Karnawał trwa w najlepsze. Przepisów na pączki chyba mam już na blogu dość. Brakowało tu jeszcze tylko faworków. No więc czym prędzej nadrabiamy. Zapraszam po przepis na faworki bezglutenowe i wegańskie. Faworki bez śmietany, jogurtu, faworki bez jajek, a tak samo pyszne, jak tradycyjne.
Faworki czy pączki w tłusty czwartek?
Jesteś team faworki czy team pączki, jeśli chodzi o przepisy na tłusty czwartek?
Ja zdecydowanie wolę pączki. Zresztą przeglądając przepisy na moim blogu łatwo to zauważyć. Są przepisy na:
- proste pączki bez mleka i jajek,
- espresowe pączki bezglutenowe na jogurcie kokosowym
- pączki bezglutenowe, wegańskie na drożdżach i mące schar,
- kolejne drożdżowe pączki bezglutenowe,
- pączki bezglutenowe, wegańskie bez drożdży i jeszcze takie
- pączki gryczano-jaglane z tofu.
Sporo! 😀
Prosty przepis na faworki bezglutenowe i bez jajek
Nie było jednak do tej pory żadnego przepisu na faworki. No to teraz nadrabiamy zaległości. Przepis na faworki bezglutenowe jest bardzo prosty. Myślę, że są dużo prostsze do zrobienia niż zwykłe, tradycyjne z żółtkami i śmietaną.
Zrobiłam je na mące z sorgo i ziemniaczanej. Jeśli masz inne mąki, to na pewno znajdziesz takie, z których również można zrobić takie faworki bezglutenowe. W treści przepisu wymieniłam kilka propozycji.
Polecam Ci moje niezbędniki bezglutenowca i alergika, które możesz pobrać z tej strony: checklisty do pobrania. Po pobraniu dostaniesz ode mnie serię maili, w których zdradzę kilka wskazówek, jak sprawniej i prościej gotować bez glutenu i alergenów.
Zapraszam do przygotowania tych pysznych faworków bezglutenowych i bez jajek.
Dajcie znać, jak Wam wyszły i jak smakują! 🙂 Nie zapomnijcie mnie oznaczyć na Instagramie @nicponwkuchni i oznaczyć mój profil na Facebookuj, jeśli tam dodacie zdjęcia.
Faworki bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 150 g mąki z sorgo
- 50 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 6 łyżek oleju roślinnego plus olej do smażenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka spirytusu opcjonalnie
- 1 szklanka gorącej wody
Wykonanie
- Mąki, babkę i sól wysypuje do miski, dodaje olej i mieszam z mąką dokładnie.
- Dolewam spirytus i powoli wodę. Wyrabiam, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto.
- Przykrywam folią spożywczą i odkładam do wystudzenia.
- W szerokim naczyniu rozgrzewam olej do 170st.C
- Na posypaną mąką sorgo stolnice, wykładam 1/3 cześć ciasta. Pozostałe ciasto czeka pod przykryciem na swoją kolej.
- Wałkuje i składam ciasto i tak kilka razy, by wtłoczyć powietrze. Wałkuje na cienki placek, dzielę na prostokąty i nacinam w środku. Przewijam delikatnie przez nacięcie. Smażę na głębokim tłuszczu kilka minut. Trzeba pilnować by nie zciemniały za bardzo.
- Usmażone faworki wykładam na papierowy ręcznik.
- Posypuję obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Notes
- gryczana jasna (z gryki niepalonej)
- jaglana
- kukurydziana
- ryżowa
- owsiana bezglutenowa
Faworki możecie upiec, zamiast smażyć. Wtedy wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut. Pieczone faworki są bardziej suche, ale zdrowsze. 😉
Na poniższym zdjęciu znajdują się faworki bezglutenowe pieczone.
po prostu pyszne. pierwszy raz robiłam i wyszły super! do ciasta dodałam trochę cukru pudru. dosłownie łyżeczkę. dzięki za ten przepis i komentarze.
Ciasto bardzo fajnie się wyrabia ale warto zaznaczyć żeby nie była za ciepła woda (nie z czajnika odstana po ugotowaniu) a najlepiej z kranu ciepła max. Za 1 razem wzięłam za gorąca wodę i olej nie złączył się z ciastem..
Czy może zamiast babki jajowatej, babkę płesznik?
Myślę że tak. Ważne by to były też lupiny.
Na moją familia proporcja razy 3 co najmniej 🙂
A gdyby chcieć zeobić wegańskie, ale glutenowe to mąka pszenna+skrobia ziemnaiczana załatwią sprawę? Jaką rolę ma tu babka i czym można ją zastąpic?
Jeśli zrobisz pszenne, to pomijasz mąkę ziemniaczaną i te łupiny babki jajowatej. One zastępują gluten. Ilościowo mąki pszennej będzie trzeba dać trochę więcej, ale to już zobaczysz po konsystencji.
Jaka inna mąka będzie dobra zamiennie z sorgo?
No właśnie zapomniałam o tym w tekście napisać. Maka gryczana jasna, jaglana ale sprawdzona bez goryczki, owsiana bezglutenowa, ryżowa lub kukurydzianą. Ważne, by dostosować ilość płynu do odpowiedniej konsystencji.
Zamiast oleju roślinnego można masło klarowane? A olej kokosowy zalicza się do roślinnych? 😛
Olej koksowy to też olej roślinny, ale szybko się pali i raczej nie polecam go do smażenia. Masło klarowane, jak najbardziej może być.