Wegańskie kokosanki z aquafaby bez jajek i mleka

Wegańskie kokosanki z aquafabyKokosanki są jedną z moich ulubionych słodkich przekąsek. Kiedy musiałam przejść na dietę bezjajeczną, bezmleczną to nie mogłam przeboleć tego, że nie mogę ich jeść. Próbowałam różnych przepisów na wegańskie kokosanki, ale jednak zawsze w smaku były trochę inne niż oryginalne i nie byłam zadowolona z efektu. Za to te kokosanki z aquafaby to strzał w 10.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam jak wykorzystuje się aquafabę w kuchni wegańskiej do przygotowania np. bezy, pomyślałam sobie, że muszę spróbować zrobić z niej kokosanki.  Zrobiłam 🙂 i muszę przyznać, że smakują identycznie jak te na białku! Ja jestem zachwycona! 🙂 Chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotne.

Więcej o tym, co to jest aquafaba i inne przepisy z jej wykorzystaniem znajdziecie tutaj. W skrócie napiszę, że aquafaba to woda, w której gotowała się ciecierzyca, lub zalewa z ciecierzycy w puszce. Jest doskonałym zamiennikiem jajka. Ubija się na sztywno jak białka.

Do przygotowania za jej pomocą bez czy makaroników, a także takich kokosanek, najlepiej jest ją zredukować o ok 30%. Czyli podgrzewać na małym ogniu aż zmniejszy się objętość, następnie schłodzić. Do ubijania używać mocno schłodzonej aquafaby z lodówki.

Wegańskie kokosanki z aquafaby

Wegańskie kokosanki z aquafaby

Kokosanki bez białka jajka, bezglutenowe
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 łyżki Aquafaba zredukowanej i zimnej (patrz opis powyżej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180-200 g wiórków kokosowych

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 160ºC
  • Aquafabę ubić w misce na sztywną pianę. Dodawać bardzo powoli cukier ubijając dalej.
  • Wsypać wiórki kokosa i wymieszać łyżką
  • Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia. Przechowywać po wystudzeniu w szczelnym pojemniku. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

(Visited 17 540 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Cześc wszystkim, spiesze donieść, że zalewy z fasoli też nie warto wylewać-ubija sie tak samo ( o ile nie piękniej) jak z ciecierzycy ( w końcu to białko i to białko). Może ameryki nie odkryłam dla innych, ale dla mnie był to eksperyment. Ubiła się pulchniutka, różowawa (z czerwonej fasoli była), dodałam do niej mąki owsianej wymieszanej z odrobiną ciecierzycowej i upiekłam pyszne, pulchne placuszki :D. Wow, dumna byłam i jestem z siebie. MOże komus się przyda ta ciekawostka:), pozdrawiam.

  2. Ja zrobiłam z aquafaby ze słoika, nie redukowałam, ubiła się pięknie, trochę wyjadłam „na surowo”, ale niestety za długo piekłam. Wyszły pyszne, ale jakby puste w środku.

    1. Ja zawsze do bez lub kokosanek używałam zredukowanej. Myślę, że można spróbować z taką prosto z puszki, może będą po prostu bardziej płaskie, a może wyjdą takie jak moje 🙂 Nie wiem, nie próbowałam. Proszę dać znać jak wyszły takie z niezredukowanej aquafaby 🙂

    1. Niestety najlepiej stabilizuje aquafabę, ale myślę że w kokosankach śmiało można zamienić biały na trzcinowy, kokosowy albo syrop klonowy lub ksylitol – choć ten ostatni polecałabym zmielić na puder i użyć zdecydowanie mniej niż białego w przepisie:)

      1. ja właśnie robę z erytrolem, niestety nie zredukowałam aquafaby, choć ładnie się ubiła, to po dodaniu wiórków wszystko opadło i są placki 😉 zobaczymy czy chociaż smakują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *