Poprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.
Pech chciał, że nie miałam w domu już płatków owsianych. Znalazłam za to jeszcze paczkę tartych migdałów i pomyślałam, że ją wykorzystam 🙂 Upiekłam ciasteczka migdałowe z dżemem. Ciasteczka migdałowe są bezglutenowe i wegańskie, bez mleka i jajek.
Jeśli jadasz jajka, możesz dodać żółtko zamiast aquafaby. O aquafabie więcej przeczytasz tutaj 🙂
Można zamiast mąki gryczanej jasnej użyć jaglanej, lub upiec ciasteczka tylko z mąki migdałowej. Jednak ze względu na to, że nie jest to zbyt ekonomiczna opcja, ja zrobiłam casteczka migdałowe z mąki gryczanej niepalonej, ziemniaczanej i tartych migdałów, które dostaniecie w każdym supermarkecie 🙂
Takie ciasteczka migdałowe z dżemem są kruche i w smaku przypominają mi maślane ciasteczka, które jako dziecko bardzo lubiłam. W towarzystwie kawy czy herbaty stanowią bardzo przyjemną słodką przekąskę. Dzieci się nimi zajadają, a że są na ksylitolu, bez jajek, mleka i glutenu, a dżem słodzony cukrem trzcinowym, nie ograniczam im tej przyjemności aż tak bardzo 🙂
Połączenie pysznych kruchych ciasteczek migdałowych i słodko – kwaśnego dżemu porzeczkowego sprawdziło się znakomicie. Wy możecie użyć jakiegokolwiek dżemu czy konfitury jaką macie w domu. Każda na pewno będzie smakować wyjątkowo i pysznie!
Bazowałam na przepisie z bloga paniteresoka.pl, choć zmieniłam tam co nieco i zastąpiłam mąkę pszenną i żółtko mąkami bezglutenowymi i aquafabą 🙂
Ciasteczka migdałowe z dżemem - bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
- 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
- 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
- 40 g skrobii ziemniaczanej
- 60 g tartych lub mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
- Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
- Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
- Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
- Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
- Smacznego!
Gdzie i jak długo można je przechowywać? Chciałabym zrobić je z kilkudniowym wyprzedzeniem na Święta 🙂
właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasteczek i okazało się ze nie mam mąki migdalowe czym ją zastapic?
Zmielonymi innymi orzechami, płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi. 🙂 Powodzenia!
udały się i wyszły przepyszne….kolejny Twój przepis dodaje do ulubionych. A jutro pora na pierniczki
O, świetnie 😀 Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że pierniczki również wyszły super 😀
Ciasteczka zrobione. Są pyszne. Mój bezglutenowiec się ucieszy. Dziękuję.
Ciastka upieczone 🙂 Wyszły przepyszne, słodkie. Zamiast margaryny dodałam masło klarowane. Myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Pozdrawiam
Super! bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały 🙂
Czy można czymś zastąpić masło, jeśli margaryna bezmleczna jest niedostępna?
Można dodać olej kokosowy jednak sama nie próbowałam, więc nie wiem czy ciastka będą miały dobrą konsystencję
Upiekłam je dzisiaj i wyszły przepyszne! Miały być drożdżówki, ale zabrakło składników (zawsze czegos zapomnę ze sklepu) 🙂 nie wiem jak wpadasz na te pomysły- gratulacje!
Super 🙂 cieszę się, że smakowały! 😀 Dziękuję!
Ja już głodny od samych zdjęć 🙂
uf, to znaczy że zdjęcie wyszło 🙂 taki był zamiar 😀
Ale pysznie wyglądają. Moja babcia często robi podobne ale używa chyba kleiku lub mąki ryżowej.
Dziękuję 🙂 z kleikiem jeszcze nie próbowałam 🙂 może następnym razem wypróbuję!
wyglądają uroczo 🙂 czuję że nie mogłabym sie od nich oderwać 😉
Dziękuję 🙂 hehe rzeczywiście uzależniają 🙂
Ciasteczka wyglądają spoko. A ten puder ksylitolowy nie smakuje trochę sztucznie? ostatnio żona mi podała coś z ksylitolem i jakoś jednak wyczuwałem różnicę w smaku słodkości.
Dziękuję 🙂 Dlatego właśnie mielę najpierw ksylitol na puder, wtedy rozpuszcza się całkowicie i nie jest aż tak wyczuwalny. Dodaję go też dużo mniej niż cukru 🙂
Super przepis – w dodatku w takiej zdrowszej wersji 😉 pychotka
Dziękuję 🙂