Orkiszowe muffinki z czekoladą lądują na naszym stole wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty, a nie mam ani czasu, ani ochoty na czasochłonne pieczenie. Doskonale nadają się również, kiedy odwiedzają nas niespodziewanie goście.
Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie trzeba używać tony sprzętów kuchennych, które potem trzeba umyć. Wystarczy miska…no właściwie dwie miski, łyżka, wymieszanie składników i gotowe!
Dzieci uwielbiają muffinki, a te z tego przepisu, orkiszowe z czekoladą są zdrową i pożywną przekąską. Dodatek kawałków czekolady w cieście sprawia, że są wyjątkowo smaczne. Możecie użyć dowolnej, mlecznej, gorzkiej, deserowej lub wymieszać kilka rodzajów czekolady.
U mnie oczywiście przepis bez pszenicy, mleka i jaj kurzych, ale jeśli nie musicie tych produktów unikać, zastosujcie mleko krowie i zwykłe kurze jajko. Założę się, że wszystkie składniki macie pod ręką, a więc może do popołudniowej kawy czy herbatki jeszcze zdążycie je przygotować? Ciepłe znikają w mgnieniu oka, a z filiżanką espresso ze sklepu Home & Passion będą smakować jeszcze lepiej. Zachęcam!
Orkiszowe muffinki z czekoladą
Składniki dania: Orkiszowe muffinki z z czekoladą (ok 12 szt.)
- 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam drobnej typ 630)
- 2/3 szklanki cukru ( lub 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe, dowolne )
- 100g masła lub margaryny bezmlecznej lub ok ½ szklanki oleju
- 4 jajka przepiórcze lub 1 kurze
- 100 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
Wykonanie dania: Orkiszowe muffinki z czekoladą
- Masło lub margarynę rozpuszczam, studzę.
- Mieszam w misce suche składniki – mąka, proszek do pieczenia, cukier
- W drugiej misce mieszam mokre składniki – jajka, olej lub masło rozpuszczone i mleko.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką. Nie trzeba długo mieszać, wystarczy chwila, aż wszystko się połączy.
- Dodać do masy pokroją na małe kawałki czekoladę. Ja kroję kosteczki na 4-6 części.
- Masę wlewać do foremek na muffinki do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15-20minut.
- Sprawdzić patyczkiem czy są gotowe.
- Smacznego!
babeczki wychodzą wyborne. ja dodaję jeszcze mrożone malinki, posypuję orzechami i dodaje kakao. moja ulubiona wersja.
hej,mozna zastapic cukier miodem?dzieki
Tak, miód też będzie ok
Czy mogę użyć innej mąki bezglutenowej. Jeśli tak to jakiej?
Te muffinki nie są bezglutenowe. Możesz użyć mąki owsianej bezglutenowej i skrobii ziemniaczanej. Tak w proporcji 70×30 % Myślę, że będzie trzeba dać ich mniej niż orkiszowej