięknie! Ciekawe jak smakują?
Idę do koleżanki w gości więc trzeba jeszcze zaczekać by skosztować…
Na pewno będą pyszne! Daj później znać jak Wam smakowały! Miłego wieczoru 🙂
Dzień dobry, w większości przepisów używa się maki owsianej, której my nie możemy nadal używać. Nie możemy jej też zastąpić jaglaną kokosową migdałową czy kasztanową. Chciałabym się doradzić co możemy użyć w zamian. W zasadzie bazujemy na ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i tapioce, czasem ciecierzyca. Przy okazji zapytam jeśli można czy w standardowym przepisie na naleśniki można jajka zastąpić nieubitą aquafabą, czy to ma sens?
Czyli głównie bazujecie na skrobi. Owsianą zastępuję często gryczaną jasną. Można też zastąpić ryzową czy kukurydzianą, ale ilość płynu w przepisie trzeba będzie dostosować by wyszła dobra konsystencja
A z tą aquafabą, to tak. Można ją dodać nieubitą, ale na blogu mam też przepisy na naleśniki bez zastepowania jajek. Po prostu z mąki, wody i oleju
Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź, a jeśli chodzi o tę konsystencje to gotowa do wypieku powinna być bardziej płynna?
Pyszne czekoladowe muffinki, są obłędne! Ja robiłam bez siemienia bo się skończyło ale i tak wyszły 🙂 Do masy dodałam mały słoiczek powideł śliwkowych dla nadania dodatkowej głębi smaku oraz wilgotnej konsystencji, a zamiast malin dodałam mrożone porzeczki plus posiekane orzechy laskowe. Poezja smaku, ciężko jest mi się powstrzymać od zjedzenia kolejnej sztuki 😉
Polecam muffinki Osobiście zrobiłam z porzeczka i kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie wyrosły i nawet po kilku dniach są wilgotne i apetyczne.
PRZEPIS SUPER
Pozdrawiam
mogłabyś napisać jakich rodzajów mleka i oleju używaliście?
Czy mogę dodać mrożone porzeczki czerwone z kawałkami czekolady? Czy wcześniej odmrozic owoce?
Tak, pewnie 🙂 zdecydowanie lepiej rozmrozić wcześniej owoce. Daj proszę znać jak wyszły 🙂
Czy maliny należy wcześniej rozmrozić?
Tak, najlepiej rozmrozić na sitku, by odciekła woda 🙂
Wyszły przepyszne!!! Ja co prawda zrezygnowałam z kakao i dodałam posiekaną gorzką czekoladę, ale w końcu to baza jest najważniejsza Mój mały bezmleczny i bezjajeczny celiak pokochał je
Cudowna wiadomość! Bardzo się ciesze, że kolejnemu celiakowi smakują 🙂
czy mogę pominąć ocet? i czy zamiast malin mogę dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę ?
Ocet jest po to, by uaktywnić sodę. Można użyć zamiast niego soku z cytryny. A zamiast malin można użyć oczywiście czekolady.:)
Nasiona siemienia mają być zmielone?
tak, zmielone 🙂
Co mogę dać zamiast sody/proszku do pieczenia? Alkohol? Ile?
Myślę, że alkohol nie zastąpi ani proszku ani sody. Nie mam pojęcia czym innym można je zastąpić
Zamieniłam mąkę ryżowa na gryczaną, a ocet na sok z cytryny. Wyszły pyszne. Ale … Piekłam je 45 minut! (wstawiłam do nagrzanego piekarnika, jak w przepisie). Czy coś musiałam źle zrobić?
Może ciasto wyszło Ci bardziej mokre przed pieczeniem i dłużej musiały się piec by wyschnąć? Piekarnik masz na pewno sprawny? Może coś z termostatem i była niższa temperatura niż ustawiona?
Ogromnie dziękuję za ten przepis. Wyszło pysznie! Zamiast octu jabłkowego dałam sok z cytryny, a zamiast malin borówki.
Ocena milion na 10. Dziękuję.
Super!
Dzień dobry, a czy mrożone turkawki też będą pasować :)?
Truskawki do czekolady też idealnie pasują, więc na pewno! 🙂
Czy zamiast maki owsianej moze byc np.gryczna lub jaglana?
Ile dokladnie gramow maki ma byc?
Na pewno może być gryczana. Tak samo 1 szklanka. 🙂
wyszły obłędne, smaczne i puszyste! przepis w 10tkę, super 🙂
Czy zamiast jagód goi/siemienia lnianego/zamiennik jaja mogę użyć bananów? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?
Można spróbować z bananem. Dałabym 1 banana i zmniejszyłabym ilość cukru, by nie było za słodkie
Są przepyszne w moim wykonaniu kakao zastapiłam korabem ze względu na alergie.
Dzięki Twoim przepisom łatwiej jest mi wytrwać w diecie ze względu na karmienie piersią i alergie u synka.
Cieszę się bardzo! Serdecznie dziękuję za komentarz :*
Czy można zamienic maliny na mrozone jagody? ☺
Tak, oczywiście 🙂 będzie pysznie!
Czy mogę użyć mąki pszennej zamiast tych wszystkich?
Tak, możesz dać zamiast nich pszenną mąkę
Czy zamiast tych dwóch mąk mogę użyć maki orkiszowej jasnej i czy wtedy muszę dodać mąkę ziemniaczaną.
Tak, możesz użyć orkiszową i nie dodawać już ziemniaczanej. Myślę, że trzeba jej będzie dać wtedy trochę mniej mąki i ewentualnie dosypać
Karolinko a ryżowa, ale nie biała, za ciężka aby próbować?
Karolinko a ryżowa ale nie biała, za ciężka aby ryzykować próbę?
Można użyć z brązowego ryżu, ale możliwe, że trzeba by było dolać trochę więcej mleka 🙂
Co zamiast siemienia lub chia?? Jestem w trakcie a nie mam tych składników – mam czarnuszkę w ziarnach 😛
Jeśli możesz jajka, to 1 jajkiem, albo 3 łyżkami aquafaby (wody z puszki ciecierzycy). Czarnuszka niestety się nie nada 😉
Jaką mąkę mogę zastosować zamiast mąki ryżowej ?
można zwiększyć ilość owsianej, lub zamienić na np gryczaną z gryki niepalonej lub kukurydzianą 🙂
Jaka inna maka bezglutenowa bedzie pasowac zamiast owsianej?
Mąka gryczana z kaszy niepalonej 🙂
Właśnie szukałem jakiś słodkości na weekend i mam 😀
Super, bardzo się cieszę! 🙂
Dzień dobry,
Czy jak dodam z 3-4 jaja i ubiję białka to mogę nie dodawać sody tudzież proszku do pieczenia?
Tak, myślę że wtedy będzie można te składniki pominąć 🙂