Dziś mam dla Was coś extra! Ten prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu miałam w głowie już od dawna, tylko jakoś nie mogłam znaleźć czasu i chęci, w sumie niepotrzebnie się go obawiałam, bo w wykonaniu jest niezwykle prosty i szybki. Niedługo zbliżają się urodziny moje i syna, co mnie zachęciło do zabrania się za realizację moich tortowych pomysłów. Nie żałuję, bo wyszedł przepyszny!
Tort czekoladowy wegański i bezglutenowy
Podstawa jest wykonana z biszkoptu z bananów, który już znacie i lubicie 🙂 Był już na blogu w postaci przepisu na bananowy biszkopt z kremem kokosowym. Jako spód do tortu świetnie się sprawdził. Smak bananów jest praktycznie minimalny, a sam biszkopt mega puszysty i miękki. Tym razem upiekłam go w mniejszej foremce, by móc go przekroić na 2 blaty. Trzeci blat upiekłam osobno z połowy składników, jednak myślę, że z powodzeniem wyjdzie przemnożenie składników 1,5 razy i upieczenie większego biszkoptu, którego przekroimy na 3 blaty.
Pomysł na wegański czekoladowy krem do tortu powstał w mojej głowie po tym, kiedy bodajże ktoś z członków mojej grupy na Facebooku zapytał, czy do musu czekoladowego może dodać stałą część mleka kokosowego. Wtedy w mojej głowie pojawiła się myśl, że taki mus będzie bardziej stabilny i może się udać wykorzystanie takiego czekoladowego kremu do tortu, babeczek i innych cukierniczych dekoracji.
W przepisie na wegański tort czekoladowy bez glutenu krem czekoladowy z aquafaby sprawdził się doskonale. Sama byłam zdziwiona, jak dobrze się trzyma, jak łatwo się nim dekoruje. Rozsmarowuje się dobrze, szczególnie jeśli troszkę nabierze temperatury pokojowej. Wyciskanie dekoracji lepiej wykonać bardziej schłodzonym kremem.
Mój wegański tort czekoladowy, dzięki temu, że używamy słodkich bananów, nie wymaga białego rafinowanego cukru. Możecie użyć dowolnego, używanego przez Was słodzidła.
Nie zamęczam Was już moimi historiami o tym przepisie. Po prostu zapraszam do wykonania i zdawania mi relacji i zdjęć Waszych czekoladowych wegańskich i bezglutenowych tortów.
Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu
Składniki
Biszkopt z bananów
- 4 banany
- 2-3 łyżki cukru lub 1-2 ksylitolu
- 100 g mąki ryżowej gryczanej jasnej lub jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Krem czekoladowy
- 240 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1 puszka mleka kokosowego jego stała część ze schłodzonej puszki
- 3/4 szklanki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy*
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu czy innego słodzidła
Wykonanie
Biszkopt z bananów
- Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu
- Dno foremki smaruję margaryną i posypuję mąką, lub wykładam papier do pieczenia. Boków niczym nie smaruję.
- Banany myję, obieram i wkładam do malaksera. Wsypuję cukier i miksuję na gładką masę.
- W miseczce mieszam mąkę i proszek do pieczenia
- Wsypuję mąkę z proszkiem do bananów i mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko do momentu połączenia składników.
- Konsystencja ciasta powinna wyglądać dokładnie tak, jak w zwykłym biszkopcie. Wylewam ciasto do foremki, lekko wyrównuję górę i wkładam do piekarnika. Piekę ok 35 minut. Włożony patyczek powinien pozostać suchy. Studzę w delikatnie uchylonym piekarniku.
Krem czekoladowy
- Do miski przekładam twardą część z puszki mleka kokosowego oraz posiekaną czekoladę.
- Miskę nakładam na rondelek z gorącą wodą, wstawiam na gaz i na małym ogniu podgrzewam mieszając, aż czekolada się roztopi. Dno miski nie może dotykać wody! Odstawiam do przestygnięcia.
- Aquafabę przelewam do dużej miski, Ubijam aż piana będzie sztywna i nie będzie wypadać z obróconej do góry nogami miski. Wsypuję powoli cukier. Ubijam do momentu aż cukier całkiem się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami w pianie.
- Ciągle ubijając wlewam przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę. Masa zrobi się rzadka, to normalne. Wkładam do lodówki na czas, kiedy biszkopt będzie się studził.
- Biszkopt kroję na 2 blaty. Jeśli chcę trzy blaty, piekę osobno jeden biszkopt z połowy porcji składników, lub można ilość składników od razu przemnożyć przez 1,5 i upiec jeden wyższy, który podzielimy na 3.
- Wyjmuję masę z lodówki i mieszam łyżką chwilę jeśli jest za twarda. Po chwili będzie już miała odpowiednią konsystencję. Przekładam nią tort.
- W mojej wersji na 3 blaty masy było idealnie na tzw styk. Jeśli macie 2 blaty spokojnie dacie radę posmarować nią też brzegi, Ja miałam plan by zrobić taki tzw naked cake 😉
- Smacznego!
Notes
Przypominam jeszcze o konkursie!
Do wygrania książka „Nie lecz się reklamami leków. Jak chemię zastąpić bezpieczną ekomedycyną” Zbigniewa T. Nowaka. Wystarczy wstawić na swój profil na Facebooku czy Instagramie zdjęcie pokazujące jak na co dzień, naturalnie dbasz o zdrowie swojej rodziny. Nie zapomnij mnie oznaczyć wstawiając hashtagi #nicponwkuchni i #nieleczsiereklamamileków bym mogła te posty zobaczyć.Dodaj komentarz, że zadanie wykonałaś/łeś pod recenzją książki lub poście konkursowym na Facebooku czy Instagramie. Nie zapomnij też mnie polubić na FB lub zaobserwować na Insta jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś 🙂 Konkurs trwa od 26.02.2018 r. do 5.03.2018 r. Wyniki konkursu podam na moim Instagramie i Facebooku 6.03.2018r.
Torcik trafił na Youtube 🙂 Mój pierwszy film możecie zobaczyć poniżej 🙂
Witam, jak długo polezy ten biszkopt? Czy razem z kremem budyniowym musi się przegryzać w lodówce? Wystarczy zrobić dzień wcześniej czy wcześniej?
Najlepiej dzień wcześniej zrobić. To wystarczy.
Biszkopt zakalec… :(((
Mam pytanie co do biszkoptu – jesli chcemy od razu miec biszkopt z 3 warstw i mnożymy całość razy 1,5 to czy czas pieczenia bedzie taki sam? Dziękuję z góry.
Trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Myślę, że 10 minut dłużej powinno wystarczyć.
Czy biszkopt wyjdzie bez cukru? Zrobiłam według przepisu, dałam 1,5 łyżki cukru a i tak jest za słodki.
Tak, same banany dają sporo słodyczy, więc można pominąć cukier 🙂
A mleko kokosowe mogę zastąpić innym?
Niestety w tym przepisie nie da się go zastąpić innym. Chodzi o to by masa się scieła a z innym mlekiem to się nie uda.
Czy do kremu można dać czekoladę wegańską?
Tak, oczywiście można użyć wegańskiej czekolady.
Hej, wygląda pysznie 🙂 Jak myślisz, czy mogę użyć innej mąki bezglutenowej? Czy nada sie każda czy nie?
Każda chyba nie, ale na pewno te, co wymieniłam w przepisie i jeszcze też z owsianej wychodzi. A jaką mąkę masz do dyspozycji?
Czy zamiast mąki ryżowej można użyć pszenną?
tak, można użyć pszennej mąki
Witam. Czym mogłabym zastąpić czekoladę? Budyniem? Żelatyną? W jakiej ilości?
Ciężko powiedzieć, to jest jednak główny składnik tej masy. Proponuję skorzystać z przepisu na masę budyniową z mojego orzechowca bez glutenu i nabiału lub może ubić śmietankę kokosową np z dodatkiem owoców. Takie masy też będą dobrze smakować na tym biszkopcie
Czym zastąpić mleko kokosowe w masie?
Pozdrawiam
Myślę, że można spróbować z masłem np klarownym jeśli używasz lub jakąś margarynę bezmleczna np Alasan
cześć, czy do biszkoptu mogę dodać jakiś aromat( np. migdałowy) ? czy biszkopt można nakropic np. herbatą czy sokiem? i do kremu dodać owoce ( myślałam o mandarynkach z puszki ) i np. mielonych migdałów
Tak, można dodać aromat do biszkoptu. Do kremu możesz dodać owoce, ale tak przed samym wyłożeniem na biszkopt.
dziękuję za odpowiedź. A nasączyć biszkopt też mogę? czy się rozpadnie ?
Możesz nasączyć. Ten biszkopt jest w miarę zwarty i się nie rozpadnie
Czy krem wyjdzie jeśli zamiast stałej części mleka kokosowego użyć gładkiego masła orzechowego? Mam ochotę na trochę orzechowatości w tym cieście.
Myślę że masa mogłaby się nie ustabilizować. Dodałabym masło orzechowe dodatkowo do masy z przepisu
Masz pomysl czym zastapic wode z ciecierzycy? U nas alergia na rosliny straczkowe 🙁
Trzeba by w takim wypadku zrobić zupełnie inny krem. Myślę, że najbardziej zbliżony będzie z ubitej śmietanki Kokosowej (stałej części mleka kokosowego) wymieszanej z roztopioną i przestudzoną lekko czekoladą.
Twoje banany ile ważyły ? Wszystkie cztery.
Niestety nie ważyłam bananów, zawsze używam takich średniej wielkości.
Czy masz może zdjęcie przekrojonego biszkoptu bez masy? Pytam,ponieważ kolejny raz będę piekła biszkopt z przepisu ale zawsze wychodzi taki zbity, mokry wręcz zakalcowaty.
hm…jedynie na tym zdjęciu widać przekrój, innego nie mam. Mój nie jest zakalcowaty, wilgotny, ale miękki. Zdjęcie torcika z e-booka
Szklanka która jest używana wg przepisu ile ma ml ?
250 ml
Witam. Czy przepis jest na jeden biszkopt który można przekroić na pół? czy trzeba piec trzy razy aby mieć takie trzy biszkopty?
Z podanych składników w foremce o śr. ok 20 cm wychodzi biszkopt, którego możemy podzielić na pół. Jeśli chcemy trzy blaty, to z połowy składników można upiec trzeci, lub całość składników zwiększyć 1,5 razy i upiec wyższy.
czy dojrzałość bananów ma znaczenie , robię już biszkopt 3 raz i za każdym razem zakalec, zmieniam mąki i nic , dzisiaj ostatnia próba mąka jaglana i bardzo dojrzałe banany, trzymajcie kciuki 🙂
Ja zawsze robię z takich dojrzałych, ale nie przejrzałych. Może to kwestia napowietrzenia masy podczas miksowania? Może spróbuj masę jeszcze napowietrrzyć trzepaczką przed zmieszaniem z mąką? Trzymam kciuki! 🙂
Biszkopt zakalec 🙁
Czy przyczyną mogą być większe niż średnie banany?
A masa czekoladowa…. wyszła za rzadka 😉 dałam samą gescine, ale miałam z kartonu, dałam wiec 200g. Może za dużo?
Masa pychotka – wypilismy trochę jak czekoladę a resztę zamrozilam na lody 🙂
Na pewno spróbuję zrobić znów 🙂
Możliwe, że banany były większe niż te, których ja używam do przepisu i to dlatego. Może następnym razem zważę dokładnie, by nie było problemu. Masa czekoladowa wychodzi rzadka, ale po schłodzeniu powinna się zsiąść. Jeśli tak się nie stało, to znaczy że mleka kokosowego było za dużo w stosunku do czekolady. W puszkach jest chyba mniej niż 200g, trzeba dodać więcej czekolady w takim wypadku 🙂 Ale dobrze, że się nie zmarnuje i mimo to smakowało 😀
Cześć, i jak ważyłaś może ile wagowo wyszło tych bananów ? A jeśli nie to czy mogłabyś zważyć następnym razem i napisać ? Niestety z dokładnie odwzorowanego przepisu wyszedł mi okropny zakalec z tego biszkoptu, podejrzewam, że właśnie za dużych bananów użyłem ;(
Nawet nie wydaje się to trudne, więc może spróbuję zrobić przyjaciółce na urodziny. Widziałam w sklepie, że oetker ma bezglutenowy proszek w ofercie tylko za odpowiednią mąką będę musiała się zakręcić na mieście. W końcu własnoręcznie zrobiony prezent cieszy najbardziej 🙂
Tak, robi się bardzo szybko i prosto. Na pewno przyjaciółka będzie zachwycona. Mąkę ryżową bezglutenową kupuję w auchan 🙂 Proszek bez glutenu na pewno też tam jest. Powodzenia 🙂 Daj znać jak się udał 🙂
Mam pytanko o te słodzidła, bo musimy unikać cukru,a ksylitolu nigdy nie dawałam synkom (2 i 4 lata\0. Czy mogę dać np miód lub syrop klonowy?
Możesz cukier zastąpić miodem 🙂
Czy mogę dać mąkę jaglaną? Czy ciasto nie stanie się gorzkie? Niestety ktoś, kogo zamierzam uszczęśliwić, tylko taką toleruje…
Ojej, przepraszam, już wiedzę, że jest taka opcja
Ten bananowy biszkopt, to dla mnie odkrycie roku:) dosłownie od roku,czyli od kiedy jestem na przymusowej diecie bezglutenowo-bezjajecznej,nie miałam kawałka tortu w ustach! A tu taka niespodzianka i tyle możliwych wariacjiDziękuję! Za nowy rozdział w moim bezglutenowym życiu kulinarnym:):)
Czy jeśli mleko kokosowe pomimo pobytu w lodówce nie rozdzieliło się na część stałą i wodę, to też się ono nada?
I jeśli tak, to ile go takiego płynnego dać?
Wydaje mi się, że wtedy całość może być zbyt rzadka. W takim wypadku proponuję dać ok 100 ml płynnego mleczka, wymieszać np z pół łyżeczki agaru, zagotować i taką mieszankę wystudzoną wlać do aquafaby.
Cześć 🙂 myślisz że do gotowej już masy która się nie zsiadla w lodówce mogę dodać jeszcze agaru żeby ją uratować?
Myślę że tak, ale wzięłabym cześć masy i podgrzała z agarem. Dopiero potem połączyłabym z resztą masy.