180mlaquafaby (z lodówki)zalewa z puszki ciecierzycy (lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
1łyżeczkaoctu jabłkowegolub soku z cytryny
100gcukru pudru
1łyżeczkaesencji waniliowej
2łyżkioleju
200gmąkiw wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1/4łyżeczkisody oczyszczonej
szczyptakurkumy dla koloruopcjonalnie
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180ºC
Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry dnem nie powinna się wylewać :)
Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru.
Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę 40 minut.
W tortownicy o średnicy 24cm wyszedł biszkopt, który bez problemu mogłam podzielić na dwie części. Z mniejszej tortownicy wyjdą 3 blaty.
Smacznego!