Orkiszowe muffinki z czekoladą

Orkiszowe muffinki z czekoladąOrkiszowe muffinki z czekoladą lądują na naszym stole wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty, a nie mam ani czasu, ani ochoty na czasochłonne pieczenie. Doskonale nadają się również, kiedy odwiedzają nas niespodziewanie goście.

Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie trzeba używać tony sprzętów kuchennych, które potem trzeba umyć. Wystarczy miska…no właściwie dwie miski, łyżka, wymieszanie składników i gotowe!

Dzieci uwielbiają muffinki, a te z tego przepisu, orkiszowe z czekoladą są zdrową i pożywną przekąską. Dodatek kawałków czekolady w cieście sprawia, że są wyjątkowo smaczne.  Możecie użyć dowolnej, mlecznej, gorzkiej, deserowej lub wymieszać kilka rodzajów czekolady.

U mnie oczywiście przepis bez pszenicy, mleka i jaj kurzych, ale jeśli nie musicie tych produktów unikać, zastosujcie mleko krowie i zwykłe kurze jajko. Założę się, że wszystkie składniki macie pod ręką, a więc może do popołudniowej kawy czy herbatki jeszcze zdążycie je przygotować? Ciepłe znikają w mgnieniu oka, a z filiżanką espresso ze sklepu Home & Passion będą smakować jeszcze lepiej. Zachęcam!

Orkiszowe muffinki z czekoladą

Składniki dania: Orkiszowe muffinki z z czekoladą (ok 12 szt.)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam drobnej typ  630)
  • 2/3 szklanki cukru ( lub 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe, dowolne )
  • 100g masła lub margaryny bezmlecznej lub ok ½ szklanki oleju
  • 4 jajka przepiórcze lub 1 kurze
  • 100 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej

Wykonanie dania: Orkiszowe muffinki z czekoladą

  • Masło lub margarynę rozpuszczam, studzę.
  • Mieszam w misce suche składniki – mąka, proszek do pieczenia, cukier
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki – jajka, olej lub masło rozpuszczone i mleko.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką. Nie trzeba długo mieszać, wystarczy chwila, aż wszystko się połączy.
  • Dodać do masy pokroją na małe kawałki czekoladę. Ja kroję kosteczki na 4-6 części.
  • Masę wlewać do foremek na muffinki do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15-20minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy są gotowe.
  • Smacznego!
(Visited 14 204 times, 16 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Orkiszowe muffinki z czekoladą”

    1. Te muffinki nie są bezglutenowe. Możesz użyć mąki owsianej bezglutenowej i skrobii ziemniaczanej. Tak w proporcji 70×30 % Myślę, że będzie trzeba dać ich mniej niż orkiszowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *