Z tego przepisu jestem bardzo dumna i mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Wegańska tarta cytrynowa oczywiście bez glutenu i białego cukru. Jeśli lubicie cytrynowy smak, połączenie słodyczy i kwaskowatości, to ten przepis jest dla Was. Ja lubię bardzo 🙂 Z kawą czy herbatą taka tarta smakuje niesamowicie pysznie 🙂
Wegańska tarta cytrynowa
Moja wegańska tarta cytrynowa ozdobiona jest dodatkowo cytryną, potęgując kwaśny smak, jednak myślę, że lepsza byłaby wersja zdobiona czymś słodszym, dla przełamania lekko kwaśnej masy. Następnym razem użyję dodatkowej porcji mleka kokosowego ze słodzidłem, ubitego na śmietankę, lub bardziej słodkich owoców 🙂
Polecam Wam wykorzystać w tym przepisie cytryny ekologiczne. Wcześniej dokładnie je umyć i sparzyć. Cytrusy dość często uczulają, więc też zalecam ostrożność, podając tę tartę dzieciom 🙂
Mam kilka innych pomysłów na tarty i mam nadzieję, że niedługo pojawią się na blogu. Między innymi takie bez pieczenia. Spód do tarty bardzo łatwo można zrobić ze zmielonych orzechów, wiórków kokosowych, suszonych daktyli z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Możecie zrobić taki spód do tej tarty cytrynowej lub innych wersji smakowych i otrzymacie tartę cytrynową bez pieczenia. Dokładne przepisy na tarty bez pieczenia już niedługo na blogu 🙂
Jeśli chcecie śledzić wpisy na blogu to zapraszam do zapisu na newsletter, śledzenia Facebooka i Instagrama blogowego oraz dołączenie do mojej grupy na Facebooku 🙂
Swoją drogą przypominam o konkursie, w którym możecie wygrać książkę Zbigniewa T. Nowaka “Nie lecz się reklamami leków. Jak chemię zastąpić bezpieczną ekomedycyną”. Szczegóły na Fb, Insta oraz w poprzednim wpisie na blogu. Zachęcam do udziału w zabawie!
Poniżej formularz zapisu do newslettera. Każda zapisana osoba otrzyma mojego e-booka gratis 🙂
Wegańska tarta cytrynowa
Składniki
Ciasto kruche
- 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,25 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, tapioki
- 2 łyżki drobnego ksylitolu lub innego słodzidła
- 85 gramów margaryny bezmlecznej lub masła
- 6 łyżek lodowatej wody
- szczypta soli
Masa cytrynowa
- 1 puszka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) Może być mleko kokosowe - twarda część z 2 puszek
- 3/4 szklanki soku z cytryny u mnie tyle wyszło z dwóch cytryn
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny najlepiej eko
- 1/3 szklanki płynnego słodzidła syropu klonowego, ryżowego lub miodu
- 1 płaska łyżeczka agaru
- szczypta kurkumy dla koloru 😉
Wykonanie
Ciasto kruche
- Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładam do malaksera i miksuję aż utworzy się zwarta kula ciasta.
- Kulę kruchego ciasta owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 20-30 minut
- Kruche ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Delikatnie przekładam ciasto odrywając papier na wysmarowaną margaryną formę. Przyciskam ciasto do formy, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180st.C
- Wyjmuję i pozostawiam do wystudzenia.
Masa cytrynowa
- Śmietankę kokosową rozgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję agar, słodzidło i mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia.
- Z cytryny wyciskam sok, dodaję otartą skórkę i kurkumę. Mieszam.
- Do gorącej mieszaniny dodaję sok z cytryny ze skórką i kurkumą. Mieszam.
- Na upieczony spód tarty wylewam masę cytrynową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruję kiedy masa stężeje. Można udekorować świeżymi owocami, roztopioną czekoladą lub ubitą ze słodzidłem śmietanką kokosową dla kontrastu z lekko kwaskowatą masą 🙂
- Smacznego!
Tak złego przepisu na tartę jeszcze nie spotkałam. Z tego wychodzi jakaś zupa, a nie normalne ciasto. Masa zupełnie nie stężała, pomimo zachowania proporcji (dałam nawet mniej soku z cytryny, a mimo to nie wyszło). No fatalny przepis. Nie spodziewałam się, że można tak zepsuć tak prosty przepis. Chciałam spróbować innego, a mogłam trzymać się tego, co zawsze. Bardzo nie polecam.
Przykro mi, że nie wyszła. Niestety, ale nie ma możliwości, żeby masa nie stężała z agarem, jeśli robi się wszystko według przepisu.
Jakich wymiarów jest forma ?:)
ok. 28 cm
Nie ma w słowniku takiego słowa jak “słodzidło”. Po prostu nie ma… i natykając się na to słowo wybijam się z czytania. Przestaję rozumieć co jest napisane. Po prostu nie mogę przebrnąć przez tekst. Pozdrawiam
Mam świadomość, że nie ma takiego słowa w słowniku, ale blog to nie jest oficjalne wydawnictwo. Tutaj używam czasem potocznego języka i słów które nie istnieją, a jednak dobrze określają to, o czym piszę. Przykro mi, że jest to dla Pana tak irytujące. Pozdrawiam również 🙂
Czy śmietankę kokosową można zastąpić np.ryżową? kokos odpada i się zastanawiam.
Raczej nie…śmietanka kokosowa się ścina w lodówce i tworzy tą masę. Niestety nie bardzo mam pomysł czym ją zastąpić…
Czy można dać sama mąkę gryczana ?
Można zastąpić mąkę ryżową mąką gryczaną. Skrobię z tapioki, ziemniaczaną lub kukurydzianą raczej bym zostawiła.
Gdzie kupić tak margarynę bezmleczną ?
Sprawdzi się każda margaryna, która nie ma w składzie mleka, może być też olej kokosowy. Ja najczęściej używam Alasan Bio, którą kupuje przez internet
puszka śmietanki kokosowej to 200 ml czy 400 ml? Ja mam krem kokosowy o zawartości tłuszczu 17 % – jest ok?
puszka to 400 ml. Tak, myślę, że taki krem będzie ok 🙂
Czy mage gryczana mozna czyms zastapic?
Na pewno mąką owsianą (bezglutenową) z innymi niestety nie próbowałam