Ciasteczka orzechowe to proste i szybkie przekąski, wyśmienite do kawy czy herbaty. Przygotowuje się je na prawdę chwilę, piecze jeszcze krócej, a i stygną bardzo szybko ku uciesze domowników 🙂
Długo zachowują świeżość przechowywane np. w metalowej puszce. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pysznych ciasteczek.
Jeśli używacie ksylitolu, warto zmielić go wcześniej na puder i taki dodawać do wypieków, szczególnie ciasteczek. Ja traktuję ksylitol blenderem ręcznym. Dzięki temu ksylitol się rozpuści i ciasteczka są równie dobre, jak ze zwykłym białym cukrem.
Ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 20 dkg margaryny bezmlecznej (lub masła jeśli dozwolone)
- 1 szklanka zmielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
- 1/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder lub 1/3 szklanki zwykłego cukru pudru)
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Margarynę siekam nożem z mąką. Dodaję orzechy, żółtka, cukier/ksylitol, ekstrakt waniliowy i zagniatam.
- Ciasto chłodzę w lodówce przez ok 15-20 minut.
- Wyjmuję z lodówki, Wałkuję na grubość ok 0,5 cm i wykrawam ciasteczka. Czasem kiedy nie mam czasu się bawić w wycinanie, robię z ciasta wałek o średnicy ok 3 cm i kroję nożem plasterki grubości 0,5 -1cm. Piekę w 200 st.C przez ok 15 minut.
- Posypuję pudrem z ksylitolu
- Smacznego!
(Visited 2 633 times, 1 visits today)
Czy margarynę mogę zastąpić innym olejem np kokosowym bądź olejem rzepakowym?
tak, można zastąpić olejem 🙂
Czym można zastąpić mąkę orkiszową?
W wersji bezglutenowej proponuję zastąpić mąką owsianą bezglutenową, jaglaną lub gryczaną i ziemniaczaną lub tapioką. w proporcjach tak ok 70% np. owsianej i 30% ziemniaczanej. Można dodać tej mieszanki mąk ok pół szklanki mniej niż w przepisie i ewentualnie dosypać jeśli ciasto będzie się kleić 🙂
Jaka to jest margaryna bezmleczna? 🙂
można ją zastąpić masłem, jeśli nie ma alergii 🙂 Alergicy i osoby nietolerujące mleka muszą użyć margaryny, która w składzie tego mleka nie ma 🙂 jakakolwiek dostępna w sklepie, choć najlepiej taka BIO 😉