Kotlety ziemniaczane z paprykowym guacamole

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Kotlety ziemniaczane przyrządzam ostatnio dość często. Muszę się przyznać, że czasami specjalnie gotuję większą ilość ziemniaków na obiad, by na kolację zostało trochę na kotlety ziemniaczane. Można podać je jako dodatek do obiadu, ciepłą kolację, ale sprawdzą się również bardzo dobrze w postaci przekąski na imprezę. W szczególności w wersji z pysznym paprykowym guacamole. Polecam Wam bardzo to połączenie!

Kotlety ziemniaczane z guacamole z tego przepisu są dodatkowo bezjajeczne, a jeśli zamienicie bułkę tartą na płatki kukurydziane czy kaszkę kukurydzianą, to również bezglutenowe. 

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i paprykowym guacamole

Składniki dania: Kotlety ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 150g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta/ zmielone płatki kukurydziane/kaszka kukurydziana do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie dania: Kotlety ziemniaczane

  • Ziemniaki gotuję do miękkości i studzę.
  • Boczek podsmażam z cebulą pokrojoną w kosteczkę, dodaje ząbek czosnku posiekany i smażę chwilę tak by nie przypalił się czosnek.
  • Podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem dodaję do ziemniaków. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję mąkę ziemniaczaną. Mieszam ręką.
  • Masę chłodzę w lodówce 30-60minut, lub jeśli robię wersję na wieczór dla gości, formułuję od razu kotleciki i w takiej formie chowam do lodówki. Przed samym podaniem obtaczam w bułce/płatkach kukurydzianych i smażę na oleju.

Sos guacamole z papryką

Składniki dania: sos guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 papryka czerwona mała lub pół dużej
  • 1/2 cebuli czerwonej (biała też może być)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki (lub cytryny)
  • pół pęczka zielonej pietruszki lub kolendry
  • sól

Wykonanie dania: sos guacamole

  • Awokado obieram, usuwam pestkę Miąższ zgniatam widelcem na miazgę. Polewam sokiem z limonki. Paprykę i cebulę kroję w drobniutką kosteczkę. Jeśli używam białej cebuli to pokrojoną posypuję szczyptą soli, dzięki temu cebula staje się bardziej łagodna.
  • Czosnek przeciskam przez praskę. Pietruszkę siekam.
  • Wszystkie składniki łączę i doprawiam dość obficie solą.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 343 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *