Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs

Grawerowane bezglutenowe ciasteczkaDziś mam dla Was mój przepis na ciasteczka, które robię często dzieciom. Sama oczywiście też je uwielbiam! Pyszne są szczególnie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty! Bezglutenowe ciasteczka na mące gryczanej i skrobi ziemniaczanej, bez jajek, choć jeśli je jadasz, możesz jedno dorzucić 🙂 Niby takie ciasteczka bezglutenowe, a smakują tak jak zwykłe, kruche ciasteczka. Ciasto dobrze się wałkuje, nie kruszy, jest elastyczne, a po upieczeniu ciężko się powstrzymać, by nie zjeść połowy ciasteczek jeszcze gorących. Przepis z powodzeniem możecie wykorzystać również jako bezglutenowy kruchy spód pod wypieki. Sprawdzi się znakomicie!

Moje ciasteczka mają cudne, wiosenne i świąteczne wzory. Do ich przygotowania użyłam wałeczka marki Wooden Corner w wersji MINI ze wzorem Scandinavian hens. Taki wałeczek jest poręczny i nie zabiera zbyt dużo miejsca w szufladzie, a jest zdecydowanie wystarczający i po prostu przeuroczy!

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

W związku z pojawieniem się tego przepisu mam dla Was KONKURS WIOSENNY!

Nagrodą jest właśnie taki MINI wałek marki Wooden Corner z dowolnie wybranym wzorem graweru. Wzorów jest cała masa i wszystkie cudowne 🙂

Bardzo serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na Facebooku!

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs

Kategoria: Dania bezglutenowe
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 ciasteczek
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 12 min.
Łącznie 47 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny

Wykonanie

  • Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
  • Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  • Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
  • Gotowe ciastka studzę na kratce.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 4 154 times, 5 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Usłyszałam „ciasteczka” i przybiegłam! 🙂 Lubię wszelkie słodkości, ale takich oryginalnych jeszcze ani nie jadłam, ani nie piekłam. Ale nie zawsze musi być tradycyjnie (czyli czasem nudno) – dodaję więc do swojej prywatnej książki kucharskiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *