Wegańskie kokosanki z aquafaby bez jajek i mleka

Wegańskie kokosanki z aquafabyKokosanki są jedną z moich ulubionych słodkich przekąsek. Kiedy musiałam przejść na dietę bezjajeczną, bezmleczną to nie mogłam przeboleć tego, że nie mogę ich jeść. Próbowałam różnych przepisów na wegańskie kokosanki, ale jednak zawsze w smaku były trochę inne niż oryginalne i nie byłam zadowolona z efektu. Za to te kokosanki z aquafaby to strzał w 10.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam jak wykorzystuje się aquafabę w kuchni wegańskiej do przygotowania np. bezy, pomyślałam sobie, że muszę spróbować zrobić z niej kokosanki.  Zrobiłam 🙂 i muszę przyznać, że smakują identycznie jak te na białku! Ja jestem zachwycona! 🙂 Chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotne.

Więcej o tym, co to jest aquafaba i inne przepisy z jej wykorzystaniem znajdziecie tutaj. W skrócie napiszę, że aquafaba to woda, w której gotowała się ciecierzyca, lub zalewa z ciecierzycy w puszce. Jest doskonałym zamiennikiem jajka. Ubija się na sztywno jak białka.

Do przygotowania za jej pomocą bez czy makaroników, a także takich kokosanek, najlepiej jest ją zredukować o ok 30%. Czyli podgrzewać na małym ogniu aż zmniejszy się objętość, następnie schłodzić. Do ubijania używać mocno schłodzonej aquafaby z lodówki.

Wegańskie kokosanki z aquafaby

Wegańskie kokosanki z aquafaby

Kokosanki bez białka jajka, bezglutenowe
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 łyżki Aquafaba zredukowanej i zimnej (patrz opis powyżej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180-200 g wiórków kokosowych

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 160ºC
  • Aquafabę ubić w misce na sztywną pianę. Dodawać bardzo powoli cukier ubijając dalej.
  • Wsypać wiórki kokosa i wymieszać łyżką
  • Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia. Przechowywać po wystudzeniu w szczelnym pojemniku. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 30 447 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 19 komentarzy

  1. Gosia

    4 stars
    dałam 70g aquafaby z groszku zredukowanej z około 100g, 40g cukru i 140g wiórków. miałam wrażenie ze za dużo wiórków i przestaje się lepić dlatego nie dawałam więcej, kulki formowały się w miarę ok, ale po upieczeniu trochę się rozsypują, trzeba jeść ostrożnie. następnym razem dam 120g wiórków. zobaczymy. Ale przepis super na wykorzystanie aquafaby.

  2. Beata

    Zredukowałam aquafabę, ale jakoś słabo się ubijała, nie zwiększała objętości. Zrzuciłam winę na mikser, bo robiłam kokosanki nie u siebie. Zaryzykowałam dodanie cukru i wyszła z tego gęsta, biała emulsja, niewielka ilość.
    Wymieszaną z wiórkami, dała się formować w kulki. Ładnie się upiekły. A teraz, każdego dnia są lepsze, przechowywane zgodnie z przepisem, w szczelnym pojemniku 🙂
    Zatem polecam!

  3. Jarek

    4 stars
    Wszystko byłoby ok, gdyby nie ta ilość wiórków.
    Przy takiej ilości kokosanki po upieczeniu “nie trzymają się kupy” i rozpadają się w rękach.
    W ustach też poniekąd wrażenie jakby jadło się suche wiórki.
    Spróbuję kiedyś jeszcze je upiec, ale zmniejszę ilość kokosu o połowę.
    Tak, czy owak, kulki wyszły niebrzydkie.

  4. Anna

    Czy dałoby radę ze zwykłym cukrem zamiast pudru?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że tak. Jeśli nie masz pudru, możesz spróbować zmielic zwykły blenderem. Ja tak często robię. 🙂

  5. EwaT

    Cześc wszystkim, spiesze donieść, że zalewy z fasoli też nie warto wylewać-ubija sie tak samo ( o ile nie piękniej) jak z ciecierzycy ( w końcu to białko i to białko). Może ameryki nie odkryłam dla innych, ale dla mnie był to eksperyment. Ubiła się pulchniutka, różowawa (z czerwonej fasoli była), dodałam do niej mąki owsianej wymieszanej z odrobiną ciecierzycowej i upiekłam pyszne, pulchne placuszki :D. Wow, dumna byłam i jestem z siebie. MOże komus się przyda ta ciekawostka:), pozdrawiam.

  6. Ola

    Ja zrobiłam z aquafaby ze słoika, nie redukowałam, ubiła się pięknie, trochę wyjadłam “na surowo”, ale niestety za długo piekłam. Wyszły pyszne, ale jakby puste w środku.

    1. Awatar użytkownika

      To może rzeczywiście troszkę za długo piekłaś, ale cieszę się, że smakowały 🙂

  7. Marta

    A ja dodałam stewii i się ładnie ubiło a po dodaniu wiórek wszystko opadło… ktoś też tak miał?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety, ale aquafaba najlepiej współdziała z cukrem, więc myślę, że to wina stewii.

  8. agata

    musi byc aquafaba zredukowana?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja zawsze do bez lub kokosanek używałam zredukowanej. Myślę, że można spróbować z taką prosto z puszki, może będą po prostu bardziej płaskie, a może wyjdą takie jak moje 🙂 Nie wiem, nie próbowałam. Proszę dać znać jak wyszły takie z niezredukowanej aquafaby 🙂

      1. agata

        Dzis zrobilam z niezredukowanej i niestety nie wyszlo. Aquafaba nie do konca sie ubila.

  9. Ewa

    Gdyby tak jeszcze ten bialy cukier dalo sie wyeliminowac…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety najlepiej stabilizuje aquafabę, ale myślę że w kokosankach śmiało można zamienić biały na trzcinowy, kokosowy albo syrop klonowy lub ksylitol – choć ten ostatni polecałabym zmielić na puder i użyć zdecydowanie mniej niż białego w przepisie:)

      1. Karolina

        Zrobiłam wg przepisu ale wszystko się rozsypało…ktoś tez tak miał?

    2. Agnieszka G

      Próbować można z erytrolem – bardzo dobry zamiennik w szczególności dla diabetyków

      1. Ola

        ja właśnie robę z erytrolem, niestety nie zredukowałam aquafaby, choć ładnie się ubiła, to po dodaniu wiórków wszystko opadło i są placki 😉 zobaczymy czy chociaż smakują.