Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

To orkiszowe ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek miało być w formie gwiazdy. Wyszedł kwiatek, ale całkiem smaczny kwiatek 🙂 Dlatego pomimo tego, że wygląd nie jest taki jak powinien, przepis wstawiam. Niech to będzie dowód, że nie tylko Wam coś czasem nie wyjdzie, mnie też nie wszystko wychodzi tak jak chcę, nie jestem idealna. W trakcie wykonywania ciasta pomagała mi moja Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem

2 letnia córeczka. Jej “pomoc” sprawiła, że musiałam się spieszyć i podzieliłam ciasto na za małą ilość kawałków 😉 Cóż, zdarza się, a smakowało super!Nie ma się co poddawać, następnym razem będzie lepiej! Zrobię to ciasto ponownie na Święta i wtedy wstawię drugie zdjęcie 😉 Trzymajcie mnie za słowo 🙂 A Wam postaram się w przepisie dokładnie opisać jak powinno się ciasto uformować, by wyszła gwiazda.

Ciasto drożdżowe jest pyszne i puszyste. Nie do odróżnienia od tych tradycyjnych drożdżowych ciast na jajkach, mleku i maśle. Masa makowa bez białka jest wilgotna i aromatyczna. Trzyma się ciasta i całość smakuje niesamowicie.

Poprzednio wstawiłam przepis na wersję bezglutenową ciasta drożdżowego w formie takich ślimaczków. Jeśli nie jesz glutenu, odsyłam Cię do tego przepisu. Mam jeszcze inny przepis na bezglutenowe drożdżowe ciasto z kruszonką, pewnie też niedługo pojawi się na blogu.

Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem

Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

Kategoria: Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • masa makowa*

Wykonanie

  • Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
  • Mąkę, sól i cukier mieszam w misce. Wlewam rozczyn drożdży, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiam. Dolewam olej i wyrabiam dalej. Przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam miękkie elastyczne ciasto. Jeśli mocno się klei do rąk, można podsypać mąką, jednak nie dajemy jej zbyt dużo, bo ciasto będzie twarde.
  • Ciasto wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję masę makową *
  • Po tym czasie ciasto wyrabiam ponownie chwilę, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na okrąg o średnicy ok 25 cm. Pierwszy okrąg układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję 1/3 masy makowej, zostawiając z brzegu ok 1 cm ciasta. Nakładam drugi okrąg ciasta i smaruję masą, znowu ciasto i masa makowa. Przykrywam ostatnim okręgiem ciasta drożdżowego.
  • Biorę szklankę i lekko ją przyciskam na środku okręgu, by wiedzieć do jakiego miejsca kroić ciasto. Ciasto kroję na 16 części, jak tort (moje ciasto pokroiłam na mniejszą ilość, dlatego wyszedł kwiatek, nie gwiazda 😉 ) nie do samego środka, tylko do miejsca, gdzie odbiła się szklanka (środek ma zostać nie przekrojony)
  • Każdy kawałek "tortu" okręcam dwa razy wokół własnej osi. Jeden kawałek 2 razy w lewo, drugi obok w prawo, znowu w lewo i następny w prawo itd. Dwa kawałki obok siebie łączę na końcu i formułuję gwiazdę. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Smaruję ciasto wodą delikatnie (by się ładnie zarumieniło) i wstawiam do nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut.
  • Gotowe ciasto polewam lukrem 🙂 Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

*masa makowa – przepis tutaj

Mam nadzieję, że opis jest na tyle zrozumiały, że nie będzie problemu z wykonaniem ciasta 🙂

Znalazłam fajny filmik, który obrazuje wykonanie gwiazdy. Może się okazać pomocny 🙂

Jeśli wyjdzie Wam ładniejsza gwiazda od mojej, co jest wielce prawdopodobne 😉 pochwalcie się swoimi zdjęciami! Wyślijcie je na adres karolina.nicpon@gmail.com 🙂 lub oznaczcie mnie na zdjęciach na Facebooku lub Instagramie 🙂

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 3 719 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Jestem zachwycona tym przepisem! 🙂 Znaleźć coś tak fajnego bez mleka, jajek i glutenu to jest coś!
    Ciasto co prawda nie wyszło mi takie ładne, bo mam wrażenie, że wyszło trochę za miękkie, żeby można było je swobodnie skręcać, ale w smaku super. Dodawałam więcej mąki, ale ciągle mi się wydawało za mało. Może masz jakiś sposób na to skręcanie?

    1. To ciasto nie jest bezglutenowe, jest tam orkisz, czyli zdrowsza odmiana pszenicy. Czasem używam orkiszu, bo moje dzieci go tolerują. Co do pytania, to dodanie większej ilości mąki powinno pomóc, ale nie można przesadzić, by ciasto nie wyszło za twarde 🙂 Sposobu jako takiego nie mam, moje cudo też nie wyszło idealnie, ale co tam, ważne że pyszne 🙂

      1. Faktycznie w przepisie ciasto nie jest bezglutenowe, ja użyłam mąki owsianej bezglutenowej, może to jest jakiś trop.
        Niemniej jednak pyszne! 🙂

        1. o, no to super że wyszło na mące owsianej! 🙂 Muszę w takim razie poeksperymentować jeszcze z drożdżowymi wypiekami na tej mące 🙂 Właśnie robię bułeczki, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu pojawią się na blogu 🙂 Pozdrawiam!

  2. Zrobiłam z waniliowym sojowym mlekiem. Super, mały się zajada tak że dziś w Boże Narodzenie robię kolejne. Ja zawijam w struclę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating