Chleb bezglutenowy na zakwasie

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, przetestowany już przez wielu z 500 uczestników wyzwania #zakwasyznicponiem, które niedawno organizowałam. Poprzednim razem podzieliłam się z Wami już przepisem na bezglutenowy zakwas. Teraz nadszedł czas na chleb.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Jeśli chcesz zobaczyć, jak uczestnikom wyzwania wyszły ich bochenki, dołącz do mojej grupy na Facebooku: Wypieki i dania bez jajek i innych alergenów. Tam uczestnicy wstawiają zdjęcia i jeszcze przez jakiś czas będziesz mógł podejrzeć mój live i filmiki z wyzwania, na których pokazuję krok po kroku jak to zrobić. Po 15 czerwca, wszystkie te materiały zostaną usunięte i trafią w ulepszonej i rozbudowanej wersji do mojego sklepu jako mini kurs pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie.

EDIT: Kurs jest już dostępny! Tutaj są szczegóły: Kurs: “Jak wyhodować zakwas i cieszyć się udanymi wypiekami bez glutenu”.

Nie trzeba bać się pieczenia na zakwasie. Wielu z uczestników wyzwania po jego zakończeniu przyznało, że niepotrzebnie się obawiali i nie jest to takie trudne, jak początkowo myśleli.

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi pyszny i miękki. Lekko wilgotny miąższ, chrupiąca skórka, delikatny smak.

Jak upiec chleb bezglutenowy na zakwasie?

Aby upiec chleb bezglutenowy na zakwasie, trzeba mieć oczywiście zakwas. Jak go wyhodować? W tym wpisie dokładnie to opisałam >> Zakwas bezglutenowy.

Kiedy już mamy zakwas, który jest aktywny i dobrze napowietrzony, możemy zabrać się za pieczenie chleba. Sam proces przygotowania chleba bez glutenu jest dużo prostsze i mniej czasochłonne niż zwykłego chleba z glutenem.

Nie trzeba go co godzinę  składać i rozciągać w czasie wyrastania. Tak naprawdę lepiej dla niego, jeśli damy mu w spokoju wyrastać i nie dotykamy go.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Czego potrzebujemy do wykonania chleba bezglutenowego na zakwasie? Poza składnikami, będziemy potrzebować:

  • 1 dużą miskę
  • 1 średnią miskę
  • Głębokie naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny z pokrywką
  • 1 arkusz papieru do pieczenia
  • Ostry nożyk
  • Koszyk lub duże sitko i ściereczka

Kiedy już mamy zakwas i ww. sprzęt oraz poniższe składniki, to możemy zacząć. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Prosty przepis na pyszny, codzienny chleb
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 spory bochenek
Przygotowanie 4 godz.
Czas pieczenia 40 min.
Łącznie 4 godz. 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Zaczyn na chleb

Ciasto właściwe

  • szklanki mąki ryżowej białej lub mąki: sorgo, kukurydziana,jaglana ok. 340 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub tapioki ok. 160 g
  • 3 łyżki łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczki soli
  • 2-2½ szklanki letniej wody
  • zaczyn

Wykonanie

Zaczyn

  • Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowuję zaczyn. Mieszam wszystkie składniki w szklanej lub plastikowej misce, przykrywam czystą ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Ciasto właściwe

  • Rano wszystkie składniki na chleb mieszam i wyrabiam kilka minut. Powstanie gęste, ale lepkie ciasto. Smaruję je z wierzchu lekko olejem, przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 2,5 godziny.
  • W tym czasie przygotowuję koszyczek lub sitko. Wykładam je czystą ściereczką lub gazą. Posypuję mąką ryżową.
  • Formułuję z ciasta bochenek, nie zagniatając go zbyt mocno i wkładam do koszyczka. Formułowanie polega na tym, by rozłożyć ciasto na placek, złożyć go w kopertę i uformować tak, by jedna strona była gładka.
  • Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Możesz również wstawić go do lodówki na ok 8-10 godzin do garowania na zimno. W czasie wyrastania ciasta rozgrzewam piekarnik do 240 st. C z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym garnkiem w środku. Pieczemy to naczynie w gorącym piekarniku ok. pół godziny, by mocno się rozgrzało.
  • Wyrośnięty chleb wyjmuję z koszyczka na blat, przykładając do ciasta papier do pieczenia i odwracając koszyczek. Można teraz naciąć chleb. Przekładam go do gorącego naczynia razem z papierem do pieczenia. Przykrywam naczynie i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę w 240 st. C z termoobiegiem przez 20 minut, po czym obniżam temperaturę do 200 st. C i odkrywam pokrywkę. Piekę odkryty znów 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i otwieram drzwiczki. Po kilku minutach wyjmuję chleb i studzę na kratce.
  • Z przekrojeniem chleba czekamy aż całkowicie wystygnie. I to jest chyba najtrudniejsze w całym przepisie 😉
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Chleb ze zdjęć, jest z dodatkiem mąki gryczanej, dlatego jest ciemniejszy.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

(Visited 14 822 times, 8 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

      1. Zaczyn rośnie, a łusek babki brak, więc spróbuję ją zastąpić mielonym siemieniem. Dzięki za podpowiedż z wodą. Pozdrawiam

  1. 5 stars
    Czy mogłabym prosić o przerobienie tego przepisu na chleb na drożdżach? Wiem, że chleb na zakwasie ma swoje właściwości ale czasem trzeba jednak sięgnąć po drożdże… Byłabym bardzo wdzięczna za gotowy przepis

  2. Robię chleb po raz któryś i bardzo go lubię 🙂
    Jest naprawdę smaczny, ale nie jest miękki. Raczej taki twardy, a z każdym następnym dniem jest coraz twardszy. Coś robię nie tak, czy on taki jest?
    I dlaczego musimy czekać z krojeniem aż przestygnie?
    Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za ten blog <3

  3. Hodowalam i hodowalam ten zakwas i dzisiaj w koncu upieklam ten chleb. Chyba najlepszy chleb jaki jadlam w zyciu, smakuje jak glutenowy, chrupiaca skorka, super srodek, zakwas swoje zrobil. Wspanialy naprawde i bede go czesto robic od teraz. Moj bezglutenowy syn absolutnie zachwycony.

  4. Karolino, mój zakwas pięknie rośnie i przymierzam się do upieczenia chleba, jednak chciałabym go upiec w foremce keksowej. Czy w takiej sytuacji zamiast formułowania bochenka wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i w niej dać ciastu jeszcze podrosnąć? Czy foremkę podczas pieczenia powinnam przykryć folią aluminiową? Wydłużać/skracać jakoś czas pieczenia? Jak postępować z zakwasem gdy chciałabym upiec kolejny chleb za kilka dni? Tyle pytań, ponieważ nigdy wcześniej nie piekłam chleba, tym bardziej bezglutenowego i na zakwasie, aczkolwiek uważam że pieczenie ciast bezglutenowych i wegańskich mam dobrze opanowane 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie

  5. Pani Karolino, jestem w ogonie tego “peletonu”. Zakwas rośnie 5 dzień, tak jak Pani radziła, pod lampką piekarnika.
    Czy ujmowanie zakwasu, to jedynie zwolnienie miejsca w słoiku, czy też ma jakąś głębszą myśl?
    Będę w kontakcie, pozdrawiam, Iza Repczyńska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating