Zapraszam na prosty przepis na przepyszne ciacho. Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami. Do tego ciasta będą pasować również inne owoce. Zamiast orzechów natomiast, możesz użyć kokosa lub płatków migdałowych.
Z jabłkami i orzechami ciasto jest trochę w klimacie jesieni. Zdjęcia, które widzisz zrobiłam już jakiś czas temu, więc dość długo czekały na publikację. Następnym razem to bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe zrobię z rabarbarem lub truskawkami i posypię płatkami kokosa lub migdałów. Ah, muszę to zrobić już niedługo!
Choć muszę przyznać, że jesienny klimat na tych zdjęciach bardzo mi opowiada.
Ciasto jogurtowe zawsze było jednym z moich ulubionych choć sama rzadko je piekłam. Kupowałam je w ulubionej piekarni. Kiedy musiałam przejść na dietę, brakowało mi wielu smaków. Takiego jogurtowego ciasta też. Wilgotne, miękkie i puszyste, pachnące masłem, pełne glutenu i nabiału. Długo zajęły mi próby uzyskania podobnego efektu. Po drodze powstały placek z owocami bez jajek, wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem, aż w końcu pomyślałam, że przecież mogę wykorzystać wegańskie jogurty, które ostatnio są tak łatwo dostępne i upiec sama bezglutenowe i wegańskie jogurtowe ciasto.
Już pierwsze próby pokazały, że to było to! Koniecznie wypróbujcie!
Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe – jak je przygotować?
Ciasto jogurtowe bezglutenowe i wegańskie, bo na jogurtach wegańskich, kokosowych jest szybkie do zrobienia, a do tego naprawdę bardzo smaczne. Dla mnie numer jeden jeśli chodzi o ciasta z owocami. Całą rodziną bardzo je lubimy.
Przygotowanie takiego ciasta to praktycznie tylko zmieszanie osobno mokrych i suchych składników i połączenie tych dwóch mas. Po połączeniu wystarczy już tylko ułożyć owoce, posypać czymś chrupiącym, jak np orzechy i upiec. Zapach, jaki się będzie unosił po całej kuchni to tylko możecie sobie wyobrazić! No, chyba że macie właśnie wszystkie składniki w domu i przekonacie się na własnej skórze już dziś! 🙂
Pyszności! Spróbujcie sami!
EDIT: Kochani! W związku z tym, że ciasto jednak sprawia trochę trudności i wielu osobom wychodzi pyszny, bo pyszny, ale jednak zakalec, postanowiłam trochę poeksperymentować jeszcze z przepisem by poznać przyczynę tego stanu.
Ciasta jogurtowe nawet tradycyjne, na mące pszenne, jogurtach zwykłych i jajkach są bardzo kapryśne. Postanowiłam edytować przepis, by bardziej dokładnie wszystko opisać, dodałam składnik, który jeszcze bardziej pobudzi do działania sodę (poza jogurtem) i zmieniłam ilości sody i proszku do pieczenia. Po tych zabiegach już każdemu to ciasto będzie wychodzić. Trzeba tylko dokładnie wszystko robić według przepisu, nic nie zmieniać i trzymać się opisanych w nim zasad.
Dajcie temu ciastu jeszcze jedną szansę, bo warto!
Powodzenia!
Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami
Składniki
- 2 kubeczki jogurtów wegańskich np. kokosowych (w sumie 300 g ) Ważne- o temp. pokojowej!!!
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki cukru kokosowego
- ⅓ szklanki oleju
- 1-1¼ szklanki wody lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
- Nagrzewam piekarnik do 180 °C.
- Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i nacinam cząstki od zewnątrz nie przecinając ich do końca. Posypuję je cynamonem.
- Składniki suche wsypuję do miski: przesiane przez sito mąki, proszek i sodę oraz cukier. W drugiej misce łączę mokre składniki: jogurty oraz olej, ocet i wodę.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam tylko do połączenia składników. Nie wolno za długo mieszać ciasta, Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, troche jak budyń powoli wylewającej się z miski.
- Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam jabłka i posypuję orzechami włoskimi.
- Wstawiam do piekarnika i piekę z termoobiegiem ok 35-40 minut. Pieczemy Do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy.
- Smacznego!
Niestety ciasto się nie udało, a korzystałam z zaaktualizowanego przepisu. W konsystencji było piaskowe a składniki jakby się nie połączyły, wrażenie jakby było surowe :c
czy można czymś zastpić mąkę ryżową?
Można np. kukurydzianą, jaglaną lub gryczaną białą albo też kasztanową 🙂
Świetny przepis!
Ja jedynie zastąpiłam roślinny napoj mlekiem i jogurty kokosowe Skyrami, bo mogę jeść nabiał
Przepyszne, delikatne, pulchne i szybkie przede wszystkim!
Super! Bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz i ocenę. 🙂
Wszystko wyglądało pięknie i obiecująco do momentu wstawienia do piekarnika. Niestety ciasto nie chciało się upiec przez półtorej godziny, aż w końcu odpuściłam pieczenie. Taki zakalec wyszedł mi pierwszy raz w życiu, a szkoda, bo miałam duże nadzieje w związku z tym przepisem 🙁
Próbowałam je zrobić dwa razy, raz z tymi samymi mąkami podanymi w przepisie, raz z ryżową zastąpioną mieszanką mąk bezglutenowych – niestety w obu przypadkach wyszła gęsta kiślowata masa zamiast pięknego ciasta 🙁 No i też nie chciało się przybrązowić tak jak na zdjęciach.
Czy mąka ryżowa w tym przepisie powinna być pełnoziarnista/z brązowego ryżu?
Żałuję, że nie wpadłam na ten przepis pół roku temu. Byłam wtedy na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych. Dobre wegańskie ciasto jest cięzko upiec, a ten przepis wydaje się dość prosty. Może jak minie u mnie okres cieszenia się glutenem to spróbuję tej propozycji 🙂
Czy zamiast jogurtu kokosowego, mogę użyć smietanki ryżowej Natumi?