You are currently viewing Grochówka na wędzonych żeberkach
Grochówka na wędzonych żeberkach

Dziś przepis może niezbyt fit, ale za to bardzo zdrowy i pożywny. Grochówka na wędzonych żeberkach to zupa, która jest bardzo sycąca i dosyć kaloryczna, ale na pewno nie będzie  po niej potrzebne drugie danie 🙂

Groch i ogólnie warzywa strączkowe są bardzo zdrowe. W polskiej kuchni gościły bardzo często, a teraz mam wrażenie, że  już ich używamy coraz mniej. Chyba że się mylę? Jak jest u Was?

Warzywa te zawierają nie tylko cenne białko roślinne, lecz również dużo sycących złożonych węglowodanów i błonnika. Groch, fasola, soja, soczewica mają więcej białka niż mięso! Rośliny strączkowe mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, ale są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy grupy B, potas, magnez, fosfor i żelazo.

Te dobroczynne właściwości dla naszego organizmu można wymieniać i wymieniać, więc zachęcam do przygotowywania dań z dodatkiem warzyw strączkowych jak najczęściej. Możecie zacząć od tej pysznej grochówki na wędzonych żeberkach. Zupa pachnie wędzonką i przysmażoną kiełbasą. Jest to gęsta i pożywna propozycja na, mimo wszystko, szybki w przygotowaniu obiad!

Grochówka na wędzonych żeberkach

Składniki dania: Grochówka na wędzonych żeberkach

  • 400 g  łuskanego suchego grochu
  • ok 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 300 g wędzonych żeberek lub boczku lub innej wędzonki
  • 6-8 szt. ziemniaków średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 szt. ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie dania: Grochówka na wędzonych żeberkach

  • Żeberka zalewam wodą – ok 3 -3,5 l i gotuję ok 20 minut.
  • Dosypuję groch, wrzucam ziele angielskie, liść laurowy i gotuję pod przykryciem aż groch będzie miękki – ok 30 min.
  • Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ok łyżkę soli i trochę pieprzu.
  • W tym czasie warzywa -marchew, pietruszkę i seler- trę na tarce o dużych oczkach, a cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Czosnek siekam drobno.
  • Cebulę i kiełbasę podsmażam na oleju na patelni. Pod koniec smażenia dodaję starte warzywa. Chwilę razem smażę i kiedy ziemniaki zmiękną wsypuję zawartość patelni do zupy.
  • Dodaję majeranek i czosnek i  gotuję całość aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok 10 minut. Doprawiam w razie potrzeby
  • Wyjmuję z grochówki żeberka, obieram mięsko i wrzucam je z powrotem do zupy.
  • Smacznego!

 

 

Wypróbuj też przepis na pyszny żurek na wędzonych żeberkach z ziemniakami

 

(Visited 12 562 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Domi

    Czy musze groch namaczac dzien wczeaniej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli masz groch łuskany w połówkach,to nie jest to konieczne. Ja takiego nie moczę 🙂

  2. Smakosz

    Pyszna, aromatyczna i naprawdę syta. Polecam!

Dodaj komentarz