Zapraszam Was na nowy przepis na tort. Wegański i bezglutenowy tort na biszkopcie z mąki kasztanowej z truskawkowo-kokosowym kremem.
Nie wiem, czy w aktualnej sytuacji potrzebujecie przepisu na wegański tort bezglutenowy, czy w ogóle na torty. Sytuacja z epidemią nie sprzyja, a nawet zakazuje wszelkich spotkań w większym gronie. Jeśli jednak akurat w tym czasie urodziny ma Twój mały alergik, może akurat tak jak ja, będziesz dla niego piekła tort.
Tak się składa, że i ja i synek mamy urodziny w marcu. Zawsze świętowaliśmy wspólnie, zapraszając całą rodzinę do siebie. Zastanawiam się, kiedy wrócą takie czasy, że spokojnie będzie można się spotkać w większym gronie. Kiedy będziemy mogli znów wspólnie wszyscy świętować i spotykać się bez obaw o zdrowie bliskich i nasze? Ten cały koronawirus pokrzyżował nasze plany, ale postanowiliśmy się nie poddać i zrobić mini imprezkę, by synek mógł mieć frajdę z tego dnia.
Zrobiłam torcik, kupiliśmy prezent i świętowaliśmy to na tyle, ile mogliśmy sobie teraz pozwolić. Na szczęście mój już ośmiolatek był usatysfakcjonowany, wdzięczny i bardzo zadowolony.
Wegański tort bezglutenowy
Zrobiłam prosty tort bezglutenowy na mące kasztanowej z dodatkiem mąki sorgo i kokosowej. Krem przygotowałam z mleczka kokosowego i truskawek. Całość ozdobiłam owocami i prażonymi płatkami kokosa. Moje umiejętności ozdabiania tortów niestety się nie poprawiły. 😉 Cóż, może kiedyś wybiorę się na jakiś kurs w tym zakresie i się tego w końcu nauczę. 😀
Na szczęście tort nadrabia smakiem. Jest wilgotny, mięciutki i delikatny. Biszkopt nie jest ani suchy, ani piaskowy. Razem z tym kremem tworzą lekki i delikatny torcik. Idealny na urodziny dla małego i dużego alergika.
To mój pierwszy raz z mąką kasztanową. Muszę przyznać, że zaintrygowała mnie i muszę zamówić jej większą ilość do różnych eksperymentów. Mała paczuszka, którą jakiś czas temu kupiłam, została w całości wykorzystana do tego tortu. Biszkopt na niej wyszedł znakomicie. Choć ten biszkopt bez jajek z aquafaby też jest pyszny i puszysty. Długo się zastanawiałam czy nie zrobić tego tortu na biszkopcie z aquafaby właśnie. Jednak mając w domu niemowlaka i działając z tortem wtedy, kiedy mały śpi, zależało mi na tym nie hałasować mikserem. Biszkopt kasztanowy z tego przepisu na bezglutenowy i wegański tort wystarczy po prostu wymieszać. To jest jego ogromny plus!
Tort bezglutenowy i wegański
Składniki
- 2½ szklanki mąki kasztanowej
- 1 szklanka mąki z sorgo
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ szklanki cukru kokosowego, erytrolu, cukru lub innego słodzika
- 2 łyżeczki łupin babki jajowatej można zamienić na mielone siemię lniane
- 1 szczypta soli
- ¼ szklanka oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2-2½ szklanki wody lub mleka roślinnego
Krem do tortu
- 2 puszki mleka kokosowego np. Vitasia z Lidla (zawiera dużo gęstej śmietanki)
- 2 łyżeczki cukru lub innego słodzika
- 250 g truskawek
- 1 opakowanie śmietanfix bezglutenowy
Wykonanie
- Mąki przesiewam przez sito. Dodaję sól, sodę, cukier, łuski babki jajowatej i mieszam.
- Dodaję olej i mleko. Mieszam do połączenia składników. Dodaję ocet i mieszam dalej.
- Ciasto wlewam do dwóch foremek o średnicy 20 cm. wyłożonych na dnie papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika na ok. 30 minut.
- W czasie studzenia blatów, zabieram się za krem.
Krem truskawkowy
- 4 truskawki miksuję na gładko. Odstawiam na bok.
- Z puszek mleka kokosowego wyjmuję tylko stałą część. Ubijam z cukrem, aż masa stanie się trochę bardziej puszysta i pozbawiona grudek.
- Połowę masy przekładam do innej miski i chowam do lodówki.
- Do pozostałej masy dodaję 2/3 musu z truskawek. Mieszam. Dodaję śmietanfix i miksuję do połączenia i zgęstnienia masy.
Składanie tortu
- Pierwszy blat układam na tortownicy. Pozostałą część musu truskawkowego rozrzedzam ¼ szklanki wody. Nasączam tym blat.
- Nakładam truskawkowy krem i przykrywam drugim blatem.
- Na górę i boki nakładam krem kokosowy.
- Zdobię świeżymi truskawkami, borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.
- Tort wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Smacznego!
Video
Notes
EDIT: Przepis zawierał błąd w ilości płynu. Zamiast 1 i 1/4 szklanki wody lub mleka ma być 2-2 i 1/2 szklanki mleka lub wody. Błąd został poprawiony, więc teraz już nie powinno być żadnych problemów. 🙂
Przepis na krem (u mnie zamiast truskawek borówki) wykorzystałam jako tynk do tortu. Wyszedł super, dwukolorowy fioletowo biały, bardzo smaczny, lekki, lepszy od ganache bo nie zamulający. Będzie wykorzystywany ponownie kusi mnie wypróbować też biszkopt, pewnie już niedługo na razie testowałam piernikowy z bezglutenowego jadła i jestem bardzo zadowolona. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia bo jestem z niego dumna jestem noga z ozdabiania, ale obrotowa patera, folia rantowa i skrobka tak ułatwiają pracę, że torty wychodzą równe, warstwy idealne, łatwiej wykończyć torcik i o niebo lepiej się prezentuje
Mozna dodac bialka jaj zamiast tej zalewy? jesli tak to ile?? i czy z dodaniem mąki ziemniaczanej wtesy wyjdzie bita smietana ?
czy można pominąć cukier? ewentualnie dodać daktyle?
Można pominąć lub dolac syropu daktylowego
A czy przypadkiem w składnikach powinno być 2x tyle mleka/wody? Na filmiku robisz tort z połowy składników a dodajesz 1 i 1/4 szklanki mleka. Czyli przy zwiększonej ilości składników byłoby 2 i 1/2 szklanki.
Rzeczywiście, masz rację. Już poprawiłam
Widzę, że wpis z zeszłego roku ale dla mnie jak najbardziej na czasie, w przepisie jest 2,5 szklanki mąki, jednak na filmiku tylko 1,5? I czy mogę go zrobić na mące pszennej, czy kasztanowa ma inne właściwości?
Na filmiku robię z połowy porcji. Jeśli nie musi być bezglutenowe to można dać pszenną, zamiast kasztanowej i skrobi.
Czy na pewno tutaj jest wszystko ok z proporcjami? Przy tej ilości mąki mi również wyszła masa gęsta jak na ciasto kruche. W przepisie jest podane 2,5 szklanki mąki kasztanowej, ale na wideo dodawane jest 1,5?
Bardzo czekałam na ten tort i dziś go upiekłam. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto z tych proporcji wyszło mi okrutnie gęste, dodałam wody do odpowiedniej konsystencji. Blaty wyszły zbite, nie wyrosły. Po złożeniu tort jest gorzki 🙁 Jakieś przypuszczenia co mogło pójść nie tak? Tort z pianką na biszkopcie bananowym wyszedł mi pierwszorzędnie, a tu ręce mi opadły 🙁
Czy na pewno dodałaś wszystkie składniki? Za odpowiednie wyrośnięcie odpowiada soda z octem. Był ocet dodany na pewno?
Czy zamiast Smietanfix mozna po prostu dodać skrobię i cukier? bo ten produkt ma to właśnie w składzie 🙂
Tak, myślę że też zadziała 🙂
Czy ten śmietanofix jest konieczna?
Zamiast tego można dać ostudzoną galaretke, zrobiona w mniejszej ilości wody. Potrzebne jest cos, co zagęści masę
Hej, a czym zastąpić smietan-fix? Obawiam się stosować przetworzonych produktów…
Śmietan fix to w sumie skrobia ziemniaczana z glukozą. Można dać zamiast tego skrobię właśnie.
Czym mogę zastąpić mąkę kokosową?
Możesz ją pominąć ale wtedy dodaj mniej wody lub mleka roślinnego. Myślę że tak 3/4 szklanki i ewentualnie dolewaj by uzyskać konsystencję jak na filmiku.
A Kasztanową można zastąpić ?
Myślę, że można ją zastąpić mąką migdałową. Podejrzewam, że z innych mąk jak np. sorgo, gryczana, ryżowa też się uda. 🙂
Uwielbiam mąkę kasztanową, do tej pory robiłam na niej naleśniki 🙂 Mam jednak pytanko, na jaką mąkę najlepiej zamienić mąkę sorgo? Nie mam takiej w swoich zapasach.
Można dać ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub owsianą.