Biszkopt bez jajek z aquafaby

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Biszkopt bez jajek z aquafabyJak upiec biszkopt bez jajek? Czy to możliwe?

Mój mały alergik w marcu będzie miał urodziny i od początku roku opowiada (gdzieś tak średnio dwa razy dziennie) o tym, że chce mieć na urodziny torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Rok temu upiekłam bezglutenowy tort bez mleka i jajek, ale na bazie gotowej mieszanki bezglutenowej z kremem z kaszy jaglanej. Ciasto wyszło dość twarde i skończyło się tym, że dzieci wyjadały sam krem, a dorośli po kawałku  takiego ciasta z kaszy mieli problem z tym, żeby zjeść kolację. Kremy na bazie kaszy są dość syte 😉 W tym roku dziecię już mnie uprzedziło, że takiego samego na pewno nie chce 😉

Matka, jako że zazwyczaj stara się spełniać dziecięce kulinarne marzenia, ma w tym roku nie lada wyzwanie.

Kiedy trafiłam na informacje o aquafabie, pojawiło się światełko w tunelu 🙂

Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem wody z ciecierzycy. Zapraszam do wypróbowania. Szczególnie przepis na bezglutenową babkę bez jajek z aquafaby.

Kolejne genialne zastosowanie wody z ciecierzycy, to przepis na biszkopt bez jajek z aquafaby! W internecie przepisów na biszkopt z aquafaby jest całkiem sporo. Odkąd trafiłam na informacje o tej cudownej cieczy i jej możliwościach ubijam ją i zastępuję nią jajka na okrągło.

Nie pomyślałabym, że mogę upiec wegański biszkopt, w konsystencji zupełnie taki jak ten na jajkach i do tego smaczny i miękki. Musiałam wypróbować i nie zawiodłam się! Syn będzie miał wymarzony tort na swoje 5 urodziny!

Aby biszkopt się udał, musimy trzymać się bardzo ściśle przepisu. Jakakolwiek zmiana proporcji składników, w szczególności cukru sprawi, że biszkopt nie wyjdzie. Ubijamy aquafabę w suchej i czystej misce i ubijamy bardzo długo, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. W odróżnieniu od białka jajka, auafaby nie da się ubić za bardzo i przebić.

(Visited 4 653 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Biszkopt bez jajek z aquafaby
Biszkopt bez jajek z aquafaby
Dania Wegańskie
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 180 ml aquafaby (z lodówki) zalewa z puszki ciecierzycy (lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy dla koloru opcjonalnie
Dania Wegańskie
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 180 ml aquafaby (z lodówki) zalewa z puszki ciecierzycy (lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy dla koloru opcjonalnie
Biszkopt bez jajek z aquafaby
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC
  2. Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry dnem nie powinna się wylewać 🙂
  3. Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru.
  4. Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
  5. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
  6. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę 40 minut. W tortownicy o średnicy 24cm wyszedł biszkopt, który bez problemu mogłam podzielić na dwie części. Z mniejszej tortownicy wyjdą 3 blaty. Smacznego!

  1. Dzisiaj robiłam biszkopt i wszystko było dobrze ale przy dodawaniu mąki wszystko siadło i biszkopt nie urósł w piekarniku. Dodałam mąke z pszenicy,.bo akurat zabrakło gryczanej

    1. Wydaje mi się, że przyczyną była zbyt słabo ubita aquafaba,trzeba ją ubijać dość długo, a dodając cukier małymi porcjami ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. Mąkę trzeba bardzo szybko ale delikatnie wmieszać i od razu wlewać na formę.

  2. Czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana? Można dodać skrobi zamiast mąki? Dla mnie skrobia ma dziwny smak i zastanawiam się jak będzie ten biszkopt smakował

    1. Tak, skrobia i mąka ziemniaczana to to samo. 🙂 Nie raz robiłam z samej mąki ziemniaczanej babkę czy chleb i wychodziły super, skrobia nie była wyczuwalna. 🙂 W tym biszkopcie jeszcze dodatkowo jest mąka gryczana, więc myśle, że Ci nie będzie ten posmak przeszkadzał. 🙂

  3. Zrobiłam i wyszedł mi znacznie ciemniejszy, nie taki żółciutki jak na zdjęciu. Ale wyszedł a to już dla mnie wielce budujące 🙂 Dziękuję za przepis i mam pytanie czy mogę zastąpić mąkę gryczaną mąką ryżową? Jednak posmak gryki jest bardzo specyficzny i mnie trochę drażni.. 🙂

    1. Cieszę się, że wyszedł 🙂 Ten na zdjęciu jest z mąki pszennej, dlatego ładniejszy kolorystycznie 🙂 Myślę, że można zastąpić grykę mąką ryżową, jednak sama jeszcze tego nie robiłam więc na 100% nie wiem jak wyjdzie 🙂

  4. Wlasnie robie ten biszkopt.. Teraz patrze a on sie zapadl w piekarniku dlaczego? Wszystko dokkadnie wedlug przepisu robione.. boki sie trzymaja a srodek zapadniety

    1. Nigdy mi się to jeszcze nie przydarzyło, więc nie wiem co mogło pójść nie tak. Boków formy nie smarowałaś niczym? Nie otwierałaś drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia? Piekłaś z termoobiegiem?

      1. Kurcze pieklam bez termoobiegu a drwiczki otworzylam, ale jak juz opadlo… Wczesniej nie.. na bokach dalam papier tak jak do biszkoptu. Moze to bylo przyczyna.. Robilam potem drugi raz ale z dwoch porcjach zeby bylo mniej coasta. I mimo ze mialo gtubosc ok 2 cm to opadlo robilam biszkopt bezglutenowy po 100 g maki gryczanej i ziemniaczanej…

        1. ja zawsze zostawiam boki bez papieru, tak samo w zwykłym biszkopcie robię. Może to była przyczyna…Aquafaba musi być dobrze ubita. Tak jak do bezy. Zobacz może ten wpis, może coś Ci się nasunie http://nicponwkuchni.pl/aquafaba-od-podstaw-jak-zrobic-aquafabe/ Z drugiej strony aquafaba jest dość kapryśna i czasem coś się uda, a za drugim razem już nie. Dużo zależy od piekarnika, trzeba wyczuć swój piekarnik, próbować w wyższej lub trochę niższej temperaturze piec. Najważniejsze to się nie poddawać i próbować, bo ten biszkopt jest na prawdę bardzo dobry 🙂

    1. Niestety myślę, że ze stewią może się nie udać. Spróbowałabym z erytrolem, lub cukrem kokosowym, ale pewności nie mam. Cukier stabilizuje pianę tak samo jak w zwykłym biszkopcie na jajkach.

  5. Właśnie wypróbowałam i jestem nim zachwycona z tym, że część mąki gryczanej zastąpiłam mąką migdałową. Dziękuję za ten przepis bo dzięki niemu znowu będę mogła zajadać moje ulubione ciasta z kremem.

  6. Również jestem mamą alergika, u nas nie może być kakaa i mleka. Nie wspomnę już o sztucznych barwnikach :/. Twój biszkopt na pewno wypróbuję, urodziny syn ma w grudniu, także mam sporo czasu aby poćwiczyć. Pozdrawiam

  7. alergik pokarmowy w domu to nie lada wyzwanie. Potrawa musi być zdrowa i smaczna, a przy tym upiec coś na prawdę smacznego nie używając jajek i innych alergenów to wcale nie takie proste 🙂

  8. Biszkopt nawet z dodatkiem jajek czasem ciężko napowietrzyć tak, by upiekł się puszysty i lekki, jeśli ten na zdjęciu to przykład bezjajecznego, to szczerze gratuluję. Może niewysoki (na to wygląda), ale jaki śliczny w środku 🙂 Ta aquafaba nieźle trzyma strukturę! A czemu ubija się ją z octem?

    1. Tak, zdjęcie jest dokładnie tego biszkoptu z przepisu 🙂 bardzo wysoki nie jest, ale bez problemu można podzielić na dwa 🙂 Dodatek octu lub soku z cytryny sprawia, że piana lepiej się ubija

      1. A czy ten biszkopt nasaczasz przed przelozeniem kremem? Masz może jakiś wypróbowany krem malinowy i czekoladowy

        1. Tak, dobrze jest go nasączyć i po przełożeniu kremem zostawić na noc w lodówce 🙂 Co do kremu, to polecam krem z ubitej stałej części mleka kokosowego i owoców lub krem budyniowy z tego przepisu: http://nicponwkuchni.pl/biszkopt-bez-jajek-z-kremem-budyniowo-kokosowym/
          Krem kakaowy bym zrobiła na bazie margaryny bezmlecznej z odrobiną mleka roślinnego, cukrem i kakao. Mam w planach wstawić przepis na tego typu krem do tortów w niedalekiej przyszłości 🙂

          1. Właśnie zrobiłam biszkopt. Czy on wychodzi taki ciężki. Bardziej zbity czy coś zrobiłam nie tak? Aquafaba ubila mi się super. Może mniej mąki powinnam dać?

          2. Wychodzi trochę cięższy niż na jajkach, ale nie powinien być bardzo zbity. Nasącz, przełóż kremem i jutro powinien się ładnie kroić i być miękki. Jeśli nie, to może rzeczywiście za dużo mąki. Jaka była konsystencja surowego ciasta?

          3. czyli powinno być dobrze 🙂 Jeśli po przekrojeniu wygląda jak na zdjęciu to trzymany w lodówce kilka godzin przełożony kremem będzie mięciutki 🙂

    1. Haha 😀 No i jak wpadł na to, ze to się może udać?!
      Ja noszę się z zamiarem bezów/bez z aquafaby – ostatnio już prawie mi się udało- białka ubiły się cudnie kiedy podkusiło mnie by dodać nieco olejku aromatycznego – wszystko szlag trafił (białka ponownie zamieniły się w wodę).

      1. Oj, no tak, dodatek oleju czy olejku bezpośrednio na pianę tak właśnie działa, ale w innym przepisie na babkę bezglutenową i wegańską użyłam olejku migdałowego już po dodaniu mąki do piany i wszystko było ok 🙂 wyszła cudowna i puszysta babka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *