Jak upiec biszkopt bez jajek? Czy to możliwe?
Mój mały alergik w marcu będzie miał urodziny i od początku roku opowiada (gdzieś tak średnio dwa razy dziennie) o tym, że chce mieć na urodziny torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Rok temu upiekłam bezglutenowy tort bez mleka i jajek, ale na bazie gotowej mieszanki bezglutenowej z kremem z kaszy jaglanej. Ciasto wyszło dość twarde i skończyło się tym, że dzieci wyjadały sam krem, a dorośli po kawałku takiego ciasta z kaszy mieli problem z tym, żeby zjeść kolację. Kremy na bazie kaszy są dość syte 😉 W tym roku dziecię już mnie uprzedziło, że takiego samego na pewno nie chce 😉
Matka, jako że zazwyczaj stara się spełniać dziecięce kulinarne marzenia, ma w tym roku nie lada wyzwanie.
Kiedy trafiłam na informacje o aquafabie, pojawiło się światełko w tunelu 🙂
Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem wody z ciecierzycy. Zapraszam do wypróbowania. Szczególnie przepis na bezglutenową babkę bez jajek z aquafaby.
Kolejne genialne zastosowanie wody z ciecierzycy, to przepis na biszkopt bez jajek z aquafaby! W internecie przepisów na biszkopt z aquafaby jest całkiem sporo. Odkąd trafiłam na informacje o tej cudownej cieczy i jej możliwościach ubijam ją i zastępuję nią jajka na okrągło.
Nie pomyślałabym, że mogę upiec wegański biszkopt, w konsystencji zupełnie taki jak ten na jajkach i do tego smaczny i miękki. Musiałam wypróbować i nie zawiodłam się! Syn będzie miał wymarzony tort na swoje 5 urodziny!
Aby biszkopt się udał, musimy trzymać się bardzo ściśle przepisu. Jakakolwiek zmiana proporcji składników, w szczególności cukru sprawi, że biszkopt nie wyjdzie. Ubijamy aquafabę w suchej i czystej misce i ubijamy bardzo długo, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. W odróżnieniu od białka jajka, auafaby nie da się ubić za bardzo i przebić.
Biszkopt bez jajek z aquafaby
Składniki
- 180 ml aquafaby (z lodówki) zalewa z puszki ciecierzycy (lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki oleju
- 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta kurkumy dla koloru opcjonalnie
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC
- Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry dnem nie powinna się wylewać 🙂
- Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru.
- Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
- Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę 40 minut. W tortownicy o średnicy 24cm wyszedł biszkopt, który bez problemu mogłam podzielić na dwie części. Z mniejszej tortownicy wyjdą 3 blaty. Smacznego!
totalna klapa. 3x próbowałam i opada bardziej niż przed włożeniem
Ubiłam piękna pianę, powoli wlałam olej i piana natychmiast padła i zrobił się znowu płyn. Co mogłam zrobić źle?
Przyczyn mogło być kilka. Za krótko ubijana piana i nie rozpuszczony w niej jeszcze cukier, zbyt szybko wlewany olej… aquafaba jest dość kapryśna
Kochana do aqua farby nie dodajemy tłuszczy nigdy! Bo zawsze opadnie
Ja właśnie robię mój pierwszy biszkopt weganski. dodałam olej (temp pokojowa) I nic się nie stało. nie opadł więc olej można dodawać. aquafaba schłodzona ocet tez mialam z lodówki. reszta temp pokojowa. nie dałam tylko esencji waniliowej bo nie wiedziałam kiedy dodać
Szkoda, że nie można wstawiać zdjęć, bo muszę się zgodzić z kilkoma przedmówcami w kwestii maki. Jest jej w przepisie po prostu za dużo.
Robiłam ciasto dzisiaj dwa razy, wszystko wg przepisu, za pierwszym razem ciasto “siadło”jak tylko połaczyło się z cała maka (200g z wagi, pszeniczna, typ 500). Myślałam, że tak ma być, ale biszkopt nawet nie próbował urosnàć w piekarniku, więc uznałam, że może źle coś zrobiłam. Niezrażona zaczęłam od poczàtku: pianka była sztywna jak prawie mleczko, cukier rozpuszczony, wszystko super puszyte – do momentu aż cala màka się nie wmieszała! Zrobiło się ciasta 1/3, i znowu nic nie urosło w piekarniku. Czy waży Pani makę? Czy dodaje jakaś miarka? Te 200g to u mnie 1.5 szklanki wychodzi.
Czy da się czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną? Nie możemy skrobii… Więc tapioka też odpada.
Zawsze dodaję jakąś część skrobi, więc nie próbowałam niestety. Może by się udało z samej mąki gryczanej lub ryżowej, ale nie dam gwarancji, że wyjdzie 😉
Witam:) czy biszkopt przed przełożeniem kremem można nasączyć?
Pozdrawiam
Można, ale najlepiej nasączać już na docelowej paterze. Mokry blat ciężko przenieść. 🙂
Witam czy woda wystarczy z jednej puszki ciecierzycy? Czy muszę mieć 2?
Z 1 powinno wystarczyć 🙂
Chciałam się zapytać jak zachowuje się ubita aquafaba podczas dodawania mąki. U mnie mimo iż była dobrze ubita, po wsypaniu mąki miałam wrażenie jakby uciekało z niej powietrze, pęcherzyki robiły się duże i pękały. Biszkopt nie wyrósł prawie w ogóle, wyszedł bardziej zakalec.
Aquafaba była schłodzona w lodówce
Nie powinna zbyt mocno opaść. Trochę opada, ale nie dużo. Tutaj jest filmik, na którym widać jak ja ubijam aquafabę: https://www.youtube.com/watch?v=WQgu8OCwXxg Może on podpowie co mogłaś zrobić inaczej?
Witam, piekłam właśnie biszkopt. Był to mój debiut bez jajek:) Trzymałam się ściśle przepisu…ciasto w smaku fajne, ale nie wyszło równe. tzn. u mnie nie opadła po środku ale wyrosły tylko boki:) będę próbować ponownie:) Pytanie czy uważa Pani że wyrośnie jeżeli przygotuję z mieszanki bezglutenowej ( mam taką firmy Schar ). Pozdrawiam serdecznie. P,s, dzieciaki zachwycone:)
ojej, to ciekawe, że tak dziwnie wyrósł 😀 może tutaj ma znaczenie kwestia dostosowania sposobu pieczenia do twojego piekarnika? W każdym razie pierwsze koty za płoty 🙂 Dobrze, że smakował!
Super przepis, biszkopt mi sie udal, mimo ze pieke torty 2x w roku. Obecnie niestety syn nie moze bialek i to ratuje uroczystosci. Wyjelam 5min wczesniej jest wilgotny. Trzeba jednak cierpliwosci do ubicia aquafaby, bo ponad 10min ubijalam, wolno dodajac cukier, wiec rozpiska ok. Aqafabe mialam ze sloika z ciecierzyca.
Niestety ze względu na moją przypadłość jestem zmuszona używać specialnej mieszanki mąk, nada się do tego przepisu?
Skład mąki: skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.
Tak, myślę że wyjdzie na takiej mieszance. Powodzenia!
Witam. Czy próbowałaś może ubić aquafabę z cukrem, a potem wyłożyć np. na sernik, potem dać posypkę i wsadzić do piekarnika, tak jak się to robi w przepisach z pianą z białek? Czy taka pianka się utrzyma podczas całego pieczenia? Boję się spróbować, ale może jest tu ktoś odważniejszy ode mnie 🙂
Próbowałam zrobić plesniaka. Niestety piana się rozplynela. Mam w planach ponowne testy. Myślę, że jeśli doda się trochę mąki ziemniaczanej a samą pianę wyloży pół godziny przed końcem pieczenia, to może się uda 😀
Ostatnio widziałam przepis na bezę z aquafaby, więc jest nadzieja. Zapewne to kwestia praktyki i dobrego ubicia 🙂
Samą bezę robię oczywiście i też mam przepis na blogu. Trudność zaczyna się wtedy, kiedy chcemy równocześnie upiec ciasto na którym jest beza tak, by beza się utrzymała w tej temperaturze, z jaką pieczemy ciasto 😉 W przypadku pleśniaka na bezę tez się nakłada starte ciasto i to jeszcze dodatkowo ją obciąża.
Czy moge upiec biszkopta dzien przed robiemiem torta?? Czy lepiej na swiezo? Jak go przechowac do tego czasu?
Jak jest z tą mąką owsianą? Trzeba koniecznie zrobic pół na pół z inną? Biszkopt w ogóle nie urósł, zrobiłam tylko z owsianej (zmielone płatki owsiane). Wlasnie wyjęłam z piekarnika, jest popękany i raczej bardzo kruchy (czekam z krojeniem do ostygnięcia).
Na pewno lepiej by było z dodatkiem skrobi. Ja zawsze do bezglutenowych wypieków dodaję skrobię czy to ziemniaczaną czy z tapioki. Z samej owsianej będzie bardzo kruchy. Mam nadzieję, że udało się go przekroić
Dzięki, akurat nie miałam skroni, a tapioka tylko w kulkach 😉 Biszkopt nie jest zły, choć na pewno sama owsiana to nie jest to. Głównie dlatego, że bardzo mocno czuć w smaku. Nie kruszy sie tak bardzo, jak myślałam, z galaretką i owocami na wierzchu wyszło całkiem ok. Następny biszkopt zrobię pół na pół z orkiszową. Póki co testuję przed grudniowym wypiekiem na urodziny dziecka, więc mam sporo czasu na wypróbowanie rożnych kombinacji;) Ale jednak zależy mi na zdrowszej wersji biszkoptu niż na białej mące, której w ogóle nie używam.
*skrobi, przepraszam słownik mi zamienił słówko.
Bardzooo dziękuję za przepis! Jest mega nic nie opadlo i wgl super… robiłam w brytwance 27cm ale w opcji bez kakao i tak na dwie części można było rozciac… jestem mega zadowolona i wdzieczna…
Pozdrawiam
Ooo, super! Bardzo się cieszę, że wyszło i jesteś zadowolona 🙂
Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na np. owsianą?
Tak, robię ten biszkopt również na owsianej. 🙂
Chciałam się upewnić, ‘mąka ziemniaczana’ to ma być prawdziwa mąka ziemniaczana, a nie skrobia, tak?
Nie mąka. Powinna być skrobia ziemniaczana. Już poprawiam.
Skrobia i maka ziemniaczana to to samo . Sprawdźcie na opakowaniach 😉
zrobilam drugi raz biszkopt ale aquafaba byla w temperaturze pokojowej i wyszlo wszystko super
Czy zamiast cukru można użyć erytrytolu, ksylitolu lub stewii?
Niestety nie sprawdzą się tutaj zamienniki. Musi być cukier biały lub ewentualnie trzcinowy.
właśnie dziś robiłam biszkopt i w połowie pieczenia opadł, jaka moze być przyczyna
Przyczyn może być dużo. Temperatura, stopień ubicia aquafaby czy rozpuszczenia cukru. Jeśli na pewno ubiłaś ją dobrze i odpowiednio długo z cukrem, to stawiałabym na piekarnik. Każdy piecze inaczej, więc może spróbuj nastepnym razem odrobinę zwiększyć temperaturę?
Mi również nie wyszło, a nie jestem laikiem w ciastach bezglutenowych i wegańskich. Wszystko odmierzone na wadze, aquafaba ubita sztywniutko, mąka przesiana i delikatnie wmieszana, konsystencja idealnie biszkoptowa. (pominęłam olej i aromat). W piekarniku momentalnie się zapadł i tak już zostało. W dodatku ciasto popękało, było chrupkie z wierzchu i gumowe w środku. Nie da się tego uratować… (Aha, piekłam góra- dół, bez termoobiegu, z termometrem wewnątrz). Nie wiem, w czym tkwi problem, ale przepis nie jest powtarzalny.
Jeśli pominelaś olej, to niestety nie zrobiłaś dokładnie według przepisu. Wielu osobom wychodzi, niektórym za drugim razem. Zachęcam do spróbowania raz jeszcze, bo warto. 🙂 pozdrawiam!
Doskonały przepis. Użyłam nieco mniej wody po ciecierzycy i dodałam odrobinę budyniu ( piekłam ze zwykłą mąką pszenną).
W formie o średnicy 24 cm, wychodzi dość cienki – następnym razem użyję mniejszej formy, jednakże ciasto jest dość puszyste, lekkie, bardzo dobrze się kroi. Podejrzewam, że najważniejszym punktem jest ubijanie piany – robiłam to bardzo długo i powoli dodawałam cukier – to gwarantuje, że ciasto nie opadnie. Na prawdę warto 🙂
Bardzo dziękuję za komentarz! Cieszę się, że jesteś zadowolona z przepisu 🙂
Ja własnie dziś spróbowałam zrobić wg przepisu i miałam ślicznie ubity; w polowie czasu pieczenia zapadł się środek-jeszcze go nie wyciągałam, ale raczej się nie udał 🙁
Czy ciecierzyca z puszki z dawtony tez może być?
Tak, tej właśnie najczęściej używam
Przepis wygląda bardzo zachęcająco 😉 Zbliżają się urodziny mojej córki alergiczki i postanowiłam wypróbować.
Czy można w wersji bezglutenowej zrobić biszkopt z mąki kukurydzianej i skrobi kukurydzianej? Ewentualnie jeszcze mąkę z batatów lub amarantusową może córka jeść. Będę wdzięczna za radę.
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Myślę, że mąka i skrobia kukurydziana się tutaj dobrze sprawdzi. Wszystkiego naj dla córki 🙂
Dziękuję 🙂
Ten przepis jest wadliwy! Robię drugi raz i drugi raz stało się to samo. Mam piękna puchata masę do momentu aż wsypuję drugą połowę mąki, wtedy ciasto staje się mega mega gęste lepkie siada, gdybym się zatrzymała na połowie ilości mąki miałabym piękne biszkoptowe puszyste ciasto sporo gęstsze niż zwykły biszkopt, ta druga połowa mąki to chyba za dużo i następnym razem spróbuję już poprzestać na połowie
To ile mąki w sumie wsypujesz? Ja wsypuję całość na raz i mieszam delikatnie. Trochę opada, ale dalej jest biszkoptowe. Na mojej grupie na Facebooku jest filmik, na którym ten przepis przygotowuję, zapraszam do dołączenia: https://www.facebook.com/groups/142309926442669/
Hm wsypywalam po groszku i jak zamieszam to kolejne kilka łyżek tak jak w tradycyjnym biszkopcie. I po przekroczeniu 2/3 ilości mąki z przepisu ciasto robi się mega gęste i bardzo opada.
Mamto samo. Testowalaś z mniejszą ilością mąki?
Do piany spróbuj dodać cała moje i krótko powoli mieszać łyżką. Długie mieszanie zmienia konsystencję ciasta.
Ciasto genialne!!! Dziękuję:-)
Cudownie! Bardzo się cieszę 🙂
Jakiego używa Pani oleju?
Zrobiłam biszkopt,ale mi nie wyrósł i zastanawiam sie czy to dlatego,że nie dałam pełnych łyżek oleju. Aguafaba schłodzona bez redukowania ubiła się z erytrytolem rewelacyjnie. Była sztywna. Później zaczęłam dodawać olej i zaczęła piana osiadać,wiec nie dałam drugiej łyżki oleju? Czy to przez to? Czy nastepnym razem można spróbować dodać oleju po wsypaniu mąki?
Ten biszkopt dużo nie rośnie. Jeśli nie zrobił się zakalec, to jest ok. Myślę, że to może być wina erytrolu. Nie usztywnia tak jak zwykły cukier.
Używam oleju rzepakowego.
Czy erytrytolu dodać tyle samo co cukru?
Tak, tyle samo. Powodzenia i smacznego!
Biszkopt zrobiłam dokładnie jak w przepisie w wersji bezglutenowej ( wszystko ważyłam, więc aquafaby wzięłam 180 g, trochę przez nieuwagę, ale nic się złego nie stało). Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam. Ubiła się na sztywno bardzo szybko. Olej dodałam do piany z cukrem jak w przepisie ( przed mąką) i nic nie opadło. Więc nie wiem skąd głosy, że nie można dodawać oleju. Ogólnie, przepis fantastyczny i właściwie nie różni się od klasycznego. Wykonanie też się niewiele różni. Inny płyn ubijamy i trochę spulchniaczy więcej. Dziękuję
Coś nie tak z pszepisem… robiliśmy 3 podejścia i za każdym razem nie tak i konsystencja i efekt końcowy i to że dziwnym trafem po włożeniu do piekarnika na 180st nagle opada i zamiast rosnąć to maleje….. jeszcze jakbyśmy raz robili ale za każdym razem poprawiane w dodatku wpis powinien zostać edytowany a nie że człowiek musi przewertować wszystkie komentarze aby zrobić poprawnie a i tak nie wychodzi w dodatku pominięty jest etap kiedy dodać esencję waniliową…. strata czasu i pieniędzy…..a szkoda bo akurat składniki nam odpowiadały do skomplikowanej diety…
Zrobiłam. Przepis świetny, ale żeby biszkopt po podzieleniu miał odpowiednią (jak dla mnie) wysokość to zrobiłam z 1,5 porcji i zmniejszyłam ilość mąki o 1/3 bo inaczej ciasto było za ciężkie.
Ostatnio w Biedronce pojawiła się ciecierzyca w słoiku, czy ta woda też się nadaje?
Tak, często używam tej że słoika.
Hej! zastanawiam sie ile mozna przechowywac ten biszkopt przed podaniem. Czy wytrzyma 3-4 dni bez psucia sie?
Niestety nie wiem dokładnie. Zawsze go od razu jak wystygnie przekładam i przechowuje w lodówce do 3 dni.
można zamrozić po wystudzeniu i rozmrozic gdy jest potrzebny:)
Czy można nie dodawać aromatu wanilii? (alergia na wanilię), zastąpić czymś innym czy ogólnie zrezygnować z aromatu? Czym najlepiej nasączyć biszkopt? 🙂
można zrezygnować 🙂 A nasączyć w sumie czym się chce, choć ja tego biszkoptu nie nasączam. Przekładam masą i wstawiam do lodówki. Mięknie wtedy i nie potrzeba nasączać.
A jakbym chciała dodać do biszkoptu kakao to czy powinnam wtedy dać mniej mąki? Pozdrawiam 🙂
tak, wtedy o tą ilość kakao zmniejszamy ilość mąki 🙂
Dziękuję 🙂
Biszkopt w piecu rośnie 🙂 Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Dziękuję za tą cudowną stronę 🙂
Gdzieś czytałam, że bezglutenowy proszek do pieczenia jest inny od glutenowe go i inne ilości się daje. W przepisie jaki jest proszek? Jeśli glutenowe to ile bezglutenowego dać? 🙂
I jeszcze jedno odnośnie aquafaby. Mam taką że słoika po gotowanej ciecierzycy. Trzeba ją redukować?
Do biszkoptu lepiej zredukować. Tak samo jak do bez 🙂 tutaj ważne jest, by aquafaba dobrze się ubiła, a zredukowana ubijanie się lepiej.
A ile zredukować?
Tak o ok. 30% czyli podgrzewać ok 10 minut. Potem wystudzic i można ubijać 🙂
co to znaczy zredukować? 😀
Podgrzewać na wolnym ogniu by woda wyparowała. Pozostaje wtedy bardziej skoncentrowana aquafaba. Redukuje się np sosy by zgestniały
Nie słyszałam o tym. Ja zastępowałam tak samo jak zwykły proszek.
Czy mozna nie dodawac octu i cytryny? Jesli to kwestia tylno smakowa
W smaku nie są wyczuwalne. Albo ocet, albo sok z cytryny jest potrzebny, by soda mogła zadziałać i napuszyć biszkopt. Są raczej konieczne 🙂
180ml aquafaby to ile gram?
hm…właśnie gotuję ciecierzycę. Postaram się zważyć i napiszę 🙂
I ile wyszlo :)? Starczy 100g z jednej puszki?
No właśnie. Ważyłam i nie zapisałam, a aquafaba zużyta 😉 Na pewno było więcej niż 100 g. Z tego co pamiętam, to koło 140g 🙂 W jednej puszce jest koło 160g zalewy
Solic wode podczas gotowania ciecierzycy?
Nie, wody nie solimy jeśli zależy nam na uzyskaniu aquafaby do wypieków
Jak będę piekła na mące pszennej to mąkę ziemniaczaną również dodać?
W wersji pszennej nie dodajemy mąki ziemniaczanej 🙂
Tak przypuszczałam dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 będziemy testować przepis jeszcze tylko jakiś muszę fajny krem znaleźć
Dzisiaj robiłam biszkopt i wszystko było dobrze ale przy dodawaniu mąki wszystko siadło i biszkopt nie urósł w piekarniku. Dodałam mąke z pszenicy,.bo akurat zabrakło gryczanej