Zostałam dziś w domu sama na kilka godzin. Dzieci z mężem pojechały imprezować do mojej siostry, a ja ze względu na chorobę, zostałam. Normalny człowiek usiadłby w takim przypadku przed telewizorem i cieszył się spokojem. Blogerka kulinarna musiała wejść do kuchni i piec. Upiekła więc takie cudo — Rustykalna tarta z rabarbarem, bezglutenowa i wegańska oczywiście.
Rustykalna tarta z rabarbarem (bezglutenowa i wegańska)
Rabarbar z ogródka siostry kilka dni czekał w lodówce na swoją chwilę. Ta dzisiejsza jego odsłona okazała się bardzo smakowita! Ach, jakie to jest dobre! Rustykalna tarta z rabarbarem to deser szybki, proty i bardzo smaczny. Nie wiem jak Wam, ale mi się podoba wizualnie taka rustykalna wersja tarty. Jej plusem jest niewątpliwie to, że nie potrzeba specjalnej formy na tartę, a i tak, można cieszyć się smakiem pysznego bezglutenowego i wegańskiego kruchego ciasta ze smakowitym rabarbarowym nadzieniem.
Jak zrobić bezglutenowe kruche ciasto
Podstawę tego deseru stanowi mój przepis na bezglutenowe wegańskie kruche ciasto, które jest sprawdzone i nie zamierzam nic w nim zmieniać. Piekłam już na nim tartę ze śliwkami i wegańską bezą oraz tarty cytrynowe, a także wytrawną wersję tarty z kurkami i rozmarynem. Jak dla mnie jest to idealny przepis na wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto. Nie kruszy się, nie rozpływa, jest bardzo smaczne.
Co do nadzienia, to możecie użyć innych owoców: malin, jeżyn, porzeczek. Można użyć mieszanek np. rabarbar z truskawkami lub malinami. Zdradzę Wam pewien sekret — do mojego nadzienia dodałam ok 100 g mrożonych malin, bo rabarbar miałam bardzo blady i w niewystarczającej ilości 😉 Pasowało idealnie, zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Chcecie zaskoczyć i zachwycić gości? Zróbcie im taki deser — rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa i wegańska. Na pewno zrobi wrażenie! 🙂
Zapraszam!
Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska
Składniki
bezglutenowe wegańskie ciasto kruche
- 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej białej
- 0,25 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru ksylitolu lub innego słodzidła
- 85 g masła lub margaryny bezmlecznej
- 6 łyżek zimnej wody im zimniejsza tym lepiej
- szczypta soli
wypełnienie
- 400 g rabarbaru ok 6 łodyg
- 4 łyżki cukru ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki zielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych
Wykonanie
- Masło ucieram z cukrem, dodaję mąki i ucieram dalej. Dodaję pozostałe składniki i ucieram, aż masa zacznie się kleić. Formułuję kulę, spłaszczam i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na ok pół godziny.
- W tym czasie kroję rabarbar na kawałki o długości ok 2 - 3 cm. Posypuję cukrem i odstawiam na czas chłodzenia się ciasta.
- Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C
- Wyjmuję ciasto z lodówki. Układam na papierze do pieczenia, przykrywam drugą warstwą papieru i między papierem wałkuję ciasto na duży, okrągły placek o grubości ok 5-7 mm
- Przekładam na dużą płaską blaszkę, zdejmuję delikatnie wierzchni arkusz papieru. Na środku wsypuję ok łyżki zmielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych, pozostawiając ok 5 cm brzegów.
- Do miski z rabarbarem wsypuję skrobię ziemniaczaną i mieszam. Wykładam rabarbar na środek ciasta. Rozprowadzam na wysypanych orzechach. Delikatnie zawijam boki i pomagając sobie papierem do pieczenia nakładam je na nadzienie. Lekko dociskam.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika (190st.C) na ok 35-40 minut.
- Wyjmuję blachę z tartą do wystudzenia.
- Podaję posypaną pudrem . Najlepiej smakuje z gałką domowych lodów 🙂
- Smacznego!
Zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. Ta ilość rabarbaru w stosunku do ilości ciasta jest zdecydowanie za duża.
A ze śliwkami byłaby dobra? Lub z rabarbarem mrożonym, ale jak z nim wtedy postąpić bo ma o wiele więcej wody…
Mrożony rabarbar najlepiej wcześniej rozróżnić na sitku. Ze śliwkami też można zrobić. 🙂
Dziękuję! 🙂
Czy zamiast mąki gryczanej mogę dodać jaglanej?
Tak, myślę że powinna się sprawdzić równie dobrze 🙂
Czym można zastąpić mąkę ryżową?
myślę, że można ją zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną lub jaglaną
Na bank wypróbuje :)) dzięki za przepis 🙂
Hej 🙂 czy taka tartę próbowałaś robic z innymi owocami?? Chciałabym spróbować z jabłkami i żurawina, myśle ze tez by pasowało??
Tak, na pewno będzie pasować 🙂 Smacznego!
Pyszna i prosta 🙂 zniknela w pol dnia. Robie dzis drugi raz.. dam 1.5x tyle rabarbaru plus jablko i rodzynki, jak dla mnie bylo nieco za malo “farszu” 🙂