Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe! Takie jednogarnkowe danie z ciecierzycy to już w ogóle bajka 🙂

Nie tyle, że zmywania potem jest mniej, choć to też jest niewątpliwa zaleta ale dlatego, że są proste, syte i zazwyczaj wychodzi tego tyle, że nie muszę gotować następnego dnia 🙂

Jako że ostatnio dość dużo eksperymentuję w kuchni z aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy, mam ogromne ilości ciecierzycy do wykorzystania w przygotowaniu posiłków. I tak oto powstało to danie. Danie z ciecierzycą, ziemniakami, mięsem mielonym i pomidorami. Aromatyczne, syte i zdrowe. Zapraszam do wypróbowania!

Ja robię to danie z podwójnej porcji i mam obiad na dwa dni 😉

Wypróbuj inne dania z ciecierzycą np.pyszne i szybkie curry z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Potrawka z ciecierzycy, ziemniaków, mięsa i pomidorów
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: śródziemnomorska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Łącznie 1 hour
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 500-700 g ziemniaków obranych
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże porojone w kostkę
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wina wytrawnego ja dodałam białe, równie dobrze sprawdzi się czerwone
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli lub więcej (do doprawienia)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam na drobno Ziemniaki kroję w dość dużą kostkę
  • mięso podsmażam w dużym garnku z grubym dnem i dodaję do niego cebulę i czosnek
  • Wsypuję przyprawy, mieszam i chwilę smażę. Dodaję odsączoną ciecierzycę i ziemniaki
  • Zalewam całość winem i po chwili dodaję wodę i pomidory.
  • Gotuję na wolnym ogniu ok 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam w razie potrzeby. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

 

(Visited 1 888 times, 4 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Jednogarnkowe danie z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *