You are currently viewing Tort bez mleka z kremem budyniowym i owocami
Tort bez mleka z kremem budyniowym i owocami

W czerwcu mój najmłodszy Nicpoń świętował swój pierwszy ROK. Z tej okazji zrobiłam tort, którego solenizant mógłby spróbować. Musiał być koniecznie bez mleka. Długo myślałam nad tym jaki tort bez mleka zrobić. Postanowiłam tym razem zrobić tort bez mleka z kremem budyniowym i owocami.

tort bez mleka z masą budyniową i owocami

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  1. Jak upiec pyszny tort bez mleka z kremem budyniowym i owocami,
  2. W jaki sposób uniknąć ryzyka zwarzenia się masy budyniowej,
  3. Jak uratować zwarzony krem budyniowy.

Jak upiec tort bez mleka z kremem budyniowym dla alergika

Tort z kremem budyniowym to świetna alternatywa dla najbardziej popularnych tortów dla alergika, czyli ze śmietaną z mleka kokosowego, jak w tym przepisie na mój tort na mące kasztanowej

Torcik smakował zupełnie identycznie jak tradycyjny budyniowy tort. Masa budyniowa na mleku roślinnym i margarynie bez mleka niczym się nie różniła od zwykłej, na mleku krowim. Delikatnie słodka masa, puszysty biszkopt, kwaskowata konfitura porzeczkowa i świeże owoce razem smakowały nieziemsko.

Najważniejsze, że solenizant pochłonął swój kawałek w mig, a goście byli zaskoczeni, że nie ma tam mleka.

tort bez mleka z masą budyniową i owocami

Szukasz tortu dla alergika z alergią na mleko krowie? Ten tort jest dla Ciebie idealny!

Jeśli dodatkowo nie możesz również jajek i/lub glutenu, to pod przepisem na tort bez mleka, znajdziesz odnośniki do biszkoptów bez jajek i bez glutenu.

Teraz już myślę, że każdy znajdzie na moim blogu opcję na urodzinowy tort na każdy rodzaj diety eliminacyjnej. Na końcu podałam Wam linki do wszystkich tortów, jakie możecie tutaj znaleźć. Do wyboru, do koloru!

Przepis na biszkopt zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.

tort bez mleka z masą budyniową i owocami

Tort bez mleka z kremem budyniowym i owocami

Idealny tort urodzinowy dla alergika
Kategoria: Desery, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duży tort o śr. 25cm
Przygotowanie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Składniki na 2 biszkopty (do podziału na pół każdy)

  • 10 jajek o temperaturze pokojowej
  • szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • szklanki mąki pszennej tortowej

Masa budyniowa

  • 4 opakowania budyniu waniliowego w proszku każde opakowanie po 40g
  • 1,4 litra mleka roślinnego
  • 6 łyżek cukru
  • 400 g masła/margaryny bezmlecznej np. Alsan Bio

Dodatki

  • 125 ml konfitury porzeczkowej lub z innych kwaśnych owoców
  • 1 szklanka wody z sokiem z cytryny do nasączenia
  • truskawki i inne owoce do udekorowania

Wykonanie

  • Z podanych składników pieczemy 2 biszkopty o śr. 25 cm, które podzielimy na pół.
    Możesz użyć mniejszej blaszki i upiec jeden do podziału na 3 placki.
    Jeśli masz dwie blachy i możesz je równocześnie upiec, to możesz przygotować od razu całe ciasto, a jeśli będziesz piec oddzielnie, musisz podzielić składniki na pół i upiec dwa biszkopty z 5 jaj, czyli tak jak poniżej:
  • Piekarnik rozgrzewam do 170 °C
  • Z 5 jajek oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję małymi porcjami ¾ szklanki cukru, po każdej porcji ubijam chwilę, by dać mu szansę się rozpuścić.
  • Kiedy cały cukier jest już wymieszany, dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej.
  • Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki (¼ ziemniaczanej i ¾ pszennej) i delikatnie mieszam.
  • Przelewam masę do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy)
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy. Wyjęty z piekarnika upuszczam w blaszce z wysokości ok 40 cm na podłogę (wtedy biszkopt nie opadnie).
    Odstawiamy do wystudzenia. Analogicznie przygotowuję drugo biszkopt.
    Wystudzone biszkopty wyjmuję z formy i układam do góry "nogami" na blacie.

Masa budyniowa

  • Z podanej ilości mleka roślinnego odlewam szklankę. Resztę przelewam do garnka i podgrzewam. W odlanej części rozpuszczam budynie i dodaję cukier. Mieszam.
  • Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszam gaz i wlewam mieszankę budyniu i szybko mieszam, aż zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
  • Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Miksuje, aż będzie jasne i puszyste.
  • Powoli, małymi porcjami dodaję budyń. UWAGA: Budyń musi być dokładnie w tej samej temperaturze, co masło gdyż inaczej masa się zwarzy (będzie rzadka i nie połączy się).
  • Przestudzone blaty biszkoptów podziel na placki.
  • Układam najpierw dolny placek, nasączam wodą z cytryną i nakładam warstwę konfitury porzeczkowej. Na to nakładam warstwę kremu i przykrywam drugim plackiem biszkoptu.
    Znów nasączam i nakładam krem. W krem wciskam pokrojone w plasterki truskawek.
    Przykrywam kolejnym plackiem. Znów nasączam i nakładam krem i truskawki. Na to nakładamy ostatni placek biszkoptu, nasączam i wykańczam resztą kremu. Na górę układam owoce, polewam konfiturą i dekoruję świeżymi listkami mięty.
    Jeśli konfitura jest zbyt sztywna, można ją trochę podgrzać i upłynnić.
  • Gotowy tort schłodzić w lodówce.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jak zrobić idealną masę budyniową i jak uratować zwarzony krem?

Mówiąc szczerze, każdemu może się zdarzyć, że masa budyniowa się zwarzy. Nie jest o to trudno.

Krem na torcie ze zdjęcia był zwarzony. Możecie sobie wyobrazić, jaka byłam zła. Na szczęście można taki krem uratować. Za chwilę poznacie moje dwie metody, ale zanim o tym, kilka wskazówek, jakich błędów nie popełnić, by krem budyniowy się nie zwarzył.

Aby uniknąć ryzyka zwarzenia masy budyniowej, musimy pilnować kilku rzeczy:

  1. Masło czy margaryna muszą mieć taką samą temperaturę jak budyń, najlepiej temperaturę pokojową.
  2. Ważne, by masło w sposób naturalny osiągnęło temperaturę pokojową, więc nie możemy go podgrzewać. To samo budyń musi naturalnie się wystudzić, nie możemy go schładzać w lodówce.
  3. Budyń dodajemy do ubitego masła bardzo powoli, małymi porcjami. Po każdym dodaniu dokładnie ubijać, by wszystko się połączyło.
  4. Nie spieszmy się. Pośpiech sprawi, że masa budyniowa może się nie udać i nie połączyć jak powinna. Z drugiej strony jednak nie możemy też tego robić zbyt długo.

A co, jeśli budyniowa masa się zwarzy?

Wtedy sięgam po sprawdzone sposoby na uratowanie masy budyniowej.

  • Pierwsze, czego próbuję to podgrzanie masy i ubijanie dalej. Można to zrobić, podgrzewając masę przez 10 sekund w mikrofalówce lub nad garnkiem z gorącą wodą. Podgrzewamy dosłownie chwilę, bo jeśli masło/margaryna w kremie się rozpuści, będzie jeszcze gorzej!

Wtedy pozostaje nam drugi sposób:

  • Biorę ok. 50 g nowego masła/margaryny o temperaturze pokojowej i ubijam, aż stanie się puszyste. Dodaję do niego po 1 łyżeczce zwarzonej masy i ubijam. Tutaj już totalnie musimy być ostrożni i nie spieszyć się z dodaniem kolejnej porcji masy.

W ten właśnie sposób uratowałam krem ze zdjęcia.

A wy, macie jakieś inne super sposoby na uratowanie zwarzonego kremu budyniowego? Zdarzyła wam się taka wpadka?

 

Tutaj znajdziesz przepisy na biszkopt bez jajek, mleka i/lub glutenu, którymi możesz zastąpić tradycyjny biszkopt w przepisie oraz inne przepisy na torty:

 

(Visited 65 251 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Paulina

    na jakim mleku roślinnym robiła Pani krem?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      najczęściej używam owsianego lub migdałowego. Krem robiłam już i na jednym i na drugim.

  2. Monika

    A można jakoś uzyskać czekoladową masę budyniowa? Dodać kakao czy może rozpuszczona czekoladę?
    Planuje upiec tort dla dzieciaków a niestety nie chcą jeść owoców w cieście

    1. Awatar użytkownika

      Można dodać kakao na etapie przygotowania budyniu. Dodałabym 1 łyżkę lub trochę więcej do mleka.

  3. Justyna

    Bardzo dużo masy wychodzi z tego przepisu, bardzo dużo mi jej zostało. Czy mogę ją zamrozić? Jest bez dodatku jajek i z tego co się orientuję masy na bazie masła można mrozic

  4. AS

    co można dodać zamiast maki ziemniaczanej ?
    ryżowa niestety tez odpada.

    tapioka lub kukurydziana może ?

  5. Agnieszka

    A co zrobić, jeśli krem budyniowy wyszedł za rzadki? Nie wyszedł na tyle zwarty, abym mogła położyć go grubszą warstwą, a nie tylko posmarować blat. Pobyt w lodówce tego nie zmienił. Zrobiłam pół na pół z masła klarowanego i roślinnego, czy to może być powód?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że może sam budyń był zbyt rzadki i po połączeniu z masłem nie był dostatecznie gęsty. W takim przypadku trzeba dodać więcej masła/margaryny. Najpierw zmiksować te masło i dodawać po trochę tej rzadszej masy. 🙂

  6. Marta

    Czy budyń ma być bez dodatku cukru? 🙂
    Jest może jakiś sprawdzony bez dopisku “może zawierać mleko”?
    Przepis super, muszę go wypróbować na biszkopcie z aquafaby i możliwe, że będzie ten torcik na roczku córki 🙂
    Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja używam budyniu bez cukru i podczas przygotowania dosłodziłam. Niestety nie znam takich budyniów bez wzmianki że mogą zawierać mleko. Ja w sumie nie muszę aż tak uważać.

  7. Delektujemy

    5 stars
    Dzięki za pomysł na super tort! U mnie niestety też musi być bez mleka i po dłuższym poszukiwaniu inspiracji, w tym roku padło na Twój przepis. Przyznaję, że to był trafiony wybór, a najbardziej cieszy fakt, że w 100% zadowolił mojego synka:*

Dodaj komentarz

Recipe Rating