You are currently viewing Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami
Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycyDziś zapraszam na przepis na pyszne drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami.

Kupiłam po raz pierwszy w tym sezonie jagody. Kocham nasze polskie jagody ponad wszystko. Serio! Nie przepadam za ostatnio modnymi u nas borówkami amerykańskimi. Uważam, że nasze jagody mają o wiele lepszy smak, bardziej wyrazisty i są oczywiście bardzo, bardzo zdrowe!

Jagoda czarna jest bogata w antocyjany, które nawet w małym stężeniu potrafią znacząco udrożnić naczynia wieńcowe. Owoce jagody usprawniają krążenie, regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają pamięć, chronią przed nowotworami, zawierają bogactwo witamin i minerałów! Samo zdrowie dostępne w naszych lasach. Pamiętajcie tylko by przed spożyciem dobrze umyć jagody pod mocnym strumieniem ciepłej wody, by uniknąć zakażenia bąblowcem.

Stałam nad tymi moimi świeżo zakupionymi czarnymi perełkami i myślałam co by z nich wyczarować. Wybór padł na drożdżówki. Nie chciałam zwykłych jagodzianek. Zrobiłam więc drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami. Chciałam uzyskać smak zbliżony do takich drożdżówek z serem, tradycyjnych, pysznych. Ze względu na dzieci unikam jednak produktów mlecznych, więc zaczęłam szukać inspiracji czym bym mogła taki serek zastąpić. Robiłam już serniki z nerkowców, kaszy jaglanej, ale ostatnio trafiłam na przepis na sernik z ciecierzycy i stwierdziłam, że muszę wypróbować tej masy w moich drożdżówkach. Szczególnie, że często już nie mam pomysłu jak tę ciecierzycę, która mi zostaje po odlaniu aquafaby zużyć 😉

Moje wegańskie drożdżówki z serem z ciecierzycy wyszły pyszne! Co do smaku masy niby serowej, to według mnie jest bardzo zbliżony do zwykłego sera. Smakuje jak połączenie sera i budyniu. Mąż i szwagierka, którzy pierwsi (po moich dzieciach oczywiście, które de facto były mega szczęśliwe) testowali smak drożdżówek wywęszyli podstęp i pewnie dlatego na pytanie co jest w środku nie odpowiedzieli ser, ale zaczęli kręcić, że jakiś budyń, jakaś masa coś dziwnego, ale dobre 🙂 Cóż, oni już mnie znają i wiedzą, że nie podałabym im zwykłych drożdżówek z serem 😀 Jednak według mnie jest to smak, który ser bardzo przypomina i wiele osób mogłoby się nie zorientować 🙂

Spróbujecie? Dajcie koniecznie znać jak wrażenia 🙂

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami

Pyszne miękkie, puszyste drożdżówki wegańskie bez jajek i mleka z "serem" z ciecierzycy i pełnymi zdrowia jagodami
Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 8 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto na drożdżówki

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/4-1 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze

ser z ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g ksylitolu lub 50 g cukru
  • 2 łyżki śmietany z puszki mleka kokosowego gęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki jagód lub innych owoców

Wykonanie

  • Przygotowuję rozczyn. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dosypuję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut
  • W misce mieszam mąkę, cukier, dolewam rozczyn i ciepłą resztę mleka (najpierw ok 1 szklankę) aquafabę i sól, mieszam początkowo drewnianą łyżką później wyrabiam ciasto ręką. Jeśli masz maszynę do chleba lub dobry mikser będzie Ci łatwiej 🙂 Ja nie posiadam więc wyrabiam rękami 😉 Konsystencja powinna być dość luźna, miękka, ciasto może się kleić do dłoni. Jeśli jest za twarde dolewam trochę więcej mleka. Po chwili wyrabiania dodaję olej i wyrabiam dalej aż będzie gładkie. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5 godziny.
  • w międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotowuję ser z ciecierzycy 🙂 Wszystkie składniki miksuję blenderem razem do otrzymania gładkiej konsystencji.
  • Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Chwilę wyrabiam wyrośnięte ciasto, pozbywając się powietrza.
  • Odrywam po kawałku ciasta i lekko posmarowanymi olejem rękoma formułuję kulę, kładę ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam tworząc w środku wgłębienie na masę "serową".
  • Kiedy mam już wszystkie drożdżówki gotowe, nakładam po łyżce "sera" na każdą z nich, posypuję jagodami i dociskam je lekko do masy.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut. Polewam lukrem, lub posypuję cukrem pudrem
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy

Ostatnio bardzo słodko się u mnie na blogu zrobiło. Pokazywałam już wegańskie słodkości w wersji bezglutenowej jak te ciasteczka migdałowe z dżemem, a także glutenowe, ale pyszne ciasto wegański placek z truskawkami. Teraz planuję kilka wytrawnych przepisów, więc będzie urozmaicenie 🙂

(Visited 7 987 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 44 komentarzy

  1. Kamila

    Ciekawe czy z takiego sera dałoby rade zrobic cos podobnego do sernika

  2. Kamila

    Robie dla 2 letniego syna kolejny raz, uwielbia..! Z reszta uwielbiam Twoje przepisy, wszytskie proste, bez mieszanek, dziwnych dodatkow. Ja poszukuje podobnego przepisu dla siebie, nie moge jajek, glutenu i nabialu, czy masz gdzies moze schowany? Myslalam tez o cebularzach, może w dobie kwarantanny cos podsune a ja skorzystam

  3. Anna

    Robiłam – przepyszne!

  4. Karo

    Czym można zastąpić budyń? Syn nie może kukurydzy, a w budynkach jak wiadomo skrobia kukurydziana. 🙂
    Przepis super !!

  5. alicia

    Perfect recipe!I love this.

  6. Wioleta

    Witam
    Czym można zastąpić śmietanę kokosową i wanilię. Nie możemy. Produktów mlecznych też nie. Dużo tych zakazów na naszej liście
    Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      wanilię możesz pominąć lub dodać aromat np migdałowy a jeśli chodzi o kokos, to myślę, że jakaś roślinna śmietanka np migdałowa czy ryżowa również się nada 🙂

      1. Wioleta

        Jak się robi śmietanę ryżową?

  7. Agnieszka

    Czy zamiast jagód można truskawki?

      1. Agnieszka

        A jeśli nie mam świeżych drożdży tylko suche, to ile dodać?

  8. Paulina

    Jak Pani uważa, czy mogę użyć mrożonych jagód bez szkody dla drożdżówek? ☺

  9. Ewa

    Proszę o informację jakiej mąki bezglutenowej lub mieszanki można użyć do drożdżówek?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z mieszankami nie mam doświadczenia, nie używam ich. Dałabym 1 szklankę owsianej bezglutenowej, ryżowej białej i 0, szklanki ziemniaczanej. Powinno się udać.

  10. Basia

    A jakiemi makami kozna zastapic orkisz i pszenice?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tego przepisu w wersji bezglutenowej nie mam, ale robiłam inne drożdżowe wypieki z mąki owsianej i ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej i wychodziły fajnie. Tutaj dałabym 1 szklankę owsianej, 1 szklankę ryżowej i 0,5 szklanki ziemniaczanej.

  11. Milena

    A czym mogę zastąpić cytrynę?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cytryna nadaje ciecierzycy posmaku serowego. Niestety nie da się jej zastąpić jeśli chcemy uzyskać masę zbliżoną do sera.

    2. kami

      mozna dodac kwas mlekowy, ktory jest weganski i nadaje jeszcze bardziej autentycznego smaku wg mnie, dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia albo przez internet 🙂

  12. Berta

    A mleko może można kokosowe? Nie znam się, ale skoro otworzę puszkę mleka kokosowego na tą śmietankę, to resztę mleka można wykorzystać? 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak można 😀 W sumie to nie wiem dlaczego tak nie robię 😀 smak tej wody po oddzieleniu śmietanki mi nie bardzo odpowiada, może to dlatego 🙂 Ale nadaje się oczywiście do wykorzystania w cieście.

  13. Justti

    Nie spotkałam się jeszcze z serem z ciecierzycy, a to taki super pomysł! Dzięki za inspirację 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dokładnie! 🙂 Nic tylko piec i wcinać! 🙂 Zachęcam do wypróbowania, ciekawe jak Ci będą smakować 🙂

  14. Agnieszka

    Masz rację- polskie jagody mają niepowtarzalny smak! Przepiękne Ci wyszły te drożdżówki, chętnie wpadłabym na kawałeczek do popołudniowej kawki

  15. Justyna

    Ale bym wciągnęła jedną! Wyglądają przesmacznie :*

  16. Quchcic

    WOW! Wyglądają genialnie i pewnie tak smakują. Musze koniecznie spróbować, akurat idzie weekend i będzie trochę czasu. Dzięki za inspiracje! A zdjęcie bułeczek GENIALNE! Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję bardzo 🙂 Udało się znaleźć czas w weekend? mam nadzieję że smakowały 😀

  17. Agnieszka

    Ten serek z ciecierzycy brzmi pysznie! Drożdżówki z serem zawsze były moimi ulubionymi. 🙂

  18. MiLena

    Czy można budyń (nie możemy ziemniaka ) zastąpić tapioką, a może masz pomysł na jakiś budyń z tapioki Nicponiu w Kuchni :D:D podobają mi się Twoje przepisy

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można zastąpić tapioką 😀 tylko może dodaj więcej ekstraktu waniliowego lub kropelkę aromatu waniliowego 🙂

  19. Agnieszka

    Jutro wypróbuję! Pycha 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super! Cieszę się, daj znać jak wyszły i czy smakują 🙂 Jeśli będziesz miała ochotę prześlij zdjęcia drożdżówek na maila, planuję publikować zdjęcia czytelników na facebooku lub blogu 🙂

  20. Daria

    bardzo fajny pomysł z tym serkiem z ciecierzycy! drożdżówki wyglądają mega apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating