Biszkopt bez jajek z aquafaby

Biszkopt bez jajek z aquafabyJak upiec biszkopt bez jajek? Czy to możliwe?

Mój mały alergik w marcu będzie miał urodziny i od początku roku opowiada (gdzieś tak średnio dwa razy dziennie) o tym, że chce mieć na urodziny torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Rok temu upiekłam bezglutenowy tort bez mleka i jajek, ale na bazie gotowej mieszanki bezglutenowej z kremem z kaszy jaglanej. Ciasto wyszło dość twarde i skończyło się tym, że dzieci wyjadały sam krem, a dorośli po kawałku  takiego ciasta z kaszy mieli problem z tym, żeby zjeść kolację. Kremy na bazie kaszy są dość syte 😉 W tym roku dziecię już mnie uprzedziło, że takiego samego na pewno nie chce 😉

Matka, jako że zazwyczaj stara się spełniać dziecięce kulinarne marzenia, ma w tym roku nie lada wyzwanie.

Kiedy trafiłam na informacje o aquafabie, pojawiło się światełko w tunelu 🙂

Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem wody z ciecierzycy. Zapraszam do wypróbowania. Szczególnie przepis na bezglutenową babkę bez jajek z aquafaby.

Kolejne genialne zastosowanie wody z ciecierzycy, to przepis na biszkopt bez jajek z aquafaby! W internecie przepisów na biszkopt z aquafaby jest całkiem sporo. Odkąd trafiłam na informacje o tej cudownej cieczy i jej możliwościach ubijam ją i zastępuję nią jajka na okrągło.

Nie pomyślałabym, że mogę upiec wegański biszkopt, w konsystencji zupełnie taki jak ten na jajkach i do tego smaczny i miękki. Musiałam wypróbować i nie zawiodłam się! Syn będzie miał wymarzony tort na swoje 5 urodziny!

Aby biszkopt się udał, musimy trzymać się bardzo ściśle przepisu. Jakakolwiek zmiana proporcji składników, w szczególności cukru sprawi, że biszkopt nie wyjdzie. Ubijamy aquafabę w suchej i czystej misce i ubijamy bardzo długo, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. W odróżnieniu od białka jajka, auafaby nie da się ubić za bardzo i przebić.

Biszkopt bez jajek z aquafaby

Biszkopt bez jajek z aquafaby

Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 24cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 180 ml aquafaby (z lodówki) zalewa z puszki ciecierzycy (lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy dla koloru opcjonalnie

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC
  • Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry dnem nie powinna się wylewać 🙂
  • Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru.
  • Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
  • Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę 40 minut. W tortownicy o średnicy 24cm wyszedł biszkopt, który bez problemu mogłam podzielić na dwie części. Z mniejszej tortownicy wyjdą 3 blaty. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 81 948 times, 9 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Ubiłam piękna pianę, powoli wlałam olej i piana natychmiast padła i zrobił się znowu płyn. Co mogłam zrobić źle?

      1. Ja właśnie robię mój pierwszy biszkopt weganski. dodałam olej (temp pokojowa) I nic się nie stało. nie opadł więc olej można dodawać. aquafaba schłodzona ocet tez mialam z lodówki. reszta temp pokojowa. nie dałam tylko esencji waniliowej bo nie wiedziałam kiedy dodać

  2. Szkoda, że nie można wstawiać zdjęć, bo muszę się zgodzić z kilkoma przedmówcami w kwestii maki. Jest jej w przepisie po prostu za dużo.
    Robiłam ciasto dzisiaj dwa razy, wszystko wg przepisu, za pierwszym razem ciasto “siadło”jak tylko połaczyło się z cała maka (200g z wagi, pszeniczna, typ 500). Myślałam, że tak ma być, ale biszkopt nawet nie próbował urosnàć w piekarniku, więc uznałam, że może źle coś zrobiłam. Niezrażona zaczęłam od poczàtku: pianka była sztywna jak prawie mleczko, cukier rozpuszczony, wszystko super puszyte – do momentu aż cala màka się nie wmieszała! Zrobiło się ciasta 1/3, i znowu nic nie urosło w piekarniku. Czy waży Pani makę? Czy dodaje jakaś miarka? Te 200g to u mnie 1.5 szklanki wychodzi.

  3. Chciałam się zapytać jak zachowuje się ubita aquafaba podczas dodawania mąki. U mnie mimo iż była dobrze ubita, po wsypaniu mąki miałam wrażenie jakby uciekało z niej powietrze, pęcherzyki robiły się duże i pękały. Biszkopt nie wyrósł prawie w ogóle, wyszedł bardziej zakalec.
    Aquafaba była schłodzona w lodówce

  4. Witam, piekłam właśnie biszkopt. Był to mój debiut bez jajek:) Trzymałam się ściśle przepisu…ciasto w smaku fajne, ale nie wyszło równe. tzn. u mnie nie opadła po środku ale wyrosły tylko boki:) będę próbować ponownie:) Pytanie czy uważa Pani że wyrośnie jeżeli przygotuję z mieszanki bezglutenowej ( mam taką firmy Schar ). Pozdrawiam serdecznie. P,s, dzieciaki zachwycone:)

    1. ojej, to ciekawe, że tak dziwnie wyrósł 😀 może tutaj ma znaczenie kwestia dostosowania sposobu pieczenia do twojego piekarnika? W każdym razie pierwsze koty za płoty 🙂 Dobrze, że smakował!

    2. 5 stars
      Super przepis, biszkopt mi sie udal, mimo ze pieke torty 2x w roku. Obecnie niestety syn nie moze bialek i to ratuje uroczystosci. Wyjelam 5min wczesniej jest wilgotny. Trzeba jednak cierpliwosci do ubicia aquafaby, bo ponad 10min ubijalam, wolno dodajac cukier, wiec rozpiska ok. Aqafabe mialam ze sloika z ciecierzyca.

  5. Niestety ze względu na moją przypadłość jestem zmuszona używać specialnej mieszanki mąk, nada się do tego przepisu?
    Skład mąki: skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.

  6. Witam. Czy próbowałaś może ubić aquafabę z cukrem, a potem wyłożyć np. na sernik, potem dać posypkę i wsadzić do piekarnika, tak jak się to robi w przepisach z pianą z białek? Czy taka pianka się utrzyma podczas całego pieczenia? Boję się spróbować, ale może jest tu ktoś odważniejszy ode mnie 🙂

    1. Próbowałam zrobić plesniaka. Niestety piana się rozplynela. Mam w planach ponowne testy. Myślę, że jeśli doda się trochę mąki ziemniaczanej a samą pianę wyloży pół godziny przed końcem pieczenia, to może się uda 😀

      1. Ostatnio widziałam przepis na bezę z aquafaby, więc jest nadzieja. Zapewne to kwestia praktyki i dobrego ubicia 🙂

        1. Samą bezę robię oczywiście i też mam przepis na blogu. Trudność zaczyna się wtedy, kiedy chcemy równocześnie upiec ciasto na którym jest beza tak, by beza się utrzymała w tej temperaturze, z jaką pieczemy ciasto 😉 W przypadku pleśniaka na bezę tez się nakłada starte ciasto i to jeszcze dodatkowo ją obciąża.

          1. Czy moge upiec biszkopta dzien przed robiemiem torta?? Czy lepiej na swiezo? Jak go przechowac do tego czasu?

  7. Jak jest z tą mąką owsianą? Trzeba koniecznie zrobic pół na pół z inną? Biszkopt w ogóle nie urósł, zrobiłam tylko z owsianej (zmielone płatki owsiane). Wlasnie wyjęłam z piekarnika, jest popękany i raczej bardzo kruchy (czekam z krojeniem do ostygnięcia).

    1. Na pewno lepiej by było z dodatkiem skrobi. Ja zawsze do bezglutenowych wypieków dodaję skrobię czy to ziemniaczaną czy z tapioki. Z samej owsianej będzie bardzo kruchy. Mam nadzieję, że udało się go przekroić

      1. Dzięki, akurat nie miałam skroni, a tapioka tylko w kulkach 😉 Biszkopt nie jest zły, choć na pewno sama owsiana to nie jest to. Głównie dlatego, że bardzo mocno czuć w smaku. Nie kruszy sie tak bardzo, jak myślałam, z galaretką i owocami na wierzchu wyszło całkiem ok. Następny biszkopt zrobię pół na pół z orkiszową. Póki co testuję przed grudniowym wypiekiem na urodziny dziecka, więc mam sporo czasu na wypróbowanie rożnych kombinacji;) Ale jednak zależy mi na zdrowszej wersji biszkoptu niż na białej mące, której w ogóle nie używam.

  8. Bardzooo dziękuję za przepis! Jest mega nic nie opadlo i wgl super… robiłam w brytwance 27cm ale w opcji bez kakao i tak na dwie części można było rozciac… jestem mega zadowolona i wdzieczna…
    Pozdrawiam

  9. Chciałam się upewnić, ‘mąka ziemniaczana’ to ma być prawdziwa mąka ziemniaczana, a nie skrobia, tak?

    1. Przyczyn może być dużo. Temperatura, stopień ubicia aquafaby czy rozpuszczenia cukru. Jeśli na pewno ubiłaś ją dobrze i odpowiednio długo z cukrem, to stawiałabym na piekarnik. Każdy piecze inaczej, więc może spróbuj nastepnym razem odrobinę zwiększyć temperaturę?

  10. Mi również nie wyszło, a nie jestem laikiem w ciastach bezglutenowych i wegańskich. Wszystko odmierzone na wadze, aquafaba ubita sztywniutko, mąka przesiana i delikatnie wmieszana, konsystencja idealnie biszkoptowa. (pominęłam olej i aromat). W piekarniku momentalnie się zapadł i tak już zostało. W dodatku ciasto popękało, było chrupkie z wierzchu i gumowe w środku. Nie da się tego uratować… (Aha, piekłam góra- dół, bez termoobiegu, z termometrem wewnątrz). Nie wiem, w czym tkwi problem, ale przepis nie jest powtarzalny.

    1. Jeśli pominelaś olej, to niestety nie zrobiłaś dokładnie według przepisu. Wielu osobom wychodzi, niektórym za drugim razem. Zachęcam do spróbowania raz jeszcze, bo warto. 🙂 pozdrawiam!

  11. Doskonały przepis. Użyłam nieco mniej wody po ciecierzycy i dodałam odrobinę budyniu ( piekłam ze zwykłą mąką pszenną).
    W formie o średnicy 24 cm, wychodzi dość cienki – następnym razem użyję mniejszej formy, jednakże ciasto jest dość puszyste, lekkie, bardzo dobrze się kroi. Podejrzewam, że najważniejszym punktem jest ubijanie piany – robiłam to bardzo długo i powoli dodawałam cukier – to gwarantuje, że ciasto nie opadnie. Na prawdę warto 🙂

  12. Ja własnie dziś spróbowałam zrobić wg przepisu i miałam ślicznie ubity; w polowie czasu pieczenia zapadł się środek-jeszcze go nie wyciągałam, ale raczej się nie udał 🙁

  13. Przepis wygląda bardzo zachęcająco 😉 Zbliżają się urodziny mojej córki alergiczki i postanowiłam wypróbować.
    Czy można w wersji bezglutenowej zrobić biszkopt z mąki kukurydzianej i skrobi kukurydzianej? Ewentualnie jeszcze mąkę z batatów lub amarantusową może córka jeść. Będę wdzięczna za radę.

  14. Ten przepis jest wadliwy! Robię drugi raz i drugi raz stało się to samo. Mam piękna puchata masę do momentu aż wsypuję drugą połowę mąki, wtedy ciasto staje się mega mega gęste lepkie siada, gdybym się zatrzymała na połowie ilości mąki miałabym piękne biszkoptowe puszyste ciasto sporo gęstsze niż zwykły biszkopt, ta druga połowa mąki to chyba za dużo i następnym razem spróbuję już poprzestać na połowie

      1. Hm wsypywalam po groszku i jak zamieszam to kolejne kilka łyżek tak jak w tradycyjnym biszkopcie. I po przekroczeniu 2/3 ilości mąki z przepisu ciasto robi się mega gęste i bardzo opada.

          1. Do piany spróbuj dodać cała moje i krótko powoli mieszać łyżką. Długie mieszanie zmienia konsystencję ciasta.

  15. Zrobiłam biszkopt,ale mi nie wyrósł i zastanawiam sie czy to dlatego,że nie dałam pełnych łyżek oleju. Aguafaba schłodzona bez redukowania ubiła się z erytrytolem rewelacyjnie. Była sztywna. Później zaczęłam dodawać olej i zaczęła piana osiadać,wiec nie dałam drugiej łyżki oleju? Czy to przez to? Czy nastepnym razem można spróbować dodać oleju po wsypaniu mąki?

    1. Ten biszkopt dużo nie rośnie. Jeśli nie zrobił się zakalec, to jest ok. Myślę, że to może być wina erytrolu. Nie usztywnia tak jak zwykły cukier.
      Używam oleju rzepakowego.

  16. Biszkopt zrobiłam dokładnie jak w przepisie w wersji bezglutenowej ( wszystko ważyłam, więc aquafaby wzięłam 180 g, trochę przez nieuwagę, ale nic się złego nie stało). Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam. Ubiła się na sztywno bardzo szybko. Olej dodałam do piany z cukrem jak w przepisie ( przed mąką) i nic nie opadło. Więc nie wiem skąd głosy, że nie można dodawać oleju. Ogólnie, przepis fantastyczny i właściwie nie różni się od klasycznego. Wykonanie też się niewiele różni. Inny płyn ubijamy i trochę spulchniaczy więcej. Dziękuję

  17. Coś nie tak z pszepisem… robiliśmy 3 podejścia i za każdym razem nie tak i konsystencja i efekt końcowy i to że dziwnym trafem po włożeniu do piekarnika na 180st nagle opada i zamiast rosnąć to maleje….. jeszcze jakbyśmy raz robili ale za każdym razem poprawiane w dodatku wpis powinien zostać edytowany a nie że człowiek musi przewertować wszystkie komentarze aby zrobić poprawnie a i tak nie wychodzi w dodatku pominięty jest etap kiedy dodać esencję waniliową…. strata czasu i pieniędzy…..a szkoda bo akurat składniki nam odpowiadały do skomplikowanej diety…

  18. Zrobiłam. Przepis świetny, ale żeby biszkopt po podzieleniu miał odpowiednią (jak dla mnie) wysokość to zrobiłam z 1,5 porcji i zmniejszyłam ilość mąki o 1/3 bo inaczej ciasto było za ciężkie.

  19. Hej! zastanawiam sie ile mozna przechowywac ten biszkopt przed podaniem. Czy wytrzyma 3-4 dni bez psucia sie?

  20. Czy można nie dodawać aromatu wanilii? (alergia na wanilię), zastąpić czymś innym czy ogólnie zrezygnować z aromatu? Czym najlepiej nasączyć biszkopt? 🙂

    1. można zrezygnować 🙂 A nasączyć w sumie czym się chce, choć ja tego biszkoptu nie nasączam. Przekładam masą i wstawiam do lodówki. Mięknie wtedy i nie potrzeba nasączać.

  21. Biszkopt w piecu rośnie 🙂 Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Dziękuję za tą cudowną stronę 🙂

  22. Gdzieś czytałam, że bezglutenowy proszek do pieczenia jest inny od glutenowe go i inne ilości się daje. W przepisie jaki jest proszek? Jeśli glutenowe to ile bezglutenowego dać? 🙂

    1. I jeszcze jedno odnośnie aquafaby. Mam taką że słoika po gotowanej ciecierzycy. Trzeba ją redukować?

          1. Podgrzewać na wolnym ogniu by woda wyparowała. Pozostaje wtedy bardziej skoncentrowana aquafaba. Redukuje się np sosy by zgestniały