Zupa z soczewicy to moja kolejna propozycja na sycące i szybkie w przygotowaniu danie. Niby tylko zupa, ale po niej nie będzie potrzeby przygotowywać drugiego dania. 🙂
Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, pachnie przyprawami korzennymi, które bardzo dobrze podkręcają jej smak.
Soczewicę odkryłam stosunkowo niedawno. Wcześniej nie znałam jej smaku, ale teraz na pewno będzie często gościć na naszym stole.
Przy okazji przepisu na grochówkę na wędzonych żeberkach pisałam o niesamowitych właściwościach roślin strączkowych, więc tutaj nie będę się rozpisywać. Powiem tylko tyle, że soczewica i inne rośliny strączkowe zawierają więcej białka niż mięso, także na pewno warto je jeść jak najczęściej. Wegetarian do soczewicy pewnie nie muszę przekonywać. 😉
Pozostaje mi tylko zachęcić Was do wypróbowania tego pysznego dania!
A Ty jak jadasz soczewicę? Jakie dania z niej przygotowujesz? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło!
Zupa z soczewicy
Składniki
- 400 g soczewicy czerwonej
- 2 szt. cebuli
- 2 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 4 szt. pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę
- 2,5 l bulionu można użyć wody
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 puszki mleka kokosowego
Wykonanie
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno
- Na oliwie smażę cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek i starty na drobnej tarce imbir
- Dodaję pomidory, soczewicę surową, bulion i przyprawy
- Gotuję całość pod przykryciem ok 20 min, aż soczewica będzie miękka ale trzeba uważać żeby jej nie rozgotować
- Do ugotowanej zupy wlewam mleko kokosowe i podaję