You are currently viewing Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Obiecałam Wam w tym wpisie z przepisem na muffinki, że jeśli zrobię wersję bezglutenową, to na pewno Was o tym poinformuję. Udało się, więc czym prędzej dzielę się tym przepisem na muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie. Te muffinki czekoladowe, a może dokładniej kakaowe, wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne i nie kruszyły się.

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Tym razem zamiast jajka użyłam mielonych nasion chia, które w połączeniu z wodą tworzą zamiennik jajka. Sprawdziło się to całkiem nieźle. Nasiona chia użyłam ostatnio w tym bezglutenowym chlebie, który Wam bardzo smakuje, z czego się niezmiernie cieszę. 🙂

Najlepsze muffinki czekoladowe bezglutenowe

Muffinki, to życzenie mojego shynka. Chciał część babeczek w wersji jasnej, z kawałkami czekolady, a część właśnie kakaową z malinami. Menu na imprezę urodzinową męża ustalił więc nasz pierworodny 😀 Mąż miał swoje ulubione ciasto z glutenem i nabiałem – seromakowiec, więc i tak był w pełni usatysfakcjonowany. Babeczkami czekoladowymi z malinami zajadały się więc dzieciaki. Reszta gości zachwycona seromakowcem też nie narzekała 😉

Babeczki czekoladowe z malinami są pyszne na deser czy na drugie śniadanie. Można je ze sobą zabrać na wycieczki i cieszyć się ich smakiem na świeżym powietrzu.

Polecam ten przepis na bezglutenowe i wegańskie muffinki czekoladowe z malinami. Są przepyszne! Warto je zrobić. Na pewno nie raz się pojawią na naszym stole 🙂

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 10 min.
Łącznie 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru lub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 garście malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewam do 180 st. C . Nasiona chia lub siemienia zalewam 3 łyżkami gorącej wody, mieszam i odkładam na kilka minut.
  • Wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w misce.
  • Do drugiej miski wlewam mleko, olej i ocet roślinny. Mokre składniki wlewam do suchych, dodaję namoczone siemię lub chia i mieszam dokładnie, ale nie za długo.
  • Połowę malin wsypuję do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do foremek na muffinki, posypuję na górze pozostałymi malinami.
  • Wstawiam do piekarnika na ok 25 minut. Gotowe babeczki studzę na kratce i zajadam 🙂
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 32 604 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 71 komentarzy

  1. Aneta

    Czy można użyć mąki ziemniaczanej zamiast skrobi?

  2. Asia i Noemi

    5 stars
    Ciekawy przepis:) dziękujemy.choc duzo malin dalysmy i wyszly nokre w srodku ale pyszne .gorace jadlysmy z goracymi malinami wew:) ciasto rzadziutkie bardzo wodniste jeszcze przed dodaniem malin bylo:) ale udalo sie. Zamiastvoctu sok z cytryny i bez mąki ryzowej tylko tamte dwie:)

  3. Mania

    Mam pytanie, jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą i ryżową białą, zachowując przy tym podobną konsystencję ?

      1. mania

        dziękuję 🙂

  4. Dorka

    Babeczki zrobiłam zgodnie z przepisem ale wyszły bardzo suche. Zastanawiam się czego to może być przyczyna. Mąk? Może następnym razem dodać rozgniecionego banana ?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Banan na pewno nie zaszkodzi. 🙂 Od malin w środku powinny nabrać trochę wilgoci.

      1. Dorka

        Kupiłam mąkę ryżową, ale okazała się grubo mielona. Pod palcami jest jak „piasek” podejrzewam, że to dlatego. W pancakes był ten sam problem. Poprzednim razem miałam mąkę drobnomieloną i nie miałam takich problemów.

  5. Izabela

    jakie mleko najlepiej dać ? kokosowe?
    olej? rzepakowy?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Najlepiej jakieś z kartonika, mniej tłuste niż kokosowe z puszki. Np migdałowe, owsiane. Może to być nawet woda.

  6. Magda

    A jak zrobić babeczki jasne z kawałkami czekolady? Można pominąć kakao? Może jest jakiś oddzielny przepis, nie znalazłam na blogu. Zaczynam przygodę z dietą 3xbez i cieszę się że trafiłam na Twój blog 🙂
    Pozdrawiam

  7. Katarzyna

    babeczki robiłam już parę razy, zastanawiam się, jak by wyszło w formie ciasta w keksówce? co zmienić? czas pieczenia?

  8. KamaM

    A u mnie z podanych proporcji ciasto wyszło baaaardzo rzadkie. Czy tak miało być?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Powinno być troszkę rzadsze niż na tradycyjne muffinki, ale nie wodniste. Jeśli wyjdzie zakalec, znaczy że w cieście było tej wody zbyt dużo. Maliny były mrożone?

      1. KamaM

        Maliny mrożone, ale ciasto było wodniste jeszcze przed ich dodaniem.

  9. Qrzynka

    Wyglądają pięknie! Ciekawe jak smakują?
    Idę do koleżanki w gości więc trzeba jeszcze zaczekać by skosztować…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Na pewno będą pyszne! Daj później znać jak Wam smakowały! Miłego wieczoru 🙂

  10. Basia

    Dzień dobry, w większości przepisów używa się maki owsianej, której my nie możemy nadal używać. Nie możemy jej też zastąpić jaglaną kokosową migdałową czy kasztanową. Chciałabym się doradzić co możemy użyć w zamian. W zasadzie bazujemy na ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i tapioce, czasem ciecierzyca. Przy okazji zapytam jeśli można czy w standardowym przepisie na naleśniki można jajka zastąpić nieubitą aquafabą, czy to ma sens?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Czyli głównie bazujecie na skrobi. Owsianą zastępuję często gryczaną jasną. Można też zastąpić ryzową czy kukurydzianą, ale ilość płynu w przepisie trzeba będzie dostosować by wyszła dobra konsystencja

    2. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      A z tą aquafabą, to tak. Można ją dodać nieubitą, ale na blogu mam też przepisy na naleśniki bez zastepowania jajek. Po prostu z mąki, wody i oleju

      1. Basia

        Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź, a jeśli chodzi o tę konsystencje to gotowa do wypieku powinna być bardziej płynna?

  11. Julia

    Pyszne czekoladowe muffinki, są obłędne! Ja robiłam bez siemienia bo się skończyło ale i tak wyszły 🙂 Do masy dodałam mały słoiczek powideł śliwkowych dla nadania dodatkowej głębi smaku oraz wilgotnej konsystencji, a zamiast malin dodałam mrożone porzeczki plus posiekane orzechy laskowe. Poezja smaku, ciężko jest mi się powstrzymać od zjedzenia kolejnej sztuki 😉

  12. Nika

    Polecam muffinki Osobiście zrobiłam z porzeczka i kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie wyrosły i nawet po kilku dniach są wilgotne i apetyczne.
    PRZEPIS SUPER
    Pozdrawiam

    1. Izabela

      mogłabyś napisać jakich rodzajów mleka i oleju używaliście?

  13. Nika

    Czy mogę dodać mrożone porzeczki czerwone z kawałkami czekolady? Czy wcześniej odmrozic owoce?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, pewnie 🙂 zdecydowanie lepiej rozmrozić wcześniej owoce. Daj proszę znać jak wyszły 🙂

  14. Gosia

    Czy maliny należy wcześniej rozmrozić?

  15. Poziomka

    Wyszły przepyszne!!! Ja co prawda zrezygnowałam z kakao i dodałam posiekaną gorzką czekoladę, ale w końcu to baza jest najważniejsza Mój mały bezmleczny i bezjajeczny celiak pokochał je

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cudowna wiadomość! Bardzo się ciesze, że kolejnemu celiakowi smakują 🙂

  16. Karolina

    czy mogę pominąć ocet? i czy zamiast malin mogę dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę ?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ocet jest po to, by uaktywnić sodę. Można użyć zamiast niego soku z cytryny. A zamiast malin można użyć oczywiście czekolady.:)

  17. Justyna

    Nasiona siemienia mają być zmielone?

  18. Beata

    Co mogę dać zamiast sody/proszku do pieczenia? Alkohol? Ile?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że alkohol nie zastąpi ani proszku ani sody. Nie mam pojęcia czym innym można je zastąpić

  19. Olga

    Zamieniłam mąkę ryżowa na gryczaną, a ocet na sok z cytryny. Wyszły pyszne. Ale … Piekłam je 45 minut! (wstawiłam do nagrzanego piekarnika, jak w przepisie). Czy coś musiałam źle zrobić?

    1. Awatar użytkownika

      Może ciasto wyszło Ci bardziej mokre przed pieczeniem i dłużej musiały się piec by wyschnąć? Piekarnik masz na pewno sprawny? Może coś z termostatem i była niższa temperatura niż ustawiona?

  20. Kasia mama Olka i Antosi

    Ogromnie dziękuję za ten przepis. Wyszło pysznie! Zamiast octu jabłkowego dałam sok z cytryny, a zamiast malin borówki.
    Ocena milion na 10. Dziękuję.

  21. paul in

    Dzień dobry, a czy mrożone turkawki też będą pasować :)?

  22. izabela

    Czy zamiast maki owsianej moze byc np.gryczna lub jaglana?
    Ile dokladnie gramow maki ma byc?

  23. Monaliza

    wyszły obłędne, smaczne i puszyste! przepis w 10tkę, super 🙂

  24. Kamila

    Czy zamiast jagód goi/siemienia lnianego/zamiennik jaja mogę użyć bananów? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można spróbować z bananem. Dałabym 1 banana i zmniejszyłabym ilość cukru, by nie było za słodkie

  25. Ania

    Są przepyszne w moim wykonaniu kakao zastapiłam korabem ze względu na alergie.
    Dzięki Twoim przepisom łatwiej jest mi wytrwać w diecie ze względu na karmienie piersią i alergie u synka.

  26. Marzena

    Czy można zamienic maliny na mrozone jagody? ☺

  27. Justyna

    Czy mogę użyć mąki pszennej zamiast tych wszystkich?

  28. Marta Xenia

    Czy zamiast tych dwóch mąk mogę użyć maki orkiszowej jasnej i czy wtedy muszę dodać mąkę ziemniaczaną.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, możesz użyć orkiszową i nie dodawać już ziemniaczanej. Myślę, że trzeba jej będzie dać wtedy trochę mniej mąki i ewentualnie dosypać

  29. Iga

    Karolinko a ryżowa, ale nie biała, za ciężka aby próbować?

  30. Iga

    Karolinko a ryżowa ale nie biała, za ciężka aby ryzykować próbę?

    1. Awatar użytkownika

      Można użyć z brązowego ryżu, ale możliwe, że trzeba by było dolać trochę więcej mleka 🙂

  31. Magda

    Co zamiast siemienia lub chia?? Jestem w trakcie a nie mam tych składników – mam czarnuszkę w ziarnach 😛

    1. Awatar użytkownika

      Jeśli możesz jajka, to 1 jajkiem, albo 3 łyżkami aquafaby (wody z puszki ciecierzycy). Czarnuszka niestety się nie nada 😉

  32. Barbara

    Jaką mąkę mogę zastosować zamiast mąki ryżowej ?

    1. Awatar użytkownika

      można zwiększyć ilość owsianej, lub zamienić na np gryczaną z gryki niepalonej lub kukurydzianą 🙂

  33. Ewa

    Jaka inna maka bezglutenowa bedzie pasowac zamiast owsianej?

  34. Beata

    Dzień dobry,
    Czy jak dodam z 3-4 jaja i ubiję białka to mogę nie dodawać sody tudzież proszku do pieczenia?

Dodaj komentarz

Recipe Rating