Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

Z nadzieją, że pogoda w końcu się poprawi, zapraszam Was dziś na kawę na zimno. Karmelowa kawa Inka polana pysznym, domowym, solonym karmelem. Przepis jest bardzo prosty. Kawa malowana solonym karmelem

Wegański solony karmel

Solony karmel bardzo szybko i łatwo można zrobić w domu. Nawet wegańska jego wersja nie jest ani skomplikowana, ani czasochłonna.

Kawa, w malowanej takim pysznym solonym karmelem szklance, wygląda zjawiskowo. Spójrzcie sami, jak fajnie się prezentuje.

Karmelowe „mazy” utrzymują się na szklance spokojnie kilkanaście minut. Zrobienie zdjęć zajęło trochę czasu, a nawet nie musiałam się bardzo spieszyć, by zdążyć je sfotografować.

Karmelowa kawa na zimno

Do wykonania przepisu użyłam smakowej kawy Inka, którą bardzo lubią moje maluchy, czyli Inki o smaku karmelowym. Kawa Inka karmelowa idealnie pasuje do tego przepisu.

Dzieci nie mogły się doczekać, kiedy skończę robić zdjęcia i pozwolę im chwycić za słomki. 🙂

Solony karmel przepis

Z podanej ilości składników wyjdą Wam dwie duże szklanki kawy. Karmelu natomiast słoiczek o pojemności ok 250 ml. Resztę można przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni, a przed kolejnym użyciem znów podgrzać, by solony karmel wrócił do półpłynnej konsystencji.

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

Karmelowa kawa Inka z solonym karmelem

Kategoria: Napoje, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 porcje
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Solony karmel

  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego można zastąpić tłustą śmietanką, jeśli takiej używasz
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie

Kawa karmelowa

  • 4 łyżeczki kawy Inka karmelowa
  • 500-600 ml mleka np migdałowego, orzechowego lub krowiego jeśli używasz
  • bita śmietana np. roślinna do dekoracji

Wykonanie

  • Cukier wsypuję do szerokiego rondelka z grubym dnem i podgrzewam aż do rozpuszczenia na średnim ogniu. Nie mieszam, jedynie co jakiś czas ruszam garnkiem.
  • Kiedy cukier się rozpuści dodaję masło, zmniejszam ogień i mieszam aż do połączenia. Dodaję śmietankę, sól i ekstrakt waniliowy. Gotuję całość kilka minut ciągle mieszając. Przelewam do słoiczka i odstawiam do wystudzenia.
  • Kawę Inkę karmelową wsypuję do blendera, wlewam mleko i miksuję aż do połączenia. Można również rozpuścić kawę w ciepłym mleku i schłodzić.
  • Przestudzonym karmelem dekoruję szklanki od wewnętrznej strony. Czekam kilka chwil i delikatnie wlewam kawę. Dekoruję ubitą śmietaną i dodatkową porcją karmelu na górze. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

Kawa malowana solonym karmelem

kawa Inka malowana solonym karmelem

 

Wpis powstał we współpracy z marką Inka.


Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne desery i kawy:

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Obłędnie czekoladowe babeczki

Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Kawa Inka latte matcha

Wegańska kawa Inka z pomarańczą i kokosową pianką

(Visited 2 080 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Karolinko ten przepis jest wspanialy pilam juz wodeczke ze slonym karmelem w Polanicy jadlam lody ze slonym karmelem a teraz bedzie uczta dzieki Tobie zrobie te przepyszna kawe dziekuje pozdrawiam zycze zdrowka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *