Dziś mam dla Was mój przepis na ciasteczka, które robię często dzieciom. Sama oczywiście też je uwielbiam! Pyszne są szczególnie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty! Bezglutenowe ciasteczka na mące gryczanej i skrobi ziemniaczanej, bez jajek, choć jeśli je jadasz, możesz jedno dorzucić 🙂 Niby takie ciasteczka bezglutenowe, a smakują tak jak zwykłe, kruche ciasteczka. Ciasto dobrze się wałkuje, nie kruszy, jest elastyczne, a po upieczeniu ciężko się powstrzymać, by nie zjeść połowy ciasteczek jeszcze gorących. Przepis z powodzeniem możecie wykorzystać również jako bezglutenowy kruchy spód pod wypieki. Sprawdzi się znakomicie!
Moje ciasteczka mają cudne, wiosenne i świąteczne wzory. Do ich przygotowania użyłam wałeczka marki Wooden Corner w wersji MINI ze wzorem Scandinavian hens. Taki wałeczek jest poręczny i nie zabiera zbyt dużo miejsca w szufladzie, a jest zdecydowanie wystarczający i po prostu przeuroczy!
W związku z pojawieniem się tego przepisu mam dla Was KONKURS WIOSENNY!
Nagrodą jest właśnie taki MINI wałek marki Wooden Corner z dowolnie wybranym wzorem graweru. Wzorów jest cała masa i wszystkie cudowne 🙂
Bardzo serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na Facebooku!
Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs
Ingredients
- 200 g mąki gryczanej niepalonej
- 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
- 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
- 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Instructions
- Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
- Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
- Gotowe ciastka studzę na kratce.
Czy można zamiast całego jajka dać 3 żółtka?
Tak, można 🙂
Sok z cytryny można czymś zastąpić?
Można dać ocet jabłkowy lub całkiem pominąć
Jak długo można je przechowywać?
Myślę, że tak nawet do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku
Hej, czy można zastąpić masło/margarynę olejem kokosowym?
Tak, jak najbardziej 🙂
Karolino czy jaką mąką mogę zastąpić grykę?
owsianą (bezglutenową) na pewno. Myślę, że jaglana, ryżowa też się sprawdzą, ale nie próbowałam 🙂
Pingback: Super Krówka czyli super zdrowe słodycze bez cukru, mleka i glutenu - Nicpoń w Kuchni
Pingback: Konkurs wiosenny z Wooden Corner - Nicpoń w Kuchni
Takie stempelki są przeurocze 😀
Uwielbiam takie ciasteczka! A takie stempelki są przeurocze 😀
Wyglądają przecudnie! Muszę kupić sobie taki wałek 🙂
jeszcze możesz wygrać 🙂 zapraszam!
Przepis na pewno wypróbuje, bo uwielbiam kruche ciasteczka
Wyglądają pysznie, a walek genialny! 😀
Dziękuję 🙂 No ja też się zakochałam w tym wałku! 😉
Świetne ciasteczka! Pyszne 🙂
Wyglądają uroczo <3
Usłyszałam „ciasteczka” i przybiegłam! 🙂 Lubię wszelkie słodkości, ale takich oryginalnych jeszcze ani nie jadłam, ani nie piekłam. Ale nie zawsze musi być tradycyjnie (czyli czasem nudno) – dodaję więc do swojej prywatnej książki kucharskiej!
Zapraszam, mam nadzieję że będą smakowały! no i zapraszam do udziału w konkursie! 🙂
Przepięknie wyglądają! 🙂 Od dawna marzy mi się taki wałek.
Dziękuję 🙂 To zapraszam do wzięcia udziału w konkursie! 🙂
Super pomysł z grawerowaniem ciasteczek, bardzo mi się to podoba 🙂
Dziękuję 🙂 Ciasteczka nabrały charakteru 😉