Kawa frappe migdałowo – waniliowa

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa. kawa frappe migdałowo waniliowaNa szczęście to już ostatnia prosta. Termin porodu mamy ustalony (jeden z niewielu plusów cesarskiego cięcia 😉 ). Tak więc za tydzień mini Nicpoń powinien już być na świecie!

Ostatnie upalne dni dały mi się we znaki. Życie ratuje mi jedynie kawa mrożona. Mogłabym się żywić tylko taką kawą. Najlepsza, najprostsza i najpyszniejsza kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa.

Wegańska kawa frappe migdałowo ‒ waniliowa.

Wracając do kawy, Frappe to grecki sposób przygotowania mrożonej kawy. Oryginalnie robi się ją z kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i lodu, opcjonalnie można dodać mleko. Do jej przygotowania używa się specjalnego miksera do frappe. Ja zawsze radziłam sobie za pomocą zwykłego słoika. Taki sposób sprawdza się równie dobrze, a nie wymaga dodatkowego sprzętu w kuchni. Wymaga jedynie odrobiny energii z naszej strony.

Dziś chciałam i Wam pokazać jak zrobić przepyszną kawę frappe w wersji bez kofeiny, czyli z kawy Inka z dodatkiem domowego mleka migdałowego i wanilii.

Przepis jest bardzo prosty a taka kawa frappe jest po prostu niezastąpiona w taką upalną pogodę. Polecam serdecznie!

kawa mrożona frappe

kawa frappe migdałowo waniliowa

Kawa frappe migdałowo – waniliowa

Kategoria: Napoje, Wegańskie
Keyword: Kawa
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża szklanka
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub erytrolu lub mniej w zależności od upodobań
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 200 ml domowego mleka migdałowego przepis znajdziesz poniżej *
  • 1 mała łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • kilka kostek lodu
  • mały szczelnie zamykany słoik

Wykonanie

  • Do słoika wsypuję kawę Inka, cukier i wodę. Zamykam słoik i mocno nim potrząsam przez około 1 minutę. Dodaję ekstrakt waniliowy i potrząsam jeszcze kilka razy.
  • Do dużej szklanki wkładam kostki lodu. Wlewam kawową piankę, która powstała po potrząsaniu w słoiczku.
  • Uzupełniam szklankę mlekiem migdałowym i podaję. Smacznego!

Notes

*Przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Prawda, że proste?

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Na pewno Wam się przyda w te nadchodzące dni. Podobno przed nami nowa fala upałów!

Wpis powstał we współpracy z marką Inka

(Visited 579 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *