Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami

Zapraszam na prosty przepis na przepyszne ciacho. Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami. Do tego ciasta będą pasować również inne owoce. Zamiast orzechów natomiast, możesz użyć kokosa lub płatków migdałowych.Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Z jabłkami i orzechami ciasto jest trochę w klimacie jesieni. Zdjęcia, które widzisz zrobiłam już jakiś czas temu, więc dość długo czekały na publikację. Następnym razem to bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe zrobię z rabarbarem lub truskawkami i posypię płatkami kokosa lub migdałów. Ah, muszę to zrobić już niedługo!

Choć muszę przyznać, że jesienny klimat na tych zdjęciach bardzo mi opowiada. Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe zawsze było jednym z moich ulubionych choć sama rzadko je piekłam. Kupowałam je w ulubionej piekarni.  Kiedy musiałam przejść na dietę, brakowało mi wielu smaków. Takiego jogurtowego ciasta też. Wilgotne, miękkie i puszyste, pachnące masłem, pełne glutenu i nabiału. Długo zajęły mi próby uzyskania podobnego efektu. Po drodze powstały placek z owocami bez jajek, wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem, aż w końcu pomyślałam, że przecież mogę wykorzystać wegańskie jogurty, które ostatnio są tak łatwo dostępne i upiec sama bezglutenowe i wegańskie jogurtowe ciasto.

Już pierwsze próby pokazały, że to było to! Koniecznie wypróbujcie!

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe – jak je przygotować?

Ciasto jogurtowe bezglutenowe i wegańskie, bo na jogurtach wegańskich, kokosowych jest szybkie do zrobienia, a do tego naprawdę bardzo smaczne. Dla mnie numer jeden jeśli chodzi o ciasta z owocami. Całą rodziną bardzo je lubimy.

Przygotowanie takiego ciasta to praktycznie tylko zmieszanie osobno mokrych i suchych składników i połączenie tych dwóch mas. Po połączeniu wystarczy już tylko ułożyć owoce, posypać czymś chrupiącym, jak np orzechy i upiec. Zapach, jaki się będzie unosił po całej kuchni to tylko możecie sobie wyobrazić! No, chyba że macie właśnie wszystkie składniki w domu i przekonacie się na własnej skórze już dziś! 🙂

Pyszności! Spróbujcie sami!

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

lub innymi owocami oraz orzechami
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto bezglutenowe, Ciasto ucierane
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 25cm
Przygotowanie 15 min.
Czas pieczenia 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 kubeczki jogurtów wegańskich np. kokosowych (w sumie 320 g )
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanki cukru kokosowego
  • szklanki oleju
  • szklanki wody lub napoju roślinnego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • Składniki suche wsypuję do miski: mąki, proszek i sodę oraz cukier. W drugiej misce łączę mokre składniki: jogurty oraz olej i wodę.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, powoli wylewającej się z miski.
  • Nagrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i nacinam cząstki od zewnątrz nie przecinając ich do końca. Posypuję je cynamonem.
  • Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam jabłka i posypuję orzechami włoskimi.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę z termoobiegiem ok 40 minut. Pieczemy Do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

Bezglutenowe i wegańskie ciasto

ciasto z jabłkami

(Visited 3 660 times, 13 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

3 Odpowiedzi do “Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami”

  1. 2 stars
    Próbowałam je zrobić dwa razy, raz z tymi samymi mąkami podanymi w przepisie, raz z ryżową zastąpioną mieszanką mąk bezglutenowych – niestety w obu przypadkach wyszła gęsta kiślowata masa zamiast pięknego ciasta 🙁 No i też nie chciało się przybrązowić tak jak na zdjęciach.

    Czy mąka ryżowa w tym przepisie powinna być pełnoziarnista/z brązowego ryżu?

  2. Żałuję, że nie wpadłam na ten przepis pół roku temu. Byłam wtedy na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych. Dobre wegańskie ciasto jest cięzko upiec, a ten przepis wydaje się dość prosty. Może jak minie u mnie okres cieszenia się glutenem to spróbuję tej propozycji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating