Kawa frappe migdałowo – waniliowa

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa. kawa frappe migdałowo waniliowaNa szczęście to już ostatnia prosta. Termin porodu mamy ustalony (jeden z niewielu plusów cesarskiego cięcia 😉 ). Tak więc za tydzień mini Nicpoń powinien już być na świecie!

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa.

Wegańska kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa.

Wracając do kawy, Frappe to grecki sposób przygotowania mrożonej kawy. Oryginalnie robi się ją z kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i lodu, opcjonalnie można dodać mleko. Do jej przygotowania używa się specjalnego miksera do frappe. Ja zawsze radziłam sobie za pomocą zwykłego słoika. Taki sposób sprawdza się równie dobrze, a nie wymaga dodatkowego sprzętu w kuchni. Wymaga jedynie odrobiny energii z naszej strony.

Dziś chciałam i Wam pokazać jak zrobić przepyszną kawę frappe w wersji bez kofeiny, czyli z kawy Inka z dodatkiem domowego mleka migdałowego i wanilii.

Przepis jest bardzo prosty a taka kawa frappe jest po prostu niezastąpiona w taką upalną pogodę. Polecam serdecznie!

kawa mrożona frappe

kawa frappe migdałowo waniliowa

Kawa frappe migdałowo – waniliowa

Kategoria: Napoje, Wegańskie
Keyword: Kawa
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża szklanka
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub erytrolu lub mniej w zależności od upodobań
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 200 ml domowego mleka migdałowego przepis znajdziesz poniżej *
  • 1 mała łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • kilka kostek lodu
  • mały szczelnie zamykany słoik

Wykonanie

  • Do słoika wsypuję kawę Inka, cukier i wodę. Zamykam słoik i mocno nim potrząsam przez około 1 minutę. Dodaję ekstrakt waniliowy i potrząsam jeszcze kilka razy.
  • Do dużej szklanki wkładam kostki lodu. Wlewam kawową piankę, która powstała po potrząsaniu w słoiczku.
  • Uzupełniam szklankę mlekiem migdałowym i podaję. Smacznego!

Notes

*Przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Prawda, że proste?

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Na pewno Wam się przyda w te nadchodzące dni. Podobno przed nami nowa fala upałów!

Wpis powstał we współpracy z marką Inka

(Visited 767 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *