fbpx

Miękkie pierniczki bezglutenowe

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Miękkie pierniczki bezglutenoweNo i jest, udało mi się! Po kilku próbach mogę się z Wami podzielić tym przepisem. Te pierniczki pokochacie (mam nadzieję 🙂 ) Pyszne i miękkie pierniczki bezglutenowe. Jeśli użyjecie miodu sztucznego lub syropu roślinnego to są również wegańskie 🙂 Mleka i jajek w nich nie ma. Prosty przepis, bardzo szybko się je robi i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Najlepsze świeże, ale właśnie zajadam takiego, który ma 2 dni i też jest bardzo dobry.

Takie pierniczki sprawdzą się na Wigilię i Święta, ale nie tylko. Są tak szybkie do przygotowania, że będą super pomysłem na coś słodkiego na szybko dla nieprzewidzianych gości.

Dekoracja zależy od Waszej inwencji twórczej. Ja użyłam pomarańczowego lukru i posypki ze słodzonej miodem jagły ekspandowanej z owocami. Wygląda jak jakaś cukrowa posypka pełna chemii i robi na dzieciach równie duże wrażenie, a jest tak naprawdę zdrową kaszą jaglaną w wersji ekspandowanej z dodatkiem miodu i owoców.

Wydruk przepisu
Miękkie pierniczki bezglutenowe
Miękkie pierniczki bezglutenowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 8-10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 130 g mąki ryżowej można zastąpić gryczaną niepaloną lub owsianą
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła można pominąć
  • 1/4 szklanki miodu w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu np. klonowego
  • 80 g oleju kokosowego można zastąpić rzepakowym, słonecznikowym lub masłem, margaryną
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 8-10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 130 g mąki ryżowej można zastąpić gryczaną niepaloną lub owsianą
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła można pominąć
  • 1/4 szklanki miodu w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu np. klonowego
  • 80 g oleju kokosowego można zastąpić rzepakowym, słonecznikowym lub masłem, margaryną
Miękkie pierniczki bezglutenowe
Sposób przygotowania
  1. Miód lub syrop klonowy podgrzewam w garnuszku nie za mocno, wrzucam olej i mieszam aż się rozpuści. Lekko studzę.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski i mieszam.
  3. Do suchych składników wlewam miód i mieszam masę. Masa powinna być miękka i klejąca do rąk. Nie dosypujemy mąki 🙂 Jeśli jest trochę ciepła, odstawiam na chwilę do przestygnięcia. Jeśli się sypie i jest sucha, to znaczy że Wasza mąka mocniej wsiąkła płyn i można dolać trochę wody/mleka roślinnego, by uzyskać masę, z której łatwo będzie formować kulki i spłaszczać ciasteczka.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180st. C
  5. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki, formułuję kulkę dłońmi i spłaszczam układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę ok 8-10 minut. Nie dłużej, by pierniczki nie wyszły kruche 😉

Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów świątecznych, to zapraszam tutaj po inspiracje.

ciasteczka migdałowo-kokosowe
Ciasteczka-migdałowo-kokosowe
Ciasto drożdżowe gwiazda drożdżowa z makiem
Drożdżowe wegańskie ciasto z makiem
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Bezglutenowe zawijańce z makiem
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Pierogi bezglutenowe i wegańskie
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Pierniczki bezglutenowe z lukrem z aquafaby
Ciasteczka orzechowe bez mleka
Ciasteczka orzechowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 6 513 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Moje sa kruche, za dlugo pieklam? Twoje sa tez jasniejsze, mi wyszly takie kakaowe, a nie dawalam wiecej kakao niz w przepisie. Samo ciasto przed pieczeniem nie bylo klejace tylko tluste, bardzo.

    1. Jeśli są kruche i ciemniejsze to może rzeczywiście za długo pieczone. Każdy piekarnik jest inny jednak i trzeba obserwować 🙂 Może też mąką bardziej wchłonęła mokre składniki niż u mnie.

  2. Nie wiem co zrobilam nie tak, ale wyszly niezjadliwe. Nie wyrosly, sa tluste i gryza w gardlo (1 lyzka przyprawy to zdecydowanie za duzo).

    1. dziwne, może to zależy od producenta przyprawy? Nie wiem dlaczego takie niedobre wyszły, do tej pory dostałam pozytywne informacje od Czytelników o tych pierniczkach. Jakich produktów użyłaś? miodu czy jakiegoś syropu? oleju kokosowego, masła?

    1. To zależy czy musiałoby to być bez śladowych ilości glutenu czy nie. Jeśli ma celiakię, to ja w mojej kuchni używam też glutenu i on może się po drodze gdzieś tam dostać, nawet jeśli będę używać produktów bez glutenu z certyfikatem. Jeśli nie musi trzymać aż tak restrykcyjnej diety to myślę, że mogłabym się podjąć 🙂

  3. Pysznie wyglądają. Chyba zrobię.
    Mam wrażenie, że Twoja kuchnia to wyżyny kucharstwa. Majstersztyk.
    Wow! Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału i jeszcze bez cukru!

    1. Te raczej nie, choć jeśli dodałabyś trochę więcej mąki i je rozwałkowała i wycięła kształty, to wtedy będą jak zwykłe pierniczki i będą mogły zawisieć na choince 🙂

    1. My nie mamy celiakii, więc nie muszę kupować takiej bez śladowych ilości, ale jeśli chodzi o takie, które w składzie nie mają glutenu, to na pewno Prymat i Dary natury. Ewentualnie można wymieszać 1 łyżeczkę cynamonu, pół gałki muszkatołowej, ćwierć łyżeczki imbiru i mielonych goździków, szczyptę kardamonu i taką mieszankę dodać do ciasta 🙂

  4. Wygląda cudnie, aż poczułam zapach. Czy płynne słodzidło można pominąć? Mogę przyjmować tylko ksylitol.

    1. Myślę, że można. Trzeba będzie trochę więcej dodać ksylitolu i najlepiej go zmiksować na puder. Ja tak robię zawsze kiedy go dodaję do wypieków. No i ciasto będzie potrzebować więcej płynu. Można dodać mleko roślinne, lub nawet wodę. Ilość ciężko mi określić… Konsystencja powinna być trochę bardziej miękka i klejąca niż ciasto do wałkowania.

  5. Przepis akurat dla mnie. Dopiero pierwszy miesiąc jestem na diecie bez glutenu i nabiału i cieszę się, że jest tyle świetnych miejsc, w których mogę znaleźć przepisy dla mnie :). Miłego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *