Placki ziemniaczane to danie niedrogie, szybkie i sycące. Może nie jest najzdrowsze, ale od czasu do czasu gości i u nas w domu. Odkąd mam patelnię do smażenia bez tłuszczu, robię je częściej, bo udaje mi się je smażyć w minimalnej jego ilości. Placki ziemniaczane, które przygotowuje dla mojej rodziny, nie zawierają glutenu i jajek. Takie wychodzą najlepsze. Serio! Spróbuj, a przekonasz się, że bezglutenowe i bezjajeczne placki ziemniaczane są niesamowicie chrupiące i przepyszne! Nawet jeśli nie masz ograniczeń w diecie i możesz spożywać gluten czy jajka, spróbuj zrobić je w tej wersji.
Co do dodatków do placków ziemniaczanych, to chyba każdy ma swoje ulubione. Ja lubię je sypać cukrem i polewać śmietanką. Dzieci lubią z gulaszem albo z ketchupem z cukinii. Mąż z gulaszem lub kefirem. Każdy dobiera dodatki do swoich preferencji smakowych i to jest w tym daniu najlepsze.
Jakie dodatki do placków ziemniaczanych Ty lubisz?
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie
- Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Cebulę i czosnek obieram, myję.
- Ziemniaki mielę w malakserze razem z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Można zetrzeć na tarce na miazgę.
- Wsypuję do masy mąki, pieprz i sól. Mieszam.
- Patelnię rozgrzewam i wlewam olej, tak by przykrył dno patelni. Kładę po łyżce ciasta na rozgrzany olej, rozpłaszczam na placek i smażę po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placki nie mogą się za szybko rumienić, bo w środku zostaną surowe. Można je obrócić jeszcze raz i jeszcze chwilę posmażyć ponownie, uważając by się nie przypaliły.
- Usmażone placki układam na papierowym ręczniku i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Podaję z gulaszem lub innymi ulubionymi dodatkami np. ze śmietanką czy ketchupem np. z cukinii. Smacznego!
Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika?
Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania już za 14,90 zł!
Dzień dobry!
Czy można te placki upiec w piecyku zamiast smażyć?
Tak, można je upiec
Witaj 🙂 proszę o podpowiedź 🙂 jaki zamiennik do mąki ryżowej? Dziękuję 🙂
Może być kukurydziana lub gryczana 🙂