You are currently viewing Zupa z soczewicy czerwonej z pomidorami
Zupa z soczewicy czerwonej z pomidorami

Zupa z soczewicy czerwonejZupa z soczewicy to moja kolejna propozycja na sycące i szybkie w przygotowaniu danie. Niby tylko zupa, ale po niej nie będzie potrzeby przygotowywać drugiego dania. 🙂

Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, pachnie przyprawami korzennymi, które bardzo dobrze podkręcają jej smak.

Soczewicę odkryłam stosunkowo niedawno. Wcześniej nie znałam jej smaku, ale teraz na pewno będzie często gościć na naszym stole.

Przy okazji przepisu na grochówkę na wędzonych żeberkach pisałam o niesamowitych właściwościach roślin strączkowych, więc tutaj nie będę się rozpisywać. Powiem tylko tyle, że soczewica i inne rośliny strączkowe zawierają więcej białka niż mięso, także na pewno warto je jeść jak najczęściej. Wegetarian do soczewicy pewnie nie muszę przekonywać. 😉

Pozostaje mi tylko zachęcić Was do wypróbowania tego pysznego dania!

A Ty jak jadasz soczewicę? Jakie dania z niej przygotowujesz? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło!

Zupa z soczewicy czerwonej

Zupa z soczewicy

Pyszna i syta zupa z soczewicy czerwonej
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: indyjska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 2 szt. cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 4 szt. pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę
  • 2,5 l bulionu można użyć wody
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno
  • Na oliwie smażę cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek i starty na drobnej tarce imbir
  • Dodaję pomidory, soczewicę surową, bulion i przyprawy
  • Gotuję całość pod przykryciem ok 20 min, aż soczewica będzie miękka ale trzeba uważać żeby jej nie rozgotować
  • Do ugotowanej zupy wlewam mleko kokosowe i podaję
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 911 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating