fbpx

Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosemDziś przepis na ciasto, do którego wykorzystałam biszkopt bez jajek z tego przepisu. Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem wyszedł bardzo smaczny. Biszkopt przełożyłam warstwą dżemu porzeczkowego, który przełamał ten słodki i lekko mdły smak kokosa. Przepis jest bardzo prosty. Chętnie się nim z Wami podzielę. Myślę, że jeśli nie jesteście weganami i nie unikacie w diecie jajek, możecie do tego ciasta użyć zwykłego biszkoptu na bazie jajek.

Jeśli czytaliście poprzedni wpis, to wiecie, że mój syn zażyczył sobie na urodziny tort śmietanowy z truskawkami. Kiedy jednak spróbował tego biszkoptu z kremem budyniowym i kokosem to stwierdził, że taki torcik będzie chciał na następne urodziny 🙂 Tak więc chłopak ma już plany na rok do przodu, a matka się musi dostosować 🙂

(Visited 840 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem
Torcik bez jajek z kremem budyniowym na mleku kokosowym posypany wiórkami kokosa
Biszkopt bez jajek z kremem kokosowym
Czas przygotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 24 godziny
Porcje
osób
Składniki
Biszkopt bez jajek z aquafaby
  • 180 ml Aquafaba zalewa z puszki ciecierzycy z lodówki, lub woda po gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru niestety bez cukru ten biszkopt może się nie udać, cukier stabilizuje aquafabę
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
masa budyniowa
  • 1 opakowanie budyniu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru lub łyżka miodu/syropu z agawy/ ksylitolu
pozostałe
  • 120 ml konfitury wiśniowej lub porzeczkowej lub dżemu
  • wiórki kokosowe
Czas przygotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 24 godziny
Porcje
osób
Składniki
Biszkopt bez jajek z aquafaby
  • 180 ml Aquafaba zalewa z puszki ciecierzycy z lodówki, lub woda po gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru niestety bez cukru ten biszkopt może się nie udać, cukier stabilizuje aquafabę
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
masa budyniowa
  • 1 opakowanie budyniu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru lub łyżka miodu/syropu z agawy/ ksylitolu
pozostałe
  • 120 ml konfitury wiśniowej lub porzeczkowej lub dżemu
  • wiórki kokosowe
Biszkopt bez jajek z kremem kokosowym
Sposób przygotowania
Biszkopt bez jajek
  1. Aquafabę z octem ubijam na sztywno, dosypuję powoli cukier i dalej ubijam.
  2. Malutkim strumieniem wlewam olej dalej ubijając
  3. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
  4. dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i piekę 40 minut.
    Biszkopt bez jajek z aquafaby
Masa budyniowa
  1. 2/3 części mleka kokosowego zagotowuję, do reszty wsypuję zawartość torebki z budyniem waniliowym, mąkę i słodzidło. Mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Gotowy budyń studzę
  2. Masło ucieram na gładką i puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram dalej. Masa gotowa.
  3. Na pierwszy płat biszkoptu nakładam konfiturę i na nią połowę kremu. Kładę drugi blat ciasta i nakladam resztę kremu. Posypuję wiórkami kokosowymi
Pozostałe informacje

Jeśli użyliście mniejszej blaszki i macie 3 biszkopty można pierwszą warstwę posmarować samą konfiturą, na to drugi biszkopt, następnie masa budyniowa, znowu biszkopt i na górę masa budyniowa i wiórki kokosa.

Najlepiej przygotować w ciasto dzień przed podaniem, aby smaki się przegryzły, a jeśli używacie biszkoptu z aquafaby to koniecznie przełóżcie go masą dzień przed podaniem, biszkopt wtedy będzie jeszcze bardziej miękki i pyszny 🙂

2 Odpowiedzi do “Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *