You are currently viewing Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach
Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach

Kolejny świąteczny przepis to pyszne, zdrowe pralinki daktylowe bez pieczenia, bez rafinowanego cukru no i oczywiście nabiału i glutenu. Dwa rodzaje:  z nutką piernika, posypane cynamonowo-kakaowym pudrem i drugie, z nutą pomarańczy, posypane herbatą matcha. Takie pralinki daktylowe to prawdziwe kulki mocy! Prezentują się pięknie, są zdrowe i bardzo smaczne.Pralinki daktylowe przepis

Jeśli zapakujemy je w ozdobną folię czy pudełko, to takie zdrowe pralinki mogą stanowić cudowny upominek dla bliskich. Wiadomo, własnoręcznie zrobione, jadalne prezenty zawsze najbardziej cieszą! Niedługo Święta, więc jeśli szukasz ciekawych pomysłów na drobny prezent dla gości, to ten przepis jest dla Ciebie! Zobacz jeszcze takie bajaderki z ciecierzycy, też może się ten przepis przydać 🙂

Pralinki daktylowe przepis

Do moich piernikowych kulek mocy dodałam bardzo zdrowy olej z ostropestu tłoczony na zimno firmy SemCo, by nazwa kulki mocy nie była użyta nadaremnie 😉 Olej z ostropestu bowiem działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Ma działanie przeciwzapalne, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem. Skarb natury, po który możemy sięgać, przyrządzając przeróżne potrawy, sałatki czy słodkości. Ma ciekawy lekko orzechowy smak. Oczywiście olej ten spożywamy tylko na zimno.

Zapraszam więc na szybki i prosty przepis na pralinki daktylowe w dwóch odsłonach. Z nutką korzennych przypraw otoczone kakaem i cynamonem i z nutką pomarańczy z matchą.

Daktylowe kulki mocy

Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 8 pralinek każdego rodzaju
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

pralinki piernikowe z cynamonowo-kakaowym pudrem

  • 15 szt. suszonych daktyli
  • 3 szt. suszonych moreli
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 2 łyżki oleju z ostropestu SemCo lub innego dowolnego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub wymieszanych przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej
  • łyżka kakao wymieszana z łyżeczka cynamonu do obtoczenia

pralinki z pomarańczą otoczone w matcha

  • 15 szt suszonych daktyli
  • 3 szt. suszonych moreli
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 2 łyżki oleju z ostropestu SemCo lub innego dowolnego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 1 duża łyżka herbaty matcha do obtoczenia

Wykonanie

  • Daktyle i morele zalewam wrzątkiem na 10 minut.
  • Odcedzam nie wyciskając nadmiaru wody i wkładam do malaksera.
  • Rozdrabniam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna w malakserze zacząć się formułować w kulę jak ciasto kruche. Powinna być elastyczna, nie za sucha, by się nie kruszyła, ale też nie zbyt rzadka, by się dało z niej formułować małe kulki w dłoniach.
  • Wyjmuję po łyżeczce masy i formułuję kulki. Wstawiam je na 15-20 minut do lodówki.
  • Wyjmuję z lodówki. Pralinki obtaczam w matcha lub mieszance kakao z cynamonem. Wytrząsam z każdej nadmiar proszku i przechowuję w lodówce.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pralinki daktylowe przepis

(Visited 7 300 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Gabrysia

    Jak długo można je przechowywać w lodówce .Mam zamiar zrobić ,wyglądają naprawdę kusząco i pewnie smakują obłędnie.

  2. Paulina Garnicka

    Wyglądają tak elegancko, że pierwsze co mi przychodzi na myśl to wyprawienie jakiegoś wystawnego bankietu 🙂

  3. Mariusz

    Niesamowite są te kuleczki. Przepyszny deser!

Dodaj komentarz

Recipe Rating