Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Placki ziemniaczane to danie niedrogie, szybkie i sycące. Może nie jest najzdrowsze, ale od czasu do czasu gości i u nas w domu. Odkąd mam patelnię do smażenia bez tłuszczu, robię je częściej, bo udaje mi się je smażyć w minimalnej jego ilości. Placki ziemniaczane, które przygotowuje dla mojej rodziny, nie zawierają glutenu i jajek. Takie wychodzą najlepsze. Serio! Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenuSpróbuj, a przekonasz się, że bezglutenowe i bezjajeczne placki ziemniaczane są niesamowicie chrupiące i przepyszne! Nawet jeśli nie masz ograniczeń w diecie i możesz spożywać gluten czy jajka, spróbuj zrobić je w tej wersji.

Co do dodatków do placków ziemniaczanych, to chyba każdy ma swoje ulubione. Ja lubię je sypać cukrem i polewać śmietanką. Dzieci lubią z gulaszem albo z ketchupem z cukinii. Mąż z gulaszem lub kefirem. Każdy dobiera dodatki do swoich preferencji smakowych i to jest w tym daniu najlepsze.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych Ty lubisz?

Zapraszam do wypróbowania przepisu!

placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: placki ziemniaczane
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

  • Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Cebulę i czosnek obieram, myję.
  • Ziemniaki mielę w malakserze razem z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Można zetrzeć na tarce na miazgę.
  • Wsypuję do masy mąki, pieprz i sól. Mieszam.
  • Patelnię rozgrzewam i wlewam olej, tak by przykrył dno patelni. Kładę po łyżce ciasta na rozgrzany olej, rozpłaszczam na placek i smażę po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placki nie mogą się za szybko rumienić, bo w środku zostaną surowe. Można je obrócić jeszcze raz i jeszcze chwilę posmażyć ponownie, uważając by się nie przypaliły.
  • Usmażone placki układam na papierowym ręczniku i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Podaję z gulaszem lub innymi ulubionymi dodatkami np. ze śmietanką czy ketchupem np. z cukinii. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruPrzyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania już za 14,90 zł! 🙂

 

 

 

 

 

 

(Visited 36 628 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 4 komentarzy

  1. Anna

    Dzień dobry!
    Czy można te placki upiec w piecyku zamiast smażyć?

  2. Ania

    Witaj 🙂 proszę o podpowiedź 🙂 jaki zamiennik do mąki ryżowej? Dziękuję 🙂