Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenuPlacki ziemniaczane to danie niedrogie, szybkie i sycące. Może nie jest najzdrowsze, ale od czasu do czasu gości i u nas w domu. Odkąd mam patelnię do smażenia bez tłuszczu, robię je częściej, bo udaje mi się je smażyć w minimalnej jego ilości. Placki ziemniaczane, które przygotowuje dla mojej rodziny, nie zawierają glutenu i jajek. Takie wychodzą najlepsze. Serio! Spróbuj, a przekonasz się, że bezglutenowe i bezjajeczne placki ziemniaczane są niesamowicie chrupiące i przepyszne! Nawet jeśli nie masz ograniczeń w diecie i możesz spożywać gluten czy jajka, spróbuj zrobić je w tej wersji.

Co do dodatków do placków ziemniaczanych, to chyba każdy ma swoje ulubione. Ja lubię je sypać cukrem i polewać śmietanką. Dzieci lubią z gulaszem albo z ketchupem z cukinii. Mąż z gulaszem lub kefirem. Każdy dobiera dodatki do swoich preferencji smakowych i to jest w tym daniu najlepsze.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych Ty lubisz?

Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: placki ziemniaczane
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 minutes
Łącznie 30 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

  • Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Cebulę i czosnek obieram, myję.
  • Ziemniaki mielę w malakserze razem z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Można zetrzeć na tarce na miazgę.
  • Wsypuję do masy mąki, pieprz i sól. Mieszam.
  • Patelnię rozgrzewam i wlewam olej, tak by przykrył dno patelni. Kładę po łyżce ciasta na rozgrzany olej, rozpłaszczam na placek i smażę po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placki nie mogą się za szybko rumienić, bo w środku zostaną surowe. Można je obrócić jeszcze raz i jeszcze chwilę posmażyć ponownie, uważając by się nie przypaliły.
  • Usmażone placki układam na papierowym ręczniku i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Podaję z gulaszem lub innymi ulubionymi dodatkami np. ze śmietanką czy ketchupem np. z cukinii. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruPrzyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania już za 14,90 zł! 🙂

 

 

 

 

 

 

(Visited 5 467 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *