Z nadzieją, że pogoda w końcu się poprawi, zapraszam Was dziś na kawę na zimno. Karmelowa kawa Inka polana pysznym, domowym, solonym karmelem. Przepis jest bardzo prosty.
Wegański solony karmel
Solony karmel bardzo szybko i łatwo można zrobić w domu. Nawet wegańska jego wersja nie jest ani skomplikowana, ani czasochłonna.
Kawa, w malowanej takim pysznym solonym karmelem szklance, wygląda zjawiskowo. Spójrzcie sami, jak fajnie się prezentuje.
Karmelowe „mazy” utrzymują się na szklance spokojnie kilkanaście minut. Zrobienie zdjęć zajęło trochę czasu, a nawet nie musiałam się bardzo spieszyć, by zdążyć je sfotografować.
Karmelowa kawa na zimno
Do wykonania przepisu użyłam smakowej kawy Inka, którą bardzo lubią moje maluchy, czyli Inki o smaku karmelowym. Kawa Inka karmelowa idealnie pasuje do tego przepisu.
Dzieci nie mogły się doczekać, kiedy skończę robić zdjęcia i pozwolę im chwycić za słomki. 🙂
Z podanej ilości składników wyjdą Wam dwie duże szklanki kawy. Karmelu natomiast słoiczek o pojemności ok 250 ml. Resztę można przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni, a przed kolejnym użyciem znów podgrzać, by solony karmel wrócił do półpłynnej konsystencji.
Karmelowa kawa Inka z solonym karmelem
Składniki
Solony karmel
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 4 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego można zastąpić tłustą śmietanką, jeśli takiej używasz
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
Kawa karmelowa
- 4 łyżeczki kawy Inka karmelowa
- 500-600 ml mleka np migdałowego, orzechowego lub krowiego jeśli używasz
- bita śmietana np. roślinna do dekoracji
Wykonanie
- Cukier wsypuję do szerokiego rondelka z grubym dnem i podgrzewam aż do rozpuszczenia na średnim ogniu. Nie mieszam, jedynie co jakiś czas ruszam garnkiem.
- Kiedy cukier się rozpuści dodaję masło, zmniejszam ogień i mieszam aż do połączenia. Dodaję śmietankę, sól i ekstrakt waniliowy. Gotuję całość kilka minut ciągle mieszając. Przelewam do słoiczka i odstawiam do wystudzenia.
- Kawę Inkę karmelową wsypuję do blendera, wlewam mleko i miksuję aż do połączenia. Można również rozpuścić kawę w ciepłym mleku i schłodzić.
- Przestudzonym karmelem dekoruję szklanki od wewnętrznej strony. Czekam kilka chwil i delikatnie wlewam kawę. Dekoruję ubitą śmietaną i dodatkową porcją karmelu na górze. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Inka.
Wypróbuję na pewno 🙂 Ładne i smaczne!
Lepiej niż w kawiarni 🙂
Uwielbiam wszystko co karmelowy i karmelową Inkę też,skorzystam
Karolinko ten przepis jest wspanialy pilam juz wodeczke ze slonym karmelem w Polanicy jadlam lody ze slonym karmelem a teraz bedzie uczta dzieki Tobie zrobie te przepyszna kawe dziekuje pozdrawiam zycze zdrowka
Ta wódeczka mnie zaciekawiła 😉 po porodzie i karmieniu czyli za jakieś pewnie rok czy dwa, spróbuję cieszę się, że przepis się podoba! Dziękuję bardzo!
Świetna propozycja kawy na zimno 🙂
Dziękuję!