Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Obiecałam Wam w tym wpisie z przepisem na muffinki, że jeśli zrobię wersję bezglutenową, to na pewno Was o tym poinformuję. Udało się, więc czym prędzej dzielę się tym przepisem na muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie. Te muffinki czekoladowe, a może dokładniej kakaowe, wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne i nie kruszyły się.

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Tym razem zamiast jajka użyłam mielonych nasion chia, które w połączeniu z wodą tworzą zamiennik jajka. Sprawdziło się to całkiem nieźle. Nasiona chia użyłam ostatnio w tym bezglutenowym chlebie, który Wam bardzo smakuje, z czego się niezmiernie cieszę. 🙂

Najlepsze muffinki czekoladowe bezglutenowe

Muffinki, to życzenie mojego shynka. Chciał część babeczek w wersji jasnej, z kawałkami czekolady, a część właśnie kakaową z malinami. Menu na imprezę urodzinową męża ustalił więc nasz pierworodny 😀 Mąż miał swoje ulubione ciasto z glutenem i nabiałem – seromakowiec, więc i tak był w pełni usatysfakcjonowany. Babeczkami czekoladowymi z malinami zajadały się więc dzieciaki. Reszta gości zachwycona seromakowcem też nie narzekała 😉

Babeczki czekoladowe z malinami są pyszne na deser czy na drugie śniadanie. Można je ze sobą zabrać na wycieczki i cieszyć się ich smakiem na świeżym powietrzu.

Polecam ten przepis na bezglutenowe i wegańskie muffinki czekoladowe z malinami. Są przepyszne! Warto je zrobić. Na pewno nie raz się pojawią na naszym stole 🙂

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 10 min.
Łącznie 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru lub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 garście malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewam do 180 st. C . Nasiona chia lub siemienia zalewam 3 łyżkami gorącej wody, mieszam i odkładam na kilka minut.
  • Wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w misce.
  • Do drugiej miski wlewam mleko, olej i ocet roślinny. Mokre składniki wlewam do suchych, dodaję namoczone siemię lub chia i mieszam dokładnie, ale nie za długo.
  • Połowę malin wsypuję do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do foremek na muffinki, posypuję na górze pozostałymi malinami.
  • Wstawiam do piekarnika na ok 25 minut. Gotowe babeczki studzę na kratce i zajadam 🙂
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 30 921 times, 5 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Ciekawy przepis:) dziękujemy.choc duzo malin dalysmy i wyszly nokre w srodku ale pyszne .gorace jadlysmy z goracymi malinami wew:) ciasto rzadziutkie bardzo wodniste jeszcze przed dodaniem malin bylo:) ale udalo sie. Zamiastvoctu sok z cytryny i bez mąki ryzowej tylko tamte dwie:)

  2. Mam pytanie, jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą i ryżową białą, zachowując przy tym podobną konsystencję ?

  3. Babeczki zrobiłam zgodnie z przepisem ale wyszły bardzo suche. Zastanawiam się czego to może być przyczyna. Mąk? Może następnym razem dodać rozgniecionego banana ?

      1. Kupiłam mąkę ryżową, ale okazała się grubo mielona. Pod palcami jest jak „piasek” podejrzewam, że to dlatego. W pancakes był ten sam problem. Poprzednim razem miałam mąkę drobnomieloną i nie miałam takich problemów.

  4. A jak zrobić babeczki jasne z kawałkami czekolady? Można pominąć kakao? Może jest jakiś oddzielny przepis, nie znalazłam na blogu. Zaczynam przygodę z dietą 3xbez i cieszę się że trafiłam na Twój blog 🙂
    Pozdrawiam

  5. babeczki robiłam już parę razy, zastanawiam się, jak by wyszło w formie ciasta w keksówce? co zmienić? czas pieczenia?

    1. Powinno być troszkę rzadsze niż na tradycyjne muffinki, ale nie wodniste. Jeśli wyjdzie zakalec, znaczy że w cieście było tej wody zbyt dużo. Maliny były mrożone?

  6. Wyglądają pięknie! Ciekawe jak smakują?
    Idę do koleżanki w gości więc trzeba jeszcze zaczekać by skosztować…

  7. Dzień dobry, w większości przepisów używa się maki owsianej, której my nie możemy nadal używać. Nie możemy jej też zastąpić jaglaną kokosową migdałową czy kasztanową. Chciałabym się doradzić co możemy użyć w zamian. W zasadzie bazujemy na ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i tapioce, czasem ciecierzyca. Przy okazji zapytam jeśli można czy w standardowym przepisie na naleśniki można jajka zastąpić nieubitą aquafabą, czy to ma sens?

    1. Czyli głównie bazujecie na skrobi. Owsianą zastępuję często gryczaną jasną. Można też zastąpić ryzową czy kukurydzianą, ale ilość płynu w przepisie trzeba będzie dostosować by wyszła dobra konsystencja

      1. Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź, a jeśli chodzi o tę konsystencje to gotowa do wypieku powinna być bardziej płynna?

  8. Pyszne czekoladowe muffinki, są obłędne! Ja robiłam bez siemienia bo się skończyło ale i tak wyszły 🙂 Do masy dodałam mały słoiczek powideł śliwkowych dla nadania dodatkowej głębi smaku oraz wilgotnej konsystencji, a zamiast malin dodałam mrożone porzeczki plus posiekane orzechy laskowe. Poezja smaku, ciężko jest mi się powstrzymać od zjedzenia kolejnej sztuki 😉

  9. Polecam muffinki Osobiście zrobiłam z porzeczka i kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie wyrosły i nawet po kilku dniach są wilgotne i apetyczne.
    PRZEPIS SUPER
    Pozdrawiam

  10. Wyszły przepyszne!!! Ja co prawda zrezygnowałam z kakao i dodałam posiekaną gorzką czekoladę, ale w końcu to baza jest najważniejsza Mój mały bezmleczny i bezjajeczny celiak pokochał je

  11. Zamieniłam mąkę ryżowa na gryczaną, a ocet na sok z cytryny. Wyszły pyszne. Ale … Piekłam je 45 minut! (wstawiłam do nagrzanego piekarnika, jak w przepisie). Czy coś musiałam źle zrobić?

    1. Może ciasto wyszło Ci bardziej mokre przed pieczeniem i dłużej musiały się piec by wyschnąć? Piekarnik masz na pewno sprawny? Może coś z termostatem i była niższa temperatura niż ustawiona?

  12. Ogromnie dziękuję za ten przepis. Wyszło pysznie! Zamiast octu jabłkowego dałam sok z cytryny, a zamiast malin borówki.
    Ocena milion na 10. Dziękuję.

  13. Czy zamiast jagód goi/siemienia lnianego/zamiennik jaja mogę użyć bananów? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?

  14. Są przepyszne w moim wykonaniu kakao zastapiłam korabem ze względu na alergie.
    Dzięki Twoim przepisom łatwiej jest mi wytrwać w diecie ze względu na karmienie piersią i alergie u synka.

  15. Co zamiast siemienia lub chia?? Jestem w trakcie a nie mam tych składników – mam czarnuszkę w ziarnach 😛

  16. Dzień dobry,
    Czy jak dodam z 3-4 jaja i ubiję białka to mogę nie dodawać sody tudzież proszku do pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating