Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!
Bezglutenowe i wegańskie ciasto z makiem i masą jaglano – kokosową, czyli wegański seromakowiec.
Już od dawna miałam zamiar przerobić jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, czyli seromakowiec na kruchym spodzie. Nie mogła się ku temu nadarzyć lepsza okazja, niż zbliżające się Święta. Zazwyczaj właśnie w okresie Świąt, to ciasto pojawiało się na naszym stole.
To wegańskie ciasto, seromakowiec, jest bardzo proste mimo tego, że opis i lista składników nie jest najkrótsza. Nie zrażajcie się proszę, bo naprawdę nie jest to czasochłonne.
Kruchy spód i masa makowa, może być Wam znana z mojego wcześniejszego przepisu na bezglutenową gwiazdę makową. W tej makowej masie jest więcej prażonych jabłek, tak jak to jest w oryginalnym seromakowcu.
Największe wyzwanie w tym wegańskim cieście, to masa serowa. Chciałam, by była z mąki kokosowej połączonej z kaszą jaglaną. Kasza miała nadać takiej twarogowej konsystencji. Za serowy smak odpowiedzialny jest sok z cytryny, a mleko kokosowege w puszce, miało dodać kremowości. Ostatecznie wyszedł wypiek idealny i bardzo podobny w smaku do seromakowca.
Nawet z wyglądu ciasto jest nie do odróżnienia od tradycyjnego! Spójrzcie na ten przekrój. 🙂 Moich zachwytów po wypróbowaniu nie było końca. Szkoda, że kiedy to piszę, ciasto jest już wspomnieniem. 😀 Na szczęście zrobiłam zapas mielonego maku, bo zawsze przed samymi Świętami ciężko go dostać w sklepach.
Wegański seromakowiec
Składniki
Spód
- ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub z sorgo, gryczana niepalona.
- ½ szklanki mąki ryżowej białej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- ½ łyżki łupin babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru kokosowego erytrolu, ksylitolu lub innego dowolnego słodzika.
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- ¾ szklanki mleka roślinnego lub wody
Masa makowa
- 180 g mielonego maku
- 1 szklanka mleka roślinnego
- ¼ szklanki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzika
- 1 łyżka Aquafaby (zalewy z ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki prażonych jabłek
- ½ szklanki siekanych orzechów lub migdałów można pominąć
Masa jaglano-kokosowa
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu z agawy słodzik powinien mieć neutralny kolor, by nie zmienić koloru masy
- 2 łyżeczki soku z cytryny opcjonalnie (warto dodać, by podkreślić serowy smak)
Polewa czekoladowa
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka roślinnego
Wykonanie
Spód
- Piekarnik nagrzewam do 180°C.
- Tortownicę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
- Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne.
- Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam łyżką. Ciasto powinno być gęste i dość klejące, trzymające się łyżki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki owsianej, jeśli zbyt suche, wody lub mleka.
- Ciasto rozprowadzam dłonią na spodzie tortownicy.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Wyjmuję.
Masa makowa
- Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut. Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Mak łączę z pozostałymi składnikami - odsączonymi rodzynkami, posiekanymi migdałami, jabłkami i słodzikiem i aquafabą w płynie.
- Wykładam masę makową na podpieczony spód.
Masa jaglano - kokosowa
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę, całą zawartość puszki mleka kokosowego, mąkę kokosową, słodzik i wiórki blenduję na w miarę gładką masę. Ja to zrobiłam blenderem ręcznym. Nie musi być to tak dokładnie zmielone jak na budyń jaglany, mogą zostać grudki kaszy. Jeśli masa jest zbyt płynna (to zależy od gęstości mleka kokosowego) dosypujemy mąki kokosowej. Masa powinna być dość gęsta.
- Masę wykładam na mak i wyrównuję górę.
- Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut.
Polewa czekoladowa
- Posiekaną czekoladę, olej kokosowy i mleko roślinne wkładam razem do miski.
- Roztapiam ciągle mieszając w kąpieli wodnej. ( miskę umieszczam na rondelku z wrzątkiem, podgrzewanym na minimalnym ogniu, tak, by dno miski nie dotykało wody)
Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Smaki Diet.
Przygotowuję się do zrobienia tego cuda Ale mam pytanie odnośnie jabłek prażonych, o jakie chodzi? Takie w słoiku, z których robi się szarlotkę czy takie suszone krążki?
Tak, chodzi o takie jakie mozna kupić w słoiku. Powodzenia życzę! 🙂
Ile ml ma Twoja szklanka?
250ml 🙂
Jak długo można przechowywac ciasto i gdzie?
Można przechowywać w lodówce kilka dni
Czy można użyć mleczka kokosowego z kartonika?
Tak, można użyć tego z kartonika.
Bardzo chciałabym zrobić ten tort na urodziny syna, niestety bardzo ciężko o niektóre składniki. Jaka mąką można zastąpić mąkę owsianą? Gryczanej też nie, bo to roczek.
Może być np ryżowa? Musi być bezglutenowa, tak? Jakich mąk używasz, to może podpowiem?
Nie, nie musi być bezglutenowa.
Aaa, no to wszystkie te mąki zastąp pszenną i nie dodawaj lupin babki jajowatej. Myślę, że trzeba będzie dodać mniej płynu, więc dodawaj powoli i mieszaj. Powodzenia!
Dziękuje. A jaszcze inne pytanie, mleko roślinne to jakie? Jestem kompletnie w tym zielona.
Mleko roślinne, np migdałowe, kokosowe lub zwykłe krowie jeśli możesz takiego używać. Jeśli możesz używać krowiego, czyli nie musisz mieć diety bez nabiału i glutenu, nie jesteś weganką, to może zrobisz tą wersję seromakowca, taką tradycyjną bez kombinowania? https://nicponwkuchni.pl/seromakowiec/
Tak, wersja dla mnie mogłaby taka być, ale robię na roczek mojego dziecka, a on bez nabiału, „jedziemy” na veganskich produktach. Może zrobie z tą mąką gryczana. Nie wiem, mam jeszcze orkiszową(?). Nie wiem. Nie chciałabym pszennej. Chyba, że pełnoziarnista pszenna?
Aa, już rozumiem 🙂 To może być zarówno orkiszowa, jak i pszenna pełnoziarnista. 🙂
Czy mleko kokosowe musi być wcześniej w lodowce?
Nie jest to konieczne,bo i tak wlewam całą zawartość puszki, a masa podczas pieczenia stężeje
I jeszcze jedno pytanko. Czy
Piec to ciasto w termoobiegu? Czy góry czy dol?
Z termoobiegiem
Dziękuje. Za niedługo się zabieram za robotę! Mam nadzieje, że wyjdzie. Jutro się okaże 😉
Trzymam kciuki! 🙂
Dzięki! Właśnie wyładowało w piekarniku. Nawet fajnie się je robiło. Nie trzeba go trzymać w lodowce?
Po upieczeniu najlepiej trzymać w lodówce 🙂
W opisie wykonania spodu jest soda, nie ma jej natomiast w spisie składników…
Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście powinna być w składnikach jeszcze soda. Już edytuję.
Parę dni temu odważyłem się zrobić i zdecydowanie było warto. Przepyszne! Podobnie jak Pani wyżej użyłem mleczka light 🙂
Super, że smakowało! Dziękuję za komentarz 🙂
Czym moznaby zastapic jaglanke?
hm…to jest ciężkie pytanie, bo ona właśnie jest podstawą tej masy. Można spróbować np z ryżu, bądź z ciecierzycy (tak jak w tym przepisie: https://nicponwkuchni.pl/drozdzowki-weganskie-z-serem-z-ciecierzycy/
Jedno z napyszniejszych ciast na stole wigilijnym! Wszyscy byli zachwyceni. Najbardziej zadowolona była moja córeczka
Zrobiłam wersję z jajem.
Ale się cieszę! Bardzo dziekuję za komentarz! 🙂
A ja już zrobiłam i zjadłam, mogę rzec ze najlepsze ciasto wegańskie ever!!!! Strzał w 10!
Na wstępie jest wspomniane o soku z cytryny a w składnikach go nie ma. Powinien być?
Ooo, no właśnie! Tak. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiam. Nie jest konieczny, ale podkręca serowy posmak. 2 lyzeczki do masy
Nie mam mielonego maku ani maszynki do mielenia mięsa. Czy jak namocze cały mak i zmiele blenderem to też wyjdzie. Jak by to pani zrobiła z całym makiem?
Blenderem będzie ciężko. Bez dobrego zielenią, będzie się źle jadło. U mnie w piekarni wiedziałam, że można kupić już zielony mak. Może jednak znajdziesz? Ostatecznie można użyć gotowej masy makowej
A babkę czym można zastąpić. Niestety nigdzie jej nie dostanę u siebie;(
Mielonym siemieniem lnianym możesz ją zastąpić 🙂
Kurcze już ugotowalam mak, nie wiedziałam że jest mielony, nie mieszkam w Pl i tak cud że kupiłam mak… Jest ugotowany na wodzie, planowałam zmielic i zrobić wg instrukcji ale chyba nie o to w niech chodziło bo będzie zbyt rzadkie
Możesz go teraz przekręcić przez maszynkę do mięsa dwa razy i do takiego dodać resztę składników masy 🙂
Jaka pojemność mleka kokosowego ?
400 ml 🙂
Czym można zastąpić Aquafabe?
Jeśli możesz jajka to 1 białkiem. Można je wcześniej ubić. Jeśli nie, to możesz to pominąć całkiem.
Pięknie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje. Mam zamiar zrobić, lecz mam pytanie. Jaka średnica blaszki jest odpowiednia?
Dziękuję! Tortownica ok 25cm
Moim zdaniem to 20cm. Zrobiłam w 25 i warstwy były niższe 🙂
Witam 🙂 my nie potrzebujemy bezglutenowej wersji, więc spód zrobić raczej jak kruche (na bezmlecznej margarynie i saym żółtku) czy np. jak babka? Bo biszkoptu bez białek chyba się nie podejmę 😉 ciasto czekoladowe rgika aledla(bez kakao 😉 ) by się tu nadało?
I mąkę kokosową w masie “serowej” mogę zastąpić zwykłą pszenną? Czy lepiej ziemniaczaną?
Ciasto możesz zrobić jak kruche, ale w masie nic bym nie zmieniała, nawet jeśli możesz gluten. No, chyba, że nie masz jej pod ręką, to dodaj więcej wiórków, i mąkę ziemniaczaną
Piękne! Mój synek niestety jest uchylony na skrobię z ryżu i ziemniaków, czym zastąpić mąkę ryżowe i ziemniaczana? Jajo zamiast będzie Ok?
Zamiast ziemniaczanej może być kukurydziana lub z tapioki, a zamiast ryżowej można dać jaglaną, sorgo lub więcej owsianej 🙂
Wygląda pięknie!chciałabym zrobić ale mam pytanie. Te 2szklanki kaszy jagl.to po ugotowaniu?czyli przed gotowaniem.1 szkl.-dobrze rozumiem?
2 szklanki po ugotowaniu. Suchej kaszy to wychodzi niecała szklanka 🙂
Wlaśnie ja źle przeczytalam (czytanie ze zrozumieniem;) ) i ugotwałam dwie szkolanki kaszy! Masa wyszla srednia w smaku ale za to jak na 3 ciasta! Jakiś pomysł co zrobić z pozostałą masa?
Może dodać do tej reszty więcej pozostałych składników, by smakowała lepiej, zrobić kulki i obtoczyć w roztopionej czekoladzie? Albo upiec rozłożoną na blaszce i zrobić batony Bounty? 🙂
To ciasto wyglada rewelacyjnie.ale mam pytanie; W jaki sposob zmielic mak ? Moja mamusia zalewala mak wrzatkiem i potem to sie mieliło w maszynce do miesa 2 razy jak dobrze pamietam.dzieki
Ja kupuję gotowy mielony mak w woreczku. Można zmelić dokładnie tak jak napisałaś 🙂
Czyli w przepisie mowa o gotowym suchym zmielonym maku? 🙂
Tak, dokładnie. Gotowy suchy zmielony mak, który można kupić w woreczku
Jaka zawartość tłuszczu powinna być w mleku kokosowym?
Ja użyłam mleczka Vitasia. Ono ma 21% tłuszczu