Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskiePoprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.

Pech chciał, że nie miałam w domu już płatków owsianych. Znalazłam za to jeszcze paczkę tartych migdałów i pomyślałam, że ją wykorzystam 🙂 Upiekłam ciasteczka migdałowe z dżemem. Ciasteczka migdałowe są bezglutenowe i wegańskie, bez mleka i jajek.

Jeśli jadasz jajka, możesz dodać żółtko zamiast aquafaby. O aquafabie więcej przeczytasz tutaj 🙂

Można zamiast mąki gryczanej jasnej użyć jaglanej, lub upiec ciasteczka tylko z mąki migdałowej. Jednak ze względu na to, że nie jest to zbyt ekonomiczna opcja, ja zrobiłam casteczka migdałowe z mąki gryczanej niepalonej, ziemniaczanej i tartych migdałów, które dostaniecie w każdym supermarkecie 🙂

Takie ciasteczka migdałowe z dżemem są kruche i w smaku przypominają mi maślane ciasteczka, które jako dziecko bardzo lubiłam. W towarzystwie kawy czy herbaty stanowią bardzo przyjemną słodką przekąskę.  Dzieci się nimi zajadają, a że są na ksylitolu, bez jajek, mleka i glutenu, a dżem słodzony cukrem trzcinowym, nie ograniczam im tej przyjemności aż tak bardzo 🙂

Połączenie pysznych kruchych ciasteczek migdałowych i słodko – kwaśnego dżemu porzeczkowego sprawdziło się znakomicie. Wy możecie użyć jakiegokolwiek dżemu czy konfitury jaką macie w domu. Każda na pewno będzie smakować wyjątkowo i pysznie!

Bazowałam na przepisie z tego bloga, choć zmieniłam tam co nieco i zastąpiłam mąkę pszenną i żółtko mąkami bezglutenowymi i aquafabą 🙂

Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

Ciasteczka migdałowe z dżemem - bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 23 ciasteczka
Przygotowanie 20 minutes
Łącznie 20 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
  • Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
  • Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
  • Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

(Visited 3 706 times, 8 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Ciastka upieczone 🙂 Wyszły przepyszne, słodkie. Zamiast margaryny dodałam masło klarowane. Myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Pozdrawiam

  2. Upiekłam je dzisiaj i wyszły przepyszne! Miały być drożdżówki, ale zabrakło składników (zawsze czegos zapomnę ze sklepu) 🙂 nie wiem jak wpadasz na te pomysły- gratulacje!

  3. Ciasteczka wyglądają spoko. A ten puder ksylitolowy nie smakuje trochę sztucznie? ostatnio żona mi podała coś z ksylitolem i jakoś jednak wyczuwałem różnicę w smaku słodkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *