fbpx

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jednogarnkowe danie z ciecierzycyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe! Takie jednogarnkowe danie z ciecierzycy to już w ogóle bajka 🙂

Nie tyle, że zmywania potem jest mniej, choć to też jest niewątpliwa zaleta ale dlatego, że są proste, syte i zazwyczaj wychodzi tego tyle, że nie muszę gotować następnego dnia 🙂

Jako że ostatnio dość dużo eksperymentuję w kuchni z aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy, mam ogromne ilości ciecierzycy do wykorzystania w przygotowaniu posiłków. I tak oto powstało to danie. Danie z ciecierzycą, ziemniakami, mięsem mielonym i pomidorami. Aromatyczne, syte i zdrowe. Zapraszam do wypróbowania!

Ja robię to danie z podwójnej porcji i mam obiad na dwa dni 😉

Wypróbuj inne dania z ciecierzycą np.pyszne i szybkie curry z ciecierzycy

Wydruk przepisu
Jednogarnkowe danie z ciecierzycy
Potrawka z ciecierzycy, ziemniaków, mięsa i pomidorów
Jednogarnkowe danie z ciecierzycy
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 500-700 g ziemniaków obranych
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże porojone w kostkę
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wina wytrawnego ja dodałam białe, równie dobrze sprawdzi się czerwone
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli lub więcej (do doprawienia)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 500-700 g ziemniaków obranych
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże porojone w kostkę
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wina wytrawnego ja dodałam białe, równie dobrze sprawdzi się czerwone
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli lub więcej (do doprawienia)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Jednogarnkowe danie z ciecierzycy
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam na drobno Ziemniaki kroję w dość dużą kostkę
  2. mięso podsmażam w dużym garnku z grubym dnem i dodaję do niego cebulę i czosnek
  3. Wsypuję przyprawy, mieszam i chwilę smażę. Dodaję odsączoną ciecierzycę i ziemniaki
  4. Zalewam całość winem i po chwili dodaję wodę i pomidory.
  5. Gotuję na wolnym ogniu ok 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam w razie potrzeby. Smacznego!

 

(Visited 558 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Jednogarnkowe danie z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *