Dziś przepis może niezbyt fit, ale za to bardzo zdrowy i pożywny. Grochówka na wędzonych żeberkach to zupa, która jest bardzo sycąca i dosyć kaloryczna, ale na pewno nie będzie po niej potrzebne drugie danie 🙂
Groch i ogólnie warzywa strączkowe są bardzo zdrowe. W polskiej kuchni gościły bardzo często, a teraz mam wrażenie, że już ich używamy coraz mniej. Chyba że się mylę? Jak jest u Was?
Warzywa te zawierają nie tylko cenne białko roślinne, lecz również dużo sycących złożonych węglowodanów i błonnika. Groch, fasola, soja, soczewica mają więcej białka niż mięso! Rośliny strączkowe mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, ale są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy grupy B, potas, magnez, fosfor i żelazo.
Te dobroczynne właściwości dla naszego organizmu można wymieniać i wymieniać, więc zachęcam do przygotowywania dań z dodatkiem warzyw strączkowych jak najczęściej. Możecie zacząć od tej pysznej grochówki na wędzonych żeberkach. Zupa pachnie wędzonką i przysmażoną kiełbasą. Jest to gęsta i pożywna propozycja na, mimo wszystko, szybki w przygotowaniu obiad!
Grochówka na wędzonych żeberkach
Składniki dania: Grochówka na wędzonych żeberkach
- 400 g łuskanego suchego grochu
- ok 250 g kiełbasy podwawelskiej
- 300 g wędzonych żeberek lub boczku lub innej wędzonki
- 6-8 szt. ziemniaków średniej wielkości
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 4 szt. ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie dania: Grochówka na wędzonych żeberkach
- Żeberka zalewam wodą – ok 3 -3,5 l i gotuję ok 20 minut.
- Dosypuję groch, wrzucam ziele angielskie, liść laurowy i gotuję pod przykryciem aż groch będzie miękki – ok 30 min.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ok łyżkę soli i trochę pieprzu.
- W tym czasie warzywa -marchew, pietruszkę i seler- trę na tarce o dużych oczkach, a cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Czosnek siekam drobno.
- Cebulę i kiełbasę podsmażam na oleju na patelni. Pod koniec smażenia dodaję starte warzywa. Chwilę razem smażę i kiedy ziemniaki zmiękną wsypuję zawartość patelni do zupy.
- Dodaję majeranek i czosnek i gotuję całość aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok 10 minut. Doprawiam w razie potrzeby
- Wyjmuję z grochówki żeberka, obieram mięsko i wrzucam je z powrotem do zupy.
- Smacznego!
Wypróbuj też przepis na pyszny żurek na wędzonych żeberkach z ziemniakami
Czy musze groch namaczac dzien wczeaniej?
Jeśli masz groch łuskany w połówkach,to nie jest to konieczne. Ja takiego nie moczę 🙂
Pingback: Zupa z soczewicy - Nicpoń w Kuchni
Pyszna, aromatyczna i naprawdę syta. Polecam!