Kolejny świąteczny przepis to pyszne, zdrowe pralinki daktylowe bez pieczenia, bez rafinowanego cukru no i oczywiście nabiału i glutenu. Dwa rodzaje: z nutką piernika, posypane cynamonowo-kakaowym pudrem i drugie, z nutą pomarańczy, posypane herbatą matcha. Takie pralinki daktylowe to prawdziwe kulki mocy! Prezentują się pięknie, są zdrowe i bardzo smaczne.
Jeśli zapakujemy je w ozdobną folię czy pudełko, to takie zdrowe pralinki mogą stanowić cudowny upominek dla bliskich. Wiadomo, własnoręcznie zrobione, jadalne prezenty zawsze najbardziej cieszą! Niedługo Święta, więc jeśli szukasz ciekawych pomysłów na drobny prezent dla gości, to ten przepis jest dla Ciebie! Zobacz jeszcze takie bajaderki z ciecierzycy, też może się ten przepis przydać 🙂
Do moich piernikowych kulek mocy dodałam bardzo zdrowy olej z ostropestu tłoczony na zimno firmy SemCo, by nazwa kulki mocy nie była użyta nadaremnie 😉 Olej z ostropestu bowiem działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Ma działanie przeciwzapalne, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem. Skarb natury, po który możemy sięgać, przyrządzając przeróżne potrawy, sałatki czy słodkości. Ma ciekawy lekko orzechowy smak. Oczywiście olej ten spożywamy tylko na zimno.
Zapraszam więc na szybki i prosty przepis na pralinki daktylowe w dwóch odsłonach. Z nutką korzennych przypraw otoczone kakaem i cynamonem i z nutką pomarańczy z matchą.
Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach
Składniki
pralinki piernikowe z cynamonowo-kakaowym pudrem
- 15 szt. suszonych daktyli
- 3 szt. suszonych moreli
- 1 łyżka kakao w proszku
- 0,5 szklanki mielonych migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 2 łyżki oleju z ostropestu SemCo lub innego dowolnego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub wymieszanych przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej
- łyżka kakao wymieszana z łyżeczka cynamonu do obtoczenia
pralinki z pomarańczą otoczone w matcha
- 15 szt suszonych daktyli
- 3 szt. suszonych moreli
- 1 łyżka kakao w proszku
- 0,5 szklanki mielonych migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 2 łyżki oleju z ostropestu SemCo lub innego dowolnego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- 1 duża łyżka herbaty matcha do obtoczenia
Wykonanie
- Daktyle i morele zalewam wrzątkiem na 10 minut.
- Odcedzam nie wyciskając nadmiaru wody i wkładam do malaksera.
- Rozdrabniam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna w malakserze zacząć się formułować w kulę jak ciasto kruche. Powinna być elastyczna, nie za sucha, by się nie kruszyła, ale też nie zbyt rzadka, by się dało z niej formułować małe kulki w dłoniach.
- Wyjmuję po łyżeczce masy i formułuję kulki. Wstawiam je na 15-20 minut do lodówki.
- Wyjmuję z lodówki. Pralinki obtaczam w matcha lub mieszance kakao z cynamonem. Wytrząsam z każdej nadmiar proszku i przechowuję w lodówce.
Jak długo można je przechowywać w lodówce .Mam zamiar zrobić ,wyglądają naprawdę kusząco i pewnie smakują obłędnie.
Wyglądają tak elegancko, że pierwsze co mi przychodzi na myśl to wyprawienie jakiegoś wystawnego bankietu 🙂
Niesamowite są te kuleczki. Przepyszny deser!