Wegański tort bezglutenowy na mące kasztanowej

Zapraszam Was na nowy przepis na tort. Wegański i bezglutenowy tort na biszkopcie z mąki kasztanowej z truskawkowo-kokosowym kremem.

Wegański-tort-bezglutenowy

 

Nie wiem, czy w aktualnej sytuacji potrzebujecie przepisu na wegański tort bezglutenowy, czy w ogóle na torty. Sytuacja z epidemią nie sprzyja, a nawet zakazuje wszelkich spotkań w większym gronie. Jeśli jednak akurat w tym czasie urodziny ma Twój mały alergik, może akurat tak jak ja, będziesz dla niego piekła tort.

Tak się składa, że i ja i synek mamy urodziny w marcu. Zawsze świętowaliśmy wspólnie, zapraszając całą rodzinę do siebie. Zastanawiam się, kiedy wrócą takie czasy, że spokojnie będzie można się spotkać w większym gronie. Kiedy będziemy mogli znów wspólnie wszyscy świętować i spotykać się bez obaw o zdrowie bliskich i nasze? Ten cały koronawirus pokrzyżował nasze plany, ale postanowiliśmy się nie poddać i zrobić mini imprezkę, by synek mógł mieć frajdę z tego dnia.

Zrobiłam torcik, kupiliśmy prezent i świętowaliśmy to na tyle, ile mogliśmy sobie teraz pozwolić. Na szczęście mój już ośmiolatek był usatysfakcjonowany, wdzięczny i bardzo zadowolony.

Wegański tort bezglutenowy

Zrobiłam prosty tort bezglutenowy na mące kasztanowej z dodatkiem mąki sorgo i kokosowej. Krem przygotowałam z mleczka kokosowego i truskawek. Całość ozdobiłam owocami i prażonymi płatkami kokosa. Moje umiejętności ozdabiania tortów niestety się nie poprawiły. 😉 Cóż, może kiedyś wybiorę się na jakiś kurs w tym zakresie i się tego w końcu nauczę. 😀

Wegański-tort-bezglutenowy przekrój

Na szczęście tort nadrabia smakiem. Jest wilgotny, mięciutki i delikatny. Biszkopt nie jest ani suchy, ani piaskowy. Razem z tym kremem tworzą lekki i delikatny torcik. Idealny na urodziny dla małego i dużego alergika.

To mój pierwszy raz z mąką kasztanową. Muszę przyznać, że zaintrygowała mnie i muszę zamówić jej większą ilość do różnych eksperymentów. Mała paczuszka, którą jakiś czas temu kupiłam, została w całości wykorzystana do tego tortu. Biszkopt na niej wyszedł znakomicie. Choć ten biszkopt bez jajek z aquafaby też jest pyszny i puszysty. Długo się zastanawiałam czy nie zrobić tego tortu na biszkopcie z aquafaby właśnie. Jednak mając w domu niemowlaka i działając z tortem wtedy, kiedy mały śpi, zależało mi na tym nie hałasować mikserem. Biszkopt kasztanowy z tego przepisu na bezglutenowy i wegański tort wystarczy po prostu wymieszać. To jest jego ogromny plus!

Wegański-tort-bezglutenowy

Tort bezglutenowy i wegański

Pyszny i bardzo prosty tort dla alergika
Kategoria: Desery
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tort o średnicy ok 20 cm.
Drukuj Zapisz

Składniki

Krem do tortu

  • 2 puszki mleka kokosowego np. Vitasia z Lidla (zawiera dużo gęstej śmietanki)
  • 2 łyżeczki cukru lub innego słodzika
  • 250 g truskawek
  • 1 opakowanie śmietanfix bezglutenowy

Wykonanie

  • Mąki przesiewam przez sito. Dodaję sól, sodę, cukier, łuski babki jajowatej i mieszam.
  • Dodaję olej i mleko. Mieszam do połączenia składników. Dodaję ocet i mieszam dalej.
  • Ciasto wlewam do dwóch foremek o średnicy 20 cm. wyłożonych na dnie papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika na ok. 30 minut.
  • W czasie studzenia blatów, zabieram się za krem.

Krem truskawkowy

  • 4 truskawki miksuję na gładko. Odstawiam na bok.
  • Z puszek mleka kokosowego wyjmuję tylko stałą część. Ubijam z cukrem, aż masa stanie się trochę bardziej puszysta i pozbawiona grudek.
  • Połowę masy przekładam do innej miski i chowam do lodówki.
  • Do pozostałej masy dodaję 2/3 musu z truskawek. Mieszam. Dodaję śmietanfix i miksuję do połączenia i zgęstnienia masy.

Składanie tortu

  • Pierwszy blat układam na tortownicy. Pozostałą część musu truskawkowego rozrzedzam ¼ szklanki wody. Nasączam tym blat.
  • Nakładam truskawkowy krem i przykrywam drugim blatem.
  • Na górę i boki nakładam krem kokosowy.
  • Zdobię świeżymi truskawkami, borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.
  • Tort wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Smacznego!

Video

Notes

https://youtu.be/jaE1PUtQHbs
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jest tu jeszcze jakiś solenizant w czasach zarazy? Dajcie znać jak sobie radzicie.

(Visited 5 859 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Widzę, że wpis z zeszłego roku ale dla mnie jak najbardziej na czasie, w przepisie jest 2,5 szklanki mąki, jednak na filmiku tylko 1,5? I czy mogę go zrobić na mące pszennej, czy kasztanowa ma inne właściwości?

  2. Czy na pewno tutaj jest wszystko ok z proporcjami? Przy tej ilości mąki mi również wyszła masa gęsta jak na ciasto kruche. W przepisie jest podane 2,5 szklanki mąki kasztanowej, ale na wideo dodawane jest 1,5?

  3. Bardzo czekałam na ten tort i dziś go upiekłam. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto z tych proporcji wyszło mi okrutnie gęste, dodałam wody do odpowiedniej konsystencji. Blaty wyszły zbite, nie wyrosły. Po złożeniu tort jest gorzki 🙁 Jakieś przypuszczenia co mogło pójść nie tak? Tort z pianką na biszkopcie bananowym wyszedł mi pierwszorzędnie, a tu ręce mi opadły 🙁

  4. Uwielbiam mąkę kasztanową, do tej pory robiłam na niej naleśniki 🙂 Mam jednak pytanko, na jaką mąkę najlepiej zamienić mąkę sorgo? Nie mam takiej w swoich zapasach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating