You are currently viewing Kompot z rabarbaru i truskawek.
Kompot z rabarbaru i truskawek.

Rabarbar. Na blogu już jest kilka pyszności z jego wykorzystaniem. Dziś chcę zachęcić Was do zrobienia pysznego napoju na lato. Kompot z rabarbaru i truskawek lub może bardziej lemoniada z rabarbaru i truskawek. Orzeźwia niesamowicie!Kompot z rabarbaru i truskawek lemoniada

Taki kompot z rabarbaru z dodatkiem truskawek sprawdzi się w każdej sytuacji. Świetnie będzie pasował do grilla, kiedy spędzamy czas na świeżym powietrzu. Gasi pragnienie, jest pyszny, orzeźwiający. Jak tylko mam dostęp do pysznego rabarbaru i truskawek, to taki kompocik robię koniecznie. Sezon na rabarbar i truskawki trwa w najlepsze, więc korzystamy.

Jak najlepiej zrobić kompot z rabarbaru i truskawek?

Przepis jest prosty, choć różni się jednym szczegółem od innych kompotów, jakie zdarza mi się przygotowywać.

Zazwyczaj po prostu zalewam owoce wodą, dodaję cukier, sok z cytryny, jeśli trzeba i gotuję.

W tym przepisie na kompot z rabarbaru zalecam podsmażenie rabarbaru wcześniej. Czasem podsmażam sam rabarbar i dodaję truskawki później, a czasem już wrzucam wszystko razem i smażę. Polecam wypróbować ten sposób, który kiedyś podpatrzyłam u Ani Starmach. Taki lekko skarmelizowany rabarbar oddaje, w mojej ocenie, więcej smaku.

Kompot z rabarbaru i truskawek lemoniada

Kompot z rabarbaru i truskawek

Pyszny, orzeźwiający napój na letnie dni
Kategoria: Napoje
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Rabarbar
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 litra kompotu
Przygotowanie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ok. 5 dużych łodyg rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100-120 g cukru lub innego słodzika.
  • ok. 1½ - 2 litry wody

Wykonanie

  • Rabarbar i truskawki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki. Rabarbar na plasterki, truskawki na połówki.
  • Do garnka wsypuję cukier, sok z cytryny rabarbar i truskawki. Włączam pod garnkiem gaz i ciągle mieszając podgrzewam, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok.
  • Wlewam wodę i zagotowuję. Gotuję kilka minut. Odstawiam do wystudzenia. Kompot przecedzam, by był klarowny.
  • Podaje schłodzony z dodatkiem lodu i świeżych listków mięty.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

A jaki Ty masz ulubiony sposób na rabarbar? Podziel się w komentarzu pomysłami. Poniżej znajdziesz kilka moich pozostałych propozycji.

 

Sprawdź również co warto zrobić z rabarbaru:

(Visited 13 792 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Irka

    Ja często wykorzystuję rabarbar w kuchni. Zawsze kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Kompot z rabarbaru i truskawek jest świetną propozycją zwłaszcza na upalne dni. Jest lekki i orzeźwiający. Nigdy nie próbowałam go podsmażyć, ale z chęcią spróbuję i napiszę, w której wersji smakuje bardziej mojej rodzinie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating