Dziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy napój. Wegańska kawa Inka z pomarańczą otulona pyszną, kokosową pianką, pachnąca cynamonem. Czujecie już ten zapach? Pomarańcza, kawa i cynamon… To napój idealny! Musicie wypróbować!
Od jakiegoś czasu dość często pijam kawę Inkę. Będzie się ona teraz częściej pojawiać na blogu. Ci, którzy mnie obserwują na Instagramie, już pewnie się domyślają dlaczego. Tam jakiś czas temu wstawiłam zdjęcie, które wszystko wyjaśnia. Otóż nasza rodzina niedługo powiększy się o jednego Nicponia! 😀 Tak, wiem…trójka dzieci! Szaleństwo! 😀 Jestem lekko przerażona, ale….szczęśliwa. Będzie wesoło! Muszę więc teraz szczególnie mocno dbać o swoje zdrowie i dlatego wybrałam Inkę. Jest naturalna, zdrowa, pełna błonnika i oczywiście bezpieczna dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci powyżej 3 lat. Idealna o każdej porze dnia i nocy.
Zwykła Inka z mlekiem migdałowym jest pyszna, ale pomyślałam, by nadać jej ciekawszego smaku. Wykorzystałam pomarańcze, które teraz są najlepsze i dodałam odrobinę cynamonu. Zamarzyłam jeszcze o piance jak ze zwykłego mleka, tylko w wersji roślinnej. Wiem, że mleko sojowe bardzo dobrze się pieni, ale ja unikam soi. Szukałam więc dalej i w końcu się udało. Mleko kokosowe z puszki, zmiksowane stworzyło pyszną, lekką piankę kokosową. Wegańska kawa Inka z taką pianką to jest to!
Zapraszam na kawę.
Kawa Inka z pomarańczą i kokosową pianką
Składniki
- 2 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez noc w lodówce
- 4 łyżeczki kawy INKA klasyczna
- 1 pomarańcza najepiej BIO
- 1 laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu
- ok 2 łyżeczki syropu z agawy, daktylowego lub innego dowolnego słodziwa ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych
Wykonanie
- Pomarańczę dokładnie myję i parzę. Ścieram skórkę. 1 plaster pomarańczy oraz startą skórką wkładam do rondelka. Można odłożyć trochę skórki do dekoracji. Zalewam mlekiem roślinnym (np. migdałowe). Dodaję cynamon , łyżeczkę lub więcej w zależności od Waszego gustu, syropu roślinnego lub innego słodzidła. Podgrzewam do zagotowania co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie z puszki mleka kokosowego wyjmuję 4 łyżki stałej części i przekładam do blendera (u mnie kielichowy), wlewam również ok 6 łyżek płynnej części tegoż mleka oraz 1 łyżeczkę syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła. Miksuję kilka sekund, aż całość się połączy. Powinna powstać lekka śmietankowa masa. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze więcej stałej części mleka kokosowego.
- Kiedy mleko roślinne zaczyna się gotować, wyłączam gaz, czekam ok 1 minutkę i przecedzam do szklanek, w których będę podawać kawę. Wsypuję po 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna do każdej szklanki i mieszam do rozpuszczenia.
- Na górę nakładam delikatną piankę kokosową i dekoruję skórką pomarańczową oraz mielonym cynamonem. Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką Inka.
Kawa wygląda świetnie!
Bardzo mi miło, dziękuję!