Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną (seromakowiec)

Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!

Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną seromakowiec

Bezglutenowe i wegańskie ciasto z makiem i masą jaglano – kokosową, czyli wegański seromakowiec.

Już od dawna miałam zamiar przerobić jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, czyli seromakowiec na kruchym spodzie. Nie mogła się ku temu nadarzyć lepsza okazja, niż zbliżające się Święta. Zazwyczaj właśnie w okresie Świąt, to ciasto pojawiało się na naszym stole.

To wegańskie ciasto, seromakowiec, jest bardzo proste mimo tego, że opis i lista składników nie jest najkrótsza. Nie zrażajcie się proszę, bo naprawdę nie jest to czasochłonne.

Kruchy spód i masa makowa, może być Wam znana z mojego wcześniejszego przepisu na bezglutenową gwiazdę makową. W tej makowej masie jest więcej prażonych jabłek, tak jak to jest w oryginalnym seromakowcu.

Największe wyzwanie w tym wegańskim cieście, to masa serowa. Chciałam, by była z mąki kokosowej połączonej z kaszą jaglaną. Kasza miała nadać takiej twarogowej konsystencji. Za serowy smak odpowiedzialny jest sok z cytryny, a mleko kokosowege w puszce, miało dodać kremowości. Ostatecznie wyszedł wypiek idealny i bardzo podobny w smaku do seromakowca.

Wegański seromakowiec

Nawet z wyglądu ciasto jest nie do odróżnienia od tradycyjnego! Spójrzcie na ten przekrój. 🙂 Moich zachwytów po wypróbowaniu nie było końca. Szkoda, że kiedy to piszę, ciasto jest już wspomnieniem. 😀 Na szczęście zrobiłam zapas mielonego maku, bo zawsze przed samymi Świętami ciężko go dostać w sklepach.

Wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo jaglaną seromakowiec

Wegański seromakowiec

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z makiem i masą jaglano - kokosową
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 24-26 cm
Przygotowanie 30 min.
Czas pieczenia 30 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód

Masa makowa

Masa jaglano-kokosowa

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu z agawy słodzik powinien mieć neutralny kolor, by nie zmienić koloru masy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny opcjonalnie (warto dodać, by podkreślić serowy smak)

Polewa czekoladowa

  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka roślinnego

Wykonanie

Spód

  • Piekarnik nagrzewam do 180°C.
  • Tortownicę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
  • Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.
    W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne.
  • Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam łyżką. Ciasto powinno być gęste i dość klejące, trzymające się łyżki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki owsianej, jeśli zbyt suche, wody lub mleka.
  • Ciasto rozprowadzam dłonią na spodzie tortownicy.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Wyjmuję.

Masa makowa

  • Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut.
    Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut.
    Mak łączę z pozostałymi składnikami - odsączonymi rodzynkami, posiekanymi migdałami, jabłkami i słodzikiem i aquafabą w płynie.
  • Wykładam masę makową na podpieczony spód.

Masa jaglano - kokosowa

  • Ugotowaną i przestudzoną kaszę, całą zawartość puszki mleka kokosowego, mąkę kokosową, słodzik i wiórki blenduję na w miarę gładką masę.
    Ja to zrobiłam blenderem ręcznym. Nie musi być to tak dokładnie zmielone jak na budyń jaglany, mogą zostać grudki kaszy.
    Jeśli masa jest zbyt płynna (to zależy od gęstości mleka kokosowego) dosypujemy mąki kokosowej. Masa powinna być dość gęsta.
  • Masę wykładam na mak i wyrównuję górę.
  • Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut.

Polewa czekoladowa

  • Posiekaną czekoladę, olej kokosowy i mleko roślinne wkładam razem do miski.
  • Roztapiam ciągle mieszając w kąpieli wodnej. ( miskę umieszczam na rondelku z wrzątkiem, podgrzewanym na minimalnym ogniu, tak, by dno miski nie dotykało wody)
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Przypominam, że do końca roku działa kod rabatowy w sklepie Smaki Diet. Przy zamówieniu za co najmniej 59 zł, wpisz kod rabatowy: BEZGLUTEN, a cena obniży się o 12%.

Wegański bezglutenowy seromakowiec

Wegańskie ciasto z makiem i msą jaglano - kokosową

Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Smaki Diet.

 

(Visited 6 459 times, 9 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Jedno z napyszniejszych ciast na stole wigilijnym! Wszyscy byli zachwyceni. Najbardziej zadowolona była moja córeczka
    Zrobiłam wersję z jajem.

  2. Nie mam mielonego maku ani maszynki do mielenia mięsa. Czy jak namocze cały mak i zmiele blenderem to też wyjdzie. Jak by to pani zrobiła z całym makiem?

    1. Blenderem będzie ciężko. Bez dobrego zielenią, będzie się źle jadło. U mnie w piekarni wiedziałam, że można kupić już zielony mak. Może jednak znajdziesz? Ostatecznie można użyć gotowej masy makowej

    1. Kurcze już ugotowalam mak, nie wiedziałam że jest mielony, nie mieszkam w Pl i tak cud że kupiłam mak… Jest ugotowany na wodzie, planowałam zmielic i zrobić wg instrukcji ale chyba nie o to w niech chodziło bo będzie zbyt rzadkie

  3. Pięknie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje. Mam zamiar zrobić, lecz mam pytanie. Jaka średnica blaszki jest odpowiednia?

  4. Witam 🙂 my nie potrzebujemy bezglutenowej wersji, więc spód zrobić raczej jak kruche (na bezmlecznej margarynie i saym żółtku) czy np. jak babka? Bo biszkoptu bez białek chyba się nie podejmę 😉 ciasto czekoladowe rgika aledla(bez kakao 😉 ) by się tu nadało?

    I mąkę kokosową w masie „serowej” mogę zastąpić zwykłą pszenną? Czy lepiej ziemniaczaną?

    1. Ciasto możesz zrobić jak kruche, ale w masie nic bym nie zmieniała, nawet jeśli możesz gluten. No, chyba, że nie masz jej pod ręką, to dodaj więcej wiórków, i mąkę ziemniaczaną

  5. Piękne! Mój synek niestety jest uchylony na skrobię z ryżu i ziemniaków, czym zastąpić mąkę ryżowe i ziemniaczana? Jajo zamiast będzie Ok?

  6. Wygląda pięknie!chciałabym zrobić ale mam pytanie. Te 2szklanki kaszy jagl.to po ugotowaniu?czyli przed gotowaniem.1 szkl.-dobrze rozumiem?

      1. Wlaśnie ja źle przeczytalam (czytanie ze zrozumieniem;) ) i ugotwałam dwie szkolanki kaszy! Masa wyszla srednia w smaku ale za to jak na 3 ciasta! Jakiś pomysł co zrobić z pozostałą masa?

        1. Może dodać do tej reszty więcej pozostałych składników, by smakowała lepiej, zrobić kulki i obtoczyć w roztopionej czekoladzie? Albo upiec rozłożoną na blaszce i zrobić batony Bounty? 🙂

  7. To ciasto wyglada rewelacyjnie.ale mam pytanie; W jaki sposob zmielic mak ? Moja mamusia zalewala mak wrzatkiem i potem to sie mieliło w maszynce do miesa 2 razy jak dobrze pamietam.dzieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *