Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane

Pączki bezglutenowe gryczano jaglaneTłusty czwartek już niedługo, dlatego dziś przedstawiam przepis na pączki. Tym razem będą to pączki dla osób na diecie bezglutenowej z opcją bezmleczną i bezjajeczną. Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane są pyszne, mięciutkie i na pewno osobom, które nie jedzą glutenu, będą smakować. W ten  jeden dzień w roku warto się skusić na takie pyszne pączusie 🙂

Przepis powstał na bazie tego przepisu jednak z moimi kilkoma modyfikacjami.

Struktura ciasta jest bardzo podobna do tradycyjnych oponek serowych. Nie jest to puszysty pączek jak te z nadzieniem na pszennej mące, ale jeśli lubicie oponki serowe, takie pączusie na pewno będą Wam smakować. Polecam!

Jutro pojawi się przepis na pączki z nadzieniem na mące pszennej bez mleka i jajek, także zapraszam do obserwowania i wypróbowania obu przepisów!

Bezglutenowe pączki gryczano jaglane

Bezglutenowe pączki gryczano jaglane

z serem lub tofu
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 24 sztuki
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Łącznie 1 hour 10 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowe pączki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu

lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda

Wykonanie

Bezglutenowe pączki

  • Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
  • Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
  • W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty. Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.

lukier cytrynowy

  • Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Zobacz również:

Najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie

 

https://nicponwkuchni.pl/paczki-bez-mleka-jajek/ pączki gryczano jaglane – z serem lub tofu – bezglutenowe pączki: mąki gryczanej, mąki jaglanej, duży ziemniak ugotowany, mleka (u mnie owsiane), mąki ziemniaczanej, łyżeczki gumy ksantanowej (niekoniecznie), Aquafaba (zalewy z puszki ciecierzycy), serka twarogowego lub tofu, cukru, drożdży świeżych (lub 8 g suszonych), ekstraktu waniliowego, rumu, lukier cytrynowy: cukru pudru, soku z cytryny, gorąca woda, Bezglutenowe pączki: Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.; Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem.
Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.; W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.; lukier cytrynowy: Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.; – [/wpurp-searchable-recipe]

(Visited 1 826 times, 3 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane”

    1. Możesz pominąć. Alkohol sprawia, że pączki tak nie piją tłuszczu, ale bez tego też wyjdą 🙂 Będzie niedługo kolejny przepis na najlepsze jakie do tej pory robiłam pączki bezglutenowe i bez jajek, mleka więc polecam śledzić nowości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *