You are currently viewing Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska
Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Zostałam dziś w domu sama na kilka godzin. Dzieci z mężem pojechały imprezować do mojej siostry, a ja ze względu na chorobę, zostałam. Normalny człowiek usiadłby w takim przypadku przed telewizorem i cieszył się spokojem. Blogerka kulinarna musiała wejść do kuchni i piec. Upiekła więc takie cudo — Rustykalna tarta z rabarbarem, bezglutenowa i wegańska oczywiście.

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Rustykalna tarta z rabarbarem (bezglutenowa i wegańska)

Rabarbar z ogródka siostry kilka dni czekał w lodówce na swoją chwilę. Ta dzisiejsza jego odsłona okazała się bardzo smakowita! Ach, jakie to jest dobre! Rustykalna tarta z rabarbarem to deser szybki, proty i bardzo smaczny. Nie wiem jak Wam, ale mi się podoba wizualnie taka rustykalna wersja tarty. Jej plusem jest niewątpliwie to, że nie potrzeba specjalnej formy na tartę, a i tak, można cieszyć się smakiem pysznego bezglutenowego i wegańskiego kruchego ciasta ze smakowitym rabarbarowym nadzieniem.

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Jak zrobić bezglutenowe kruche ciasto

Podstawę tego deseru stanowi mój przepis na bezglutenowe wegańskie kruche ciasto, które jest sprawdzone i nie zamierzam nic w nim zmieniać. Piekłam już na nim tartę ze śliwkami i wegańską bezą oraz tarty cytrynowe, a także wytrawną wersję tarty z kurkami i rozmarynem. Jak dla mnie jest to idealny przepis na wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto. Nie kruszy się, nie rozpływa, jest bardzo smaczne.

Co do nadzienia, to możecie użyć innych owoców: malin, jeżyn, porzeczek. Można użyć mieszanek np. rabarbar z truskawkami lub malinami. Zdradzę Wam pewien sekret — do mojego nadzienia dodałam ok 100 g mrożonych malin, bo rabarbar miałam bardzo blady i w niewystarczającej ilości 😉 Pasowało idealnie, zarówno smakowo, jak i wizualnie.

Chcecie zaskoczyć i zachwycić gości? Zróbcie im taki deser — rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa i wegańska. Na pewno zrobi wrażenie! 🙂

Zapraszam!

tarta bezglutenowa wegańska

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowe wegańskie ciasto kruche

  • 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej białej
  • 0,25 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru ksylitolu lub innego słodzidła
  • 85 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 6 łyżek zimnej wody im zimniejsza tym lepiej
  • szczypta soli

wypełnienie

  • 400 g rabarbaru ok 6 łodyg
  • 4 łyżki cukru ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki zielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych

Wykonanie

  • Masło ucieram z cukrem, dodaję mąki i ucieram dalej. Dodaję pozostałe składniki i ucieram, aż masa zacznie się kleić. Formułuję kulę, spłaszczam i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na ok pół godziny.
  • W tym czasie kroję rabarbar na kawałki o długości ok 2 - 3 cm. Posypuję cukrem i odstawiam na czas chłodzenia się ciasta.
  • Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C
  • Wyjmuję ciasto z lodówki. Układam na papierze do pieczenia, przykrywam drugą warstwą papieru i między papierem wałkuję ciasto na duży, okrągły placek o grubości ok 5-7 mm
  • Przekładam na dużą płaską blaszkę, zdejmuję delikatnie wierzchni arkusz papieru. Na środku wsypuję ok łyżki zmielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych, pozostawiając ok 5 cm brzegów.
  • Do miski z rabarbarem wsypuję skrobię ziemniaczaną i mieszam. Wykładam rabarbar na środek ciasta. Rozprowadzam na wysypanych orzechach. Delikatnie zawijam boki i pomagając sobie papierem do pieczenia nakładam je na nadzienie. Lekko dociskam.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika (190st.C) na ok 35-40 minut.
  • Wyjmuję blachę z tartą do wystudzenia.
  • Podaję posypaną pudrem . Najlepiej smakuje z gałką domowych lodów 🙂
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

 

(Visited 8 616 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 12 komentarzy

  1. Justuna

    Zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. Ta ilość rabarbaru w stosunku do ilości ciasta jest zdecydowanie za duża.

  2. Taja

    A ze śliwkami byłaby dobra? Lub z rabarbarem mrożonym, ale jak z nim wtedy postąpić bo ma o wiele więcej wody…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Mrożony rabarbar najlepiej wcześniej rozróżnić na sitku. Ze śliwkami też można zrobić. 🙂

      1. Taja

        Dziękuję! 🙂

  3. Iwona

    Czy zamiast mąki gryczanej mogę dodać jaglanej?

  4. Misia

    Czym można zastąpić mąkę ryżową?

  5. agcias

    Na bank wypróbuje :)) dzięki za przepis 🙂

  6. agcias

    Hej 🙂 czy taka tartę próbowałaś robic z innymi owocami?? Chciałabym spróbować z jabłkami i żurawina, myśle ze tez by pasowało??

    1. Pati

      Pyszna i prosta 🙂 zniknela w pol dnia. Robie dzis drugi raz.. dam 1.5x tyle rabarbaru plus jablko i rodzynki, jak dla mnie bylo nieco za malo “farszu” 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating