You are currently viewing Bezglutenowa gwiazda makowa bez drożdży
Bezglutenowa gwiazda makowa bez drożdży
Bezglutenowa gwiazda makowa bez drożdży

W końcu moja bezglutenowa gwiazda makowa wygląda tak, jak powinna wyglądać gwiazda makowa! Kto pamięta mój kwiatek drożdżowy z makiem, który pojawił się na blogu chyba dwa lata temu na Święta? Tamten przepis był z mąką orkiszową, a więc z glutenem. Tym razem postanowiłam zrobić dla Was wersję bez glutenu, ale i bez drożdży! Bezglutenowa gwiazda drożdżowa

Drożdżowych ciast jest już na blogu kilka. Stwierdziłam więc, że tym razem przychylę się do osób, które nie mogą również drożdży. Nie zarzekam się, że jeszcze nie będzie drugiej wersji, drożdżowej. Może jeszcze przed Świętami? Kto wie…

Bezglutenowa gwiazda makowa bez drożdży

Gwiazda makowa bezglutenowa wyszła bardzo smaczna. Idealna do kawki czy herbaty. Najlepiej smakuje świeża, zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień jest nieco bardziej sucha, ale za sprawą mokrej masy makowej, ciasto dalej jest smaczne. Ważne by nie przechowywać go bez przykrycia.

Samo przygotowanie ciasta na bezglutenową gwiazdę makową to bardzo prosta czynność. Łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy i później wałkujemy placki. Po lekkim oprószeniu ciasto bardzo ładnie się wałkuje i odchodzi od papieru. Najlepiej je wałkować właśnie na arkuszu papieru do pieczenia, by sprawnie je przenieść na pozostałe placki. Na zdjęciach przy przepisie będziecie dokładnie widzieć jak wykonać kształt gwiazdy z ciasta.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować!

Czekam na Wasze opinie i zdjęcia!

Bezglutenowa gwiazda drożdżowa

Bezglutenowa gwiazda makowa

Przepis na gwiazdę makową bez drożdży idealna na Święta
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 gwiazda o śr. ok 20 cm
Przygotowanie 1 godz.
Czas pieczenia 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki z sorgo 110 g lub gryczana niepalona, owsiana bezglutenowa
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej 120 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 160g
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru kokosowego 40g
  • 1 szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ¼ szklanki mleka roślinnego lub wody

Masa makowa

  • 125 g mielonego maku
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ¼ szklanki cukru kokosowego lub innego, dowolnego słodu
  • 1 łyżka aquafaby zalewy z ciecierzycy w słoiku/puszce
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki prażonych jabłek opcjonalnie
  • ½ szklanki siekanych migdałów lub innych orzechów

Wykonanie

  • Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.
  • W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy.
  • Składniki mokre wlewam do suchych i mieszam łyżką. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być.
  • Dzielę je na trzy części. Biorę po jednej, lekko oprószonymi w mące z sorgo rękami, formułuję kulę i rozwałkowuję ją na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok 20 cm.
  • Pierwszy placek układam razem z papierem na blaszce do pieczenia. Smaruję połową masy makowej. Na drugim kawałku papieru rozwałkowuję kolejny placek. Nakładam go na górę.
    gwiazda makowa przygotowanie
  • Znów smaruje masą makową i nakładam kolejny placek.
    gwiazda makowa przygotowanie
  • Na środku odciskam szklanką okrąg. Dzielę ciasto na 16 kawałków krojąc do zaznaczonego szklanką miejsca.
  • Dwa leżące obok siebie kawałki delikatnie biorę w rękę i przekręcam, jeden w lewo, drugi w prawo i zlepiam końce.
    jak zrobić gwiazdę makową
  • Przygotowaną gwiazdę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut w 180 °C. Sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe. Studzę i podaję.
    Smacznego!

Masa makowa

  • Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut.
  • Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut.
  • Mak łączę z pozostałymi składnikami. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Bezglutenowa gwiazda makowa wegańska przekrój

(Visited 4 264 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Irena

    Imponujące, na pewno spróbuję w tym roku. Masz rewelacyjne pomysły. Gratuluję!

Dodaj komentarz

Recipe Rating