Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane

Pączki bezglutenowe gryczano jaglaneTłusty czwartek już niedługo, dlatego dziś przedstawiam przepis na pączki. Tym razem będą to pączki dla osób na diecie bezglutenowej z opcją bezmleczną i bezjajeczną. Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane są pyszne, mięciutkie i na pewno osobom, które nie jedzą glutenu, będą smakować. W ten  jeden dzień w roku warto się skusić na takie pyszne pączusie 🙂

Przepis powstał na bazie tego przepisu jednak z moimi kilkoma modyfikacjami.

Struktura ciasta jest bardzo podobna do tradycyjnych oponek serowych. Nie jest to puszysty pączek jak te z nadzieniem na pszennej mące, ale jeśli lubicie oponki serowe, takie pączusie na pewno będą Wam smakować. Polecam!

Jutro pojawi się przepis na pączki z nadzieniem na mące pszennej bez mleka i jajek, także zapraszam do obserwowania i wypróbowania obu przepisów!

Bezglutenowe pączki gryczano jaglane

Bezglutenowe pączki gryczano jaglane

z serem lub tofu
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 24 sztuki
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowe pączki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu

lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda

Wykonanie

Bezglutenowe pączki

  • Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
  • Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
  • W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty. Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.

lukier cytrynowy

  • Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Zobacz również:

 

https://nicponwkuchni.pl/paczki-bez-mleka-jajek/ pączki gryczano jaglane – z serem lub tofu – bezglutenowe pączki: mąki gryczanej, mąki jaglanej, duży ziemniak ugotowany, mleka (u mnie owsiane), mąki ziemniaczanej, łyżeczki gumy ksantanowej (niekoniecznie), Aquafaba (zalewy z puszki ciecierzycy), serka twarogowego lub tofu, cukru, drożdży świeżych (lub 8 g suszonych), ekstraktu waniliowego, rumu, lukier cytrynowy: cukru pudru, soku z cytryny, gorąca woda, Bezglutenowe pączki: Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.; Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem.
Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.; W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.; lukier cytrynowy: Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.; – [/wpurp-searchable-recipe]

(Visited 5 904 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 7 komentarzy

  1. Sonia

    a do czego używa się tutaj aquafaby?

  2. wera

    5 stars
    super przepis 🙂 ja już po Tłustym Czwartku go odkryłam, ale będzie robione, bo mam tofu w lodówce. Chciałam zapytać, czy można je upiec czy lepiej nie kombinowac i usmażyć ? <3

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tych akurat nie piekłam, więc nie wiem. Myślę, że wyjdą dobre, ale to nie będzie jednak to samo 😉

  3. Kasia

    Cześć, a zamiast rumu co dodać? Bo dla dziecia

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Możesz pominąć. Alkohol sprawia, że pączki tak nie piją tłuszczu, ale bez tego też wyjdą 🙂 Będzie niedługo kolejny przepis na najlepsze jakie do tej pory robiłam pączki bezglutenowe i bez jajek, mleka więc polecam śledzić nowości 🙂

  4. Estera

    Czy mleko owsiane można zastąpić innym? Jeśli tak, to jakim?