Ten przepis to po prostu sztos! Ta tarta bezglutenowa z wegańskim labneh i morelami pysznie karmelizowanymi podbije wasze serca, jestem tego pewna!
Kiedy planowałam ten przepis na tartę bezglutenową, byłam pewna, że chcę wykorzystać wegański labneh z poprzedniego wpisu. Na słodki labneh planowałam dać pyszne, karmelizowane morele pieczone z rozmarynem. Nie byłam jednak zdecydowana, jaki zrobić spód.
Wybierałam między pieczonym spodem z tej tarty rustykalnej z rabarbarem a spodem bez pieczenia z tego przepisu na tartę jagodową.
W końcu zdecydowałam się na tę bez pieczenia. Wyszło przepysznie! Co nie zmienia faktu, że następnym razem spróbuję pieczonej wersji. Wtedy ocenię i dam Wam znać.
Tymczasem zapraszam was do wypróbowania tego prostego przepisu.
Tarta bezglutenowa i wegańska z serem z jogurtu — labneh i morelami
Aby wykonać taką tartę bezglutenową z wegańskim labneh i morelami, musicie kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w jogurty roślinne. Ja kupuję kokosowe jogurty marki Pilos. Z tych jogurtów trzeba zrobić wegański ser z jogurtu i taki serek właśnie nałożyć na spód tarty. Musimy więc zaplanować wykonanie przepisu z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Kiedy jednak mamy już serek gotowy, całość zajmuje niewiele czasu. Spód jest zmiksowany z różnych nasion i płatków, na to serek z jogurtów. Na górę układamy upieczone wcześniej morelki i mamy pyszny deser, który zachwyci każdego i wyglądem i smakiem.
Tarta bezglutenowa
Składniki
Spód tarty bezglutenowej
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka migdałów
- ½ szklanki orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
- ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
- 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
- szczypta soli
Masa serowa wegańska
- Wegański labneh z ok 600-650g jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny (jeśli nie był dodany do labneh wcześniej)
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub innego roślinnego
- ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego/ziarenek półówki laski wanilii
Karmelizowane morele z rozmarynem
- 6 moreli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
- 1 łyżka syropu z agawy/roślinnego/cukru kokosowego
- gałązka rozmarynu
Wykonanie
- Wszystkie składniki na spód miksuję w malakserze na klejącą masę. Przekładam na spód formy (można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą) i dociskam.
- Do wegańskiego labneh dodaję 1 łyżeczkę syropu z agawy, sok z cytryny i wanilię. Wykładam ser na spód i wstawiam do lodówki na minimum godzinę
- Morele myję, kroję na ósenki. Wkładam do naczynia do zapiekania. Posypuję cukrem lub polewam syropem, dodaje olej kokosowy. Mieszam, by morele były całe oblepione tłuszczem i cukrem
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę ok 15-20 minut, aż morele zmiękną i skarmelizują się, ale pozostaną w całości.
- Z formy wyjmuję spód z serem. Wykładam na talerz. Na ser układam przestudzone morele i polewam sokiem z ich pieczenia.
- Całość dekoruję świeżym rozmarynem i podaję od razu po przygotowaniu.
- Smacznego!
Notes
_______________________________________________________________________________
Osobiście normalnie jadam gluten. Nie mam żadnej nietolerancji, ale czasami sięgam po przepisy bezglutenowe, wegańskie czy wegetariańskie czysto z ciekawości 😉 Ten przepis należy do grona przepisów, które absolutnie mnie ciekawią 😀 Na pewno wypróbuję tę tartę na swojej rodzinie i coś czuję, że zagości ona u nas na stałe. Z resztą jak wiele innych niestandardowych przepisów.
Nie wiem który przepis bardziej przypadł mi do gustu czy na serek czy na tartę 🙂
Serek robiłem tydzień temu i szybko okazało się, że zrobiłem za mało, bo zniknął dosłownie w kilka minut. Jako, że miałem na oku również przepis na tę tartę musiałem serek zrobić jeszcze raz 😀
Wczoraj powstała tarta i była przepyszna. Połączenie tego serka z morelami to naprawdę strzał w 10!
Polecam przepis każdemu nie tylko bezglutenowcom i weganom! Musicie spróbować.
Bardzo serdecznie dziękuję za komentarz! Cieszę się że smakuje 🙂
Akurat tutaj to nie tylko tarta jest sztosem! Pomysł sztos, wykonanie sztos i zdjęcia sztos. Całość wygląda przepysznie słodko i uwielbiamy takie połączenia. 🙂