Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafabyZaczynam serię świątecznych przepisów od przepisu na pierniki. Nie jakieś tam zwykłe pierniki, ale bezglutenowe pierniki bez jajek, ozdobione lukrem królewskim na bazie aquafaby.

Bezglutenowe pierniki są gotowe do jedzenia od razu, ale smaczniejsze będą po 2-3 tygodniach spędzonych w metalowej puszce lub szklanym słoiku.

Do przygotowania bezglutenowych pierników wykorzystałam mieszankę mąki jaglanej, gryczanej i z tapioki (lub ziemniaczanej) i tartych lub mielonych migdałów. Ciasto bardzo ładnie dało się rozwałkować i wycinać foremkami. Bardzo polecam Wam ten przepis, bo sprawdził się znakomicie i pierniczki są chrupiące i bardzo smaczne.

Do zdobienia pierników w różnorodne wzory najlepiej sprawdza się lukier królewski na białkach jajek. Odkąd jesteśmy na diecie bez jajek, wszelkiego rodzaju ciastka i pierniki po prostu smarowałam lukrem zrobionym z gorącej wody, soku z cytryny i cukru pudru. Taki lukier ma jedną wadę, nie wyczarujecie z niego pięknych wzorów, bo zwyczajnie się do tego nie nadaje.

Z pomocą przyszło moje ostatnie odkrycie – aquafaba.

Aquafaba, czyli po prostu woda z puszki ciecierzycy, zrewolucjonizowała ostatnimi czasy cały wegański świat. Pieni się jak białko jaja. Używana w przygotowaniu wegańskich bez czy biszkoptu z powodzeniem zastępuje jajka.

Swoją drogą ciekawe kto i jak na to wpadł, że woda z ciecierzycy może mieć takie zastosowanie 😉 W każdym razie powinien dostać nobla!

Pomysł na lukier zaczerpnęłam z bloga Greenmorning

Mam w zapasie parę puszek ciecierzycy i obiecuję Wam, że będę z nimi eksperymentować 😉

A teraz, zapraszam na przepis na pierniki bezglutenowe i wegańskie ( w wersji z syropem roślinnym) z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby

Bezglutenowe i wegańskie pierniki ozdobione wegańskim lukrem z aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 szt (około)
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe pierniki

  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Wegański lukier z aquafaby

  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Wykonanie

Bezglutenowe pierniki

  • Margarynę lub masło i miód podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję cukier.
  • Mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao przesiewam przez sito do miski. Dodaję migdały.
  • Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam. Ciasto będzie dość miękkie, ale po schłodzeniu będzie dobrze się wałkowało. Formułuję kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny, lub ok 15 minut do zamrażalnika.
  • Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję na grubość ok 2-5mm. podsypując mąką blat, stolnicę i wałek. Wykrawam foremką kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafaby
  • Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę ok 7-10minut

Wegański lukier z aquafaby

  • Wodę z puszki ciecierzycy mieszam z sokiem z cytryny. Wsypuję cukier puder i ucieram kilka minut na gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy cukier lub dolewamy sok z cytryny.
  • Przelewam do rękawa cukierniczego i nakładam najcieńszą końcówkę do ozdabiania. Równie dobrze można użyć zwykłego woreczka, który po napełnieniu zawiązujemy szczelnie i odcinamy róg. Ozdabiamy pierniczki.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 4 656 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Czy pierniczki wyjdą tylko na mące gryczanej? Czy jeżeli nie dajemy migdałów (ani innych orzechów) to trzeba je zastąpić czymś innym dla uzyskania dobrej konsystencji?

  2. A mozna zastapic tylko mąkę gryczaną, mąką pszenną. My mozemy gluten. A gryka …coz corcia ma odruch wymiotny jak tylko poczuje zapach. Jaką rolę ma tapioka tutaj?

  3. A mozna zastapic tylko mąkę gryczaną, mąką pszenną. My mozemy gluten. A gryka …coz corcia ma ogruch wymiotny jak tylko poczuje zapach. Jaką rolę ma tapioka tutaj?

  4. Czy aquafabę można czymś zastąpić? Nie cierpię ciecierzycy i wolałabym jej nie kupować dla samej wody do lukru.
    Pozdrawiam

    1. Oryginalnie taki lukier królewski robi się na białkach. Jeśli nie możesz białka jajka ani aquafaby, to odpowiedniego do takiego zdobienia nie zrobisz. Możesz zrobić taki zwykły – z cukru pudru, gorącej wody i np soku z cytryny czy pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating