Dziś zapraszam na przepis na pyszne drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami.
Kupiłam po raz pierwszy w tym sezonie jagody. Kocham nasze polskie jagody ponad wszystko. Serio! Nie przepadam za ostatnio modnymi u nas borówkami amerykańskimi. Uważam, że nasze jagody mają o wiele lepszy smak, bardziej wyrazisty i są oczywiście bardzo, bardzo zdrowe!
Jagoda czarna jest bogata w antocyjany, które nawet w małym stężeniu potrafią znacząco udrożnić naczynia wieńcowe. Owoce jagody usprawniają krążenie, regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają pamięć, chronią przed nowotworami, zawierają bogactwo witamin i minerałów! Samo zdrowie dostępne w naszych lasach. Pamiętajcie tylko by przed spożyciem dobrze umyć jagody pod mocnym strumieniem ciepłej wody, by uniknąć zakażenia bąblowcem.
Stałam nad tymi moimi świeżo zakupionymi czarnymi perełkami i myślałam co by z nich wyczarować. Wybór padł na drożdżówki. Nie chciałam zwykłych jagodzianek. Zrobiłam więc drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami. Chciałam uzyskać smak zbliżony do takich drożdżówek z serem, tradycyjnych, pysznych. Ze względu na dzieci unikam jednak produktów mlecznych, więc zaczęłam szukać inspiracji czym bym mogła taki serek zastąpić. Robiłam już serniki z nerkowców, kaszy jaglanej, ale ostatnio trafiłam na przepis na sernik z ciecierzycy i stwierdziłam, że muszę wypróbować tej masy w moich drożdżówkach. Szczególnie, że często już nie mam pomysłu jak tę ciecierzycę, która mi zostaje po odlaniu aquafaby zużyć 😉
Moje wegańskie drożdżówki z serem z ciecierzycy wyszły pyszne! Co do smaku masy niby serowej, to według mnie jest bardzo zbliżony do zwykłego sera. Smakuje jak połączenie sera i budyniu. Mąż i szwagierka, którzy pierwsi (po moich dzieciach oczywiście, które de facto były mega szczęśliwe) testowali smak drożdżówek wywęszyli podstęp i pewnie dlatego na pytanie co jest w środku nie odpowiedzieli ser, ale zaczęli kręcić, że jakiś budyń, jakaś masa coś dziwnego, ale dobre 🙂 Cóż, oni już mnie znają i wiedzą, że nie podałabym im zwykłych drożdżówek z serem 😀 Jednak według mnie jest to smak, który ser bardzo przypomina i wiele osób mogłoby się nie zorientować 🙂
Spróbujecie? Dajcie koniecznie znać jak wrażenia 🙂
Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami
Składniki
Ciasto na drożdżówki
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki oleju
- 1 1/4-1 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze
ser z ciecierzycy
- 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 40 g ksylitolu lub 50 g cukru
- 2 łyżki śmietany z puszki mleka kokosowego gęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki jagód lub innych owoców
Wykonanie
- Przygotowuję rozczyn. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dosypuję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut
- W misce mieszam mąkę, cukier, dolewam rozczyn i ciepłą resztę mleka (najpierw ok 1 szklankę) aquafabę i sól, mieszam początkowo drewnianą łyżką później wyrabiam ciasto ręką. Jeśli masz maszynę do chleba lub dobry mikser będzie Ci łatwiej 🙂 Ja nie posiadam więc wyrabiam rękami 😉 Konsystencja powinna być dość luźna, miękka, ciasto może się kleić do dłoni. Jeśli jest za twarde dolewam trochę więcej mleka. Po chwili wyrabiania dodaję olej i wyrabiam dalej aż będzie gładkie. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5 godziny.
- w międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotowuję ser z ciecierzycy 🙂 Wszystkie składniki miksuję blenderem razem do otrzymania gładkiej konsystencji.
- Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Chwilę wyrabiam wyrośnięte ciasto, pozbywając się powietrza.
- Odrywam po kawałku ciasta i lekko posmarowanymi olejem rękoma formułuję kulę, kładę ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam tworząc w środku wgłębienie na masę "serową".
- Kiedy mam już wszystkie drożdżówki gotowe, nakładam po łyżce "sera" na każdą z nich, posypuję jagodami i dociskam je lekko do masy.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut. Polewam lukrem, lub posypuję cukrem pudrem
- Smacznego!
Ostatnio bardzo słodko się u mnie na blogu zrobiło. Pokazywałam już wegańskie słodkości w wersji bezglutenowej jak te ciasteczka migdałowe z dżemem, a także glutenowe, ale pyszne ciasto wegański placek z truskawkami. Teraz planuję kilka wytrawnych przepisów, więc będzie urozmaicenie 🙂
Ciekawe czy z takiego sera dałoby rade zrobic cos podobnego do sernika
Robie dla 2 letniego syna kolejny raz, uwielbia..! Z reszta uwielbiam Twoje przepisy, wszytskie proste, bez mieszanek, dziwnych dodatkow. Ja poszukuje podobnego przepisu dla siebie, nie moge jajek, glutenu i nabialu, czy masz gdzies moze schowany? Myslalam tez o cebularzach, może w dobie kwarantanny cos podsune a ja skorzystam
Robiłam – przepyszne!
Czym można zastąpić budyń? Syn nie może kukurydzy, a w budynkach jak wiadomo skrobia kukurydziana. 🙂
Przepis super !!
Perfect recipe!I love this.
Witam
Czym można zastąpić śmietanę kokosową i wanilię. Nie możemy. Produktów mlecznych też nie. Dużo tych zakazów na naszej liście
Pozdrawiam
wanilię możesz pominąć lub dodać aromat np migdałowy a jeśli chodzi o kokos, to myślę, że jakaś roślinna śmietanka np migdałowa czy ryżowa również się nada 🙂
Jak się robi śmietanę ryżową?
Ja kupuje gotową. Najczęściej w Auchan lub przez internet
Czy zamiast jagód można truskawki?
Tak, truskawki też się nadadzą 🙂
A jeśli nie mam świeżych drożdży tylko suche, to ile dodać?
Myślę, że 8, 9g powinno być ok
Jak Pani uważa, czy mogę użyć mrożonych jagód bez szkody dla drożdżówek? ☺
tak, można użyć mrożonych 🙂
Proszę o informację jakiej mąki bezglutenowej lub mieszanki można użyć do drożdżówek?
Z mieszankami nie mam doświadczenia, nie używam ich. Dałabym 1 szklankę owsianej bezglutenowej, ryżowej białej i 0, szklanki ziemniaczanej. Powinno się udać.
A jakiemi makami kozna zastapic orkisz i pszenice?
Tego przepisu w wersji bezglutenowej nie mam, ale robiłam inne drożdżowe wypieki z mąki owsianej i ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej i wychodziły fajnie. Tutaj dałabym 1 szklankę owsianej, 1 szklankę ryżowej i 0,5 szklanki ziemniaczanej.
A czym mogę zastąpić cytrynę?
Cytryna nadaje ciecierzycy posmaku serowego. Niestety nie da się jej zastąpić jeśli chcemy uzyskać masę zbliżoną do sera.
mozna dodac kwas mlekowy, ktory jest weganski i nadaje jeszcze bardziej autentycznego smaku wg mnie, dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia albo przez internet 🙂
A mleko może można kokosowe? Nie znam się, ale skoro otworzę puszkę mleka kokosowego na tą śmietankę, to resztę mleka można wykorzystać? 😉
Tak można 😀 W sumie to nie wiem dlaczego tak nie robię 😀 smak tej wody po oddzieleniu śmietanki mi nie bardzo odpowiada, może to dlatego 🙂 Ale nadaje się oczywiście do wykorzystania w cieście.
Nie spotkałam się jeszcze z serem z ciecierzycy, a to taki super pomysł! Dzięki za inspirację 🙂
Proszę bardzo 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂
Zdecydowanie warto wypróbować! Wygląda niesamowicie, skład super, więc czego chcieć więcej 🙂
Dokładnie! 🙂 Nic tylko piec i wcinać! 🙂 Zachęcam do wypróbowania, ciekawe jak Ci będą smakować 🙂
Masz rację- polskie jagody mają niepowtarzalny smak! Przepiękne Ci wyszły te drożdżówki, chętnie wpadłabym na kawałeczek do popołudniowej kawki
Tak, do popołudniowej kawki są w sam raz 😀
Ale bym wciągnęła jedną! Wyglądają przesmacznie :*
Dziękuję :* takie właśnie są!
WOW! Wyglądają genialnie i pewnie tak smakują. Musze koniecznie spróbować, akurat idzie weekend i będzie trochę czasu. Dzięki za inspiracje! A zdjęcie bułeczek GENIALNE! Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂 Udało się znaleźć czas w weekend? mam nadzieję że smakowały 😀
ale Ty to masz nosa! zawsze tak sprytnie wykombinujesz, że wychodzą Ci same pyszności 🙂
Dziękuję :* staram się! 😀
Ten serek z ciecierzycy brzmi pysznie! Drożdżówki z serem zawsze były moimi ulubionymi. 🙂
Ja też zawsze najbardziej lubiłam drożdżówki z serem 😀
Czy można budyń (nie możemy ziemniaka ) zastąpić tapioką, a może masz pomysł na jakiś budyń z tapioki Nicponiu w Kuchni :D:D podobają mi się Twoje przepisy
Można zastąpić tapioką 😀 tylko może dodaj więcej ekstraktu waniliowego lub kropelkę aromatu waniliowego 🙂
Jutro wypróbuję! Pycha 🙂
Super! Cieszę się, daj znać jak wyszły i czy smakują 🙂 Jeśli będziesz miała ochotę prześlij zdjęcia drożdżówek na maila, planuję publikować zdjęcia czytelników na facebooku lub blogu 🙂
bardzo fajny pomysł z tym serkiem z ciecierzycy! drożdżówki wyglądają mega apetycznie 🙂
dziękuję :*