Zielona herbata i kawa razem? Pewnie! Czemu nie? Szczególnie jeśli to jest zbożowa kawa Inka. W powietrzu już powoli czuć wiosnę. Przyroda budzi się do życia. Od razu człowiek ma więcej energii do działania. By tę energię wyzwolić, warto wypróbować mojego pomysłu na kawę. Kawa Inka latte z matchą.
Matcha to japońska zielona herbata w proszku. Znana jest z tego, że posiada dużo więcej aminokwasów, witamin i minerałów niż zwykła zielona herbata. W połączeniu z mocą polskich zbóż i bogactwem błonnika zawartych w kawie zbożowej Inka otrzymamy pyszny, zdrowy i dodający energii napój.
Kawa Inka latte matcha na mleku roślinnym z dodatkiem kokosowej pianki wygląda pięknie. Zielony kolor mleka, który nadaje mu dodatek herbaty matcha, intryguje i zachęca do spróbowania. Po wymieszaniu warstw i pierwszym łyku zobaczycie, że to połączenie smaków jest idealne. Spróbujcie, bo zdecydowanie warto! Warto poświęcić chwilę dłużej na przygotowanie kawy i zamiast zwyczajnej, nudnej kawy z mlekiem, przygotować taką kawę Inkę latte z herbatą matchą.
Matcha ma bardzo ciekawy smak. Używam jej nie tylko do przygotowania napojów, ale również do deserów. Kremów np. tutaj w małych tartaletkach z wielkanocnego ebooka, czy do obtoczenia daktylowych pralinek.
Zapraszam do wypróbowania przepisu. Dajcie znać jak Wam smakowała kawa Inka latte matcha.
Kawa Inka latte z matcha
Składniki
- 4 łyżeczki kawy INKA klasyczna
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 125 ml mleka roślinnego u mnie migdałowe
- 350 ml wody ilość w zależności od pojemności Twojej szklanki
- 2 łyżki śmietanki kokosowej z mocno schłodzonej puszki mleka kokosowego
- 1-2 łyżeczki ulubionego słodzidła np. syrop daktylowy, cukier kokosowy, ksylitol, miód
Wykonanie
- Mleko roślinne lekko podgrzewam. Dodaję do niego 2 łyżeczki proszkowanej herbaty matcha. Mieszam mikserem lub blenderem do całkowitego rozpuszczenia herbaty matcha w mleku. Jeśli posiadasz spieniacz do mleka, może się teraz przydać. Ja używam blendera ręcznego z końcówką do ubijania.
- Przelewam mleko do dwóch szklanek.
- Wyjmuję 2 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego, dodaję pół łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła i ubijam na śmietankę.
- W osobnym naczyniu (najlepiej z dziubkiem) przygotowuje kawę Inkę. Wsypuję 4 łyżeczki kawy Inka, zalewam gorącą wodą. Dodaję syrop daktylowy lub inne ulubione słodzidło i mieszam do rozpuszczenia.
- Delikatnie, po ściance szklanki wlewam kawę Inkę do przygotowanych szklanek. Uważam, by warstwy się nie wymieszały. Można pomóc sobie łyżeczką i po niej wlewać małym strumieniem kawę na ściankę szklanki.
- Wykładam po łyżce śmietanki na przygotowaną kawę i podaję. Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką Inka.
Bardzo fajny przepis. Mega oryginalny.