Tłusty czwartek już niedługo, dlatego dziś przedstawiam przepis na pączki. Tym razem będą to pączki dla osób na diecie bezglutenowej z opcją bezmleczną i bezjajeczną. Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane są pyszne, mięciutkie i na pewno osobom, które nie jedzą glutenu, będą smakować. W ten jeden dzień w roku warto się skusić na takie pyszne pączusie 🙂
Przepis powstał na bazie tego przepisu jednak z moimi kilkoma modyfikacjami.
Struktura ciasta jest bardzo podobna do tradycyjnych oponek serowych. Nie jest to puszysty pączek jak te z nadzieniem na pszennej mące, ale jeśli lubicie oponki serowe, takie pączusie na pewno będą Wam smakować. Polecam!
Jutro pojawi się przepis na pączki z nadzieniem na mące pszennej bez mleka i jajek, także zapraszam do obserwowania i wypróbowania obu przepisów!
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
Składniki
bezglutenowe pączki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 duży ziemniak ugotowany
- 160 ml mleka u mnie owsiane
- 80 ml mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
- 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
- 200 g serka twarogowego lub tofu
- 3 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu
lukier cytrynowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- gorąca woda
Wykonanie
Bezglutenowe pączki
- Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
- Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
- W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty. Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
lukier cytrynowy
- Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.
Zobacz również:
https://nicponwkuchni.pl/paczki-bez-mleka-jajek/ pączki gryczano jaglane – z serem lub tofu – bezglutenowe pączki: mąki gryczanej, mąki jaglanej, duży ziemniak ugotowany, mleka (u mnie owsiane), mąki ziemniaczanej, łyżeczki gumy ksantanowej (niekoniecznie), Aquafaba (zalewy z puszki ciecierzycy), serka twarogowego lub tofu, cukru, drożdży świeżych (lub 8 g suszonych), ekstraktu waniliowego, rumu, lukier cytrynowy: cukru pudru, soku z cytryny, gorąca woda, Bezglutenowe pączki: Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.; Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem.
Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.; W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.; lukier cytrynowy: Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.; – [/wpurp-searchable-recipe]
a do czego używa się tutaj aquafaby?
super przepis 🙂 ja już po Tłustym Czwartku go odkryłam, ale będzie robione, bo mam tofu w lodówce. Chciałam zapytać, czy można je upiec czy lepiej nie kombinowac i usmażyć ? <3
Tych akurat nie piekłam, więc nie wiem. Myślę, że wyjdą dobre, ale to nie będzie jednak to samo 😉
Cześć, a zamiast rumu co dodać? Bo dla dziecia
Możesz pominąć. Alkohol sprawia, że pączki tak nie piją tłuszczu, ale bez tego też wyjdą 🙂 Będzie niedługo kolejny przepis na najlepsze jakie do tej pory robiłam pączki bezglutenowe i bez jajek, mleka więc polecam śledzić nowości 🙂
Czy mleko owsiane można zastąpić innym? Jeśli tak, to jakim?
jakimkolwiek innym roślinnym mlekiem 🙂