Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, przetestowany już przez wielu z 500 uczestników wyzwania #zakwasyznicponiem, które niedawno organizowałam. Poprzednim razem podzieliłam się z Wami już przepisem na bezglutenowy zakwas. Teraz nadszedł czas na chleb.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak uczestnikom wyzwania wyszły ich bochenki, dołącz do mojej grupy na Facebooku: Wypieki i dania bez jajek i innych alergenów. Tam uczestnicy wstawiają zdjęcia i jeszcze przez jakiś czas będziesz mógł podejrzeć mój live i filmiki z wyzwania, na których pokazuję krok po kroku jak to zrobić. Po 15 czerwca, wszystkie te materiały zostaną usunięte i trafią w ulepszonej i rozbudowanej wersji do mojego sklepu jako mini kurs pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie.
EDIT: Kurs jest już dostępny! Tutaj są szczegóły: Kurs: “Jak wyhodować zakwas i cieszyć się udanymi wypiekami bez glutenu”.
Nie trzeba bać się pieczenia na zakwasie. Wielu z uczestników wyzwania po jego zakończeniu przyznało, że niepotrzebnie się obawiali i nie jest to takie trudne, jak początkowo myśleli.
Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi pyszny i miękki. Lekko wilgotny miąższ, chrupiąca skórka, delikatny smak.
Jak upiec chleb bezglutenowy na zakwasie?
Aby upiec chleb bezglutenowy na zakwasie, trzeba mieć oczywiście zakwas. Jak go wyhodować? W tym wpisie dokładnie to opisałam >> Zakwas bezglutenowy.
Kiedy już mamy zakwas, który jest aktywny i dobrze napowietrzony, możemy zabrać się za pieczenie chleba. Sam proces przygotowania chleba bez glutenu jest dużo prostsze i mniej czasochłonne niż zwykłego chleba z glutenem.
Nie trzeba go co godzinę składać i rozciągać w czasie wyrastania. Tak naprawdę lepiej dla niego, jeśli damy mu w spokoju wyrastać i nie dotykamy go.
Czego potrzebujemy do wykonania chleba bezglutenowego na zakwasie? Poza składnikami, będziemy potrzebować:
- 1 dużą miskę
- 1 średnią miskę
- Głębokie naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny z pokrywką
- 1 arkusz papieru do pieczenia
- Ostry nożyk
- Koszyk lub duże sitko i ściereczka
Kiedy już mamy zakwas i ww. sprzęt oraz poniższe składniki, to możemy zacząć. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Składniki
Zaczyn na chleb
- 1/4 szklanki zakwasu bezglutenowego 100g.
- 1 szklanka mąki ryżowej ok 130g
- 3/4 szklanki wody 190 ml
Ciasto właściwe
- 2½ szklanki mąki ryżowej białej lub mąki: sorgo, kukurydziana,jaglana ok. 340 g
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub tapioki ok. 160 g
- 3 łyżki łupin babki jajowatej
- 3 łyżki oleju
- 1½ łyżeczki soli
- 2-2½ szklanki letniej wody
- zaczyn
Wykonanie
Zaczyn
- Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowuję zaczyn. Mieszam wszystkie składniki w szklanej lub plastikowej misce, przykrywam czystą ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Ciasto właściwe
- Rano wszystkie składniki na chleb mieszam i wyrabiam kilka minut. Powstanie gęste, ale lepkie ciasto. Smaruję je z wierzchu lekko olejem, przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 2,5 godziny.
- W tym czasie przygotowuję koszyczek lub sitko. Wykładam je czystą ściereczką lub gazą. Posypuję mąką ryżową.
- Formułuję z ciasta bochenek, nie zagniatając go zbyt mocno i wkładam do koszyczka. Formułowanie polega na tym, by rozłożyć ciasto na placek, złożyć go w kopertę i uformować tak, by jedna strona była gładka.
- Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Możesz również wstawić go do lodówki na ok 8-10 godzin do garowania na zimno. W czasie wyrastania ciasta rozgrzewam piekarnik do 240 st. C z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym garnkiem w środku. Pieczemy to naczynie w gorącym piekarniku ok. pół godziny, by mocno się rozgrzało.
- Wyrośnięty chleb wyjmuję z koszyczka na blat, przykładając do ciasta papier do pieczenia i odwracając koszyczek. Można teraz naciąć chleb. Przekładam go do gorącego naczynia razem z papierem do pieczenia. Przykrywam naczynie i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę w 240 st. C z termoobiegiem przez 20 minut, po czym obniżam temperaturę do 200 st. C i odkrywam pokrywkę. Piekę odkryty znów 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i otwieram drzwiczki. Po kilku minutach wyjmuję chleb i studzę na kratce.
- Z przekrojeniem chleba czekamy aż całkowicie wystygnie. I to jest chyba najtrudniejsze w całym przepisie 😉
Chleb ze zdjęć, jest z dodatkiem mąki gryczanej, dlatego jest ciemniejszy.
Pani Karolino, od 6 dni hoduję zakwas na ten chlebek dzisiaj zauważyłam że przy gwincie słoika pojawił się pomarańczowy nalot czy to pleśń?
Coś jest nie tak z wodą w przepisie. Ciasto wyszło mi jak kleik 😐
Czy zostały dodane łupiny babki jajowatej? Ten przepis robiło ponad 500 osób na wyzwaniu z pieczenia chleba i jeśli był wykonany zgodnie z przepisem, nie powinno być problemu z konsystencją ciasta.
Czy do zaczynu też używamy mąki ryżowej białej(130g)? Chcę spróbować przepisu, a mam tendencję do robienia “po swojemu” i czasem to nie wychodzi 🙂 Dzięki z góry za odp.
Czy moge zastapic babke jajowata siemieniem lnianym? Pozdrawiam serdecznie
Tak,można, ale trzeba będzie zmniejszyć ilość wody w przepisie. Łuski babki jajowatej zdecydowanie mocniej chloną wodę. Bardziej jednak polecam wersję z babką niż siemieniem.
Zaczyn rośnie, a łusek babki brak, więc spróbuję ją zastąpić mielonym siemieniem. Dzięki za podpowiedż z wodą. Pozdrawiam
Czy mogłabym prosić o przerobienie tego przepisu na chleb na drożdżach? Wiem, że chleb na zakwasie ma swoje właściwości ale czasem trzeba jednak sięgnąć po drożdże… Byłabym bardzo wdzięczna za gotowy przepis
Oczywiście, przygotuję taki przepis. Zachęcam może też do wypróbowania takiego chlebka na drożdżach: https://nicponwkuchni.pl/chleb-bezglutenowy-jasny-najlepszy/
Robię chleb po raz któryś i bardzo go lubię 🙂
Jest naprawdę smaczny, ale nie jest miękki. Raczej taki twardy, a z każdym następnym dniem jest coraz twardszy. Coś robię nie tak, czy on taki jest?
I dlaczego musimy czekać z krojeniem aż przestygnie?
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za ten blog <3
Hodowalam i hodowalam ten zakwas i dzisiaj w koncu upieklam ten chleb. Chyba najlepszy chleb jaki jadlam w zyciu, smakuje jak glutenowy, chrupiaca skorka, super srodek, zakwas swoje zrobil. Wspanialy naprawde i bede go czesto robic od teraz. Moj bezglutenowy syn absolutnie zachwycony.
Cudownie to słyszeć! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Czy mogę użyć maki gryczanej do zaczyna?
Edi
Tak, może być gryczana 🙂
Wspaniały przepis , wspaniały chleb i ja go piekłam i teraz pozwoliłam sobie wstawić na blog
Pani Karolino, czy ten chlebek można upiec w foremce (np.keksówce) jak zwykły?
Tak, można. Wtedy nie trzeba kombinować z koszykiem tylko to drugie wyrastanie przeprowadzić w foremce. Warto wtedy dać więcej płynu, by ciasto było trochę rzadsze.
Karolino, mój zakwas pięknie rośnie i przymierzam się do upieczenia chleba, jednak chciałabym go upiec w foremce keksowej. Czy w takiej sytuacji zamiast formułowania bochenka wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i w niej dać ciastu jeszcze podrosnąć? Czy foremkę podczas pieczenia powinnam przykryć folią aluminiową? Wydłużać/skracać jakoś czas pieczenia? Jak postępować z zakwasem gdy chciałabym upiec kolejny chleb za kilka dni? Tyle pytań, ponieważ nigdy wcześniej nie piekłam chleba, tym bardziej bezglutenowego i na zakwasie, aczkolwiek uważam że pieczenie ciast bezglutenowych i wegańskich mam dobrze opanowane 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie
Pani Karolino, jestem w ogonie tego “peletonu”. Zakwas rośnie 5 dzień, tak jak Pani radziła, pod lampką piekarnika.
Czy ujmowanie zakwasu, to jedynie zwolnienie miejsca w słoiku, czy też ma jakąś głębszą myśl?
Będę w kontakcie, pozdrawiam, Iza Repczyńska
Wyjmowanie coraz to bardziej “głodnych” bakterii sprawia, że wmacniamy te, które zostały w słoiku. Nie jest to jednak konieczne. Powodzenia życzę!