Kotlety ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem

Przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i z obiadu? Kto nie lubi takich przepisów? Ja lubię i to bardzo! Dziś przedstawię Wam ciekawy pomysł na czyszczenie lodówki — kotlety ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem.

Takie kotleciki ziemniaczane powstają u nas zawsze, kiedy zostają nam utłuczone ziemniaki z obiadu. Kotlety ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem, kotleciki ziemniaczaneWtedy patrzę co mam w lodówce i dobieram dodatki do kotletów ziemniaczanych. Czasem powstaje wersja z boczkiem, czasem z samą cebulką i natką pietruszki, czasem z kalafiorem, a tym razem w lodówce były kabanosy, które już tam dłuższy czas leżały. Dobrałam do tego jeszcze konserwowe ogórki, cebulkę i usmażyłam kotleciki.

Kotlety z kabanosem i ogórkiem wyszły bardzo dobre. Smaki się dopełniały i razem stworzyły wyjątkowo pyszną kolację. Dzieciaki zajadały, my z mężem załapaliśmy się tylko na kilka. Wiem, że na pewno będę je robić częściej i nie tylko wtedy, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu.

Kotleciki ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem w moim wydaniu są oczywiście dostosowane do naszych alergików. Przepis jest bez jajek i glutenu. Do obtoczenia idealnie nadaje się panier z ciecierzycy lub pokruszone płatki kukurydziane.

Polecam serdecznie!

Kotlety ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem, kotleciki ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z kabanosem i ogórkiem

Kategoria: Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 kg ziemniaków lub ok 600g ugotowanych
  • 1 cebula
  • 2 szt. kabanosów
  • 3-5 szt. ogórków konserwowych
  • 3-5 łyżek mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • bułka tarta, panier z ciecierzycy lub płatki kukurydziane do obtoczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gniotę ciepłe i odstawiam do wystudzenia. Można użyć tych, które zostały po obiedzie 🙂
  • Cebulkę siekam drobno, kabanosy kroję na małe półplasterki, ogórki w drobną kosteczkę.
  • Na łyżce oleju podsmażam cebulę, a kiedy się zeszkli dodaję kabanosy. Smażę na złoty kolor. Dodaję ogórki i smażę całość chwilę.
  • Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę z kabanosami i ogórkami. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
  • Dodaję skrobię ziemniaczaną, wyrabiam ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Formułuję kotleciki, obtaczam w panierce i smażę na złoto z każdej strony. Przed smażeniem dobrze jest kotleciki potrzymać jakieś 20 minut w lodówce, jednak nie jest to konieczne. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pobierz e-book “24 zdrowe śniadania bez glutenu, mleka, jajek i cukru. Kliknij w poniższy banner:

(Visited 2 992 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating