Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycyDziś zapraszam na przepis na pyszne drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami.

Kupiłam po raz pierwszy w tym sezonie jagody. Kocham nasze polskie jagody ponad wszystko. Serio! Nie przepadam za ostatnio modnymi u nas borówkami amerykańskimi. Uważam, że nasze jagody mają o wiele lepszy smak, bardziej wyrazisty i są oczywiście bardzo, bardzo zdrowe!

Jagoda czarna jest bogata w antocyjany, które nawet w małym stężeniu potrafią znacząco udrożnić naczynia wieńcowe. Owoce jagody usprawniają krążenie, regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają pamięć, chronią przed nowotworami, zawierają bogactwo witamin i minerałów! Samo zdrowie dostępne w naszych lasach. Pamiętajcie tylko by przed spożyciem dobrze umyć jagody pod mocnym strumieniem ciepłej wody, by uniknąć zakażenia bąblowcem.

Stałam nad tymi moimi świeżo zakupionymi czarnymi perełkami i myślałam co by z nich wyczarować. Wybór padł na drożdżówki. Nie chciałam zwykłych jagodzianek. Zrobiłam więc drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami. Chciałam uzyskać smak zbliżony do takich drożdżówek z serem, tradycyjnych, pysznych. Ze względu na dzieci unikam jednak produktów mlecznych, więc zaczęłam szukać inspiracji czym bym mogła taki serek zastąpić. Robiłam już serniki z nerkowców, kaszy jaglanej, ale ostatnio trafiłam na przepis na sernik z ciecierzycy i stwierdziłam, że muszę wypróbować tej masy w moich drożdżówkach. Szczególnie, że często już nie mam pomysłu jak tę ciecierzycę, która mi zostaje po odlaniu aquafaby zużyć 😉

Moje wegańskie drożdżówki z serem z ciecierzycy wyszły pyszne! Co do smaku masy niby serowej, to według mnie jest bardzo zbliżony do zwykłego sera. Smakuje jak połączenie sera i budyniu. Mąż i szwagierka, którzy pierwsi (po moich dzieciach oczywiście, które de facto były mega szczęśliwe) testowali smak drożdżówek wywęszyli podstęp i pewnie dlatego na pytanie co jest w środku nie odpowiedzieli ser, ale zaczęli kręcić, że jakiś budyń, jakaś masa coś dziwnego, ale dobre 🙂 Cóż, oni już mnie znają i wiedzą, że nie podałabym im zwykłych drożdżówek z serem 😀 Jednak według mnie jest to smak, który ser bardzo przypomina i wiele osób mogłoby się nie zorientować 🙂

Spróbujecie? Dajcie koniecznie znać jak wrażenia 🙂

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami

Pyszne miękkie, puszyste drożdżówki wegańskie bez jajek i mleka z "serem" z ciecierzycy i pełnymi zdrowia jagodami
Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 8 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto na drożdżówki

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/4-1 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze

ser z ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g ksylitolu lub 50 g cukru
  • 2 łyżki śmietany z puszki mleka kokosowego gęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki jagód lub innych owoców

Wykonanie

  • Przygotowuję rozczyn. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dosypuję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut
  • W misce mieszam mąkę, cukier, dolewam rozczyn i ciepłą resztę mleka (najpierw ok 1 szklankę) aquafabę i sól, mieszam początkowo drewnianą łyżką później wyrabiam ciasto ręką. Jeśli masz maszynę do chleba lub dobry mikser będzie Ci łatwiej 🙂 Ja nie posiadam więc wyrabiam rękami 😉 Konsystencja powinna być dość luźna, miękka, ciasto może się kleić do dłoni. Jeśli jest za twarde dolewam trochę więcej mleka. Po chwili wyrabiania dodaję olej i wyrabiam dalej aż będzie gładkie. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5 godziny.
  • w międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotowuję ser z ciecierzycy 🙂 Wszystkie składniki miksuję blenderem razem do otrzymania gładkiej konsystencji.
  • Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Chwilę wyrabiam wyrośnięte ciasto, pozbywając się powietrza.
  • Odrywam po kawałku ciasta i lekko posmarowanymi olejem rękoma formułuję kulę, kładę ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam tworząc w środku wgłębienie na masę "serową".
  • Kiedy mam już wszystkie drożdżówki gotowe, nakładam po łyżce "sera" na każdą z nich, posypuję jagodami i dociskam je lekko do masy.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut. Polewam lukrem, lub posypuję cukrem pudrem
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy

Ostatnio bardzo słodko się u mnie na blogu zrobiło. Pokazywałam już wegańskie słodkości w wersji bezglutenowej jak te ciasteczka migdałowe z dżemem, a także glutenowe, ale pyszne ciasto wegański placek z truskawkami. Teraz planuję kilka wytrawnych przepisów, więc będzie urozmaicenie 🙂

(Visited 4 832 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

42 Odpowiedzi do “Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami”

  1. Czym można zastąpić budyń? Syn nie może kukurydzy, a w budynkach jak wiadomo skrobia kukurydziana. 🙂
    Przepis super !!

  2. Witam
    Czym można zastąpić śmietanę kokosową i wanilię. Nie możemy. Produktów mlecznych też nie. Dużo tych zakazów na naszej liście
    Pozdrawiam

    1. Tego przepisu w wersji bezglutenowej nie mam, ale robiłam inne drożdżowe wypieki z mąki owsianej i ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej i wychodziły fajnie. Tutaj dałabym 1 szklankę owsianej, 1 szklankę ryżowej i 0,5 szklanki ziemniaczanej.

    1. mozna dodac kwas mlekowy, ktory jest weganski i nadaje jeszcze bardziej autentycznego smaku wg mnie, dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia albo przez internet 🙂

  3. A mleko może można kokosowe? Nie znam się, ale skoro otworzę puszkę mleka kokosowego na tą śmietankę, to resztę mleka można wykorzystać? 😉

    1. Tak można 😀 W sumie to nie wiem dlaczego tak nie robię 😀 smak tej wody po oddzieleniu śmietanki mi nie bardzo odpowiada, może to dlatego 🙂 Ale nadaje się oczywiście do wykorzystania w cieście.

  4. Masz rację- polskie jagody mają niepowtarzalny smak! Przepiękne Ci wyszły te drożdżówki, chętnie wpadłabym na kawałeczek do popołudniowej kawki

  5. WOW! Wyglądają genialnie i pewnie tak smakują. Musze koniecznie spróbować, akurat idzie weekend i będzie trochę czasu. Dzięki za inspiracje! A zdjęcie bułeczek GENIALNE! Pozdrawiam

  6. Czy można budyń (nie możemy ziemniaka ) zastąpić tapioką, a może masz pomysł na jakiś budyń z tapioki Nicponiu w Kuchni :D:D podobają mi się Twoje przepisy

    1. Super! Cieszę się, daj znać jak wyszły i czy smakują 🙂 Jeśli będziesz miała ochotę prześlij zdjęcia drożdżówek na maila, planuję publikować zdjęcia czytelników na facebooku lub blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *