Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiemTo orkiszowe ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek miało być w formie gwiazdy. Wyszedł kwiatek, ale całkiem smaczny kwiatek 🙂 Dlatego pomimo tego, że wygląd nie jest taki jak powinien, przepis wstawiam. Niech to będzie dowód, że nie tylko Wam coś czasem nie wyjdzie, mnie też nie wszystko wychodzi tak jak chcę, nie jestem idealna. W trakcie wykonywania ciasta pomagała mi moja 2 letnia córeczka. Jej „pomoc” sprawiła, że musiałam się spieszyć i podzieliłam ciasto na za małą ilość kawałków 😉 Cóż, zdarza się, a smakowało super!Nie ma się co poddawać, następnym razem będzie lepiej! Zrobię to ciasto ponownie na Święta i wtedy wstawię drugie zdjęcie 😉 Trzymajcie mnie za słowo 🙂 A Wam postaram się w przepisie dokładnie opisać jak powinno się ciasto uformować, by wyszła gwiazda.

Ciasto drożdżowe jest pyszne i puszyste. Nie do odróżnienia od tych tradycyjnych drożdżowych ciast na jajkach, mleku i maśle. Masa makowa bez białka jest wilgotna i aromatyczna. Trzyma się ciasta i całość smakuje niesamowicie.

Poprzednio wstawiłam przepis na wersję bezglutenową ciasta drożdżowego w formie takich ślimaczków. Jeśli nie jesz glutenu, odsyłam Cię do tego przepisu. Mam jeszcze inny przepis na bezglutenowe drożdżowe ciasto z kruszonką, pewnie też niedługo pojawi się na blogu.

Wydruk przepisu
Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek
Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania /pieczenia 30 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • masa makowa*
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania /pieczenia 30 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • masa makowa*
Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem
Sposób przygotowania
  1. Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
  2. Mąkę, sól i cukier mieszam w misce. Wlewam rozczyn drożdży, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiam. Dolewam olej i wyrabiam dalej. Przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam miękkie elastyczne ciasto. Jeśli mocno się klei do rąk, można podsypać mąką, jednak nie dajemy jej zbyt dużo, bo ciasto będzie twarde.
  3. Ciasto wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję masę makową *
  4. Po tym czasie ciasto wyrabiam ponownie chwilę, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na okrąg o średnicy ok 25 cm. Pierwszy okrąg układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję 1/3 masy makowej, zostawiając z brzegu ok 1 cm ciasta. Nakładam drugi okrąg ciasta i smaruję masą, znowu ciasto i masa makowa. Przykrywam ostatnim okręgiem ciasta drożdżowego.
  5. Biorę szklankę i lekko ją przyciskam na środku okręgu, by wiedzieć do jakiego miejsca kroić ciasto. Ciasto kroję na 16 części, jak tort (moje ciasto pokroiłam na mniejszą ilość, dlatego wyszedł kwiatek, nie gwiazda 😉 ) nie do samego środka, tylko do miejsca, gdzie odbiła się szklanka (środek ma zostać nie przekrojony)
  6. Każdy kawałek "tortu" okręcam dwa razy wokół własnej osi. Jeden kawałek 2 razy w lewo, drugi obok w prawo, znowu w lewo i następny w prawo itd. Dwa kawałki obok siebie łączę na końcu i formułuję gwiazdę. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Smaruję ciasto wodą delikatnie (by się ładnie zarumieniło) i wstawiam do nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut.
  7. Gotowe ciasto polewam lukrem 🙂 Smacznego!

*masa makowa – przepis tutaj

Mam nadzieję, że opis jest na tyle zrozumiały, że nie będzie problemu z wykonaniem ciasta 🙂

Znalazłam fajny filmik, który obrazuje wykonanie gwiazdy. Może się okazać pomocny 🙂

Jeśli wyjdzie Wam ładniejsza gwiazda od mojej, co jest wielce prawdopodobne 😉 pochwalcie się swoimi zdjęciami! Wyślijcie je na adres karolina.nicpon@gmail.com 🙂 lub oznaczcie mnie na zdjęciach na Facebooku lub Instagramie 🙂

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 509 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Zrobienie gwiazdy wygląda łatwo tylko jak ktoś inny robi 😉 Świetny świąteczny przepis i od razu efekt wow. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *