Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskiePoprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.

Pech chciał, że nie miałam w domu już płatków owsianych. Znalazłam za to jeszcze paczkę tartych migdałów i pomyślałam, że ją wykorzystam 🙂 Upiekłam ciasteczka migdałowe z dżemem. Ciasteczka migdałowe są bezglutenowe i wegańskie, bez mleka i jajek.

Jeśli jadasz jajka, możesz dodać żółtko zamiast aquafaby. O aquafabie więcej przeczytasz tutaj 🙂

Można zamiast mąki gryczanej jasnej użyć jaglanej, lub upiec ciasteczka tylko z mąki migdałowej. Jednak ze względu na to, że nie jest to zbyt ekonomiczna opcja, ja zrobiłam casteczka migdałowe z mąki gryczanej niepalonej, ziemniaczanej i tartych migdałów, które dostaniecie w każdym supermarkecie 🙂

Takie ciasteczka migdałowe z dżemem są kruche i w smaku przypominają mi maślane ciasteczka, które jako dziecko bardzo lubiłam. W towarzystwie kawy czy herbaty stanowią bardzo przyjemną słodką przekąskę.  Dzieci się nimi zajadają, a że są na ksylitolu, bez jajek, mleka i glutenu, a dżem słodzony cukrem trzcinowym, nie ograniczam im tej przyjemności aż tak bardzo 🙂

Połączenie pysznych kruchych ciasteczek migdałowych i słodko – kwaśnego dżemu porzeczkowego sprawdziło się znakomicie. Wy możecie użyć jakiegokolwiek dżemu czy konfitury jaką macie w domu. Każda na pewno będzie smakować wyjątkowo i pysznie!

Bazowałam na przepisie z tego bloga, choć zmieniłam tam co nieco i zastąpiłam mąkę pszenną i żółtko mąkami bezglutenowymi i aquafabą 🙂

Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

Ciasteczka migdałowe z dżemem - bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 23 ciasteczka
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
  • Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
  • Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
  • Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

(Visited 6 321 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

22 Odpowiedzi do “Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie”

  1. Gdzie i jak długo można je przechowywać? Chciałabym zrobić je z kilkudniowym wyprzedzeniem na Święta 🙂

  2. Ciastka upieczone 🙂 Wyszły przepyszne, słodkie. Zamiast margaryny dodałam masło klarowane. Myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Pozdrawiam

  3. Upiekłam je dzisiaj i wyszły przepyszne! Miały być drożdżówki, ale zabrakło składników (zawsze czegos zapomnę ze sklepu) 🙂 nie wiem jak wpadasz na te pomysły- gratulacje!

  4. Ciasteczka wyglądają spoko. A ten puder ksylitolowy nie smakuje trochę sztucznie? ostatnio żona mi podała coś z ksylitolem i jakoś jednak wyczuwałem różnicę w smaku słodkości.

    1. Dziękuję 🙂 Dlatego właśnie mielę najpierw ksylitol na puder, wtedy rozpuszcza się całkowicie i nie jest aż tak wyczuwalny. Dodaję go też dużo mniej niż cukru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating