Orkiszowe muffinki z czekoladą

Orkiszowe muffinki z czekoladąOrkiszowe muffinki z czekoladą lądują na naszym stole wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty, a nie mam ani czasu, ani ochoty na czasochłonne pieczenie. Doskonale nadają się również, kiedy odwiedzają nas niespodziewanie goście.

Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie trzeba używać tony sprzętów kuchennych, które potem trzeba umyć. Wystarczy miska…no właściwie dwie miski, łyżka, wymieszanie składników i gotowe!

Dzieci uwielbiają muffinki, a te z tego przepisu, orkiszowe z czekoladą są zdrową i pożywną przekąską. Dodatek kawałków czekolady w cieście sprawia, że są wyjątkowo smaczne.  Możecie użyć dowolnej, mlecznej, gorzkiej, deserowej lub wymieszać kilka rodzajów czekolady.

U mnie oczywiście przepis bez pszenicy, mleka i jaj kurzych, ale jeśli nie musicie tych produktów unikać, zastosujcie mleko krowie i zwykłe kurze jajko. Założę się, że wszystkie składniki macie pod ręką, a więc może do popołudniowej kawy czy herbatki jeszcze zdążycie je przygotować? Ciepłe znikają w mgnieniu oka, a z filiżanką espresso ze sklepu Home & Passion będą smakować jeszcze lepiej. Zachęcam!

Orkiszowe muffinki z czekoladą

Składniki dania: Orkiszowe muffinki z z czekoladą (ok 12 szt.)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam drobnej typ  630)
  • 2/3 szklanki cukru ( lub 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe, dowolne )
  • 100g masła lub margaryny bezmlecznej lub ok ½ szklanki oleju
  • 4 jajka przepiórcze lub 1 kurze
  • 100 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej

Wykonanie dania: Orkiszowe muffinki z czekoladą

  • Masło lub margarynę rozpuszczam, studzę.
  • Mieszam w misce suche składniki – mąka, proszek do pieczenia, cukier
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki – jajka, olej lub masło rozpuszczone i mleko.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką. Nie trzeba długo mieszać, wystarczy chwila, aż wszystko się połączy.
  • Dodać do masy pokroją na małe kawałki czekoladę. Ja kroję kosteczki na 4-6 części.
  • Masę wlewać do foremek na muffinki do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15-20minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy są gotowe.
  • Smacznego!
(Visited 26 243 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Tere

    babeczki wychodzą wyborne. ja dodaję jeszcze mrożone malinki, posypuję orzechami i dodaje kakao. moja ulubiona wersja.

  2. marta

    hej,mozna zastapic cukier miodem?dzieki

  3. Kasia

    Czy mogę użyć innej mąki bezglutenowej. Jeśli tak to jakiej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Te muffinki nie są bezglutenowe. Możesz użyć mąki owsianej bezglutenowej i skrobii ziemniaczanej. Tak w proporcji 70×30 % Myślę, że będzie trzeba dać ich mniej niż orkiszowej