Rabarbar. Na blogu już jest kilka pyszności z jego wykorzystaniem. Dziś chcę zachęcić Was do zrobienia pysznego napoju na lato. Kompot z rabarbaru i truskawek lub może bardziej lemoniada z rabarbaru i truskawek. Orzeźwia niesamowicie!
Taki kompot z rabarbaru z dodatkiem truskawek sprawdzi się w każdej sytuacji. Świetnie będzie pasował do grilla, kiedy spędzamy czas na świeżym powietrzu. Gasi pragnienie, jest pyszny, orzeźwiający. Jak tylko mam dostęp do pysznego rabarbaru i truskawek, to taki kompocik robię koniecznie. Sezon na rabarbar i truskawki trwa w najlepsze, więc korzystamy.
Jak najlepiej zrobić kompot z rabarbaru i truskawek?
Przepis jest prosty, choć różni się jednym szczegółem od innych kompotów, jakie zdarza mi się przygotowywać.
Zazwyczaj po prostu zalewam owoce wodą, dodaję cukier, sok z cytryny, jeśli trzeba i gotuję.
W tym przepisie na kompot z rabarbaru zalecam podsmażenie rabarbaru wcześniej. Czasem podsmażam sam rabarbar i dodaję truskawki później, a czasem już wrzucam wszystko razem i smażę. Polecam wypróbować ten sposób, który kiedyś podpatrzyłam u Ani Starmach. Taki lekko skarmelizowany rabarbar oddaje, w mojej ocenie, więcej smaku.
Kompot z rabarbaru i truskawek
Ingredients
- ok. 5 dużych łodyg rabarbaru
- 250 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100-120 g cukru lub innego słodzika.
- ok. 1½ - 2 litry wody
Instructions
- Rabarbar i truskawki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki. Rabarbar na plasterki, truskawki na połówki.
- Do garnka wsypuję cukier, sok z cytryny rabarbar i truskawki. Włączam pod garnkiem gaz i ciągle mieszając podgrzewam, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok.
- Wlewam wodę i zagotowuję. Gotuję kilka minut. Odstawiam do wystudzenia. Kompot przecedzam, by był klarowny.
- Podaje schłodzony z dodatkiem lodu i świeżych listków mięty.
- Smacznego!
A jaki Ty masz ulubiony sposób na rabarbar? Podziel się w komentarzu pomysłami. Poniżej znajdziesz kilka moich pozostałych propozycji.
Ja często wykorzystuję rabarbar w kuchni. Zawsze kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Kompot z rabarbaru i truskawek jest świetną propozycją zwłaszcza na upalne dni. Jest lekki i orzeźwiający. Nigdy nie próbowałam go podsmażyć, ale z chęcią spróbuję i napiszę, w której wersji smakuje bardziej mojej rodzinie 🙂
Najlepszy napój do obiadu!