fbpx

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Grawerowane bezglutenowe ciasteczkaDziś mam dla Was mój przepis na ciasteczka, które robię często dzieciom. Sama oczywiście też je uwielbiam! Pyszne są szczególnie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty! Bezglutenowe ciasteczka na mące gryczanej i skrobi ziemniaczanej, bez jajek, choć jeśli je jadasz, możesz jedno dorzucić 🙂 Niby takie ciasteczka bezglutenowe, a smakują tak jak zwykłe, kruche ciasteczka. Ciasto dobrze się wałkuje, nie kruszy, jest elastyczne, a po upieczeniu ciężko się powstrzymać, by nie zjeść połowy ciasteczek jeszcze gorących. Przepis z powodzeniem możecie wykorzystać również jako bezglutenowy kruchy spód pod wypieki. Sprawdzi się znakomicie!

Moje ciasteczka mają cudne, wiosenne i świąteczne wzory. Do ich przygotowania użyłam wałeczka marki Wooden Corner w wersji MINI ze wzorem Scandinavian hens. Taki wałeczek jest poręczny i nie zabiera zbyt dużo miejsca w szufladzie, a jest zdecydowanie wystarczający i po prostu przeuroczy!

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

W związku z pojawieniem się tego przepisu mam dla Was KONKURS WIOSENNY!

Nagrodą jest właśnie taki MINI wałek marki Wooden Corner z dowolnie wybranym wzorem graweru. Wzorów jest cała masa i wszystkie cudowne 🙂

Bardzo serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na Facebooku!

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

(Visited 1 597 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
Sposób przygotowania
  1. Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
  2. Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  3. Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
  4. Gotowe ciastka studzę na kratce.

  1. Usłyszałam „ciasteczka” i przybiegłam! 🙂 Lubię wszelkie słodkości, ale takich oryginalnych jeszcze ani nie jadłam, ani nie piekłam. Ale nie zawsze musi być tradycyjnie (czyli czasem nudno) – dodaję więc do swojej prywatnej książki kucharskiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *