fbpx

Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Placki z cukinii bez jajek i glutenuPlacki z cukinii, danie, które latem gości na niejednym stole. U nas to nowość, ale już wiem, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań.

Cukinię kochamy całą rodziną. Do tej pory robiliśmy kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, nie wyobrażamy sobie też leczo bez tego pysznego warzywa. Często jemy ją tak po prostu, panierowaną i usmażoną. Kiedy koleżanki opowiadały, że robią takie placuszki z cukinii i wszystkim smakują, zaczęłam się zastanawiać jak to mogło się stać, że jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić placków z cukinii.

Zrobiłam i podzielam zdanie, że tej potrawy chyba nie da się nie lubić 😉

Zapraszam Was na przepis na placki z cukinii. Przepis prosty, bez zbędnych dodatków. Smażona cebulka i czosnek oraz natka pietruszki wystarczą by stworzyć przepyszne dopełnienie smaku cukinii. Podałam je z ukochanym ketchupem z cukinii. Polecam serdecznie!

Wydruk przepisu
Placki z cukinii bez jajek i glutenu
Placki z cukinii bez jajek i glutenu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
szt.
Składniki
  • 1 średnia cukinia ok 500-600 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek aquafaby lub duże jajko, jeśli używasz
  • 6 łyżek mąki ryżowej gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub pszennej, jeśli używasz
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
szt.
Składniki
  • 1 średnia cukinia ok 500-600 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek aquafaby lub duże jajko, jeśli używasz
  • 6 łyżek mąki ryżowej gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub pszennej, jeśli używasz
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
Placki z cukinii bez jajek i glutenu
Sposób przygotowania
  1. Cukinię ścieram na grubych oczkach (nie obieram i nie wykrawam nasion, chyba że cukinia jest bardzo duża) Posypuję solą i odstawiam na 20 minut.
  2. W tym czasie siekam drobno cebulkę i czosnek i podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia.
  3. Cukinię odsączam dokładnie i powstały sok wylewam. Do cukinii dodaję podsmażoną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, aquafabę i mąkę. Całość mieszam. Ciasto powinno się kleić jeśli ściśniemy je w dłoni.
  4. Na mocno rozgrzany olej nakładam po łyżce ciasta i dociskam formułując na patelni kotleciki. Na filmie zobaczycie konsystencję ciasta i proces smażenia 😉
  5. Smażę do zarumienienia z obu stron na dość dużym ogniu. Wykładam na talerz. Do placuszków przykładam ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  6. Jeśli nie chcesz smażyć placuszków, możesz je upiec w piekarniku. W tym celu na blaszkę wykładam papier do pieczenia i smaruję go olejem. Na to układam placuszki z cukinii i wstawiam do nagrzanego do 190st.C piekarnika (grzanie góra dół) na 20-30 minut, aż zaczną się delikatnie brązowić.

 

(Visited 1 630 times, 10 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Placki z cukinii bez jajek i glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *