Wegański solony karmel

Solony karmel to świetny dodatek do deserów. Dziś zapraszam na nowy przepis na blogu. Wegański solony karmel. Pyszny, kremowy, ciągnący się, idealny!

Wegański solony karmel

Jak zrobić wegański solony karmel w domowych warunkach?

Zrobienie karmelu w domu to nie jest taka trudna sprawa. Najważniejsze, to cierpliwość i zdecydowane działanie. Trzeba powstrzymać się od mieszania łyżką cukru w garnku zanim się rozpuści. Dlaczego nie warto tego robić? Jeśli zaczniecie mieszać łyżką, z cukru zrobi się bryła twardego i trudnego do rozpuszczenia kamienia. Lepiej delikatnie pchechylać garnek, by cukier równomiernie się roztapiał.

Drugą kwestią, która może przyspożyć problemów jest moment, iedy do cukru dodajemy mleko kokosowe i tłuszcz. Wtedy trzeba działać zdecydowanie i szybko mieszać łyżką lub małą trzepaczką.

Kolor naszego karmelu regulujemy stopniem przybrązowienia cukru. Jeśli chcemy by karmel był jasny i delikatny w smaku, nie podgrzewajmy zbyt długo roztopionego cukru. Jeśli chcemy otrzymać mocno wyrazisty i ciemniejszy, wtedy cukier podgrzewamy dłużej, do uzyskania odpowiedniego koloru.

Wegański solony karmel

Wegański solony karmel

Prosty przepis na pyszny dodatek do deserów
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 słoiczek o poj. ok 250ml
Gotowanie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 80 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 1 puszka mleka kokosowego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

Wykonanie

  • Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier puder. Stawiamy na średniej wielkości ogień. Podgrzewamy, aż się rozpuści.
  • Mieszamy,ruszając garnkiem. Kiedy już się rozpuści, możemy zamieszać drewnianą łopatką i podgrzewamy, aż nabierze bursztynowego koloru.
  • Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło lub olej kokosowy o temperaturze pokojowej i energicznie mieszamy, aż masa się połączy.
  • Dodajemy gęstszą, białą część mleka kokosowego ( ok. 130-180 ml). Mieszamy i podgrzewamy, aż karmel zgęstnieje. Trwa to ok 20 minut.
  • Do gotowego karmelu dodajemy sól. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Taki karmel może stać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Podoba się przepis?Wypróbuj i pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Do czego wykorzystać taki karmel?

Można wlać go do kawy, polać lody, przełożyć ciastweczka lub polać ciasto, brownie czy np mazurka. Już niedługo wstawię przepis właśnie na mazurka, do którego użyłam mojego karmelu. Lada moment są przecież Święta Wielkanocne!

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, Dajcie znać jak Wam się udał i czy smakował. 🙂

Wegański solony karmel

(Visited 1 339 times, 4 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

3 Odpowiedzi do “Wegański solony karmel”

  1. Pierwsze podejście do karmelu i niestety, nie jestem w pełni zadowolona. Dodałam masło klarowane i żadną siła nie mogłam połączyć składników, a karmel robił się coraz ciemniejszy… wiec mimo to dodałam śmietankę z kokosa. Mieszałam aż zgęstniało i przelałam do słoika, a tu kolejna niespodzianka na wierzchu zbiera się tloszcz. Najwyraźniej masło klarowane nie nadaje się

    1. Witaj, z klarowanym nie próbowałam więc dziękuję za komentarz. Dobrze wiedzieć że się nie sprawdza. Myślę, że jeśli nie możesz zwykłego masła lub margaryny, najlepiej użyć oleju kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating