fbpx

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Kawa malowana solonym karmelem

Z nadzieją, że pogoda w końcu się poprawi, zapraszam Was dziś na kawę na zimno. Karmelowa kawa Inka polana pysznym, domowym, solonym karmelem. Przepis jest bardzo prosty. Solony karmel bardzo szybko i łatwo można zrobić w domu. Nawet wegańska jego wersja nie jest ani skomplikowana, ani czasochłonna.

Kawa, w malowanej takim pysznym solonym karmelem szklance, wygląda zjawiskowo. Spójrzcie sami, jak fajnie się prezentuje.

Karmelowe „mazy” utrzymują się na szklance spokojnie kilkanaście minut. Zrobienie zdjęć zajęło trochę czasu, a nawet nie musiałam się bardzo spieszyć, by zdążyć je sfotografować.

Do wykonania przepisu użyłam smakowej kawy Inka, którą bardzo lubią moje maluchy, czyli Inki o smaku karmelowym. Kawa Inka karmelowa idealnie pasuje do tego przepisu.

Dzieci nie mogły się doczekać, kiedy skończę robić zdjęcia i pozwolę im chwycić za słomki. 🙂

Solony karmel przepis

Z podanej ilości składników wyjdą Wam dwie duże szklanki kawy. Karmelu natomiast słoiczek o pojemności ok 250 ml. Resztę można przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni, a przed kolejnym użyciem znów podgrzać, by solony karmel wrócił do półpłynnej konsystencji.

Wydruk przepisu
Karmelowa kawa Inka z solonym karmelem
Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Solony karmel
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego można zastąpić tłustą śmietanką, jeśli takiej używasz
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
Kawa karmelowa
  • 4 łyżeczki kawy Inka karmelowa
  • 500-600 ml mleka np migdałowego, orzechowego lub krowiego jeśli używasz
  • bita śmietana np. roślinna do dekoracji
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Solony karmel
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego można zastąpić tłustą śmietanką, jeśli takiej używasz
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
Kawa karmelowa
  • 4 łyżeczki kawy Inka karmelowa
  • 500-600 ml mleka np migdałowego, orzechowego lub krowiego jeśli używasz
  • bita śmietana np. roślinna do dekoracji
Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem
Sposób przygotowania
  1. Cukier wsypuję do szerokiego rondelka z grubym dnem i podgrzewam aż do rozpuszczenia na średnim ogniu. Nie mieszam, jedynie co jakiś czas ruszam garnkiem.
  2. Kiedy cukier się rozpuści dodaję masło, zmniejszam ogień i mieszam aż do połączenia. Dodaję śmietankę, sól i ekstrakt waniliowy. Gotuję całość kilka minut ciągle mieszając. Przelewam do słoiczka i odstawiam do wystudzenia.
  3. Kawę Inkę karmelową wsypuję do blendera, wlewam mleko i miksuję aż do połączenia. Można również rozpuścić kawę w ciepłym mleku i schłodzić.
  4. Przestudzonym karmelem dekoruję szklanki od wewnętrznej strony. Czekam kilka chwil i delikatnie wlewam kawę. Dekoruję ubitą śmietaną i dodatkową porcją karmelu na górze. Smacznego!

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

Kawa malowana solonym karmelem

kawa Inka malowana solonym karmelem

 

Wpis powstał we współpracy z marką Inka.


Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne desery i kawy:

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Obłędnie czekoladowe babeczki

Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Kawa Inka latte matcha

Wegańska kawa Inka z pomarańczą i kokosową pianką


(Visited 1 443 times, 7 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

  1. Karolinko ten przepis jest wspanialy pilam juz wodeczke ze slonym karmelem w Polanicy jadlam lody ze slonym karmelem a teraz bedzie uczta dzieki Tobie zrobie te przepyszna kawe dziekuje pozdrawiam zycze zdrowka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *