You are currently viewing Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną (seromakowiec)
Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną (seromakowiec)

Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!

Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną seromakowiec

Bezglutenowe i wegańskie ciasto z makiem i masą jaglano – kokosową, czyli wegański seromakowiec.

Już od dawna miałam zamiar przerobić jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, czyli seromakowiec na kruchym spodzie. Nie mogła się ku temu nadarzyć lepsza okazja, niż zbliżające się Święta. Zazwyczaj właśnie w okresie Świąt, to ciasto pojawiało się na naszym stole.

To wegańskie ciasto, seromakowiec, jest bardzo proste mimo tego, że opis i lista składników nie jest najkrótsza. Nie zrażajcie się proszę, bo naprawdę nie jest to czasochłonne.

Kruchy spód i masa makowa, może być Wam znana z mojego wcześniejszego przepisu na bezglutenową gwiazdę makową. W tej makowej masie jest więcej prażonych jabłek, tak jak to jest w oryginalnym seromakowcu.

Największe wyzwanie w tym wegańskim cieście, to masa serowa. Chciałam, by była z mąki kokosowej połączonej z kaszą jaglaną. Kasza miała nadać takiej twarogowej konsystencji. Za serowy smak odpowiedzialny jest sok z cytryny, a mleko kokosowege w puszce, miało dodać kremowości. Ostatecznie wyszedł wypiek idealny i bardzo podobny w smaku do seromakowca.

Wegański seromakowiec

Nawet z wyglądu ciasto jest nie do odróżnienia od tradycyjnego! Spójrzcie na ten przekrój. 🙂 Moich zachwytów po wypróbowaniu nie było końca. Szkoda, że kiedy to piszę, ciasto jest już wspomnieniem. 😀 Na szczęście zrobiłam zapas mielonego maku, bo zawsze przed samymi Świętami ciężko go dostać w sklepach.

Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną seromakowiec

Wegański seromakowiec

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z makiem i masą jaglano - kokosową
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 24-26 cm
Przygotowanie 30 min.
Czas pieczenia 30 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód

  • ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub z sorgo, gryczana niepalona.
  • ½ szklanki mąki ryżowej białej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • ½ łyżki łupin babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru kokosowego erytrolu, ksylitolu lub innego dowolnego słodzika.
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • ¾ szklanki mleka roślinnego lub wody

Masa makowa

Masa jaglano-kokosowa

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu z agawy słodzik powinien mieć neutralny kolor, by nie zmienić koloru masy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny opcjonalnie (warto dodać, by podkreślić serowy smak)

Polewa czekoladowa

  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka roślinnego

Wykonanie

Spód

  • Piekarnik nagrzewam do 180°C.
  • Tortownicę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
  • Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.
    W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne.
  • Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam łyżką. Ciasto powinno być gęste i dość klejące, trzymające się łyżki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki owsianej, jeśli zbyt suche, wody lub mleka.
  • Ciasto rozprowadzam dłonią na spodzie tortownicy.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Wyjmuję.

Masa makowa

  • Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut.
    Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut.
    Mak łączę z pozostałymi składnikami - odsączonymi rodzynkami, posiekanymi migdałami, jabłkami i słodzikiem i aquafabą w płynie.
  • Wykładam masę makową na podpieczony spód.

Masa jaglano - kokosowa

  • Ugotowaną i przestudzoną kaszę, całą zawartość puszki mleka kokosowego, mąkę kokosową, słodzik i wiórki blenduję na w miarę gładką masę.
    Ja to zrobiłam blenderem ręcznym. Nie musi być to tak dokładnie zmielone jak na budyń jaglany, mogą zostać grudki kaszy.
    Jeśli masa jest zbyt płynna (to zależy od gęstości mleka kokosowego) dosypujemy mąki kokosowej. Masa powinna być dość gęsta.
  • Masę wykładam na mak i wyrównuję górę.
  • Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut.

Polewa czekoladowa

  • Posiekaną czekoladę, olej kokosowy i mleko roślinne wkładam razem do miski.
  • Roztapiam ciągle mieszając w kąpieli wodnej. ( miskę umieszczam na rondelku z wrzątkiem, podgrzewanym na minimalnym ogniu, tak, by dno miski nie dotykało wody)
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Wegański bezglutenowy seromakowiec

Wegańskie ciasto z makiem i msą jaglano - kokosową

Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Smaki Diet.

 

(Visited 21 665 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 62 komentarzy

  1. Karolina

    Przygotowuję się do zrobienia tego cuda Ale mam pytanie odnośnie jabłek prażonych, o jakie chodzi? Takie w słoiku, z których robi się szarlotkę czy takie suszone krążki?

  2. Monika

    Ile ml ma Twoja szklanka?

  3. Monika

    Jak długo można przechowywac ciasto i gdzie?

  4. Monika

    Czy można użyć mleczka kokosowego z kartonika?

  5. Marta

    Bardzo chciałabym zrobić ten tort na urodziny syna, niestety bardzo ciężko o niektóre składniki. Jaka mąką można zastąpić mąkę owsianą? Gryczanej też nie, bo to roczek.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Może być np ryżowa? Musi być bezglutenowa, tak? Jakich mąk używasz, to może podpowiem?

      1. Marta

        Nie, nie musi być bezglutenowa.

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Aaa, no to wszystkie te mąki zastąp pszenną i nie dodawaj lupin babki jajowatej. Myślę, że trzeba będzie dodać mniej płynu, więc dodawaj powoli i mieszaj. Powodzenia!

          1. Marta

            Dziękuje. A jaszcze inne pytanie, mleko roślinne to jakie? Jestem kompletnie w tym zielona.

          2. Awatar użytkownika
            Karolina Nicpoń

            Mleko roślinne, np migdałowe, kokosowe lub zwykłe krowie jeśli możesz takiego używać. Jeśli możesz używać krowiego, czyli nie musisz mieć diety bez nabiału i glutenu, nie jesteś weganką, to może zrobisz tą wersję seromakowca, taką tradycyjną bez kombinowania? https://nicponwkuchni.pl/seromakowiec/

          3. Marta

            Tak, wersja dla mnie mogłaby taka być, ale robię na roczek mojego dziecka, a on bez nabiału, „jedziemy” na veganskich produktach. Może zrobie z tą mąką gryczana. Nie wiem, mam jeszcze orkiszową(?). Nie wiem. Nie chciałabym pszennej. Chyba, że pełnoziarnista pszenna?

          4. Awatar użytkownika
            Karolina Nicpoń

            Aa, już rozumiem 🙂 To może być zarówno orkiszowa, jak i pszenna pełnoziarnista. 🙂

    2. Marta

      Czy mleko kokosowe musi być wcześniej w lodowce?

      1. Awatar użytkownika
        Karolina Nicpoń

        Nie jest to konieczne,bo i tak wlewam całą zawartość puszki, a masa podczas pieczenia stężeje

    3. Marta

      I jeszcze jedno pytanko. Czy
      Piec to ciasto w termoobiegu? Czy góry czy dol?

        1. Marta

          Dziękuje. Za niedługo się zabieram za robotę! Mam nadzieje, że wyjdzie. Jutro się okaże 😉

    4. Marta

      Dzięki! Właśnie wyładowało w piekarniku. Nawet fajnie się je robiło. Nie trzeba go trzymać w lodowce?

  6. Agneszem

    W opisie wykonania spodu jest soda, nie ma jej natomiast w spisie składników…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście powinna być w składnikach jeszcze soda. Już edytuję.

  7. Tomek

    Parę dni temu odważyłem się zrobić i zdecydowanie było warto. Przepyszne! Podobnie jak Pani wyżej użyłem mleczka light 🙂

  8. Awatar użytkownika
    Teresa

    Czym moznaby zastapic jaglanke?

  9. Wiola

    Jedno z napyszniejszych ciast na stole wigilijnym! Wszyscy byli zachwyceni. Najbardziej zadowolona była moja córeczka
    Zrobiłam wersję z jajem.

  10. Paula

    A ja już zrobiłam i zjadłam, mogę rzec ze najlepsze ciasto wegańskie ever!!!! Strzał w 10!

  11. Sok z cytryny

    Na wstępie jest wspomniane o soku z cytryny a w składnikach go nie ma. Powinien być?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ooo, no właśnie! Tak. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiam. Nie jest konieczny, ale podkręca serowy posmak. 2 lyzeczki do masy

  12. Ada

    Nie mam mielonego maku ani maszynki do mielenia mięsa. Czy jak namocze cały mak i zmiele blenderem to też wyjdzie. Jak by to pani zrobiła z całym makiem?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Blenderem będzie ciężko. Bez dobrego zielenią, będzie się źle jadło. U mnie w piekarni wiedziałam, że można kupić już zielony mak. Może jednak znajdziesz? Ostatecznie można użyć gotowej masy makowej

  13. Karolina

    A babkę czym można zastąpić. Niestety nigdzie jej nie dostanę u siebie;(

    1. Lakima

      Kurcze już ugotowalam mak, nie wiedziałam że jest mielony, nie mieszkam w Pl i tak cud że kupiłam mak… Jest ugotowany na wodzie, planowałam zmielic i zrobić wg instrukcji ale chyba nie o to w niech chodziło bo będzie zbyt rzadkie

      1. Awatar użytkownika
        Karolina Nicpoń

        Możesz go teraz przekręcić przez maszynkę do mięsa dwa razy i do takiego dodać resztę składników masy 🙂

  14. N

    Jaka pojemność mleka kokosowego ?

  15. Agneszem

    Czym można zastąpić Aquafabe?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli możesz jajka to 1 białkiem. Można je wcześniej ubić. Jeśli nie, to możesz to pominąć całkiem.

  16. Justyna

    Pięknie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje. Mam zamiar zrobić, lecz mam pytanie. Jaka średnica blaszki jest odpowiednia?

      1. Ewa

        Moim zdaniem to 20cm. Zrobiłam w 25 i warstwy były niższe 🙂

  17. Monika

    Witam 🙂 my nie potrzebujemy bezglutenowej wersji, więc spód zrobić raczej jak kruche (na bezmlecznej margarynie i saym żółtku) czy np. jak babka? Bo biszkoptu bez białek chyba się nie podejmę 😉 ciasto czekoladowe rgika aledla(bez kakao 😉 ) by się tu nadało?

    I mąkę kokosową w masie “serowej” mogę zastąpić zwykłą pszenną? Czy lepiej ziemniaczaną?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ciasto możesz zrobić jak kruche, ale w masie nic bym nie zmieniała, nawet jeśli możesz gluten. No, chyba, że nie masz jej pod ręką, to dodaj więcej wiórków, i mąkę ziemniaczaną

  18. Ania

    Piękne! Mój synek niestety jest uchylony na skrobię z ryżu i ziemniaków, czym zastąpić mąkę ryżowe i ziemniaczana? Jajo zamiast będzie Ok?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zamiast ziemniaczanej może być kukurydziana lub z tapioki, a zamiast ryżowej można dać jaglaną, sorgo lub więcej owsianej 🙂

  19. Monika

    Wygląda pięknie!chciałabym zrobić ale mam pytanie. Te 2szklanki kaszy jagl.to po ugotowaniu?czyli przed gotowaniem.1 szkl.-dobrze rozumiem?

      1. Aneta

        Wlaśnie ja źle przeczytalam (czytanie ze zrozumieniem;) ) i ugotwałam dwie szkolanki kaszy! Masa wyszla srednia w smaku ale za to jak na 3 ciasta! Jakiś pomysł co zrobić z pozostałą masa?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Może dodać do tej reszty więcej pozostałych składników, by smakowała lepiej, zrobić kulki i obtoczyć w roztopionej czekoladzie? Albo upiec rozłożoną na blaszce i zrobić batony Bounty? 🙂

  20. Ela

    To ciasto wyglada rewelacyjnie.ale mam pytanie; W jaki sposob zmielic mak ? Moja mamusia zalewala mak wrzatkiem i potem to sie mieliło w maszynce do miesa 2 razy jak dobrze pamietam.dzieki

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja kupuję gotowy mielony mak w woreczku. Można zmelić dokładnie tak jak napisałaś 🙂

      1. Ewa

        Czyli w przepisie mowa o gotowym suchym zmielonym maku? 🙂

  21. Ilona

    Jaka zawartość tłuszczu powinna być w mleku kokosowym?

Dodaj komentarz

Recipe Rating