Kawa frappe migdałowo – waniliowa

kawa frappe migdałowo waniliowa

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa. Na szczęście to już ostatnia prosta. Termin porodu mamy ustalony (jeden z niewielu plusów cesarskiego cięcia 😉 ). Tak więc za tydzień mini Nicpoń powinien już być na świecie!

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa.

Wracając do kawy, Frappe to grecki sposób przygotowania mrożonej kawy. Oryginalnie robi się ją z kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i lodu, opcjonalnie można dodać mleko. Do jej przygotowania używa się specjalnego miksera do frappe. Ja zawsze radziłam sobie za pomocą zwykłego słoika. Taki sposób sprawdza się równie dobrze, a nie wymaga dodatkowego sprzętu w kuchni. Wymaga jedynie odrobiny energii z naszej strony.

Dziś chciałam i Wam pokazać jak zrobić przepyszną kawę frappe w wersji bez kofeiny, czyli z kawy Inka z dodatkiem domowego mleka migdałowego i wanilii.

Przepis jest bardzo prosty a taka kawa frappe jest po prostu niezastąpiona w taką upalną pogodę. Polecam serdecznie!

kawa mrożona frappe

Wydruk przepisu
Kawa frappe migdałowo – waniliowa
kawa frappe migdałowo waniliowa
Keyword Kawa
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
duża szklanka
Składniki
  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub erytrolu lub mniej w zależności od upodobań
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 200 ml domowego mleka migdałowego przepis znajdziesz poniżej *
  • 1 mała łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • kilka kostek lodu
  • mały szczelnie zamykany słoik
Keyword Kawa
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
duża szklanka
Składniki
  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub erytrolu lub mniej w zależności od upodobań
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 200 ml domowego mleka migdałowego przepis znajdziesz poniżej *
  • 1 mała łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • kilka kostek lodu
  • mały szczelnie zamykany słoik
kawa frappe migdałowo waniliowa
Sposób przygotowania
  1. Do słoika wsypuję kawę Inka, cukier i wodę. Zamykam słoik i mocno nim potrząsam przez około 1 minutę. Dodaję ekstrakt waniliowy i potrząsam jeszcze kilka razy.
  2. Do dużej szklanki wkładam kostki lodu. Wlewam kawową piankę, która powstała po potrząsaniu w słoiczku.
  3. Uzupełniam szklankę mlekiem migdałowym i podaję. Smacznego!
Pozostałe informacje

*Przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe mleko migdałowe

Prawda, że proste?

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Na pewno Wam się przyda w te nadchodzące dni. Podobno przed nami nowa fala upałów!

Wpis powstał we współpracy z marką Inka

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

(Visited 521 times, 1 visits today)
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *