Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

To orkiszowe ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek miało być w formie gwiazdy. Wyszedł kwiatek, ale całkiem smaczny kwiatek 🙂 Dlatego pomimo tego, że wygląd nie jest taki jak powinien, przepis wstawiam. Niech to będzie dowód, że nie tylko Wam coś czasem nie wyjdzie, mnie też nie wszystko wychodzi tak jak chcę, nie jestem idealna. W trakcie wykonywania ciasta pomagała mi moja Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem

2 letnia córeczka. Jej “pomoc” sprawiła, że musiałam się spieszyć i podzieliłam ciasto na za małą ilość kawałków 😉 Cóż, zdarza się, a smakowało super!Nie ma się co poddawać, następnym razem będzie lepiej! Zrobię to ciasto ponownie na Święta i wtedy wstawię drugie zdjęcie 😉 Trzymajcie mnie za słowo 🙂 A Wam postaram się w przepisie dokładnie opisać jak powinno się ciasto uformować, by wyszła gwiazda.

Ciasto drożdżowe jest pyszne i puszyste. Nie do odróżnienia od tych tradycyjnych drożdżowych ciast na jajkach, mleku i maśle. Masa makowa bez białka jest wilgotna i aromatyczna. Trzyma się ciasta i całość smakuje niesamowicie.

Poprzednio wstawiłam przepis na wersję bezglutenową ciasta drożdżowego w formie takich ślimaczków. Jeśli nie jesz glutenu, odsyłam Cię do tego przepisu. Mam jeszcze inny przepis na bezglutenowe drożdżowe ciasto z kruszonką, pewnie też niedługo pojawi się na blogu.

Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem

Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

Kategoria: Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • masa makowa*

Wykonanie

  • Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
  • Mąkę, sól i cukier mieszam w misce. Wlewam rozczyn drożdży, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiam. Dolewam olej i wyrabiam dalej. Przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam miękkie elastyczne ciasto. Jeśli mocno się klei do rąk, można podsypać mąką, jednak nie dajemy jej zbyt dużo, bo ciasto będzie twarde.
  • Ciasto wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję masę makową *
  • Po tym czasie ciasto wyrabiam ponownie chwilę, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na okrąg o średnicy ok 25 cm. Pierwszy okrąg układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję 1/3 masy makowej, zostawiając z brzegu ok 1 cm ciasta. Nakładam drugi okrąg ciasta i smaruję masą, znowu ciasto i masa makowa. Przykrywam ostatnim okręgiem ciasta drożdżowego.
  • Biorę szklankę i lekko ją przyciskam na środku okręgu, by wiedzieć do jakiego miejsca kroić ciasto. Ciasto kroję na 16 części, jak tort (moje ciasto pokroiłam na mniejszą ilość, dlatego wyszedł kwiatek, nie gwiazda 😉 ) nie do samego środka, tylko do miejsca, gdzie odbiła się szklanka (środek ma zostać nie przekrojony)
  • Każdy kawałek "tortu" okręcam dwa razy wokół własnej osi. Jeden kawałek 2 razy w lewo, drugi obok w prawo, znowu w lewo i następny w prawo itd. Dwa kawałki obok siebie łączę na końcu i formułuję gwiazdę. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Smaruję ciasto wodą delikatnie (by się ładnie zarumieniło) i wstawiam do nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut.
  • Gotowe ciasto polewam lukrem 🙂 Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

*masa makowa – przepis tutaj

Mam nadzieję, że opis jest na tyle zrozumiały, że nie będzie problemu z wykonaniem ciasta 🙂

Znalazłam fajny filmik, który obrazuje wykonanie gwiazdy. Może się okazać pomocny 🙂

Jeśli wyjdzie Wam ładniejsza gwiazda od mojej, co jest wielce prawdopodobne 😉 pochwalcie się swoimi zdjęciami! Wyślijcie je na adres karolina.nicpon@gmail.com 🙂 lub oznaczcie mnie na zdjęciach na Facebooku lub Instagramie 🙂

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 7 484 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 26 komentarzy

  1. Agnieszka

    Szkoda że nie ma wersji bezglutenowej.

  2. Kaja

    Jestem zachwycona tym przepisem! 🙂 Znaleźć coś tak fajnego bez mleka, jajek i glutenu to jest coś!
    Ciasto co prawda nie wyszło mi takie ładne, bo mam wrażenie, że wyszło trochę za miękkie, żeby można było je swobodnie skręcać, ale w smaku super. Dodawałam więcej mąki, ale ciągle mi się wydawało za mało. Może masz jakiś sposób na to skręcanie?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      To ciasto nie jest bezglutenowe, jest tam orkisz, czyli zdrowsza odmiana pszenicy. Czasem używam orkiszu, bo moje dzieci go tolerują. Co do pytania, to dodanie większej ilości mąki powinno pomóc, ale nie można przesadzić, by ciasto nie wyszło za twarde 🙂 Sposobu jako takiego nie mam, moje cudo też nie wyszło idealnie, ale co tam, ważne że pyszne 🙂

      1. Kaja

        Faktycznie w przepisie ciasto nie jest bezglutenowe, ja użyłam mąki owsianej bezglutenowej, może to jest jakiś trop.
        Niemniej jednak pyszne! 🙂

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          o, no to super że wyszło na mące owsianej! 🙂 Muszę w takim razie poeksperymentować jeszcze z drożdżowymi wypiekami na tej mące 🙂 Właśnie robię bułeczki, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu pojawią się na blogu 🙂 Pozdrawiam!

  3. MiLena

    Zrobiłam z waniliowym sojowym mlekiem. Super, mały się zajada tak że dziś w Boże Narodzenie robię kolejne. Ja zawijam w struclę

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super, że smakuje 🙂 Cieszę się! Ze struclą jednak mniej zabawy, więc może następnym razem też tak zawinę 🙂

  4. Aga

    Jakiego mleka roslonnego dodalas?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Użyłam z tego co pamiętam migdałowego, albo kokosowo-ryżowego. Najczęściej używam tych dwóch rodzajów 🙂

  5. Janina Zaręba

    Naprawdę ciekawy i bardzo łatwy przepis. Polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂

  6. marcelina

    Dawno drożdżowego nie robiłam, aż nabrałam ochoty na kawałek albo w sumie na całe 😉 Z makiem uwielbiam!

  7. Angelika

    uwielbiam wszystko co z makiem, a twoje ciacho jem juz jem przez monitor <3 pysznosci!

  8. Thermomania

    Zrobienie gwiazdy wygląda łatwo tylko jak ktoś inny robi 😉 Świetny świąteczny przepis i od razu efekt wow. 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niby wiedziałam jak ją zrobić, ale jakoś tak się zagapiłam 😛 Ale na szczęście na smak to nie ma wpływu 😉

  9. Dominika

    Uwielbiam ciasto drożdżowe! przepis pachnie Świętami

  10. Wiola

    Pysznie się prezentuje! W naszym domu nie ma Świąt bez maku! 🙂

  11. Tysia

    Ale już kusisz Świątecznymi wypiekami 🙂 ciasto drożdżowe z masą makową uwielbiam, a w zdrowszej wersji to już w ogóle :*