Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenuPlacki ziemniaczane to danie niedrogie, szybkie i sycące. Może nie jest najzdrowsze, ale od czasu do czasu gości i u nas w domu. Odkąd mam patelnię do smażenia bez tłuszczu, robię je częściej, bo udaje mi się je smażyć w minimalnej jego ilości. Placki ziemniaczane, które przygotowuje dla mojej rodziny, nie zawierają glutenu i jajek. Takie wychodzą najlepsze. Serio! Spróbuj, a przekonasz się, że bezglutenowe i bezjajeczne placki ziemniaczane są niesamowicie chrupiące i przepyszne! Nawet jeśli nie masz ograniczeń w diecie i możesz spożywać gluten czy jajka, spróbuj zrobić je w tej wersji.

Co do dodatków do placków ziemniaczanych, to chyba każdy ma swoje ulubione. Ja lubię je sypać cukrem i polewać śmietanką. Dzieci lubią z gulaszem albo z ketchupem z cukinii. Mąż z gulaszem lub kefirem. Każdy dobiera dodatki do swoich preferencji smakowych i to jest w tym daniu najlepsze.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych Ty lubisz?

Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Wydruk przepisu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Cebulę i czosnek obieram, myję.
  2. Ziemniaki mielę w malakserze razem z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Można zetrzeć na tarce na miazgę.
  3. Wsypuję do masy mąki, pieprz i sól. Mieszam.
  4. Patelnię rozgrzewam i wlewam olej, tak by przykrył dno patelni. Kładę po łyżce ciasta na rozgrzany olej, rozpłaszczam na placek i smażę po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placki nie mogą się za szybko rumienić, bo w środku zostaną surowe. Można je obrócić jeszcze raz i jeszcze chwilę posmażyć ponownie, uważając by się nie przypaliły.
  5. Usmażone placki układam na papierowym ręczniku i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Podaję z gulaszem lub innymi ulubionymi dodatkami np. ze śmietanką czy ketchupem np. z cukinii. Smacznego!

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruPrzyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania już za 14,90 zł! 🙂

 

 

 

 

 

 

(Visited 3 819 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

4 Odpowiedzi do “Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *