Faworki bezglutenowe i wegańskie

Karnawał trwa w najlepsze. Przepisów na pączki chyba mam już na blogu dość. Brakowało tu jeszcze tylko faworków. No więc czym prędzej nadrabiamy. Zapraszam po przepis na faworki bezglutenowe i wegańskie. Faworki bez śmietany, jogurtu, faworki bez jajek, a tak samo pyszne, jak tradycyjne.

Faworki bezglutenowe i wegańskie

Faworki czy pączki w tłusty czwartek?

Jesteś team faworki czy team pączki, jeśli chodzi o przepisy na tłusty czwartek?

Ja zdecydowanie wolę pączki. Zresztą przeglądając przepisy na moim blogu łatwo to zauważyć. Są przepisy na:

Sporo! 😀

Prosty przepis na faworki bezglutenowe i bez jajek

Nie było jednak do tej pory żadnego przepisu na faworki. No to teraz nadrabiamy zaległości. Przepis na faworki bezglutenowe jest bardzo prosty. Myślę, że są dużo prostsze do zrobienia niż zwykłe, tradycyjne z żółtkami i śmietaną.

Zrobiłam je na mące z sorgo i ziemniaczanej. Jeśli masz inne mąki, to na pewno znajdziesz takie, z których również można zrobić takie faworki bezglutenowe. W treści przepisu wymieniłam kilka propozycji.

Polecam Ci moje niezbędniki bezglutenowca i alergika, które możesz pobrać z tej strony: checklisty do pobrania. Po pobraniu dostaniesz ode mnie serię maili, w których zdradzę kilka wskazówek, jak sprawniej i prościej gotować bez glutenu i alergenów.

 

Faworki bez jajek

Zapraszam do przygotowania tych pysznych faworków bezglutenowych i bez jajek.

Dajcie znać, jak Wam wyszły i jak smakują! 🙂 Nie zapomnijcie mnie oznaczyć na Instagramie @nicponwkuchni i oznaczyć mój profil na Facebookuj, jeśli tam dodacie zdjęcia.

Faworki bezglutenowe bez jajek

Faworki bezglutenowe i wegańskie

Pyszne i proste, chrupiące faworki bez jajek i glutenu
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Tłusty czwartek
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 150 g mąki z sorgo
  • 50 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 6 łyżek oleju roślinnego plus olej do smażenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu opcjonalnie
  • 1 szklanka gorącej wody

Wykonanie

  • Mąki, babkę i sól wysypuje do miski, dodaje olej i mieszam z mąką dokładnie.
  • Dolewam spirytus i powoli wodę. Wyrabiam, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto.
  • Przykrywam folią spożywczą i odkładam do wystudzenia.
  • W szerokim naczyniu rozgrzewam olej do 170st.C
  • Na posypaną mąką sorgo stolnice, wykładam 1/3 cześć ciasta. Pozostałe ciasto czeka pod przykryciem na swoją kolej.
  • Wałkuje i składam ciasto i tak kilka razy, by wtłoczyć powietrze. Wałkuje na cienki placek, dzielę na prostokąty i nacinam w środku. Przewijam delikatnie przez nacięcie. Smażę na głębokim tłuszczu kilka minut. Trzeba pilnować by nie zciemniały za bardzo.
  • Usmażone faworki wykładam na papierowy ręcznik.
  • Posypuję obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Notes

Na moim profilu na Instagramie znajdziesz wyróżnioną relację. Sprawdź tam jaką konsystencję powinno mieć ciasto i jak składam faworki. Zachęcam do obserwowania mnie tam. Dodaję ostatnio przepisy pod zdjęciami, można sobie zapisać je i korzystać.
Zamienniki mąki z sorgo:
  • gryczana jasna (z gryki niepalonej)
  • jaglana
  • kukurydziana
  • ryżowa
  • owsiana bezglutenowa
Skrobię ziemniaczaną możesz zastąpić tą z tapioki.
Biorąc pod uwagę to, że każda z tych mąk inaczej chłonie płyn, spójrz na filmik z wyróżnionej relacji na Instagramie i zobacz jaką konsystencję ma gotowe ciasto. Wlewaj wodę powoli. Możliwe że będzie jej trzeba dać mniej lub więcej niż w przepisie.
 
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Faworki wegańskie bez jajek

Faworki dla alergika

Faworki możecie upiec, zamiast smażyć. Wtedy wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut. Pieczone faworki są bardziej suche, ale zdrowsze. 😉

Na poniższym zdjęciu znajdują się faworki bezglutenowe pieczone.

 

 

 

 

 

(Visited 3 439 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. A gdyby chcieć zeobić wegańskie, ale glutenowe to mąka pszenna+skrobia ziemnaiczana załatwią sprawę? Jaką rolę ma tu babka i czym można ją zastąpic?

    1. Jeśli zrobisz pszenne, to pomijasz mąkę ziemniaczaną i te łupiny babki jajowatej. One zastępują gluten. Ilościowo mąki pszennej będzie trzeba dać trochę więcej, ale to już zobaczysz po konsystencji.

    1. No właśnie zapomniałam o tym w tekście napisać. Maka gryczana jasna, jaglana ale sprawdzona bez goryczki, owsiana bezglutenowa, ryżowa lub kukurydzianą. Ważne, by dostosować ilość płynu do odpowiedniej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *