Tarta bezglutenowa z wegańskim labneh i morelami z rozmarynem

Ten przepis to po prostu sztos! Ta tarta bezglutenowa z wegańskim labneh i morelami pysznie karmelizowanymi podbije wasze serca, jestem tego pewna! Tarta bezglutenowa z wegańskim serem labneh i morelami

Kiedy planowałam ten przepis na tartę bezglutenową, byłam pewna, że chcę wykorzystać wegański labneh z poprzedniego wpisu. Na słodki labneh planowałam dać pyszne, karmelizowane morele pieczone z rozmarynem. Nie byłam jednak zdecydowana, jaki zrobić spód.

Wybierałam między pieczonym spodem z tej tarty rustykalnej z rabarbarem a spodem bez pieczenia z tego przepisu na tartę jagodową.

W końcu zdecydowałam się na tę bez pieczenia. Wyszło przepysznie! Co nie zmienia faktu, że następnym razem spróbuję pieczonej wersji. Wtedy ocenię i dam Wam znać.

Tymczasem zapraszam was do wypróbowania tego prostego przepisu.

Tarta bezglutenowa z wegańskim serem labneh i morelami

Tarta bezglutenowa i wegańska z serem z jogurtu — labneh i morelami

Aby wykonać taką tartę bezglutenową z wegańskim labneh i morelami, musicie kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w jogurty roślinne. Ja kupuję kokosowe jogurty marki Pilos. Z tych jogurtów trzeba zrobić wegański ser z jogurtu i taki serek właśnie nałożyć na spód tarty. Musimy więc zaplanować wykonanie przepisu z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Kiedy jednak mamy już serek gotowy, całość zajmuje niewiele czasu. Spód jest zmiksowany z różnych nasion i płatków, na to serek z jogurtów. Na górę układamy upieczone wcześniej morelki i mamy pyszny deser, który zachwyci każdego i wyglądem i smakiem.

Tarta bezglutenowa z wegańskim serem labneh i morelami

Tarta bezglutenowa

z wegańskim labneh i morelami z rozmarynem
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe, Wegański ser
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na tartę lub 3 o śr. ok 12 cm
Przygotowanie 30 min.
Czas oczekiwania 2 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód tarty bezglutenowej

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
  • 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
  • szczypta soli

Masa serowa wegańska

  • Wegański labneh z ok 600-650g jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny (jeśli nie był dodany do labneh wcześniej)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub innego roślinnego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego/ziarenek półówki laski wanilii

Karmelizowane morele z rozmarynem

  • 6 moreli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
  • 1 łyżka syropu z agawy/roślinnego/cukru kokosowego
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na spód miksuję w malakserze na klejącą masę.
    Przekładam na spód formy (można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą) i dociskam.
  • Do wegańskiego labneh dodaję 1 łyżeczkę syropu z agawy, sok z cytryny i wanilię. Wykładam ser na spód i wstawiam do lodówki na minimum godzinę
  • Morele myję, kroję na ósenki. Wkładam do naczynia do zapiekania. Posypuję cukrem lub polewam syropem, dodaje olej kokosowy. Mieszam, by morele były całe oblepione tłuszczem i cukrem
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę ok 15-20 minut, aż morele zmiękną i skarmelizują się, ale pozostaną w całości.
  • Z formy wyjmuję spód z serem. Wykładam na talerz. Na ser układam przestudzone morele i polewam sokiem z ich pieczenia.
  • Całość dekoruję świeżym rozmarynem i podaję od razu po przygotowaniu.
  • Smacznego!

Notes

Przepis na wegański labneh - wegański ser z jogurtu - labneh
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Tarta bezglutenowa z wegańskim serem labneh i morelami

_______________________________________________________________________________

Zapisz się na listę oczekujących na mój mini kurs z hodowania zakwasu i pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie! Jeśli zapiszesz się już teraz, otrzymasz bonusowy e-book z przepisami na różne dania na zakwasie!

Dieta bezglutenowa

(Visited 1 909 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 4 komentarzy

  1. Marta

    Osobiście normalnie jadam gluten. Nie mam żadnej nietolerancji, ale czasami sięgam po przepisy bezglutenowe, wegańskie czy wegetariańskie czysto z ciekawości 😉 Ten przepis należy do grona przepisów, które absolutnie mnie ciekawią 😀 Na pewno wypróbuję tę tartę na swojej rodzinie i coś czuję, że zagości ona u nas na stałe. Z resztą jak wiele innych niestandardowych przepisów.

  2. Olek

    Nie wiem który przepis bardziej przypadł mi do gustu czy na serek czy na tartę 🙂
    Serek robiłem tydzień temu i szybko okazało się, że zrobiłem za mało, bo zniknął dosłownie w kilka minut. Jako, że miałem na oku również przepis na tę tartę musiałem serek zrobić jeszcze raz 😀
    Wczoraj powstała tarta i była przepyszna. Połączenie tego serka z morelami to naprawdę strzał w 10!
    Polecam przepis każdemu nie tylko bezglutenowcom i weganom! Musicie spróbować.

  3. CookUp

    Akurat tutaj to nie tylko tarta jest sztosem! Pomysł sztos, wykonanie sztos i zdjęcia sztos. Całość wygląda przepysznie słodko i uwielbiamy takie połączenia. 🙂