You are currently viewing Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami
Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami

Zapraszam na prosty przepis na przepyszne ciacho. Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami i orzechami. Do tego ciasta będą pasować również inne owoce. Zamiast orzechów natomiast, możesz użyć kokosa lub płatków migdałowych.Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Z jabłkami i orzechami ciasto jest trochę w klimacie jesieni. Zdjęcia, które widzisz zrobiłam już jakiś czas temu, więc dość długo czekały na publikację. Następnym razem to bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe zrobię z rabarbarem lub truskawkami i posypię płatkami kokosa lub migdałów. Ah, muszę to zrobić już niedługo!

Choć muszę przyznać, że jesienny klimat na tych zdjęciach bardzo mi opowiada. Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe zawsze było jednym z moich ulubionych choć sama rzadko je piekłam. Kupowałam je w ulubionej piekarni.  Kiedy musiałam przejść na dietę, brakowało mi wielu smaków. Takiego jogurtowego ciasta też. Wilgotne, miękkie i puszyste, pachnące masłem, pełne glutenu i nabiału. Długo zajęły mi próby uzyskania podobnego efektu. Po drodze powstały placek z owocami bez jajek, wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem, aż w końcu pomyślałam, że przecież mogę wykorzystać wegańskie jogurty, które ostatnio są tak łatwo dostępne i upiec sama bezglutenowe i wegańskie jogurtowe ciasto.

Już pierwsze próby pokazały, że to było to! Koniecznie wypróbujcie!

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe – jak je przygotować?

Ciasto jogurtowe bezglutenowe i wegańskie, bo na jogurtach wegańskich, kokosowych jest szybkie do zrobienia, a do tego naprawdę bardzo smaczne. Dla mnie numer jeden jeśli chodzi o ciasta z owocami. Całą rodziną bardzo je lubimy.

Przygotowanie takiego ciasta to praktycznie tylko zmieszanie osobno mokrych i suchych składników i połączenie tych dwóch mas. Po połączeniu wystarczy już tylko ułożyć owoce, posypać czymś chrupiącym, jak np orzechy i upiec. Zapach, jaki się będzie unosił po całej kuchni to tylko możecie sobie wyobrazić! No, chyba że macie właśnie wszystkie składniki w domu i przekonacie się na własnej skórze już dziś! 🙂

Pyszności! Spróbujcie sami!

EDIT: Kochani! W związku z tym, że ciasto jednak sprawia trochę trudności i wielu osobom wychodzi pyszny, bo pyszny, ale jednak zakalec, postanowiłam trochę poeksperymentować jeszcze z przepisem by poznać przyczynę tego stanu.

Ciasta jogurtowe nawet tradycyjne, na mące pszenne, jogurtach zwykłych i jajkach są bardzo kapryśne. Postanowiłam edytować przepis, by bardziej dokładnie wszystko opisać, dodałam składnik, który jeszcze bardziej pobudzi do działania sodę (poza jogurtem) i zmieniłam ilości sody i proszku do pieczenia. Po tych zabiegach już każdemu to ciasto będzie wychodzić. Trzeba tylko dokładnie wszystko robić według przepisu, nic nie zmieniać i trzymać się opisanych w nim zasad.

Dajcie temu ciastu jeszcze jedną szansę, bo warto!

Powodzenia!

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami

lub innymi owocami oraz orzechami
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto bezglutenowe, Ciasto ucierane
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 25cm
Przygotowanie 15 min.
Czas pieczenia 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 kubeczki jogurtów wegańskich np. kokosowych (w sumie 300 g ) Ważne- o temp. pokojowej!!!
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szklanki cukru kokosowego
  • szklanki oleju
  • 1-1¼ szklanki wody lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • Nagrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i nacinam cząstki od zewnątrz nie przecinając ich do końca. Posypuję je cynamonem.
  • Składniki suche wsypuję do miski: przesiane przez sito mąki, proszek i sodę oraz cukier. W drugiej misce łączę mokre składniki: jogurty oraz olej, ocet i wodę.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam tylko do połączenia składników. Nie wolno za długo mieszać ciasta, Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, troche jak budyń powoli wylewającej się z miski.
  • Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam jabłka i posypuję orzechami włoskimi.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę z termoobiegiem ok 35-40 minut. Pieczemy Do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Bezglutenowe i wegańskie ciasto

ciasto z jabłkami

(Visited 11 200 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Amelia

    Niestety ciasto się nie udało, a korzystałam z zaaktualizowanego przepisu. W konsystencji było piaskowe a składniki jakby się nie połączyły, wrażenie jakby było surowe :c

  2. Kasia

    czy można czymś zastpić mąkę ryżową?

    1. Awatar użytkownika

      Można np. kukurydzianą, jaglaną lub gryczaną białą albo też kasztanową 🙂

  3. Bernadeta

    5 stars
    Świetny przepis!
    Ja jedynie zastąpiłam roślinny napoj mlekiem i jogurty kokosowe Skyrami, bo mogę jeść nabiał

    Przepyszne, delikatne, pulchne i szybkie przede wszystkim!

  4. Magdalena

    Wszystko wyglądało pięknie i obiecująco do momentu wstawienia do piekarnika. Niestety ciasto nie chciało się upiec przez półtorej godziny, aż w końcu odpuściłam pieczenie. Taki zakalec wyszedł mi pierwszy raz w życiu, a szkoda, bo miałam duże nadzieje w związku z tym przepisem 🙁

  5. Martyna

    2 stars
    Próbowałam je zrobić dwa razy, raz z tymi samymi mąkami podanymi w przepisie, raz z ryżową zastąpioną mieszanką mąk bezglutenowych – niestety w obu przypadkach wyszła gęsta kiślowata masa zamiast pięknego ciasta 🙁 No i też nie chciało się przybrązowić tak jak na zdjęciach.

    Czy mąka ryżowa w tym przepisie powinna być pełnoziarnista/z brązowego ryżu?

  6. Żałuję, że nie wpadłam na ten przepis pół roku temu. Byłam wtedy na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych. Dobre wegańskie ciasto jest cięzko upiec, a ten przepis wydaje się dość prosty. Może jak minie u mnie okres cieszenia się glutenem to spróbuję tej propozycji 🙂

  7. Ania

    Czy zamiast jogurtu kokosowego, mogę użyć smietanki ryżowej Natumi?

Dodaj komentarz

Recipe Rating