Chleb bezglutenowy na zakwasie

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, przetestowany już przez wielu z 500 uczestników wyzwania #zakwasyznicponiem, które niedawno organizowałam. Poprzednim razem podzieliłam się z Wami już przepisem na bezglutenowy zakwas. Teraz nadszedł czas na chleb.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Jeśli chcesz zobaczyć, jak uczestnikom wyzwania wyszły ich bochenki, dołącz do mojej grupy na Facebooku: Wypieki i dania bez jajek i innych alergenów. Tam uczestnicy wstawiają zdjęcia i jeszcze przez jakiś czas będziesz mógł podejrzeć mój live i filmiki z wyzwania, na których pokazuję krok po kroku jak to zrobić. Po 15 czerwca, wszystkie te materiały zostaną usunięte i trafią w ulepszonej i rozbudowanej wersji do mojego sklepu jako mini kurs pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie.

EDIT: Kurs jest już dostępny! Tutaj są szczegóły: Kurs: “Jak wyhodować zakwas i cieszyć się udanymi wypiekami bez glutenu”.

Nie trzeba bać się pieczenia na zakwasie. Wielu z uczestników wyzwania po jego zakończeniu przyznało, że niepotrzebnie się obawiali i nie jest to takie trudne, jak początkowo myśleli.

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi pyszny i miękki. Lekko wilgotny miąższ, chrupiąca skórka, delikatny smak.

Jak upiec chleb bezglutenowy na zakwasie?

Aby upiec chleb bezglutenowy na zakwasie, trzeba mieć oczywiście zakwas. Jak go wyhodować? W tym wpisie dokładnie to opisałam >> Zakwas bezglutenowy.

Kiedy już mamy zakwas, który jest aktywny i dobrze napowietrzony, możemy zabrać się za pieczenie chleba. Sam proces przygotowania chleba bez glutenu jest dużo prostsze i mniej czasochłonne niż zwykłego chleba z glutenem.

Nie trzeba go co godzinę  składać i rozciągać w czasie wyrastania. Tak naprawdę lepiej dla niego, jeśli damy mu w spokoju wyrastać i nie dotykamy go.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Czego potrzebujemy do wykonania chleba bezglutenowego na zakwasie? Poza składnikami, będziemy potrzebować:

  • 1 dużą miskę
  • 1 średnią miskę
  • Głębokie naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny z pokrywką
  • 1 arkusz papieru do pieczenia
  • Ostry nożyk
  • Koszyk lub duże sitko i ściereczka

Kiedy już mamy zakwas i ww. sprzęt oraz poniższe składniki, to możemy zacząć. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Prosty przepis na pyszny, codzienny chleb
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Śniadania i kolacje
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 spory bochenek
Przygotowanie 4 godz.
Czas pieczenia 40 min.
Łącznie 4 godz. 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Zaczyn na chleb

Ciasto właściwe

  • szklanki mąki ryżowej białej lub mąki: sorgo, kukurydziana,jaglana ok. 340 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub tapioki ok. 160 g
  • 3 łyżki łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczki soli
  • 2-2½ szklanki letniej wody
  • zaczyn

Wykonanie

Zaczyn

  • Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowuję zaczyn. Mieszam wszystkie składniki w szklanej lub plastikowej misce, przykrywam czystą ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Ciasto właściwe

  • Rano wszystkie składniki na chleb mieszam i wyrabiam kilka minut. Powstanie gęste, ale lepkie ciasto. Smaruję je z wierzchu lekko olejem, przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 2,5 godziny.
  • W tym czasie przygotowuję koszyczek lub sitko. Wykładam je czystą ściereczką lub gazą. Posypuję mąką ryżową.
  • Formułuję z ciasta bochenek, nie zagniatając go zbyt mocno i wkładam do koszyczka. Formułowanie polega na tym, by rozłożyć ciasto na placek, złożyć go w kopertę i uformować tak, by jedna strona była gładka.
  • Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Możesz również wstawić go do lodówki na ok 8-10 godzin do garowania na zimno. W czasie wyrastania ciasta rozgrzewam piekarnik do 240 st. C z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym garnkiem w środku. Pieczemy to naczynie w gorącym piekarniku ok. pół godziny, by mocno się rozgrzało.
  • Wyrośnięty chleb wyjmuję z koszyczka na blat, przykładając do ciasta papier do pieczenia i odwracając koszyczek. Można teraz naciąć chleb. Przekładam go do gorącego naczynia razem z papierem do pieczenia. Przykrywam naczynie i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę w 240 st. C z termoobiegiem przez 20 minut, po czym obniżam temperaturę do 200 st. C i odkrywam pokrywkę. Piekę odkryty znów 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i otwieram drzwiczki. Po kilku minutach wyjmuję chleb i studzę na kratce.
  • Z przekrojeniem chleba czekamy aż całkowicie wystygnie. I to jest chyba najtrudniejsze w całym przepisie 😉
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Chleb ze zdjęć, jest z dodatkiem mąki gryczanej, dlatego jest ciemniejszy.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

(Visited 4 652 times, 6 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Karolino, mój zakwas pięknie rośnie i przymierzam się do upieczenia chleba, jednak chciałabym go upiec w foremce keksowej. Czy w takiej sytuacji zamiast formułowania bochenka wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i w niej dać ciastu jeszcze podrosnąć? Czy foremkę podczas pieczenia powinnam przykryć folią aluminiową? Wydłużać/skracać jakoś czas pieczenia? Jak postępować z zakwasem gdy chciałabym upiec kolejny chleb za kilka dni? Tyle pytań, ponieważ nigdy wcześniej nie piekłam chleba, tym bardziej bezglutenowego i na zakwasie, aczkolwiek uważam że pieczenie ciast bezglutenowych i wegańskich mam dobrze opanowane 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie

  2. Pani Karolino, jestem w ogonie tego “peletonu”. Zakwas rośnie 5 dzień, tak jak Pani radziła, pod lampką piekarnika.
    Czy ujmowanie zakwasu, to jedynie zwolnienie miejsca w słoiku, czy też ma jakąś głębszą myśl?
    Będę w kontakcie, pozdrawiam, Iza Repczyńska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating