fbpx

Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Pączki bezglutenowe gryczano jaglaneTłusty czwartek już niedługo, dlatego dziś przedstawiam przepis na pączki. Tym razem będą to pączki dla osób na diecie bezglutenowej z opcją bezmleczną i bezjajeczną. Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane są pyszne, mięciutkie i na pewno osobom, które nie jedzą glutenu, będą smakować. W ten  jeden dzień w roku warto się skusić na takie pyszne pączusie 🙂

Przepis powstał na bazie tego przepisu jednak z moimi kilkoma modyfikacjami.

Struktura ciasta jest bardzo podobna do tradycyjnych oponek serowych. Nie jest to puszysty pączek jak te z nadzieniem na pszennej mące, ale jeśli lubicie oponki serowe, takie pączusie na pewno będą Wam smakować. Polecam!

Jutro pojawi się przepis na pączki z nadzieniem na mące pszennej bez mleka i jajek, także zapraszam do obserwowania i wypróbowania obu przepisów!

Wydruk przepisu
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
z serem lub tofu
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
bezglutenowe pączki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
lukier cytrynowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
bezglutenowe pączki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
lukier cytrynowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
Sposób przygotowania
Bezglutenowe pączki
  1. Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
  2. Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
  3. W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty. Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
lukier cytrynowy
  1. Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.

Zobacz również:

Najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie

 

https://nicponwkuchni.pl/paczki-bez-mleka-jajek/ pączki gryczano jaglane – z serem lub tofu – bezglutenowe pączki: mąki gryczanej, mąki jaglanej, duży ziemniak ugotowany, mleka (u mnie owsiane), mąki ziemniaczanej, łyżeczki gumy ksantanowej (niekoniecznie), Aquafaba (zalewy z puszki ciecierzycy), serka twarogowego lub tofu, cukru, drożdży świeżych (lub 8 g suszonych), ekstraktu waniliowego, rumu, lukier cytrynowy: cukru pudru, soku z cytryny, gorąca woda, Bezglutenowe pączki: Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.; Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem.
Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.; W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.; lukier cytrynowy: Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.; – [/wpurp-searchable-recipe]

(Visited 826 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

4 Odpowiedzi do “Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane”

    1. Możesz pominąć. Alkohol sprawia, że pączki tak nie piją tłuszczu, ale bez tego też wyjdą 🙂 Będzie niedługo kolejny przepis na najlepsze jakie do tej pory robiłam pączki bezglutenowe i bez jajek, mleka więc polecam śledzić nowości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *